SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím,
koupil jsem invertor TUSON Orion 150 a k němu bazické i rutilové elektrody. S bazickými mi jsou pěkné sváry, ale velmi špatně se mi zapaluje oblouk. Někdy je to tuhý boj. Ale jak se zapálí, už to valí.
S rutilkami se zapaluje oblouk naprosto fantasticky, ovšem mi to velmi teče a neustále zavařuji strusku, což je k ničemu.
Chtěl jsem koupit tzv. blbuvzdorné elektrody. Šel jsem do prodejny a prodali mi rutilové elektrody Fincord. Dvojky a dva a půlky. Řekli mi, že je to k invertoru vhodné. Teď čtu u jednoho prodejce, že k invertoru vhodné nejsou.
Bude mi to svařovat nebo ne? Já to nemůžu vyzkoušet, až o víkendu na chalupě. Rád bych jel s nějakou jistotou.
Ještě mi někdo doporučoval elektrody SUPRA a CHEM-WELD CHW 7000.
Co byste mi doporučili?
Díky moc
Záleží kolik má ten invertor zápalné napětí, tedy napětí na výstupu když nehoří oblouk. Basické elektrody mají tohle napětí myslím něco přes 70V. Jestli má váš invertor napětí nižší, řekněme kolem 60V, tak bude zapalování basických elektrod obtížnější. Rutilky mají myslím tohle napětí kolem 50V. A dáváte basické na + pol a rutilky na - pol svářečky?
Edit: Koukám že by tam mělo být 80V. Ale prý to má i hot start, tak by to mělo elektrody zapalovat pěkně i basické.
Editoval varok (18-12-2019 15:41:09)
Samozřejmě to může být a nejspíš je tím, že jsem prd navařil. Ale chtěl jsem okolo baráku a v dílně dělat takové různé drobnosti. Na ropovody se nechystám.
Co ty zmíněné elektrody? Je s nimi nějaká zkušennost?
Stačí hodit magnet k brusce a pak si z toho magnetu nabrat trochu fe pilin, elektrodu zapálíš mnohem snadněji. Není to můj vynález, ale funguje to.
Ty Fincordy samozřejmě s invertorem svařovat budou, nicméně každá rutilová elektroda, ať je výrobce jakýkoliv, bude mít tendenci zavařovat strusku (je to hlavně u koutových svarů). Je to prostě fyzikální vlastnost roztaveného rutilu. Bazický obal je v podstatě směs kazivce a vápence a na toto netrpí, zato je citlivý na vlhkost a hůř se zapaluje oblouk. Já osobně rutilky používám jen naprosto výjimečně, třeba na stehování. Horší zapalování u bazických elektrod se časem dá nacvičit.
Na rutilky existuje jednoduchý trik proti zavaření strusky - naklonit si svár tak, aby byl aspoň 45 stupňů od roviny. Pak struska stéká mimo lázeň a její zavaření do sváru se prostě díky její tekutosti nepovede.
Na skutečně vysokotlakých parovodech (přehříváky v elektrárenském kotli) jsme měli někdy zákazníkem předepsané kyselé, nebo rutilové elektrody do kořene sváru. Kdo se nenaučil takové elektrody ovládat, tak brousil a brousil a brousil. A tyto sváry se samozřejmě svařují v polohách (PF, PC).
Editoval jirkati (18-12-2019 17:09:47)
Z rutilek bych doporučil rutilcelulozové (RC), třeba Boehler 6013. S nimi je problém se zavařením strusky mnohem menší i v koutových svárech. Supra je zbytečně drahá. S bazickými se dá zapalování nacvičit. Na horkovodech se rutilky běžně používaly na kořenové sváry.
Mě ta Supra nepřijde drahá v mém případě, když si posvařuju sem tam něco. V okamžiku, kdy budu svařovat každý den tak asi ano. Ta celulóza s invertorem nebude mít problém?
Jako že naklonit to na bok?
jirkati napsal(a):
Na rutilky existuje jednoduchý trik proti zavaření strusky - naklonit si svár tak, aby byl aspoň 45 stupňů od roviny. Pak struska stéká mimo lázeň a její zavaření do sváru se prostě díky její tekutosti nepovede.
Na skutečně vysokotlakých parovodech (přehříváky v elektrárenském kotli) jsme měli někdy zákazníkem předepsané kyselé, nebo rutilové elektrody do kořene sváru. Kdo se nenaučil takové elektrody ovládat, tak brousil a brousil a brousil. A tyto sváry se samozřejmě svařují v polohách (PF, PC).
Jo. Naklonis si svarenec a tahas elektrodu do kopce. Neda se aplikovat u vseho.
U nás stála rutil Supra a basic Böhler ca 110 Kč, rutilcelulózová Bohler ca 100 Kč / kg, to není zase takový rozdíl (ale bude to jak kde)
Romhas. Nejedná se o celulozovou elektrodu ale rutilovou, která má do obalu přidanou celulozu. Ta vytváří větší množství horkých plynů, které zvyšují závar. Vlastně prohřejí u koutového sváru ten kout a tím umožní sváření s menší tendencí zavářet strusku.
Velmi podobná Supře je elektroda Jesenice EVB S. A je dost levnější.
EVB S je rutilbasická, mě třeba přišlo, že to má nevýhody obojího, trochu horší zapálení oblouku po basické a částečné zavaření strusky po rutilce, tím nechci tvrdit, že to tak uvidí každý. U nás stála víc než ty nahoře zmíněné. Obecně mi přišly Lincoln trochu lepší než Jesenice
Moje kniha o svařování uvádí, že rutilcelulózová elektroda má při svařování tekutější kov než klasiká rutilová. proto by měla strusku zavařovat méně než čistě rutilová.
Každopádně mně se rutilcelulózová elektroda na mém trafu dost osvědčila.
Já když jsem začínal před pár lety se svářením, tak jsem vyzkoušel všechny možné elektrody od všech možných výrobců.
Nakonec se mi zdá, že na takové běžné sváření jsou nejlepší CHEM-WELD 7100, je to rutil-bazická elektroda, strusku to nezavařuje, částečně to snese i trochu bordelu na svařovaném materiálu, dá se s tím vařit i pozink. Prodávají to i jako kusovku, takže si kup pár kousků a testni to. S tím bordelem na materiálu opatrně. Lépe je to samozřejmě pořádně očistit. Je to dotyková elektroda, takže se při sváření dělá dotyk pod úhlem cca 45 stupňů a normálně se táhne elektroda po materiálu. Připadá mi, že ta elektroda snese opravdu hodně...
Pokud jsem pohledově krásné sváry, tak si kup FOX ETI, neprská to, krásné sváry.
Samozřejmě tohle platí až se to naučíš. Bohužel FOX ETI jako kusovku asi nikde nekoupíš.
Obě ty elektrody nejsou zrovna levné, ale pokud bude Tvoje spotřeba pár stovek kousků za rok, tak že jsou trochu dražší ani tolik nevadí.
Piliny jsem dnes nechtic vyzkousel a bomba. Flexil jsem a na zemi cernej bordel od flexy a jak jsem o beton trochu obral konec elektrody vzalo to sebou i kovovy prach a jak krasne hned jela.
Zdravím,
díky za všechny rady, tipy a postřehy. Psal jsem do CHEM WELD a tam mi napsali, že mi nedoporučují Chem Weld 7100, ale 7000. Proč, to nevím.
Koupím od každého něco a prostě budu zkoušet. Taky na víkend seženu pořádnej kus železa a budu se učit dělat pěkné housenky. Ještě taková drobnost. Teď jsem narazil na toto:
Při svařování elektrickým obloukem udržujte z bezpečnostních důvodů celou pracovní oblast v suchu a upevněte pól kostry vždy spolehlivě k obrobku – ještě před tím, než zapnete svařovací agregát! Protože pro vytvoření potřebného elektrického oblouku je potřebná intenzita elektrického proudu přes 100 ampér. Neodborné upevnění nebo dokonce uvolnění je životu nebezpečné, protože svařovací proud si při pádu kleští hledá cestu v pracovním prostředí!
To mi jako spadne kostra na zem a může mě to dát do těla?
Díky
100 je rutilbazická, 7000 je rutilcelulozová. Doporučují pravděpodobně proto, že 7000 je lehčí vést.
Ten bezpečnostní pokyn je dost nešťastně napsaný - žádná svářečka nesmí mít na výstupu napětí, které by mohlo být životu nebezpečné. V nejnepříznivějším případě by se mohl svařovací okruh při uvolnění kleští uzavírat přes nějaký nahodilý vodivý prvek s malým průřezem a zahřát ho na teplotu, která by mohla zapříčinit požár.
Takhle mě shořel ocelový metr.
Ty bezpečnostní předpisy jsou už nejspíš psané podle USA mustru. Kde musí být uvedena každá, i nejbláznivější možnost, jinak v americké realitě může poškozený uživatel za pomoci advokáta specializovaného na vysouzení náhrad získat od výrobce nebo ditributora velký balík.
Sucho musí být proto, protože ve vlhku je povolené napětí 48 volt stejnosměrných a 24 střídavých a v mokru to je 24 a 12 volt. Zapalovací napětí svářečky, které je mezi 50 - 100 volty tak dokáže v případě kontaktu třeba zpocené dlaně a současně jiné třeba zpocené části těla, aby byl elektrický okruh uzavřený, slušně kopnout. Za určitých, spíš teoretických podmínek i zabít.
Svařovací proud, těch cca 100 Ampér vyžaduje, aby celý proudový okruh byl kvalitní a všechny vodiče a kontakty dostatečně velkého průřezu. Pokud nejsou, třeba ono připojení zemnicích kleští na svařovaný předmět je nedostatečné nebo na znečištěný povrch, tak v tom místě se to žhaví anebo i rovnou se kov utavuje a jiskří. V praxi se o to může popálit nebo to může zapálit nějaké hořlavé materiály. V praxi ovšem obvykle předtím, než se to rozžhaví, svářečka obvykle přestane fungovat, právě kvůli těm nedostatečným kontaktům ve svařovacím proudovém okruhu.
S tím napětím je to trochu jinak, svářečky v prostorách se zvýšeným nebezpečím úrazu mohou mít na výstupu 113V DC nebo 48V AC ef. Definice vlhké, mokré nebo horké prostředí se už nepoužívá. V prostorách obyčejných pak 113V DC nebo 80V AC ef. (ČSN EN 60974 ed.3). Pro práci ve zvlášť nebezpečných prostorách jsou stroje s funkcí VRD.
Predmluvy a bezpecnostni upozorneni zahazuji a nectu jinak tam vlastne vylucuji vsechno co mam v planu delat. Obavam se ze svareni na chate bez pozarnich hlidek a dalsich predpisu nebude uplne v souladu s tema hemzama co clovek vsude cte. Takze zdravej rozum bude nejvic.
Tak jsem koupil elektrody Fincord a můžu říct, že je to paráda. Jsou to rutilky, krásně to zapaluje, dělá pěkné housenky, struska se vůbec nazatavuje a nádherně se odstraňuje. Je to nebe a dudy s tím, co jsem měl do teď.
Stránky: 1