SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
dobrý den , našel jsem letlampu po nalití a natlakování , a po otočení ventilem je slyšet jak nepravidelně syčí když jí zapálím tak plamen z ní jen prská a prostě nedělá to co má tak se chci zeptat co udělat pro to aby fungovala správně ? a pak se chci zeptat jestli se sní dá nahřát blok motoru z Pionýra abych tam mohl zalisovat ložisko , děkuju
asi ji budeš muset nejdříve pořádně ohřát lihem.
ako pise famater...ked je vonku chladnejsie tak niekedy treba naliat do misky dalsiu davku a znova zapalit,na hentake veci je lepsie mat staru,vyradenu elektricku ruru
Tento zpusob montaze jsem delaval i doma v kuchyni Karter na plynovy sporak a lozisko do mrazaku
Co si matně vzpomínám, tak na toto stačilo dát ložisko na cca 24h do mražáku... Určitě jsem nic nanahříval... Jinak je fakt, že u těchto letlamp se muselo první zapálit "palivo" v misce pod hořákem aby se nahřál a tryskající kapalné palivo se tak posléze měnilo v páru (obrazně řečeno) a teprv pak to hořelo pěkně rovnoměrně..
MARODE
letlampu je dobré po zapálení položit tryskou před cihlu, tak aby plamen nešlehal volně do prostoru - odražené teplo prohřeje rychle hubici a benzín začne zplynovat.
Ložisko v mrazáku je zmrzlé za půl hoďky.
Zkuste někdo s mikrometrem změřit rozdíl průměrů ložiska +20°C / -18°C. Fakt by mě to zajímalo.
Zmeral som to.
Ložisko pri izbovej teplote 62,00 mm , po 10 nim v mrazničke 61,97 mm
díkes Robi G
nikdy sem nic neměřil
co si vybavuju z mládí ohřívali jsme jen kartery - ložisko nic, nebo naopak jen ložisko na chvíli do mrazáku a hliník neohřívat. Ložisko volně sklouzne - je třeba spěchat.
Vnější kroužek vysypaného ložiska lze vyndat provedením sváru na kroužek, po vychladnutí se stahne a vypadne.
Nebylo by pro příště jednodušší se podívat do tabulek délkových roztažností materiálů?
Nuž som skôr praktik ako teoretik.Pre porovnanie Vás poprosím o tabulkové hodnoty
Radim napsal(a):
Nebylo by pro příště jednodušší se podívat do tabulek délkových roztažností materiálů?
Radim napsal(a):
Nebylo by pro příště jednodušší
Radime, mám kroužek z ušlechtilé oceli, obdélníkový průřez s žlábkem. Musím vypočítat délku, převést rozdíl z přímky na kružnici...
Dle mne je jednodušší vrazit ložisko na 10min do mrazáku, jestli na průměru 62mm to udělá 3 stovky je to zcela dostačující.
Ocel má teplotní roztažnost asi 2 x 10 -5 na st C, to je že 1 metr se při změně o 1 st C změní o 0, 00002 , to jsou asi 2 setiny milimetru.
Když se má 62 mm zkrátit o 3 setiny milimetru, tak je to 1000/62 * 3/2 , vyjde teplotní změna - ochlazení o 24 st C.
Ale fakt je asi, že když to člověk ví a už to dělal, vrazí to do té mrazničky a udělá a houby ho zajímá, o kolik se zmenšilo.
Editoval Radim (01-03-2015 16:46:16)
nemáš to blbě? hypotetických 62 mm je průměr kroužku, nemyslím že lze použít takto jednoduchý vzorec
2 bourač. Prečo to komplikuješ? Pri počítaní obvodovej dĺžky použiješ vzorec PI()*D. Po zistení predĺženia / skrátenia na základe ohrevu / ochladenia musíš výsledok znovu prepočítať na priemer a to L/PI(). Takže ten výsledok bude rovnaký bez používania *PI() a /PI() teda jednoducho D*alfa*deltaT. (D= priemer, alfa=koef. tep. rozťažnosti, deltaT= ohrev v°C).
tak stim bych nesouhlasil ač sem měl z matematiky ve škole pět tak přece nemůže být stejné prodloužení na PRŮMĚRU jako na ROVNÉ TYČI, teď nemám čas až přijedu z kovošrotu z nákupu tak večer se tomu pověnuji
senior napsal(a):
teda jednoducho D*alfa*deltaT.
taky to máš blbě, ten vzorec musí vypadat takhle - D*alfa*deltaT / Π (Π = 3,14)
Ale senior počítá chtěné , změnu rozměru a tu počítá bezchybně .
Senior to popsal správně, Radim to správně vypočítal. Zvětšený průměr po ohřátí: D2, původní D. Pak platí: Pi*D2= Pi*D*(1+alfa*dt) Pi mohu škrtnout a pak zůstane: D2=D+D*alfa*dt. Pak je přírůstak průměru D*alfa*dT. Tak jak to počítal Radim.
Samozrejme, že to PI() je tam zbytočné. Práve na toto som chcel poukázať, že násobiť niečím a výsledok tým istým deliť je nezmysel.
nelze uvažovat průměr, jde o ložisko, je třeba uvažovat obvod - obvod KROUŽKU
kdo si myslí že plný průmer se roztáhne stejně jako kroužek, nechť si to vyzkouší...
Bouraču, nechcem sa ťa dotknúť, ale vo fyzikálnych výpočtoch máš medzery. Pozri, vypočítam to aj podľa tvojej metodiky asi takto:
D-lož je 62mm, vnútorný rozmer vonk. krúžku odhadnem na 58mm. Tj Dstr. je 60mm, z toho obvodová dĺžka je PI()*Ds = 188,5 mm. Ohriatím o
100°C pri alfa=12*10^-6 (pre uhlíkovú oceľ) vznikne obvodové predĺženie delta_Ls = 0,2262 mm. Tento rozmer podelím PI() a dostávam 0,072 mm.
Teraz pripočítam priečne zväšenie hrúbky krúžku a to mi dá 0,0024 mm, takže rozmer ložiska na vonkajšom priemere sa zmení o 0,072+0,0024 =
0,0744 mm. Klasickým výpočtom pridem na navyšenie rozmeru: 62*0,000012*100= 0,0744 mm.
ok Radim + senior, pánové přijměte mojí omluvu.
Opravdu lze to Π vypustit, ovšem jde jen o teoretický výpočet a já (a taky kramlik) víme že v praxi se kroužek bude chovat jinak - započíst teoreticky všechny faktory není v mých silách
OK