SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Diki za poznamku.praveze chcem skusat aj nerez.
ALCAPONE napsal(a):
Dá sa nejak prepočítať kolko V na akú hrúbku materiálu a posuv drotu. Napr. hrúbka 2 mm kolko V zvoliť a aký posuv m/min nastaviť.Je nejaká taká tabulka alebo výpočet.
Díki
Takže takto... ja mám nastavené momentálne na mašine posuv 6.1 m a 16.1 V. Zváral som si ten vozík na zváračku. Je z joklovín 30/30 a 2 mm hrúbky. Pekne mi prevarila aj plech 4 mm, ktorý som si dával podložku.
Pri skúšaní som si nastavoval aj niečo okolo 20.0 a už začala prepalovať diery. Ale opakujem treba si nastaviť volty aby dobre prevarila a potom si doladíš aj ideálny posuv. Niečo vieš ešte dokresať na tlmivke. Dáš potenciometre na pol škody a už len pri skúške dolaďuješ. Nejakú tabulku ti neporadím.
Aj ja zatiaľ len praxujem .
Pro ALCAPONE, příspěvek 24 - taková tabulka neexistuje. Právě pro získání takových základních vědomostí slouží Svářečská škola. Tři dny v zaškolovacím kurzu (déle obvykle netrvá) vám dají 100 x tolik, co měsíční hledání a shánění informací na internetu. A hlavně - budete mít papír.
Už jsem tu kdysi psal o člověku za sousední vesnice, který sipřed lety půjčil v práci na víkend svářečku (firma to zadarmo umožňovala) s tím, že mu kamarád s papíry něco doma o víkendu svaří. Lhal, žádný kamarád nebyl a svařoval si v garáži v baráku na autě sám. Že mu shořelo auto by nebyla taková škoda, jenže mu chytla garáž a shořela i část domu. A shořela taky ta vypůjčená profi svářečka. Hasiči a pojišťováci se při vyšetřování nejdříve sháněli po oprávnění ke svařování. Pár roků se soudil, protože hasiči chtěli nějaké peníze za zásah a pojišťovna zpočátku odmítala zaplatit cokoliv. Nakonec dostal uhrazeno něco přes 40 % škody. A tu vypůjčenou svářečku zaplatil celou v pořizovací hodnotě. A firma zrušila půjčování čehokoliv zaměstnancům.
Pro jees - synergie je ve svářečce vestavěný program, který automaticky upraví svařovací parametry tak, aby odpovídaly navolenému základnímu a přídavnému materiálu. Proto tam ty předvolby materiálů, případně průměrů přídavných materiálů na svářečkách jsou.
jirkati napsal(a):
Pro jees - synergie je ve svářečce vestavěný program, který automaticky upraví svařovací parametry tak, aby odpovídaly navolenému základnímu a přídavnému materiálu. Proto tam ty předvolby materiálů, případně průměrů přídavných materiálů na svářečkách jsou.
Já vím, ale nevěděl jsem že to má program i na hliník a nerez. Původně jsem chtěl připsat něco jako "pokud tam není na daný materiál program", ale pak jsem to vynechal. Beru tedy poznámku zpět, nebyla na místě
Ja nejsom zvarac.pracujem ako konštruktér za PC.to by som mal len na take domace hranie.ale diki za vysvetlenie.tak
chcem sa opitat ako ste spokojni z pegasom ? nekazi sa ? pitam sa lebo zvazujem kupu
Ja som spokojný...naozaj mu nemám čo vyčítať... už pozváral pár brán. Keďže ho použivam zatial len ako CO čko, neviem ako pracuje v MM. Zatial som sa nedostal ku kúpe káblu s kliešťami na elektrodu. Mám invertor a na montáže používam ten. Pegas pracuje len v dielni. Použivam čistý CO. Ventilátor fúka ako žeravý, čo je aj počuť, ale zase nie natolko, aby to vadilo. Velmi presné nastavovanie na displey. Na začiatu som mal problém, že mi v určitých polohách horáku ( kabla ) netlačil drôt. Viac zákrut.... a tak som pridal prítlak na kladke podávača. Potom v pohode. Samotný horák je v pohode. Podla môjho gusta... je skôr menší...stvorený na menšie zámočnícke práce. Koketujem s myšlienkou vyskúšať trubičkový drôt a vyraziť niekde na stavbu,kde môžem vyskúšať dlhší predlžovák ( funkcia PFC )... len tá cena .
Ale najskôr asi ten kábel s kliešťami. Na tom si zgustnem... pretože s elekrinou zváram už 15 rokov a tak som zvedavý ako ma Pegas prekvapí.. Dúfam, že milo...
no dost som o nom pocital asi ho zoberiem maju teraz sadu su tam kable , horak, drot, elektrody a nejake diely
ked sa smiem spitat aky mas horak ???
Jestli ho vemš nebudeš litovat...mě naštvala jednokladka...ale teď už jsou hnané obě a maximální spokojenost. Už jsem zkoušel i TIG lift a zapálí oblouk až se po dotyku materiálu mírně oddálím od svařence cca 2mm a zapálí. No je to o zvyku. Když je po ruce HFko že proč toto
každopádně to jde a používám hlavně CO2 a jako tato je skvělá.
Marky: V originálu mě kladka štvala právě z toho důvodu co popisuješ...jenže zbytečně jsem nechtěl přítlak zvětšovat k vůli odrbávání měděného povlaku na drátu do bowdenu od kladky. U trubičky to dělalo ještě větší bordel.
Jak jsou hnané obě nemá to chybu a jsem nadmíru spokojený.
Editoval Discovera (06-12-2015 21:25:19)
razor666 napsal(a):
no dost som o nom pocital asi ho zoberiem maju teraz sadu su tam kable , horak, drot, elektrody a nejake diely
ked sa smiem spitat aky mas horak ???
Horak mám Parker 15. Dlžka 3 m
aha no dobre
nic asi ju kupim dufam ze nebudem sklamany...
Pegas mig 160 je na domácí svařování velice dobrá volba. U této kategorie je synergie nadbytečná.
Asi za 1000,- kč vám v Alfinu vymění kladky. Místo jedné hnané budou hnané obě.
Tazz napsal(a):
Asi za 1000,- kč vám v Alfinu vymění kladky. Místo jedné hnané budou hnané obě.
Ktovie či mi to za poplatok vymenia aj v predajni, kde som ju kupoval. Asi by som to bral.. dve kladky su dve.