SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Potřebuji natvrdo spájet několik měděných trubek v místech kam by byl problém dostat velký autogen.
Mám 2l kyslik a další 2l lahev do které mám přelity PB, co nemám jsou nástavce na PB a zkušenosti s PB kyslik plamnem.
Pajet budu 3/4" Cu trubky, pájecí pastu mám Rothenberger LP 5 a pájku s obsahem střibra.
Jaký mám použít nástavec z acetylénové sady na ten PB+O2? Ja sám to vidím na to nejmenší co mám tj. 0,5-1, ale mozna je lepší volba.
Jak vypadá neutrální PB+O2 plamen? Snažil jsem se na netu najít jak má vypadat neutrální plamen na PB+O2, ale nedaří se mi. Předpokladám, že pro tvrdé pájení Cu se podobně jaku u acetylénu použává neutrální plamen.
Pokud nemáš hořák na PB tak hořák minimálně 2-4 lepe 4-6 , menší se mi nepodařilo zapálit a seřídit , nastavuji podobně jako acetylénový s jasným středem. pájet lze i samotným PB takže hlavně ne oxidační.
Ohřát měď, která tak výborně vede teplo, PB na pájecí teplotu tvrdé pájky, která je u CuP kolem 730°C, je běh na hodně dlouhou trať.
Děkuji za informace.
Zkusim to 2-4 a uvidíme
Jardo Jardo ! Jak jistě uznáš je sakra rozdíl mezi trubkou o průměru 15mm a plotnou tloušťky 8mm.Trubku na tvrdé pájení ohřívám dnes o denně obyčejným hořákem.Tak pokud neznám neplevelím fórum zbytečnými plky!!! Hovg
lukkine lukkine! Zkus takto pájet Cu trubku DN20, o kterou původnímu tazateli jde a možná tam bude i nějaké Tčko. Tak bych s tím plevelením a plky byl trochu opatrný. Je oprvdu rozdíl pr. 8, ne bo 22. Co píše Jarda (nejen v tomto případě) odpovídá plně mé zkušenosti s PB. Proto mám PB+O2.
Říci zrovna o JardoviK,,Tak pokud neznám neplevelím fórum zbytečnými plky!!! Hovg." tak to musíš být HODNĚ SILNEJ V ,,KRAMFLEKÁCH".Podívej se na pár jeho příspěvků at víš s kým máš tu čest.
Jeho odpověď byla velmi obecná a nepřesná se směrovacím zrcátkem
http://www.hausundwerkstatt24.de/Flamme … t-15-22mm.
Je pájení na tvrdo lehké a relativně rychlé.Chápu že nemůžeme znát vše ale obecní informace že měď se nahřívá špatně je hodně přínosná pro všechny uživatele.
http://www.weko-sanitaershop.de/Rothenb … nreflektor Snad tento odkaz bude fungovat lépe
Lukine- jednalo se o to, že pán má k dispozici přelitý PB a ne MAPP, který dává vyšší teplotu a šlo mu oto, jestli to půjde normálním acetylen hyslíkovým kořákem. Já jsem s MAPPEM nepracoval a nedovedu si představit ten rozdíl. Vlastním celou řadu hořáků PROPALINE na BP. V katalogu se píše, pro měkké a tvrdé pájení. Celkem v pohodě jsem tím pájel natvrdo nerezové tenké plechy. Ale, že by trubkuCu 22 a ještě třeba v Tkusu? To opravdu ne. Informace z uvedených odkazů, t.j. výrobky firmy Rothenberger samozřejmě většina z nás zná, a to, že pájení natvrdo je lehké (i když jak kdy a jak co) a relativně rychlé (když je správný hořák) víme také, zrovna tak jako že měď dobře vede teplo.
poprosil by som tu o radu: mam doma kopu elektrod BO 696 a zistil som že ak ich chcem použit musim mat autogen alebo vraj PB + kyslik.
mohol by mi niekto poradit že na čo by som tie elektrody mohol prakticky využit(ked už mam zvaračky na mig aj tig ac/dc)? a aky horak by bol vhodny? radšej by som šiel cestou propanubutanu. vdaka
Zdravím.
Vedel by mi niekto povedať , aký typ tvrdej spájky je použitý v chladničkách (prispájkované medené trubky ku kompresoru ) ?
Môžem použiť CuP ?
Spájkovacia súprava O2+PB .
Editoval m.evil (05-06-2016 09:45:53)
Je to určite striebro + meď. Presné zloženie neviem, ale používajú to aj montážnici klimatizácii.
chlaďař používá CuP.. stříbro práci prodražuje.
A není ten vývod z kompresoru ocelová trubička? Pokud ano, pak v žádném případě. CuP pouze na měď-měď (bez tavidla), nebo měď-slitiny mědi (tavidlo jako na stříbrné pájky). Nikdy ocel nebo niklové slitiny.
m.evil napsal(a):
Zdravím.
Vedel by mi niekto povedať , aký typ tvrdej spájky je použitý v chladničkách (prispájkované medené trubky ku kompresoru ) ?
Môžem použiť CuP ?
Spájkovacia súprava O2+PB .
CuP používají hlavně výrobní závody a to na měď a slitiny a dále montážníci na měděná potrubí. Chlaďaři, hlavně servisáci, nejvíc používají 20% a 40% obalené stříbrné pájky.
jikok napsal(a):
JardaK napsal(a):
CuP používají hlavně výrobní závody a to na měď a slitiny a dále montážníci na měděná potrubí. Chlaďaři, hlavně servisáci, nejvíc používají 20% a 40% obalené stříbrné pájky.
jikok napsal(a):
Jake pridavne materialy se pouzivaji na opravy horaku,rezaku,drazkovacu ?
c2h2 +cu nebo ag tvori traskavou smes.
take veci moze robit len firma ktora ma na to potrebne "veci" doma mozes robit len opravu vymenou poskodenej casti,teda aspon ja by som sa do dakej samo-domo opravy urcite nepustil !
kemppin napsal(a):
JardaK napsal(a):
jikok napsal(a):
To je správná poznámka, ale není to tak horké. Ta reakce C2H2 s Cu, nebo Ag nastává, pokud je ve slitině víc než 65% Cu, nebo víc než 43% Ag. Takže se používají slitiny, které vyhovují danému.
Ag pod 46%, Cu pod 37%, Ag+Cu pod 76%, pájecí mezera do 0,3 mm.
Vyhoví např. Fontargen A/AF 319 (Ag34Sn), A/AF 320 (Ag45Sn), A/AF 311 (L-Ag44). A je holá, AF obalená tavidlem.
kemppin napsal(a):
JardaK napsal(a):
jikok napsal(a):
Díky.
Vďaka za rady .
Kúpil som obalenú striebornú spájku a drží to dobre .
Pre spojenie meď - meď som kúpil CuP v OBI , ale ešte som ju neskúšal .