SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 16-11-2013 15:10:04

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Re: Problémy s bazickou elektrodou

Samozřejmě je pravda, že na provedení sváru má vliv vedení elektrody, ale nesouhlasím s tím, že vlastnost elektrody-schopnost většího průvaru nemá vliv. S rutilcelulosovou ER118 to téměř problém není, zatím co u ER117 (na tenké plechy) to problém je. RC elektroda vyvíjí více plynů, které prohřívají lépe kořen svaru, proto se struska lépe drží na povrchu sváru. Jole kromě tohoto detailu souhlasím se vším co jsi napsal.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#27 16-11-2013 19:38:13

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem

Já jsem vlastně popisoval všeobecně rozdíl mezi bazickými a rutilovými elektrodami. Samozřejmě jsou v nynější době různé kombinace obalů, které neustále zlepšují a mění vlastnosti elektrod. Svařování  s některými rutilovými elektrodami je již téměř shodné s bazickými a naopak nejsou tolik náročné na jejich přesušování. Holt i v tomto oboru jde pokrok dopředu.
Nelze však srovnávat čistě rutilový obal ER117 s obalem rutilbazickým nebo rutilcelulozovým. U obou posledně jmenovaných je chování struzky obdobné čistě bazickým, co se ovládání týká. Jole.

#28 09-12-2014 13:40:16

jees
Zablokovaný

jole napsal(a):

Famater napsal(a):

Když rutilky tak na zámečničinu rutilcelulozové nebo rutilbazické. Nalí větší průvar a tak s nimi jdou koutové sváry lépe.

To, jestli mají větší nebo menší průvar není pro kvalitní koutový svar rozhodující. Rozhodující je vedení elektrody. U rutilových elektrod je nutné držet krátký oblouk, menší svarovou lázeň a struzku nepustit před oblouk. Pokud je lázeň moc veliká, oblouk struzku neudrží a ta se vměstná mezi tekoucí kov a znemožní jeho spojení. Potom se zdá, že svar ulpívá pouze na obou stranách materiálu, jak popisuje "Zdenek11", ale ve skutečnosti svarový kov odděluje vměsnaná struzka. Proto je nutné u rutilových elektrod koutové svary dělat menšímy housenkamy na více vrstev. U bazických je to jednodušší v tom, že struzka je lehčí než svarový kov a tak se drží nad svarovým kovem a pokud se elektroda vede správně, je nebezpečí vměstnané struzky menší. Takže co se ovládání svarové lázně (zvláště v polohách) týká, jsou bazické ovladatelnější. Jejich nevýhody jsou zase horší zapalování (problém začátečníků "viz. martta") a důsledné dodržování technologického postupu ( krátký oblouk, vysušování, vedení elektrody atd.) jinak dochází k pórování a tím pádem k netěsnostem. Obzvláště na začátku svaru, když je plynová ochrana svaru ještě nedostatečná. (týká se i dobře vysušených elektrod !!!!). Jole.

Já řeším výše popisovaný problém také (elektrody Rutilen 13 a E6013). Zkoušel jsem i méně A, rychlejší vedení, jet rovně nebo dokola, ale nedaří se mi to spojit. Občas, když zkusím 2.vrstvu na více A se kousek spojí, ale celá housenka ne. Je fakt, že někdy nevědomě moc položím elektrodu a vzdálenost také nebude konstantní, ale pracuju na tom.

Obecně mi zatím přijde, že o co snáz se rutil.elektroda zapálí, o to snáz se pak s bazickou vaří (vodorovně)

#29 14-03-2015 14:20:16

harley1
Člen

martta

To školenie by zaujímalo aj mna. Lebo mám tiež problém zo zapálením bazickej elektródy!

Gamastar 196LS PFC Synergii

#30 14-03-2015 18:18:09

VašekP
Člen

Bazické elektrody staré i nové je třeba udržovat v suchu a před použitím se doporučuje je přesušit.

#31 15-03-2015 10:28:20

JardaK
Člen

A tam, kde se nevyvaří celá elektroda, tzn. na krátké svary, stehování, apod., vzít rutilovou nebo rutil-celulózovou. Časté znovuzapalování bazickou dokáže svařování docela znechutit.
No a jsme zase u jádra pudla, nemyslet si, že snadnou dostupností stejnosměrných svářeček éra rutilek skončila smile

#32 15-03-2015 10:56:21

martinv
Člen
Místo: jablonec nad nisou

Rutilky na tupe svary luxus. Ale koutak s rutilkou nedam ani nahodou. Nalepeny na obe strany . po x pokusech sklon elektrody rychlost atd sem to vzdal.

#33 15-03-2015 10:57:47

kemppin
Člen

Zapálení elektrody záleží také na napětí zdroje naprázdno. Já říkám,že 80V je v pohodě.
EVIK propagovala Pico,které má toto napětí ještě vyšší. Kvalita zdroje je velice důležitá.
Potom není obtížné ani opakované zapalování bazické elektrody.

Už jenom doma.
KEMPOWELD 4000w , AFIN 280AC/DCw ,  KITIN 1700hf , KM 12c , BERLAN BPS 40 ,
autogen + řezací RS 12 , ARISTO tech , ARISTO air

#34 15-03-2015 11:14:56

harley1
Člen

Mne tiež horšie zapaluje Bazická. Niekedy musím viac-krát škrtnúť, aby sa chytila! A ked chytí, tak napr. Jakl sa prepáli! Z rutilkou sa neprepaluje. Ako to?

#35 15-03-2015 11:23:20

bobobo
Člen

V žádném případě nedoporučuji , ale já má část eld v dílně venku . Nesvařuji Dukovany a pár pórů zkraje mi nevadí . Jelikož se mi klepo ruce , tak ke stehování právě zbytky bazických (mám jen EB) s úspěchem používám ... Spíše to bude rukama ...

#36 15-03-2015 13:06:49

jees
Zablokovaný

martinv napsal(a):

Rutilky na tupe svary luxus. Ale koutak s rutilkou nedam ani nahodou. Nalepeny na obe strany . po x pokusech sklon elektrody rychlost atd sem to vzdal.

mě se sváry rutikou zlepšily po tom, co jsem začal pořádně čistit materiál

#37 15-03-2015 13:09:07

Slayer85
Člen

Já bych to neviděl tak horké big_smile já sem začínal se šmoulou vařit rutilkama E - R 117, 2,5mm, které byly tak staré, že asi pamatovaly Gottwalda big_smile a byly porezlé a nesušené big_smile ale naučily mě zapalovat na spodní hranici proudu (občas i pod hranicí) a vařit i kouty

baziky jsou pravda na zápal horší, ale je to spíš o zvyku, bo když si odrolíte špičku, aby tam byl vidět drát, tak je to pohoda. Někdy se nechá aj tak, že to oklepnete o materiál a máte rovnou oblouk, ale to je také náročnější big_smile a jinak zapálit 2mm OK 48.00 jde i na 40 ampér celkem obstojně, jen se to nesmí dělat ťuknutím, ale tahem big_smile

a jinak ta rutilka na kouťák jde, ale na jednoduché, natočitelné, přístupné díly, jinak je to očistec big_smile

harley 1: bazika dělá hlubší průvar, takže já osobně toto řeším rychlejším postupem abych tam nenanes moc tepla a nepropálil

Editoval Slayer85 (15-03-2015 13:11:34)

Kutil/konstruktér/technolog/svářeč (lepič) samouk big_smile
KITin 165 MMA + WIG

#38 15-03-2015 13:26:18

harley1
Člen

Aha. Tak rýchlejšie tahat elektródu Bazickú. Tak preto sa to prepáli. Tak že Rutilka má menší prúvar a tým pádom sa to Neprepáli. Vyskúšam. Zvarujem rád, ale moc často nevarím a z bazickou elektródou sa len zoznamujem. Pred tým som varil čiste Rutilkama.

Editoval harley1 (15-03-2015 13:28:29)

#39 15-03-2015 20:11:38

martinv
Člen
Místo: jablonec nad nisou

No material sem si take poradne pripravil. Tupe svary rutilkou nadhera ale jak jedu koutak tak sem tam se podari ale to je spise vyjimka. Bazickou uplne v pohode. No kamos ten zas nikdy mma nevaril ale rutilkou koutak udela suprovej . je to proste rukama proto rutilky mam a pouzivam ale na koutove svary fakt ne smile

#40 15-03-2015 20:49:25

jees
Zablokovaný

martinv napsal(a):

No material sem si take poradne pripravil. Tupe svary rutilkou nadhera ale jak jedu koutak tak sem tam se podari ale to je spise vyjimka. Bazickou uplne v pohode. No kamos ten zas nikdy mma nevaril ale rutilkou koutak udela suprovej . je to proste rukama proto rutilky mam a pouzivam ale na koutove svary fakt ne smile

Já mám taky oboje a když je čas a nálada, zkouším s každou co mi nejde. U kouťáku jsem ale zatím nevysledoval nějaké souvislosti proč teď je OK a příště KO.

U těch rutilek jsem ještě slyšel, že záleží i na vhodném průměru elektrody, ale ti co to umí asi upřesní zda je to pravda

#41 16-03-2015 12:53:17

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Web

harley1 napsal(a):

Aha. Tak rýchlejšie tahat elektródu Bazickú. Tak preto sa to prepáli. Tak že Rutilka má menší prúvar a tým pádom sa to Neprepáli. Vyskúšam. Zvarujem rád, ale moc často nevarím a z bazickou elektródou sa len zoznamujem. Pred tým som varil čiste Rutilkama.

Kouzlo je v tom poslouchat zvuk oblouku-obzvlášť při svařování dutých profilů je změna zvuku při penetraci materiálu jasně patrná(jako kapičky vody v rozpáleném oleji).Postupovou rychlost pak přizpůsobit tomu aby ten zvuk zůstával víceméně stejný.U bazické s mi osvědčilo někde mimo oklepnout nevodivý konec a pak škrtnout vedle začátku budoucího sváru a oblouk pak přenést do místa kde má svár začínat.

Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

#42 16-03-2015 16:21:12

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Ládesi - správný postup, a hlavně ten odkaz na uši je perfektní. Jen mám jednu připomínku - to zapalování dělat zásadně v místě budoucího sváru, nikdy ne vedle. Jsem asi trochu puntičkář, ale podle ČSN EN ISO 5817 je zápal od škrtnutí elektrody vada nepřípustná dokonce i ve skupině "D".

#43 16-03-2015 17:12:15

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Web

Mea culpa.Vyjádřil jsem se nepřesně míněno bylo v místě budoucího sváru,ale kousek za jeho začátkem(hrábnu rotací zápěstím v protipohybu po jakémsi půloblouku a na začátku eldu otočím do požadovaného sklonu kousek od začátku(podle průměru a délky eldy cca 3-8mm) a tím  pak přenést oblouk na začátek a zkoordinovat za podpory sluchu ruku a oči.Teď se pokouším svařovat trubky tak že začínám naproti, koukám se do mezery a koordinuji postupovou rychlost a směr podle provaření kořene.Moc mi to zatím ale nejde-vždycky někde vyjedu ze směru,nebo se propálím.(jeden nikdy neví kdy se mu to může hodit)

Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

#44 16-03-2015 20:00:44

Ervum
Člen

Ahoj
Předem se omlouvám, ale nechci zbytečně zakládat nový příspěvek a věřím, že mi někdo ochotný dá radu.

Chci si pořídit můj první inveror domů do rodinného domu, takže bude určen na drobné opravy, ploty, něco kolem traktoru apod...
Co jsem se tak díval tak bych už šel do něčeho kvalitnějšího a jelikož bych nerad řešil problémy s prodlůžováky případně jističi tak jsem se rozhodnul že si připlatím za PFC.

Jen bych se chtěl zeptat zda je dobrá volba:
GAMA 1500A PFC

Zatěžovatel: Měrěno při 40°C
60% - 150A - 26V
100% - 130A - 25,2V
Parametry
Hmotnost 6,5kg
Napájecí napětí 1x230V (-61%-+15%)
Proudový rozsah 10A - 150A

Budu vařit klasiku MMA bazickýma eldama.

Tento typ jsem našel na 3 e-shopech v sadě i s kabelami a s. kuklou jenom se v samostmívačkách vůbec nevyznám a nevím, která by stala za koupi. Vím že jeden kolega jednu měl a po roce musel měnit celou kazetu tak byc hnerad kupoval něco c oza rok mužu vyhodit to raději pak klasiku...

Tady ty 3 e-shopy pro srovnání s. kukel...

GAMA 1500A PFC svářecí invertor +samost. kukla, kabely +DÁRKY     8 761,00 Kč
svářecí invertor GAMA 1500A PFC
svařovací kabely 3m/25mm2
samostmívací kukla PROTECO P600e
svařovací rukavice

Příslušenství: svářecí kabely SK 25/3m, samostmívací kukla ASK 300  8 290.00 Kč

Set invertoru GAMA 1500A PFC, gumových svařovacích kabelů 3 m a samostmívací kukly S300.
GAMA 1500A PFC

Děkuji za rady a ochotu všem svářečům.

Gama 1500l pfc

#45 17-03-2015 08:36:50

VašekP
Člen

jees napsal(a):

V tom je také jádro pudla. Řádná příprava pro svár dělá hodně, mezi mnoha svářeči panuje mylný dojem, že na rozdíl od CO-čka se klasickou elektrodou dá vařit na rez, barvu a třeba i maltu či beton. Oblouk se sice zapálit a většinou i udržet podaří, ovšem špatné provaření a nečistoty ve svaru zůstanou. Po oklepání strusky jsou ve svarové housence trhliny a póry zalité zbytky strusky až na původní materiál. V dnešní době nevidím rozumný důvod proč nepoužít hrníčkový kartáč nebo silný brusný nebo lamelový kotouč do rozbrusky a místo sváru řádně nepřipravit. Dá to méně práce, než nakonec spravovat nekvalitní svár.

#46 17-03-2015 10:06:53

jees
Zablokovaný

VašekP napsal(a):

jees napsal(a):

V tom je také jádro pudla. Řádná příprava pro svár dělá hodně, mezi mnoha svářeči panuje mylný dojem, že na rozdíl od CO-čka se klasickou elektrodou dá vařit na rez, barvu a třeba i maltu či beton. Oblouk se sice zapálit a většinou i udržet podaří, ovšem špatné provaření a nečistoty ve svaru zůstanou. Po oklepání strusky jsou ve svarové housence trhliny a póry zalité zbytky strusky až na původní materiál. V dnešní době nevidím rozumný důvod proč nepoužít hrníčkový kartáč nebo silný brusný nebo lamelový kotouč do rozbrusky a místo sváru řádně nepřipravit. Dá to méně práce, než nakonec spravovat nekvalitní svár.

tak materiál samozřejmě čistím, ale v tomto případě bych řekl že to je důležitější než jindy a proto si dávám víc záležet

#47 17-03-2015 11:16:34

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

To, že se zalévá do sváru struska, je způsobeno hlavně tím, že struska rutilových elektrod je těžší něž u bazických a navíc méně soustřeďuje teplo, což má důsledek menší průvar. To je někdy výhoda, jindy nevýhoda, zejména u koutových svárů. Proto je nutné udržovat krátký oblouk, a volit menší průměr elektrody. Vedením elektrody nepřipustit, aby struska nepředběhla elektrodu. Bývá dobré si svařenec položit tak, aby se svářelo mírně do kopce. To, že se svarové plochy připraví je samozřejmost. Co týká zapalování bazické elektrody, tak to je věc cviku. Je dobré konec použité elektrody o něco oklepnout. Já to dělám o kladívko, někdo o starý pilník nebo brousek a p. Celé to je o tom, vytvořit si správné reakce, jak při zapalování oblouku, tak vedení elektrody. A jak tu již psal Ládes, také zapojení všech smyslů, nejen zraku, ale také sluchu. Podle něj se pozná nejen provaření, ale také nesprávná délka oblouku a svařovacího proudu.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#48 17-03-2015 13:03:19

KMU1
Člen

Obtížnější zapalování elektrody se také dá obejít tím, že se její špička přiblíží k magnetu, na kterém jsou železné piliny. Pár se jich na konec chytí a pak stačí jen položit na svářené místo. Osobně vyzkoušeno a funguje to. Není to můj vynález, proto tisíceré díky autorovi.

#49 17-03-2015 16:01:36

JardaK
Člen

VašekP napsal(a):

jees napsal(a):

... panuje mylný dojem, že na rozdíl od CO-čka se klasickou elektrodou dá vařit na rez, barvu a třeba i maltu či beton.... .

Problém je, že někteří prodejci-kouzelníci je to ještě učí. Předváděčky, kdy nahrne prach ze svařovny na kus litiny, polije to ještě olejem, pak do toho píchne elektrodu a kouzlí a kouzlí.
U některých jsem to našel i v materiálovém listu - svařuje přes rez, barvu, atd..
Pak se snažíte svářeči vysvětlit, co je čistota a příprava svarových ploch a on Vás začne poučovat, v kterém století to žijete, že dnes firma XY má moderní elektrody, které to umí i bez toho, atd., atd. Pak si od těch úžasňáků koupí kilo elektrod na litinu za tři tisíce a kilo bazických za dvěstěpadesát, dostane jako bonus čepici a je King smile

#50 17-03-2015 19:48:57

jees
Zablokovaný

JardaK napsal(a):

VašekP napsal(a):

jees napsal(a):

... panuje mylný dojem, že na rozdíl od CO-čka se klasickou elektrodou dá vařit na rez, barvu a třeba i maltu či beton.... .

Problém je, že někteří prodejci-kouzelníci je to ještě učí. Předváděčky, kdy nahrne prach ze svařovny na kus litiny, polije to ještě olejem, pak do toho píchne elektrodu a kouzlí a kouzlí.
U některých jsem to našel i v materiálovém listu - svařuje přes rez, barvu, atd..
Pak se snažíte svářeči vysvětlit, co je čistota a příprava svarových ploch a on Vás začne poučovat, v kterém století to žijete, že dnes firma XY má moderní elektrody, které to umí i bez toho, atd., atd. Pak si od těch úžasňáků koupí kilo elektrod na litinu za tři tisíce a kilo bazických za dvěstěpadesát, dostane jako bonus čepici a je King smile

já bych to čištění materiálu z problému nevypichoval, hlavní problém bude - jak psáno výše - ve vedení elektrody a ve sledování co to dělá a přizpůsobování se tomu

jinak něco podobného jsem, myslím tady, četl o elektrodě Supra

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla