SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 30-12-2014 21:44:11

marosh555
Člen
Registrovaný: 04-08-2013
Příspěvky: 19

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Asi sa nerozumieme tak este raz. Meral ste teplotu priamo na tranzistore pod zatazou? Ja nehovorim o teplote chladica a ani o teplote chladica pri tranzistore, ta bola v poriadku. Priamo na puzdre tranzistora bola vysoka teplota ktora sa nestihala odvadzat do chladica, kvoli velkemu tepelnemu odporu medzi samotnym puzdrom a chladicom. Nerozumiem tomu medzizavitovemu skratu, vy mate viac vinuti na sebe, alebo sa Vam nejako dotyka niektory zaciatocny a konecny zavit? Inak nevidim dovod aby medzizavitovy skrat vznikol. Ako som pisal ja som pouzil 10ku silikon(mimochodom aj tu je tepelna izolacia dostatocne silna) a ziaden problem s prehrievanim som nepostrehol

RC cleny som zmenil uplne, pouzil som 54R(27R+27R) + 1nF ale s tym ze som zmenil usmernovacie diody. Autor pouzil diody na zaverne napatie 200V a problem s prepatim sa snazil ubit prave RC clenmi ktore bohuzial tymto trpeli a prehrievali sa(aspon v mojom pripade). Ja som pouzil diody na 1200V ktore boli o par centov lacnejsie, trocha mi vysvihlo prepatie no v mojom pripade ma to netrapi nakolko napatovu rezervu mam aj tak daleko vacsiu ako je samotny prekmit

Offline

 

#27 30-12-2014 23:58:10

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Oživování trvalo déle, nechtěl jsem nic uspěchat. Proto jsem to pustil nejdříve bez zátěže přes 500W žárovku a nechal běžet ¼ hodiny, při tom jsem průběžně kontroloval teplotu všech prvků, tedy i C, R, a pochopitelně i trafa a polovodiče a vyzkoušel napěťovou regulaci. Potom jsem odstranil žárovku z přívodu a dal na výstup a k ní přidal pár topnic 7kW na 380V. Zase jsem to nechal běžet a kontroloval teploty. Potom jsem zvýšil zátěž, asi na 5 min. jsem připojil 100m klubo cyky 4x1,5mm2, dráty paralelně (kabel byl ponořený ve vodě), tady jsem také kontroloval jak teploty, tak jestli funguje proudová regulace. Nešlo to tak rychle, měnil jsem odpory v děličích. Pak jsem zkoušel svařovat, pochopitelně od menších proudů, invertor nebyl v krytu, jen na té hliníkové desce, a tedy i bez ventilátoru. Tedy kousek sváru, všechno osahat, nastavit větší proud a tak pořád dokola, až jsem se dostal na 20A ze zásuvky a 160A svařovací proud. Po dodělání režimu MAG, jsem to dal do bedny s ventilátorem, vytáhl LED a  vařil na 160A a čekal, co nejdříve vypne, hned jak svářečka vypla, jsem vypnul hlavní vypínač, aby neběžel ventilátor a sundal bočnici a zase jsem to všechno ošahal, tedy i včetně pouzder, ale tak s 0,5 min zpožděním, no ta teplota plastů se dost špatně odhaduje, protože špatně vedou teplo, po pravdě mě to překvapilo, čekal jsem, že budou teplejší.
Tu výstupní tlumivku na toroidu mám začátek a konec v silikonové bužírce, ale můžou se dotknout sousední závity, ten zkrat by mohl být, pokud bych to vinutí udělal z neizolované licny. Průřez vodičů této tlumivky mám 15mm2.
Abych mohl využít i reřim MAG (CO2) tak jsem musel přidat ještě jednu tlumivku na železném jádře, tam je průřez vodičů 20mm2, tedy jak v MAG tak i MMA jedu na dvě tlumivky  v sérii.

Offline

 

#28 31-12-2014 11:35:13

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4545

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

franta 486 napsal(a):

Ono to bylo trochu jinak. http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 69&p=3 příspěvek 53. Použil jsem zadní plošku tranzistoru jako vývod kolektoru na chladič. Přechod mezi tranzistorem a chladičem byl tak mizerný ze se pochvíli stal nevodivým. Tranzistor byl studený a přežil, jen se odpojil. Zapuštěnou plošku mělo všech 10 tranzistoru od čínana. Už jsem si takřka jistý že to byli fejky.

Použít chladicí vývod tranzistoru jako výkonový vývod proudu se dá použít jen u starých bipolárů, co vím. Nebo tam, kde je to přímo předepsáno. U moderních tranzistorů je pro odvod proudu příslušný výkonový vývod. Chladič má stejný elektrický potenciál jen proto, že stejný potenciál má substrát součástky a chladicí ploška je kvůli výrazně lepšímu prostupu tepla propojena se substrátem přímo, bez elektrické izolační vrstvy.
Pokud se u takových tranzistorů použije vývod chladiče jako proudový vývod, dojde vlivem odporu substrátu k přídavným ztrátám až desítek wattů plus navíc může být průchodem proudu substrátem ovlivněna pracovní charakteristika tranzistoru.
Neboli vůbec to nemusely být fejky, pouze to byly nedostatečné informace o tranzistoru.

Pokud se vývod chladiče tranzistoru elektricky od tranzistoru odpojil a tranzistor přesto funguje, nejspíš došlo uvnitř tranzistoru vlivem vysokých teplot a rozdílné tepelné roztažnosti vrstev k mechanickému odpojení kontaktu substrátu od chladicího vývodu. Trand pak bude poškozen, výrazně se snížil jeho maximální ztrátový výkon až na zlomek původní hodnoty.

Offline

 

#29 31-12-2014 11:51:34

marosh555
Člen
Registrovaný: 04-08-2013
Příspěvky: 19

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

pt.kbely - ja som to robil priamo za jazdy lebo ta teplota behom par sekund po vypnuti klesla a nikdy by ste si to meranim hned po vypnuti nevsimli

franta 486 - pozeral som ten Vas prispevok len ma to 4 strany, ak mate zaujem tak mi napiste s cim mate problem a pokusime sa ho vyriesit

Radim - chladiaca ploska na tranzistoroch(okrem niektorych SMD typov) je urcena len na chladenie, nie ako plocha ktora bude vodicom prudu, plati to ako pre bipolary, mosfety, igbt aj SiC. Asi ste mysleli pouzitie tejto plochy pri TO3 puzdrach, ano tam sa to robilo no bolo to na to usposobene samotnou konstrukciou puzdra. Ak sa niekto rozhodne nahadzat na chladic tranzistory napr. v TO247/TO220 puzdre a chladic bude pouzivat ako kolektor tak to moze skoncit zle pokial dojde k dotyku napr. voci zemi. Nehovorim o tom keby sa toho chladica dotkol clovek!!!

Editoval marosh555 (31-12-2014 12:15:26)

Offline

 

#30 31-12-2014 12:59:16

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Skřivánkův invertor už postavilo více lidí (např http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 79&p=2  , snad všichni tam udělali nějaké změny) ani to není záruka, že se to každému povede, taky tady na diskuzi byl bastíř, kterému stále odcházely tranzistory v tomto invertoru. S tím invertorem od Danyka je to úplně to samé. Nevím, jestli to není nějakou špatnou karmou, že někomu hoří jedna sada tranzistorů za druhou.
Ten projekt na http://utaes.wz.cz/Invertor_130/Invertor.htm nějak zamrzl, na těch fotkách není osazena řídící deska, která má přijít do těch děr na obr 9.
***
pt.kbely - ja som to robil priamo za jazdy lebo ta teplota behom par sekund po vypnuti klesla a nikdy by ste si to meranim hned po vypnuti nevsimli
***
Je to docela možný. Protože nebyl problém, tak jsem se v tom tak nešťoural a nechtěl jsem dělat nějaký přípravek, kterým bych mohl monitorovat ty teploty. Když jsem použil jako zátěž kabel, tak jsem na ně šahal, ale šlo dost o indukční zátěž a proudy nebyly zdaleka maximální.
Ještě jsem si vzpomněl, že když jsem měřil proudy do zkratu, se zablokovanou ochranou proti přilepení, tak při nastavených 160A tam do zkratu teklo zhruba 220A, v té době jsem to ještě neměl v krytu a tam jsem na ty tranzistory šahal jako první. Tak do 2s, ale šlo tak o zhruba 2-3s zátěž.

Offline

 

#31 31-12-2014 13:27:42

marosh555
Člen
Registrovaný: 04-08-2013
Příspěvky: 19

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Spatnou karmou urcite nie, niekedy to je medzi nebom a zemou ale aj tak to ma vzdy dovod len treba spravne hladat. Dalsia vec je vybavenie, pokial ma clovek len zakladne vybavenie elektrikara tak sa mu problem hlada neporovnatelne tazsie ako tomu kto vybavenie ma poriadne a vie ho pouzit.
Ja ked ozivujem taketo vacsie zariadenia tak si to vzdy prejdem aj kamerou az vidim co sa tam deje, neberte to tak ze som vedel aky bude problem a zameral som sa na to hned v zaciatku. Bolo to tiez o nahode ze som si to vsimol, no nebyt toho tak by som mozno este dnes hladal problem keby mi to nechodilo.
Ten upraveny invertor som len tak zbezne prebehol, vsimol som si ze tam boli nejake male zmeny ale videl som ze autor pouzil miesto povodnych budiacich transformatoroch svoje v hrncekovom jadre. Ak to dobre navrhol tak to bola spravna volba nakolko tie povodne mali relativne velku rozptylovu indukcnost ktora spolu s kapacitami vykonovych tranzistorov, privodou atd. vytvarala v mojom pripade kvalitny rezonancny obvod co by zarucene znicilo tranzistory. Za cenu trocha vacsieho zatazenia koncovych stupnov sa to dalo odstranit a funguje to k plnej spokojnosti

Offline

 

#32 31-12-2014 13:41:36

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4142

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Bohužel toto jsou vše stále jen plácy . Jo Skřivánek něco udělal . Právě reálná konstrukce s DETAILNÍM popisem součástek a uvedením do chodu je jediné možným přínosem . Ostatní je nepřenosné , jsou to obecné kecy ,které jsou již roky opravdu všude . Už jen to , že optořízené výstupy vypálí elektroniku jsou nesmyslem .... Lze to "jednoduše" upravit-nahradit buďto síťovým trafem s třemi sekundáry či třemi trafy za pár korun . Ale ani toto není zde rozepsáno v uvedené "cestě" , stejně to vyjde s VIPerem s trojím sekundárem asi nejjednodušeji pro toho , kdo bude mít příslušné trafo , jinak ne . No a pokud bude mít někdo problém s VIPerem , tak nemůže postoupit dále . Vždyť je to to samé v jiném vydání . Pokud si ten zdroj někdo navrhne s dostatečnými mezerami mezi vývody , není co řešit atd ... Nikdo neví proč  se minulý invertor šrotem stal , prasklé jádro , mezizávitový zkrat , doma nikdo neobjeví a bude tam rvát zbytečně polovodiče atd . A třeba mudrování o roptylové indukčnosti profivýrobku bez měření je silvestrovské pohádkování .. Ano pokud bude jeden mustr s absolutně identickým provedením , je teprve potom možno hovořit o doporučené změně , která bude pro všechny platná . Už jen jiné rozmístění výkonových prvků s jinými cestami neumožňuje určit úpravu za přenosnou . Jo obecné elektrické zákony jsou přes století platné , a je přece zbytečné je kdekoliv znovu objevovat . Tedy já si to myslím .

Offline

 

#33 31-12-2014 14:35:30

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

marosh555 Ano, hrnce z hlediska rozptylu a rušení jsou to nejlepší, udělal jsem to z toroidů a taky není problém. Nějaké obrázky vnitřku jsou zde roztroušeny v různých diskusích, ucelenější je to v pdf na uložto.cz, odkaz je zde: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=5067

Radim
***
… Použít chladicí vývod tranzistoru jako výkonový vývod proudu se dá použít jen u starých bipolárů, co vím. Nebo tam, kde je to přímo předepsáno. U moderních tranzistorů je pro odvod proudu příslušný výkonový vývod….
***
Nejsem žádný odborník, ale pokud to vezmu z větší šířky, tak třeba pod ČKD diody a tyristory se mezi chladič a polovodič dával taky jako přívod měděný plech, i když se to v domácích konstrukcí téměř nepoužívalo. U těchto nových tranzistorů nebo diod jsem neviděl, že by někdo hnal proud přes chladič, ale není to tím, že nikdo nechce riskovat přechodový odpor mezi prvkem a chladičem, navíc hliníkovým, přeci jen ten přítlak přes pouzdro není tak velký, a hlavně pokud jde o vyšší výkony, tak to nemá být na sucho, měla by být použita teplovodivá pasta. Ta ploška se jako vývod běžně používá v SMD tranzistorech a ty lepší mají odpor velmi malý odpor např MOSFET  IRF3704S, (77A), pouzdro D2Pak má  RDS 9 miliohmů.

Offline

 

#34 31-12-2014 21:05:39

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Dlužím odpovědi i za zítra, tak se to pokusím seskupit odpověď pro všechny.

Ano jsem barbar co letuje igbt trafopájkou. Navíc jsem takový břídil, co vrtá do tranzistoru 4mm dírky na šroub, když mám v chladiči M4 závit. Zatím mi ani jeden tranzistor neodešel špatnou montáží. To že můžu bez poškození vrtat tranzistor, jsem si ověřil destrukční zkouškou. Rozlousk jsem vadný tranzistor ve svěráku. S nadsázkou můžu říct, že by se dalo vyříznout do tranzistoru závit M8 bez poškození křemíku. Z destrukčního testu vyplývá ještě jeden fakt, že u testovaného tranzistoru není prostřední nožička připojená k chladící plošce, ale je její součástí (rozuměj je to komplet z jednoho kusu mědi). Tak nevím jaký je v tom rozdíl. Navíc 4mm šroubek přitáhne tranzistor jistě více. Kolega mě varoval že obyčejná teplovodná pasta je složením izolant, ale v té ploše musí být kontakt snad dostatečný. Tepelné snímače nemám. Dimenzoval jsem chladiče tak aby uchladily vše. Praxe ukázala že při zátěži se oteplilo jen primární vinutí. Je lehce poddimenzované. Silikonové podložky pod tranzistory jsem nedal schválně z důvodu lepšího přenosu tepla. Navic jsem měl dva stejné chladiče k dispozici. Měl jsem sice obavy z toho, abych si neudělal z chladičů vf antény, ale předtím mě tu nikdo nevaroval, tak jsem to tak udělal. Je to dobře vidět na mé poslední fotce. Pokud je to zásadní chybou, tak to předělám, dám je na jeden chladič vedle sebe se silikonovou podložkou.

Kdybych začínal znovu od začátku, tak bych variantu šrotu za 500kč určitě vítal. Stavbu danykova invertoru jsem začal v roce 2010 bez zkušeností se spínanými zdroji. Tehdy to byla danykova novinka. Po prvním nezdaru jsem to odložil. Přestavěl dva pc zdroje na regulované 4 -30V, s dalším jsem pomáhal kolegovi. Přečetl jsem všechny české stavby invertorů co mi google našel. Taktéž i všechny zdejší vlákna věnující se stavbám, návrhům, indukčnostem,... Český internet je v tomto směru skromný. Hledal jsem inspiraci i na polské elektrodě. Mají tam moc pěkná vlákna s touhle tématikou, jen tomu rozumět. Po čase jsem rozestavěný invertor vytáhl a napotřetí navinul na nové jádro použitelné trafo. Začalo to konečně něco dělat a mě to chytlo že to dokončím. Ano tranzistorů jsem vypálil hodně, ale nelituji toho. S každým vypáleným párem jsem udělal za pomoci místních členů změnu k lepšímu. S posledním párem čínských G30N60A4D jsem už slavil úspěchy (předčasně). Vydržely pokusy o sváření dvou naprostých laiků. Po pár housenkách se testování zvrhlo v pokusy typu co to udělá když... zatlačím zapálenou elektrodu silně do materiálu a předpokládal jsem že jí utopím v kovu a přilepím. Mýlil jsem se vyvařil jsem dolík. Co udělá 12tka šroub když, jí budem obloukem trápit? No už vím ukápne.
Teď mám v plánu to předělat na stíněné kablíky. Pokud mi tedy doporučíte další změny, tak je provedu v rámci jedné přestavby. Děkuji

Offline

 

#35 31-12-2014 23:18:27

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

vývod z pouzdra tj chladiče se používa běžně od audio zesilovaču a svářeček čína/gude, Fronius,Kemppi,Lorch atd.. (+teplovodivá pasta ) bipolárních,FET,IGBT a na pouzdře nezáleží pokud teda zrovna není odizolované big_smile


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#36 31-12-2014 23:29:49

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Ach jo, franto 486, trafo páka poškodí ten přechod polem řízených součástek, ale nemusí se to projevit hned, je to jako skrytá závada, něco jako nakřáplý talíř, drží pohromadě, ale pak přijde menší ráz, třeba tepelný a z talíře jsou střepy, z toho důvodu se mění celé sady tranzistorů, pokud se jeden prorazí.
S těmito součástkami se musí opatrně. Když je vyndávám z antistatického obalu, tak jsem uzemněný (prodává se antistatický náramek nebo jde vyrobit), dávám je na podložku z vodivé pěny a pájka má zemnící bod, tak se to musí všechno pospojit a přes 1megaohm třeba na radiátor. Jak to má vypadat se dá zjistit třeba tady http://www.antistatika.cz/vybaveni-prac … ci-regaly/
Nemusí se to úplně všechno kupovat, stačí vlhký vzduch, kousek vodivé gumy nebo pěny na stůl a prodává se antistatický sprej, odpor řádově megaohm je jednak z důvodu bezpečnosti, aby nebyl dvojdotyk při šáhnutí na 230V a taky aby při vybíjení přechodů nebyly velké proudy.
Silikonová podložka zvýší tepelný odpor, to je pravda, ale pokud se použije vodivá pasta se stříbrem, tak je tepelný odpor nejnižší, i obyč silikonová vazelína je lepší než na sucho. Stačí se podívat do PC, není tam mezi procesorem a chladičem pasta? Je.

Offline

 

#37 31-12-2014 23:49:01

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Něco ke studiu je zde: http://martin.feld.cvut.cz/~kuenzel/13TAK/13TAK_ESD.pdf  ten „nakřáplý talíř“ je na stránce 4.

Offline

 

#38 01-01-2015 01:03:42

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Slibuji že se polepším.

Offline

 

#39 01-01-2015 10:18:46

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

To je hezké předsevzetí do nového roku.
Tepelný odpor přechodu  součástka - chladič, lze najít v některých katalozích výrobců, např http://www.fischerelektronik.de/fileadm … oerper.pdf 
strana A3 (dle běžného číslování28)

1. Trocken ohne Isolator  (nasucho bez izolátoru)
0,05 - 0,20 K/W
2. Mit Wärmeleitpaste WLP/ohne Isolator  (tepelně vodivou pastou bez izolátoru)
0,005 - 0,10 K/W
3. Aluminiumoxydscheibe mit WLP         (podložka z keramiky Al2O3 , s pastou)
0,20 - 0,60 K/W
4. Glimmerscheibe 0,05 mm stark mit WLP  (slída 0,05 mm s pastou)
0,40 - 0,90 K/W
Tepelný odpor závisí také na ploše pouzdra, to se zjistí z katalogu tranzistoru.

Offline

 

#40 01-01-2015 12:04:24

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

bobobo …Ano pokud bude jeden mustr s absolutně identickým provedením , je teprve potom možno hovořit o doporučené změně , která bude pro všechny platná . Už jen jiné rozmístění výkonových prvků s jinými cestami neumožňuje určit úpravu za přenosnou…
***
To je sice pravda, ale kdo ho udělá? Navíc on to každý dělá trochu pro jiný účel. Já jako zdroj pro MAG se zachováním MMA, dolezelk to použil pro TIG na hliník, další to dělá jen na MMA. I když někdo ten mustr udělá a někdo jiný se za 5let rozhodne to podle toho mustru udělat, podaří se mu sehnat stejné materiály a stejné součástky? Už jen IO od jedné firmy, ale jiné série se liší. I když se jede ve fabrice 1 série nějakého výrobku, je třeba nastavit (doladit) určité hodnoty, protože součástky mají nějaké tolerance.
Ono kolikrát součástka s jedním názvem, ale od jiného výrobce má trochu jiné katalogové údaje, no a např v GME nejsou kolikrát schopní říct od jakého je to výrobce a to se třeba jedná o 1N4148.
Ano je to takové plácání a chápu, že pro někoho, kdo má lepší znalosti než já je to nudné. Bohužel minimálně stejné znalosti  jako mám já, jsem čekal i ostatních lidí, co se pustili do stavby invertoru a ani ve snu by mně nenapadlo, že se najde někdo, kdo použije trafopájku na takto citlivé součástky. V tomto případě fotky nebo mustr nepomůžou. To se odhalí asi jen opravdu dlouhým pokecem.

Offline

 

#41 01-01-2015 12:40:19

atishajn
Člen
Místo: NR kraj
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1416

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

bobobo, ja som skusil vyrobit kopii GAMA a je to realne , ale nie na cas ... a vim co je to dioda , rezistor , a .p.d. a skretlit  inzenirstvy jako chinane ... a vyrobit to domacich podminkach . a levnejsi je 
koupit nahradny desku , jak je doma vyrabet ... ale doma realne sa to da vyrobit ... ale jednoduchy to zas neni ...
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2028_hpim1642.jpg
a použil bežné súčiastky namiesto SMD .

Editoval atishajn (01-01-2015 13:02:24)

Offline

 

#42 02-01-2015 11:49:01

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4142

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

S Tebou , atishajne , jsem pochopil , že nemá cenu debatit . S touto deskou jsi zde již dávno byl a stejně jsi sem odkaz na její dobrou koupi nedal , prostě kecy , nelze jinak . Jinak pt.kbely , pokud nazvu vláno pokecem ke stavbě invertoru , tak beru , ale dát pár fotek s nějakým popisem prostě není a není přínosem . Nijak jsem nikomu nechtěl ublížit , ale správný postup jsi popsal již výše Ty . Já jen bráním tomu , aby si někdo nemyslel , že stavět invertor je tak jednoduché , jak třeba stavba transformátorových zdrojů pro svařování opravdu je . Aby si opravdu někdo nemyslel , že koupí jen doporučované díly , nějak to pospojuje a bude . Prostě nebude . Skoro 50 let stavím pdole AR různá zařízení . A i tam bylo dost maníků , co jen obšlehli věc venku a s přeznačenými součástkami vydali . Proto tam vznikla i rubrika Ověřeno v AR . A tam teprve člověk viděl , že i při konstrukci znalci se objeví tu jedna špatnost , tu druhá . A byla tam popsána i cesta úpravy . A specielně pro ladění invertorů bude počet potřebných měřících přístrojů v republice v kusech . A právě amatéři , kteří dříve dávali vědomosti zdarma silně vymírají .

Offline

 

#43 02-01-2015 20:46:54

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

bobobo to je jednoduchý, atishajn má s nimi smlouvu, tak u nich má rabat, tedy nakupuje za velkoobchodní ceny, nebo množstevní slevy, tedy nemůže dát odkaz na obchod, kde to každý koupí levněji. Pokud pekárna má prodejnu a součastně dodává do Tesca, tak v té prodejně mi ten rohlík taky prodají dráž, než za kolik ho kupuje Tesco.

Offline

 

#44 02-01-2015 23:28:02

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Ještě se jednou vrátím k technologii nesprávného letování. Elektrovzdělání slaboproudaře jsem utrpěl na nic moc učilišti před více než 10lety. Tedy jsem věděl, že trafopáječka je silně nevhodná, ale mojí mikropáječkou mi nešlo dostatečně prohřát vývody tranzistoru v krátkém čase. (aniž bych celý tranzistor namáhal tepelně.) A už vůbec jsem nedokázal prohřát vf lanko z primáru letované přímo na vývod tranzistoru. Bud mám levé ruce, nebo slabou techniku. Má smysl vytahovat z půdy stařičkou 100W páječku s odporovým tělískem a černou bakelitovou rukojetí? Pamětníci jistě znají, ale ta je z dnešního pohledu spíše na plechy. Nemám jinou páječku. Trafopájku jsem se snažil zapínat a vypínat v dostatečné vzdálenosti od tranzistoru. Statiku jsem se snažil odhánět dotykem ruky PE kolíku v pravidelných intervalech. Vím že to není ideální a že více improvizovat již nejde.

Offline

 

#45 02-01-2015 23:58:55

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Pokud tedy všechny mnou zničené tranzistory byly nakřáplé špatným zacházením, tak i ty co mám osazeny jsou zralé na výměnu. Tedy je můžu s čistým svědomím objetovat a zatížit co snesou. Byť jsem byl přesvědčen, že jsem se s těmi lacinými napálil (25kč za kus), ale třeba jim křivdím. Zapojení mám ve stejném stavu jako na fotkách, neměl jsem čas se tomu věnovat. Tranzistory z TME HGTG20N60A4D. V pondělí to otestuji a večer dám vědět jak rychle si zhasnu na dílně. Samozřejmě nepůjdu do extrémů, jen co proudové omezení dovolí.

Offline

 

#46 03-01-2015 09:10:17

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4545

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Tady souhlasím s bobobo. Schéma zapojení invertoru a datasheety důležitých součástek je tak sotva desetina všechn znalostí nutných k bezchybnému zbastlení takové poměrně náročné věci, jako je invertor. Možná i setina.
Spousta oblastí toho schématu funguje v takovém elektrickém režimu, že tam v podstatě každý spoj funguje jako součástka, která má významný odpor, kapacitu, indukčnost a já nevím co ještě. Stejně taK jako u spousty součástek jsou vedle uváděných parametrů podstatné všelijaké neuváděné nebo jen obtížně získatelné parametry, které ale na tom konkrétním místě zásadním způsobem ten chod toho zapojení ovlivní.
Takový člověk jako třeba Danyk si může dovolit sebrat ze šuplíku nějaké díly třeba z rozebraných PC zdrojů za pár korun a z toho poskládat invertor, který funguje spolehlivě na první zapojení. Protože to zná, volí součástky a jejich hodnoty takové , které tomu odpovídají, ví, co potřebuje třeba proměřit a navíc určitě spoustu věcí už dělá podvědomě správně.
Kdo to nezná, tak musí při stavbě úplně všechno a úplně přesně okopírovat. Okopírovat přesně zapojení, součástky včetně konkrétního výrobce, plošné spoje, vedení káblíků. Tím přirozeně padá možnost vyrobit invertor levně napůl z nějakých šuplíkových součástek a z toho , co aukro a další internetové bazary levně daly.
Druhá, pomalejší a náročnější verze je mít možnost to všechno detailně proměřit kvalitním osciloskopem a dalším vybaveníma podle toho pak upravovat. Pokud ovšem ví, co má měřit, jak to měřit a jak získané naměřené hodnoty, třeba ty průběhy interpretovat.

Ale měnit jen tak od oka výkonové trandy, tlumivky, řídicí trafa nebo na nich přimotávat závity, protože to původní je "nějaké slabé" , to je prostě z hlediska bastlení šílenost. A z hlediska spotřeby dalších a dalších polovodičových součástek ruská ruleta.

franta 486: Já si myslím, že tam je primárně jiný problém než poškození pájením trafopájkou. Ony ty výkonové trandy, IGBT i Mosfety jsou na toto poměrně odolné a za druhé takové polozničení je na hraně. Kdyby to byla skutečně trafopájka, tak třeba z 10 zapájených by bylo například  takových 4 úplně nefunkčních, dva by byly takto nakřáplé a zbytek úplně v pořádku. nebo 2 - 3 by byly poškozené  a zbytek úplně v pořádku. Ale není možné, aby bylo všech 10 poškozených zhruba stejně a napůl funkčních.

Offline

 

#47 03-01-2015 10:53:18

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4142

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Ale sorry pt.kbely , pokud něco uvádím jako možnost , tak to MUSÍ být možnost . Ale zde to MOŽNOST ani rada ve skutečnosti není , takže pro uživatele jednoznačně plácání a tečka . A co se týče té pistolky , tak bych nebyl tak radikální . Protože za ty dlouhatánské roky jsem viděl její praktické používání různými lidmi . Sám s ní pracuji celý život a nemyslím si (možná chybně) , že jsem něčemu ublížil . Výše zmíněná rychlost je i pro mne zásadním atributem . Ale je to jen můj osobní názor . Což zde běžně prezentuji , leč ostatní , kteří ho nemívají jsou s takovouto prezentací nespokojeni . Ale to je mi jedno , netočím kabát dle potřeb a snažím se dávat mnou vyzkoušené rady a nelhat .

Offline

 

#48 03-01-2015 12:29:56

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1373

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

2 franta 486: Elektronické súčiastky sa väčšinou nenalomia pištoľovou spájkovačkou či prehriatím. Teda v 99,9% sa buď zničia a sú nefunkčné, alebo sa im nič nestane. Viem o čom hovorím, prvý-krat som takú home-made spájkovačku použil už v r. 1960 v minulom tisícročí a dodnes tento typ požívam a ešte sa mi nepodarilo zničiť ani jeden mosfet od dob KF520-521 po dnešné integrované obvody či procesory. Samozrejme som používal také postupy, pri ktorých sa riziko poškodenia eliminovalo. Keď som napr. spájkoval na zákl. doske od PC, tak som na skrutku pripevňujúcu hrot pripevnil aj zjemniaci kablík, ktorý cez odpor radu stoviek ohmov som pripojil na zem zakl. dosky. U trafopajky môže sa teoreticky vytvoriť na hrote prepätie kapacitnou väzbou z primaru alebo teraz v dobe umelých hmôt stat. elektrina. Tiež som diskrétne mosfety osadzoval so skratovanými vývodmi. U švábov sú väčšinou funkčné vnútorné ochrany.

Offline

 

#49 03-01-2015 13:05:24

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

Radime, s tím taky souhlasím, ***každý spoj funguje jako součástka, která má významný odpor, kapacitu, indukčnost a já nevím co ještě*** taky kolikrát tady už bylo v diskusi, že při oživování
někdo připojí tranzistory přes 15cm kablíky, vždycky si rvu vlasy, protože ten člověk, snad neví nic o existenci stejnosměrných (elektrostatických) a střídavých elektrických polí, vlivu střídavého magnetického pole na vodič, ani to, že při změně proudu vzniká na indukčnosti napětí. Přitom by se stačilo podívat do katalogu výrobce nějakého integrovaného obvodu pro spínané zdroje.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3495_tny263.jpg

***Ale měnit jen tak od oka výkonové trandy, tlumivky, řídicí trafa nebo na nich přimotávat závity, protože to původní je "nějaké slabé" , to je prostě z hlediska bastlení šílenost. A z hlediska spotřeby dalších a dalších polovodičových součástek ruská ruleta.***
No od oka by to byla šílenost, ale pokud se to řídící trafo regulérně navrhne, připojí na buzení, z katalogu výrobce tranzistoru zjistí příslušná kapacita a ta se místo toho tranzistoru připojí, a pak se zkontroluje osciloskopem velikost a tvar signálu. A pokud zjistím, že by napětí mohlo být o 1V vyšší, pak klidně přidám 1závit na sek.  Ověří se, že fungují omezující zenerky v buzení tranzistoru. Pak se to osadí tranzistory, a bez 320V se ještě ověří osciloskopem. Pak to za šílenost nepovažuji a takto jsem postupoval, když jsem dělal svoje řídící trafa, při jiných změnách jsem postupoval podobně.

S tím letováním je to složitější, některé součástky citlivé na teplo mají od výrobce zakázáno letování v páře nebo v peci, ty se pak musí letovat nakonec ručně, běžně ale výrobce udává max teplotu při letování, např  HGTG20N60A4D má TL 260°C, někdy je uvedena i max doba při letování.   Tedy jakékoliv použití neregulované páječky může poškodit nebo změnit vlastnosti součástky. Vždyť je to stejné jako nedodržení technologického postupu třeba při sváření velmi dynamicky zatěžované součástky.
To jestli jsou ty tranzistory poškozeny pájkou, nebo statikou, nejde jednoznačně říct, ale pokud v provozu jedou např na 90% svých limitních (kolizních) možností, tak je třeba vyvarovat se všeho, co by je jen trochu mohlo poškodit, to je můj názor. I když je pravda, že tyto tranzistory budou odolnější než třeba paměti. V případě franty 486 tam těch chyb bude rozhodně víc.
Jak třeba porovnávat velikost náboje a jeho napětí na dvou před statikou nechráněných domácích pracovištích, když záleží na materiálech, vlhkosti atd.
bobobo, já mám taky pistolku, ale na něco ji použiju a na něco ne, na pouzdro 1206 si ji ještě dovedu přestavit, ale na 0805 už moc ne, navíc není moc šetrná na tišťák.

senior no právě, staré teslácké tranzistory měly od výroby ten zkratovací plíšek (taky jsem je dřív, když jsem neměl mikropájku, letoval pistolkou), to ty nové nemají. Pokud drátem 1,5mm2 protéká 20A, tak je drát studený, tak tou pájkou musí téct pěkné střídavé proudy, ta smyčka tvoří cívku, tedy v okolí je střídavé magnetické pole, ty cesty plošného spoje jsou vodiče, tak se tam určitě něco naindukuje. Jinak ty špičky v síti mají běžně 750V, párkrát za den 2kV.

Editoval pt.kbely (03-01-2015 13:07:32)

Offline

 

#50 03-01-2015 16:29:26

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1373

Re: Invertor p. Skrivanka ver.2

2 pt.kbely: Tých indukovaných prúdov z hrotu spájkovačky by som sa určite nebal. V samotnej spájkovačke v tých 2 závitoch sa naindukuje menej ako 2V napätia pri silnej väzbe s primárom cez železo.Aké napätie sa môže naindukovať do plošáku od hrotu pri mizernej väzbe vzduchom v mizernom priereze pre magnetický tok. Jediné nebezpečenstvo vidím v kapacitnom prenose napäťovej špičky, najmä pri stisnutí a uvoľnení vypínača trafopajky. Tá kapacita je pomerne malá, takže pri čiastočnom uzemnení hrotu je el. náboj spoľahlivo odvedený.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče