SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Ahoj, po zime mam praskly dekl na zumpu. Jde to zavarit MIGem a jak? Podle me je matros litina.
Litina myslím běžným způsobem COčkem zavařit nejde. Musí se to předehřát a nevím jestli nemusí být i nějaký spešl drát.
http://umsle.peklo.biz/img/1431510622.jpg
tohohle chci dosahnout. Drat nemam problem kamos dela ve firme kde se delaj spis jak na to?
je to určitě litina? Mě to nepřijde
Nevim rozbor asi delat nebudu predpokladam ze tohle uz nekdy nekdo resil mozna to fakt je obyc plech...
Pokud je myšleno "to mřížkované" tak to je úplně obyčejný , dobře svařitelný ocelový plech. Jen se takovéto díly musí umět svařovat (správný svařovací postup) aby nedošlo k obtížně odstranitelnému zdeformování.
Jeste bych zapatral PROC to prasklo... , plech nepraska sam od sebe
To vim presne v mrazu mi na to upadnul z kary plny sud vyhasenyho vapna
OK takze na konec praskliny vyvrtam diru, prasklinu vybrousim do V, pouziju klasickej drat na nelegovane oceli a svarim pod CO2?
Tak jestli to je opravdu klasický svařitelný plech, neměl by být problém. My jsme to svařovali nedávno v jedné firmě elektrodou a šlo to pěkně.
Jak psal Jirkati . varil sem si desku material cerny plech tloustka 3mm rozmer desky cca 300x650mm a pokroutilo se me to strasne skoro do vrtule.
Ale jde. A třeba trubičková 1,2 se dodává i na malých 5 kg cívkách.
Soudokay FNM4-G
C 0,25
Si 0,7
Mn 3,5
Fe 30
Ni základ
Plněný drát MAG zejména pro spoje šedé, tvárné, temperované litiny, spoje s ocelí a pro návary. Struskotvorný typ s vlastnostmi analogickými k obaleným elektrodám. Austenitický svar s vysokou pevností a tažností, dobře třískově obrobitelný. Dobrá ovladatelnost, snadno odstranitelná struska. Svařování za studena, event. s lehkým předehřevem. Ochranný plyn M21 (Ar+15-25%CO2).
varok napsal(a):
Litina myslím běžným způsobem COčkem zavařit nejde. Musí se to předehřát a nevím jestli nemusí být i nějaký spešl drát.
Ale to je z obyčejného plechu, takže běžný drát nebo elektroda a běžný postup.
Z litiny jsou ty těžké kulaté příklopy, co se odklápí vydloubnutím krumpáčem nebo šikovnýma rukama hnědočechů
CIJOML napsal(a):
tohohle chci dosahnout. Drat nemam problem kamos dela ve firme kde se delaj spis jak na to?
CIJOML:tenhle nášlapovej plech je obyčejnej plech s perfektní svařitelností-dělám s ním velice často(v každým kovošrotě ho seženeš mraky za 10 kaček za kilo).Spíš mě zaráží to prasknutí mně na to najela Desta s 2 tunovým bucharem,plech se prohnul ale pak se zas vrátil do původního stavu(je to ale t6+ta mřížka).
Tiež sa mi to nejako celé nepozdáva. Ak padne ťažký predmet na liatinu - tak tá praskne bez toho, aby sa ohla. Ak padne na plech - ten zase nepraskne, ale sa prehne. Ak CIJOML píše, že je to "prasklý" tak to bude určite liatina.
A kdoví proč . Ocel se od určitého obsahu uhlíku při pokusu o ohyb vždy zlomí .
kukni aky to ma rozmer a zbehni do prveho kovosrotu a kup tam druhy poklop
A zkusil jste to brousit? Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak odlišit litinu od oceli. Litina hází krátké tmavočervené jiskry, co hned zhasnou. Ocel dlouhé jasně oranžové.
Ano bývájí i litinové,nicméně co jsem viděl tak poklopy k technologickým šachtám s uzávěry plynu,parovodům apod.Nicméně tyhle poklopy bývají na pantu a jsou značně silné-kolem 16-20mm.
Editoval Ládes (14-05-2015 17:01:59)
Diky chlapi dneska sem to zavaril alespon z jedny strany. Bruskou sem udelal zlabek, nejvetsi proud nejrychlejsi posuv a CO2 na 10 a vysledek je tento. Zadny zazrak ale nikdy sem MIGem nedelal jen elektrodou a nova MIG svarecka takze to beru jako uchazejici. Ten plech ma tloustku 6mm takze o vikendu to vybrousim i z druhy strany a zavarim i opacne.
http://umsle.peklo.biz/img/1431647733.jpg
Řekl bych, že ty o voze a všichni ostatní o koze. Podle fotek jsi zřejmě chtěl svařit něco jiného, než jsi nakonec svařil.
Ten plech na první fotce bude s největší pravděpodobností ocel, ale ten poklop, co jsi nakonec svařil, je litina.
Aha a pry ze to svarit nejde. Kdyz clovek nevi do ceho jde tak se podari. Otazka je ted nad pevnosti toho svaru...
No tohle vypadá na litinu.Pokud jste to však svařoval pod CO2 určitě to nebylo MIGem(Metal Inert Gas).Ono to vždycky nějak "svařit" půjde( i nerezi svaříš přídavným materiálem na "černou ocel",problém je ve vlastnostech sváru i svařovaného materiálu v TO).Lepší řešení by bylo svařit to MMA elektrodou na litinu,třeba UTP 86 nebo jiným vhodným typem.
Zcela zbytečné vlákno. Na původním obrázku byl poklop z ocelového plechu, na obrázku se zavařeným svárem je úplně jiný poklop z litiny. A tak se tu několik kolegů zcela snažilo poradit na základě úplně nesmyslné základní informace. CIJOML proč? A pro informaci - pevnost sváru MAG s obyčejným drátem na litině se velmi blíží nule. Je to způsobeno jednak intenzivním oduhličením v tepelně ovlivněném pásmu, jednak deformačním napětím z vneseného tepla bez jeho uklidnění např. postupným prokováním po krátkých svárech příslušnou elektrodou na litinu. O svařování litiny jsou tu desítky příspěvků se správným postupem a i v sekci SVARINFO je k tomu článek.
http://umsle.peklo.biz/img/1431647733.jpg
tak prominte hned v prvnim prispevku jsem psal ze jde o litinu...pak jsem nasel kanal s podobnou mrizkou takze jsem si myslel ze to je stejny material
Stránky: 1 2