SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 19-04-2016 08:58:16

Alvee
Člen

Re: Pomůže někdo radou na domácí výrobu svářečky CO2

Docela mě zaráží nebo spíš překvapuje, že se pozastavuješ nad tím co tady vychvaluji...to jako všechny svářečky které nemají výkon a nejsou aspoň za 15 tis, jsou křápy ? To asi ne, myslím si, že to je pak asi rukama doho dotyčného ne? Pokud svářečka protaví, drát se rozteče témeř předpisově a jde udělat i celkem slušná housenka....tak asi svářečka není špatná. Já jsem přemyšlel ještě nad touhle...http://inzerce.czprostor.cz/advert/top-prodam-svarecka-co-2/  pak jsem si to ale rozmyslel..

#27 19-04-2016 09:08:54

peta62
Člen

Ja si opravdu myslim ze je to o tom porovnavani. Pokud napriklad se nekdo nauci ridit auto jen s automatikou bude nazyvat auto s manualem krapem, protoze proste neodpovida jeho standartum. Samozrejme vsichni kupujeme podle svych potreb a financnich moznosti. Na druhe strane diskusni fora jsou na vymenu nazoru, takze obcas jsou tlaceny i nevyzadane nazory, ale na to by si meli vsichni uz zvyknout ;-)

Zase zacinam - Omicron Gama 161 a ted se jeste ucim na Omi 206

#28 19-04-2016 10:21:24

FF
Člen

Honza007 napsal(a):

Jen na okraj svarecka neni na CO2  ale na elekrtinu;)...

...ale v prípade technológie GMAW a použitého plynu CO2 je tá zváračka v "režime" MAG a teda je na elektrinu a tak trochu zároveň aj na samotné CO2, keďže sa plyn aktívne podieľa na zváracom procese... ...a to platí aj o iných aktívnych plynoch, alebo zmesiach...
Takže sa vlastne dá povedať, že je (aj) na CO2 :-).

Editoval FF (19-04-2016 10:23:22)

#29 19-04-2016 16:20:46

varok
Člen
Místo: Havířov

peta62 napsal(a):

Ja si opravdu myslim ze je to o tom porovnavani. Pokud napriklad se nekdo nauci ridit auto jen s automatikou bude nazyvat auto s manualem krapem, protoze proste neodpovida jeho standartum. Samozrejme vsichni kupujeme podle svych potreb a financnich moznosti. Na druhe strane diskusni fora jsou na vymenu nazoru, takze obcas jsou tlaceny i nevyzadane nazory, ale na to by si meli vsichni uz zvyknout ;-)

Je sice pravda, že ve firmách kde jsem dělal měli vždycky dalo by se říci profi stroje, o stavu se raději nebudu vyjadřovat. Doma mám ale malé hobbyčko, s pár dalšími jsem svařoval, takže dokaži porovnat i ty méně kvalitní mašinky.
Vůbec to není o tom, jaký má svářečka max. výkon, ale jak je zpracovaná. U svářečky s klasickým velkým trafem, která jde dnes koupit za nějakých 6000,- kč, asi moc kvalitní díly nebudou, když jenom trošku slušné trafo na 230V stojí kolem 2500,- kč. Celkově jsem spočítal, že za vnitřnosti slušné kvality asi 8-9000,- kč. To je bez bedny, hořáku, a jiných periferií. Takže?

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#30 19-04-2016 17:57:34

a.svinuty
Člen

Takže Berlan BMIG 140 to asi jistě nebude - má někdo zkušenost???

Když 8-9 tis. takže to stejně vypadá přinejmenším na TELMIG 150/1, TELMIG 130, Güde MIG 172/6W...

Chápu, nejlepší by byl alespoň Kuhtreiber či Omicron, ale tam to jde už i do 15 tis :-( a na to občasné vyvaření plechů karoserii a na vlastním autě jako hobby je to dost nákladné :-( Taky totiž to v těchto dnech aktuálně řeším ....

Je alternativa TIG na KITIN 150 Tig LA? Sám nevím....????? :-(

Editoval a.svinuty (19-04-2016 18:09:46)

#31 19-04-2016 18:52:34

senior
Člen

Takže poraďme "tazateli" ako si má postaviť nové domáce CO-čko. Taký je názov tematu, že?

#32 19-04-2016 21:12:33

bobobo
Člen

No jednoduše , je zde článek , je tam vydáno spousta energie .... : http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2012061202

#33 19-04-2016 22:46:50

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

senior napsal(a):

poraďme "tazateli" ako si má postaviť nové domáce CO-čko.

federace se rozpadla před 20lety sad  doufám že ještě správně vnímám slovenčinu, potom bych poradil postavit CO-čko na vozík s tlakovou lahví big_smile

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#34 27-04-2016 16:01:37

freeman
Člen

Tak taky přidám trochu svých zkušeností. Aby svářečka za něco stála, tak se pod 10tis určitě nevejdeš. Co šlo jsem si dělal sám a s novou flaškou jsem tam lehce pod 8tis, ale omi 165 stojí tuším kolem 16tis. Je otázka jestli to chceš stavět ze stejnýho důvodu jako já a to je radost z věci, kterou si udělám sám a funguje to. Jestli kvůli tomu aby jsi ušetřil tak se rozjeď do polska do castoramy a mají tam kolem 8tis invertorový ceočko. Na závěr lehká kalkulace: Trafo z omi 165 kolem 2500.- hořák s eurokoncovkou a protikus 2000,- a pokud si nebudeš schopnej vyrobit tlumivku, tak dalších 1700,- to samý s posuvem (dvoukladka) kolem 2400,- pokud neseženeš čkd diody ve sběru, tak můstek myslím kolem 1200,- trafo pro řídící elektroniku, stykače, tep, ochrana, řídící elektronika, kondenzátory přepínače, elmag ventil, větrák, kysna, kolečka, flaška, budíky.

#35 27-04-2016 18:24:23

senior
Člen

bourač napsal(a):

senior napsal(a):

poraďme "tazateli" ako si má postaviť nové domáce CO-čko.

federace se rozpadla před 20lety sad  doufám že ještě správně vnímám slovenčinu, potom bych poradil postavit CO-čko na vozík s tlakovou lahví big_smile

Ano, maš pravdu. Ja som výraz tazatel dal do uvodzoviek, ale som ho použil aj preto, že sa mi zdá priliehavejší ako akýkoľve slovenský synonymum. Dúfam, že sa ťa to nedotklo. BTW, teda mimochodom som sa k 70-tému výročiu of my born rozhodol si splniť dávny sen a pustil som sa do toľko kritizovanej stavby vlastnej CO2 welder. Moje dôvody boli hlavne tieto:
1. Bývam v paneláku s vlastnou garážou a MMA invertor vytvára strašne veľa dymu.
2. Materiál na trafo a tlmivku mám, teda jadra meď
3 Elektroniku som si navrhol aj vyrobil sám, súčiastky som mal
4. Mám aj kyslíkové budíky, ktoré som prerobil na CO2, aj 20 litr. fľašu (už je naplnená) a mal som aj hasičák, ten sa neoplatilo plniť, lebo za cenu tl. skúšky a chceli meniť aj ventil, tak som kúpil 4 litr. fľašu novú.
Musel som dokúpiť podávač, horák, cievku s drôtom, Dal to celé dokopy ako sa hovorí nadivoko a bol som veľmi milo prekvapený tým komfortom pri zváraní. Zatiaľ sa mi nedarí zbaviť sa zlozvyku, že po prerušení zvárania nemám odtiahnuť horák ale nechať dohorieť drôt na správnu dĺžku a tiež využiť dofúk. Už som si pozváral rám včítane priečky a podlahy na definitívu. a provizorium som rozobral, takže zváračka je t.č. nefunkčná.

#36 28-04-2016 05:56:38

bobobo
Člen

Čo je to hen také podlaha na definitívu ?? Finálna konštrukcija ?

#37 28-04-2016 15:53:11

Sender
Člen

Jsem taky jedním z těch stavitelů CO2 a zrovna plánuju rekonstrukci (stavěl jsem to v době,kdy malá COčka moc nebyla).Plánuju dělat novou ovládací desku.
Budou stačit tyto funkce ? :
1)Předfuk,dofuk,dohoření (stačí časy napevno,nebo trimrem na desce ? Čas v jakým rozsahu ?)
2)softstart (zatím nepotřebuju,ale z důvodu dodatečnýho využití) 300ms ? (řešil bych to jumperem na desce)
3)funkce bodování (na cykly bych se vykašlal.je to pro domácí využití potřeba ?)
4)přibližovací rychlost drátu
5)dvoutakt/čtyřtakt

Zapoměl jsem na něco ? Upřesní mi někdo časy v jakejch to má být nastavitelný ?
(trefo mám 2x400/190A při zatížení 100% bez chlazení)
Díky.

#38 28-04-2016 18:16:15

senior
Člen

Na rady v tomto odbore sa necítim byť dosť kompetentný, keďže som v živote s CO-čkom nezváral, až teraz pri stavbe vlastného aparátu som to okúsil. Zato ti môžem oznámiť, ako som niektoré veci riešil ja. Spínanie som zvolil pomocou SSR 25A a to aj softstart cca 0,5 s. Predfuk aj dofuk mám možnosť meniť, ale ukázalo sa , že je to zbytočnosť , pre domáce použitie stačí navoliť napevno. Posuv drôtu mám samozrejme odčasovaný, a približovaciu rýchlosť som si naprojektoval, ale zatiaľ som ju nevyužil, pri väčších výkonoch sa možno ukáže potreba, ale sa dá veľmi jednoducho realizovať. Stačí dať jazýčkové relé k jednosmernému výstupu a v PWM regulátore premostiť nim príslušný rezistor. Dohorenie drôtu som si nastavil raz a v pohode. Spínanie posuvu som riešil pomocou relé HF3FD spínané tranzistorom. Má to výhodu, že pri vypnutí kľudové kontakty skratujú motorček ako elektrická brzda. Ak by si chcel použiť podobný princíp, tak musíš pamätať na to pri prípadnom spínači nezávislého posuvu, napr. pri zavádzaní drôtu, že musí pred zopnutím odpojiť prívod od relé, aby neskratoval. Ja som to riešil tak, že na regulátore napätia mám nulovú polohu, kde SSR nespína, a môžem posuv spustiť spínačom na horáku. To riešenie som zvolil preto, že mám 10-polohový prepínač napätia a regulačnych stupňov len 8.

#39 28-04-2016 18:42:44

Robi G
Člen

Možnosť nastavenia približovacej rýchlosti by som nevynechal.Predídete "kopaniu" pri zapalovaní oblúka.

#40 30-04-2016 16:28:42

Sender
Člen

senior>přibližovací rychlost i spínání posuvu mám v plánu řešit stejným způsobem.Samotné ovládání chci řešit pomocí tří relé (plyn,posuv,proud) spínané PIC 16F819.Zkoušel jsem něco vyčíst na netu ,ale nepodařilo se mi dopátrat ke konkrétním hodnotám tak zvažuju,že bych to řešil nějakám větším (PIC 16F877A,16F887,18F4550) a dát k tomu i displej na zobrazování nastavovacích hodnot.Rotačním enkodérem bych ovládal nastavení hodnot programu.Pokud bych chtěl použít pro ovládání posuvu drátu HW procesor,musel bych jít na takt procesoru max. 1MHz (kvůli nízké frekvenci PWM),což pro obsluhu displeje není úplně to pravý.Na netu píšou,že je dobré mít nastavení přibližovací rychlosti drátu na panelu (některý stroje to údajně mají).Dělat desku řízenou procesorem pro svářečku je trošku ošemetná záležitost (kvůli rušení aj).Musím si pořádně promyslet jaký funkce budu možná někdy potřebovat a podle toho zvolit návrh desky tak,abych ji nemusel předělávat.Vše řešit případnou úpravou programu.
Další možnost je řešit to co nejjednodušeji a napsat prodlevy do programu napevno.Jednoduá a rychle hotová záležitost.

#41 30-04-2016 16:39:47

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Web

nic ti nebrani pouzit Microchip I2C slave a spravit ten LCD ako periferiu odpadne problem s multiplexingom.

Predpokladal som ze planujes pouzit klasicke  7seg-lcd ale dnesne cinske zazraky uz pouzivaju GLCD wink
Otazne ako to bude vidno z kukly a ergonomia ovladania a aby to neblblo nepreskakovali volby pri stlacani v rukaviciach

Drzim palec

PS:Potom ked to uspesne dokoncis by som ta asi oslovil ohladom THC pre plazmu tongue

Editoval ihlan (30-04-2016 17:01:00)

Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

#42 30-04-2016 17:48:22

Sender
Člen

To je další možnost v případě 7seg.Já měl na mysli spíš GLCD -válí se mi tady 128x64 ,dokonce mám k němu rozchozenej program pro 16F877A.Ten GLCD není třeba aktualizovat -odpadl by další procesor.Přepnutí do nastavovacího režimu bych asi řešil dlouhým stiskem tlačítka enkodéru.Krátký by přepínal jednotlivý proměnný a otáčením enkodéru by se měnila hodnota zobrazovaný funkce (Predfuk         500ms ,ap.).Výhodu použití displeje vidím možnost přesnějšího (a ve většm rozsahu) nastavení funkce narozdíl od A/D převodníku.
Fakt je,že viditelnost GLCD v kukle nebude asi nic moc.Segmentovky by byly asi viditelnější.No nevím,ještě pouvažuju.
(až budu mít něco hotovýho,urřitě sem dám info)

#43 30-04-2016 19:18:09

ihlan
Člen
Web

No hlavne nech je to viditelne na slnku wink poznam zvaracku ktoru na slnku nevidis na 7segmenty

Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

#44 30-04-2016 19:40:18

Sender
Člen

No ,tak to bude taky asi problém i s tím GLCD.Na  7seg docela funguje tmavý (kouřový) plexisklo a 7seg zapustit,případně dát nějakou clonku.vysocesvítivý 7seg s tím plexi fungují docela dobře.

#45 30-04-2016 22:40:30

torr34
Člen

Zdravíčko, chtěl jsem se zeptat jestli ventilátor ve svářečkách fouká vzduch do skříně nebo jej odsává? Zajímala by mě hlavně OMI 205 a 206. Děkuji

#46 01-05-2016 12:49:41

Sender
Člen

Obvykle ze skříně ven.Na čelu zařízení bývají prolysované otvory,kterými proudí vzduch dovnitř.

#47 01-05-2016 12:53:43

varok
Člen
Místo: Havířov

Záleží na výrobci. Někteří dávají ventilátor dozadu, který nasává studený vzduch předními průduchy, horký vzduch uvnitř skříně vyfukuje ven zadními otvory. Jiní dávají ventilátor taky dozadu, ale ventilátor nasává vzadu za ventilátorem studený vzduch a fouká dovnitř na teplé komponenty.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#48 10-05-2016 07:04:36

ihlan
Člen
Web

Pre inspiraciu ako sa navrhnut ovladanie s jednym LCD akurat miesto +/- uz dat rotacny encoder.
Nic ine ako rozlozenie prvkov za tym nehladajte - mna osobne dost seru tie stroje kde je microswitch a rotuje 10 funkcii dookola.
Ked sa casom premackne tak jedine servis alebo sa clovek trapi kym to prepne na spravny rezim.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3922_htb1oqqojfxxxxcbxfxxq6xxfxxxo.jpg

Editoval ihlan (10-05-2016 07:09:03)

#49 10-05-2016 10:52:09

SDZ
Člen

njn.Pěkné,ale v domácích podmínkách ta klávesnice bude asi problém.Pokud by se použily 7seg zobrazovače,bylo by třeba druhej MCU(jak je diskutováno výše),nebo speciální obvody.
Jinak k samotnýmu ovládání -každej stroj by měl mít funkci továrního(výchozího) nastavení.

#50 10-05-2016 11:34:00

ihlan
Člen
Web

Neslo mi o presne toto foliove prevedenie. Kludne to moze dat do tlacitiek v plechu len rozmiestnenie a funkcie.
Len vedla LCD by bol rotacny encoder mohlo by to byt celkom slusne intuitivne.
Pokial su napr 3 mody tam mi round-robin prepinanie nevadi ale ked mas uz 7 stavov a nemas krok spat to je otravne.
Mam na mysli ako to maju TIG stroje kde mas:
predfuk cas /start prud/ pulz up/ pulz down/ zvaraci prud / koncovy / dofuk  to je 7 poloziek na jedno tlacitko

Miesto folie kludne nieco taketo.
http://www.gme.cz/tlacitkovy-spinac-p-p … 6-p630-245

http://www.gme.cz/p-b1715-green-p630-067

Update:
https://www.weldequip.com/products/gys-pearl-large.jpg

Editoval ihlan (12-05-2016 07:54:00)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla