SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tohle bylo v duchu Libovek, na které se rád podívám, pokud se chci pořâdně nasmát. Libický také v jednom díle svářel židle, na které bych se bál sednout. Svářecích (zlo)činů má více. Holt je doba, pokud chtějí televize přitáhnout diváka k televizi, musí se v pořadu vařit (jídla), kutit, vraždit, nebo mít více jak 1000 dílů.
Tiež som sa zasmial, ale ten herec si mohol aspoň pozrieť nejaké video na youtube, ako sa zvára. Inak, skúšali ste taký šporheltík niekto? Zrovna mám profil 120x120x10mm, či to má zmysel zvariť
jean> tenhle konkretni model ne (na YT je toho spoustu - klicovy vyraz je "rocket stove"), ale jinak drivkace jsou fajn (ja pouzivam Firebox maly i velky, takove skladaci "taboraky"). Celkem dobre omezeny ohen, dobre hori (tah), zbyde minimum popela.
Hej, k tomu som došiel, že treba hľadať "rocket stove", len vo väčšine videí je skôr postup, ako to postaviť, ohen je zväčša len trochu na konci. Ide mi o to, či to v tom hlavnom valci spraví taký ťah, aby drevo neodhorievalo cez nakladaciu časť. Prípadne, keby spravím nakladaciu časť dlhšiu a na koniec dvierka, či by to fungovalo správne. Moc by sa mi páčilo nakladaciu časť spraviť pod takým uhlom, aby to odhorievaním padalo do ohniska samo. Ten princíp sa mi páči aj preto, že by do toho mohla ísť komfortne prikladať štiepka.
Editoval jean (20-09-2022 09:44:32)
Ja bych tak nejak pocitove rekl, ze s timhle tvarem (resp. tvarem "spalovaci komory") to samoprikladani fungovat nebude a bude se to v zasobniku zasekavat. Mozna nejaka pruzina jako v zasobniku u pistole?
U tech turistickych se to samozrejme neresi, proste tam par kousku prihodis (pokud je to vubec treba). Ono to vydrzi prekvapive dlouho s relativne malym mnozstvim paliva. Nebo se dlouha vetev strci prikladacim otvorem (na spodni fotce vpredu dole) a jak uhoriva, tak se rucne posouva dovnitr.
OK, tak automatické odhorievanie ruším . Aj tak musím miešať papu. Tak to jednoducho skúsim postaviť a uvidím, či som sa trafil.
Tak pak poreferuj. Ja uz na to parkrat koukal, ale zadne vhodne zbytky nemam a zas az tak moc to nepotrebuju, abych vyrabel velky jekl z malych
Ty obrázky v příspěvku 204 mně připadají o dost jiné než klasická "raketová" kamna.
Já po tom již dlouho koukám a asi to udělám. Vidím v to jistou perspektivu v nadcházející chudobě (nejen energetické). Když nebude plyn, elektrika a nebudou také bomby na výměnu, tak na tomto bude vždy možné uvařit alespoň čaj, abychom se zahřáli.
Mě na tom co bylo v televizi chyběla možnost uzavírat přívod vzduchu a tím regulovat intenzitu hoření. Též by mě zajímalo, jak zajistí aby se z přikládací šachty nestal komín a dřevo v šachtě neshořelo, asi opet je potřeba nějak zírat.
Charon, pokiaľ bude nakladací otvor mať po naložení prierez menší, ako spalinový valec a ten bude zároveň dlhší, tak teoreticky by spaliny mali byť sťahované doň. Preto som sa pýtal na tie dvierka na nakladací otvor - minimalizovať ťah.
Určitě to sálá i do přikládací šachty , takže to tam chytne .
Pár postřehů nalezne budoucí stavitel třeba zde: https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?t=7252
Ty videa, co jsem viděl já, tam má pecek hořák z kovové trubky izolovanou keramickým pěnovým zásypem, takže by tam měly být dost velké teploty a to všecno je zakryto poklopem, třeba z poloviny nádrže, před který to teplo jde z pece. Spaliny jsou z hořáku nahoru, tam se lámou o poklop, pak jdou dolů a trubka na odvod spalin je napojena dole. I tak má takový pecek nejspíš poměrně malou účinnost, spaliny jdou do komína dost teplé, což je ale předpoklad poměrně silného tahu.
ty videa jsem si uložil před několika roky, bohužel dnes je nemohu najít.
Ono se to pojmenovani asi pouziva dost volne pro cokoliv maleho s dobrym tahem...
Pred casem jsem videl krasnou skladaci konstruckci (od nejakeho Rusa myslim), si zmensoval jekly na miru, takze to mel vsechno pekne poskladane v tom nejvetsim z nich. Ale nedari ze mi to video najit.
Pokud něco stavět, tak doporučuji neco propracovanějšího než ten televizní výtvor. K problému s regulací hoření a možností zahoření přikládací šachty bych připojil nutnost pálit jen malé kusy dřeva (těžko větve), není odělené topeniště od popele, po prvním použití zařízení pořádně zrezne, vybírat popel půjde jen ztěží. Bezpečnost žádná, tedy skoro stejná jako když topíte v sudu.
Dost mi to připadá kamínka z nějakého filmu kde se v divočině pokouší hrdina přežít, nejlépe po zkáze lidsta kdy pár přeživších improvizuje.
Editoval Charon (20-09-2022 14:18:08)
E-ryc, pravdepodobne myslíš toto https://youtu.be/xhKvNl49wHA Ja to skladacie nepotrebujem.
Radim, to, čo popisuješ, sú kachle na vykurovanie. To sa rozoberá aj v odkaze j.billa. Na šialenom prima videu je piecka na varenie. Mňa zaujíma tá.
Editoval jean (20-09-2022 19:08:02)
jj, bud je to ono nebo neco hodne podobneho. Diky
Mrkni i tady (Stove TV) :
https://www.youtube.com/channel/UCTz8Em … pUmzrYRkIQ
Tohoto chlapíka sleduju už dlouho. Většinu věcí má skládacích, avšak ještě někde úplně na začátku si hrál s roket stove v té řekněme původní podobě. Časem to povýšil. Dnes už je to úplně jiná liga. Prostě ho ty pece baví.
Editoval Welda (20-09-2022 22:23:12)
Co jsem já viděl na trubce videa na "raketnuju pes" vyšlo jako výsledek zhruba toto:
1 je podkladový popelníkový jakl
2 víko popelníku
3 násypka z jaklu
4 je hořák, dvě trubky v sobě, mezi vnitřní a vnější 2 - 4 cm zasypané keramickou tepelnou izolací
5 kopule pece, kryt třeba z tlakové nádrže, užší bojler 200 litrů ? atd
6 odtah do komína
7 vnější izolace
8 rošt - děrovaný plocháč
9 těsnění krytu.
Je to jen principiální náčrt, nezaručuji správné délkové poměry těch dílů ani tam nejsou bezpečnostní prvky.
U spodku popelníku nezaručuji přesnost, tam si přesně nepamatuji, jak to bylo řešeno.
Viděl jsem na to téma dvě videa asi před 4 roky, jedno bylo polské a tam to dělal polák z dílenského materiálu pro vytápení dílny a jedno bylo ruské, tak to bylo svařováno z rezavého šrotu, který se tomu člověku válel na zahradě, pec zůstala na venku a jestli si to dobře pamatuji, nahoře na peci byla plotna na vaření. Možná na tom peci chtěl rus dělat zabijačku či co.
V takovém provedení to stačí pro dílnu kdy u toho je pořád obsluha.
Pro nějaké dlouhodobé topení třeba pro barák by to chtělo minimálně vnitřní trubku horáku mít udělanou ze žáruvzdorné oceli a pro regulaci třeba v kopuli mít třeba čidla plamene, které by regulací tahu komína nebo regulací kouřového ventilátoru nastavovala podle délky plamene či světla, které vychází z hořáku. A ještě by se u toho dalo leccos vymyslet. Třeba uzavřenou násypkou a přívodem vzduchu přes víko popelníku s tím že by v násypce bylo jen odvětrávání kouře a par, aby se mohlo zabránit většímu prohořívání ohně do násypky.
Jinak by se tam spalování dalo třeba vylepšit tím , že v hořáku zevnitř by byly segmenty, které by uvnitř hořáku vytvářely kruhové vířivé proudění plamene, tím by docházelo k lepšímu spalování. za cenu určitého zvýšení hluku. Zevně hořáku by mohly být navařeny segmenty, které by zase způsobovaly uvnitř kopule kruhové víření či obtékání spalin, tí m by došlo k lepšímu průchodu tepla přes kopuli do místnosti. Případně na kopuili zvenku by byly navařené teplovzdušné prvky, jakly či trubky, které by prouděním vylepšíly ohřívání vzduchu.
Editoval Radim (23-09-2022 12:17:34)
@Radim, to už vypadá pěkně a využití vytvořeného tepla bude větší. Ten rošt bych viděl raději horizontálně než šikmo, nebo lomeně, ale asi je tak i myšlen.
Je to možné, že tem spodek měl být hlubší a rošt měl být nad ním, aby popel propadával z celé plochy ohniště dolů.
Ešte mi tam chýba prívod predhriateho sekundárneho vzduchu do stredu vertikálnej spalovacej komory na zlepšenie horenia vzniknutého drevoplynu. Spodné ohnisko má byť tiež tepelne zaizolované.
Kamna jsem výrazně zjednodušil. I tak by však měla dosahovat lepších parametrů, než standardně nabízené. Plocha výměníku, téměř 2m2. Zmenšil jsem výkon kamen.
Délka sváru je cca 13,5 bm. Převářně jednoduché dlouhé svary.
Musí to vydržet dva Bary.
Kdo mi to svaří a přibližně za jak dlouho, nebo za kolik?
Vše bych připravil.
Editoval Banung (26-09-2022 13:34:37)
Banung napsal(a):
Kdo mi to svaří a přibližně za jak dlouho, nebo za kolik?
Vše bych připravil.
z kama jsi, jakou metodu preferuješ, materiál dodáš nebo to necháš na fachmanovi, odvoz si zajistíš nebo ne, jak moc to spěchá