SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jak pájet chirurgickou ocel
Editoval zoombii (07-07-2015 16:31:07)
A čo takto troška prehľadať svarforum, hm???
????Was ist das "chirurgická ocel???? Má to nějaké číslné označení?A co to bude za výrobek?
Ládes napsal(a):
????Was ist das "chirurgická ocel???? Má to nějaké číslné označení?A co to bude za výrobek?
Myslím, že pod tím vznešeným názvem se skývá nerez 316L... Tu lze pájet jak měkkými pájkami, tak stříbrnými, tvrdými. Záleží na účelu použití, kdy se při použití pájky může projevit alergické reakce při dotyku s organismem, čímž se degradují původní vlastnosti té 316L.
Myslím že se jedná o ČSN 17029 známá jako AK-5 případně Poldi ČSN 17042 AK-9
¨Jestli mě paměť neklama
Ládes napsal(a):
no kdybych to věděl tak ze sebe nedělám vola, a najdu si to sám.
jurovox napsal(a):
Tak mi napiš odkaz a já se na to podívám, kdybych to našel tak se neptám jako blbec nemyslíš???
Frank napsal(a):
Ládes napsal(a):
Myslím, že pod tím vznešeným názvem se skývá nerez 316L... Tu lze pájet jak měkkými pájkami, tak stříbrnými, tvrdými. Záleží na účelu použití, kdy se při použití pájky může projevit alergické reakce při dotyku s organismem, čímž se degradují původní vlastnosti té 316L.
Děkuji moc, no kamarádka si strhla očko na řetízku a já přemýšlím jak to dát dohromady, ale problém je ten že nevím čím pomoooooc
Mělo by to jít dobře Ag 55 % pájkou, nějakým i malým PB hořákem, samozřejmě za použití vhodného tavidla. Šlo by to i cínem, ale ten má podstatně horší mechanické vlastnosti. Víc vám asi nikdo neřekne. Problém ale bude sehnat tak malé množství pájky a tavidla - možná by bylo lepší zanést to do nejbližší opravny klenotů, tam by vám to určitě spravili.
Editoval Zdenek11 (07-07-2015 23:28:16)
No já byl před lety ve zlatnictví si nechat spravit stříbrný řetízek. Cena opravy byla dražší než stejný ve stejné gramáži. U ocelových šperků je to podobné. Řetízky jsou vyráběné strojově, takže jejich cena je mizivá. Takže zahodit a koupit nový.
Už jen šperkařský hořák bude dražši než nový řetízek, tedy pokud ovšem se neplánuješ bavit výrobou šperků. Jinak každý vercajk v baráku se hodí, toho není nikdy dost. Jakmile je to doma, tak se uplatnění vždy najde.
zoombii:způsob jakým jsem se ptal měl právě odhalit označení materiálu.Kdyby jste se zeptal:"potřebuju opravit utržené očko řetízku z chirurgické oceli,byly by kalitelné oceli používané na chirurgické nástroje s břitem rychle vyloučeny.Jak veliké je to očko?Můžu zkusit mrknout tady v Olmiku v prodejně s potřebama pro výrobu šperků-někdy se prodvají předpřipravené polotovary.Osobně bych očko spojil a ve spoji zakápl libovolnou(je to jen řetízek s relativně nízkou cenou i mírou ohrožení života v případě nevhodného opravárenského postupu) nízkoteplotní pájkou pomocí mikropáječky.
zoombii napsal(a):
jurovox napsal(a):
Tak mi napiš odkaz a já se na to podívám, kdybych to našel tak se neptám jako blbec nemyslíš???
Na fore je toho viac, aj ked je pravda, ze velakrat je potrebne precitat aj zdanlivo nesuvisiace vlakna... ja pouzivam na sperky mikropajkovacku ERS50-100, pajku s 3% striebra a Soldaflux kvapalinu - farebne (mozno skor leskom) je tam troska odlisnost, ale pri retiazke to je nepostrehnutelne. Samozrejme je potrebne neutralizovat kvapalinu.