SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
zdravím, jsem začátečník ve svařování hliníku. Často se mi stává, že ten svár mejvám takovej očouzenej-špinavej. Nevíte prosím co dělám za chybu. Dík
jo a ještě jsem se chtěl zeptat jestli na broušení al svárů se používají nějaké spešl brusivo, nebo můžu s tím co brousím kov. dík
První dotaz
Moc všeobecnej dotaz.Musíš více specifikovat nebo poslat foto.
Jakou používáš čistotu argon? Máš správně nastavenej průtok popřípadně průměr keramické hubice ? Jak čistej je svařovaný materál. Jaká slitina to je ? atd.
Druhý dotaz
K očištění je nejlepší kartáč na hliník nebo čistý nerezový kartáč bez kontaminace jiným materiálem.
A proč chceš hliníkový TIG svár brousit ? TIGem uděláš kráský svár který nepotřebuješ brousit.
Ale když už tak se dají sehnat brusné kotouče na hliník.
jde o to, že to bude asi v mejch rukách-někdy udělám krásnej čistej svár a někdy jak chytnu oblouk tak se mi to očoudí a pak se to špatně svařuje. Sváry někdy potřebuji brousit kdy potřebuji rovinu na kterou budu něco dávát a nebo když nastavuji např. plechy. Tak to jsem rád, že vím, že existuje speciální brusivo na al.
K tomu očouzení předpokladam že zapaluješ HFkem. Jakou používáš svářečku? Jak dlouhej předfuk? Máš čistou elektrodu?
zapaluji HFkem, svářečku mám kemppi 2500, předfuk myslím mám dostatečnej. S elektrodou to nesouvisí- udělá mi to už při zapálení oblouku
Jestli máš synergický předfuk tak ho vypni a dej cca 1 s předfuk a dofuk cca 5 s za předpokladu že nepřesahneš 130 A, jinak časy prodloužit .Průtok Argonu dej na 10 l/minNáběhovej proud třeba od 30 A cca 1 sekundu náběh.Předpokládám že používáš Argon min 4,6 a svařuješ hliník bez zinku a dodržuješ předepsaný sklon hořáku. Jinak to musí být v pořádku.Dej vědět jestli se to zlepšilo popřípadě zkus to vyfotit o pověsit sem.
o.k. dík moc za rady-určitě dám vědět