SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
jaky je rozdil mezi mekym a tvrdym pajenim
ahoj v teplotě... měkké pájení je kdy pájky se taví při teplotě do 450°C a tvrdé je kdy pájky se taví nad 450°C... lukas ty jsis ještě neobědnal žádnou učebnici.. a kolik Ti je? čau..
Editoval Zelenej (29-07-2007 16:31:40)
tu ucebnicy jsem uz mam ale to tam napsane nebylo
Editoval lukas (02-08-2007 13:46:42)
k čemu se dá použít obalená pajka BO696 mám možnost ji koupit 160 ks za 1000kč mám ji koupit nebo nekoupit? průměr 2 mm a jde s ní pajet kyslíkovodikovým plamenem? je přimerena cena
Editoval lukas (21-08-2007 11:22:01)
Tady je pár údajů z katalogu:
Použití: Obalená pájka pro ruční pájení kyslíkoacetylénovým plamenem. Je určena pro tvrdé pájení oceli, litiny, bronzu a mědi, pájení kluzných ploch ve výrobě, instalaci a renovaci armatur.
Prac. teplota: 890-910°C
Na kyslíkovodíkový plamen by měla bez problémů jít. Cena je vzhledem k současné ceně mědi přiměřená. Navíc se letos přestala vyrábět, takže je to už "vzácnost".
jsou stare 2.5 roku v suchu a v originalnim baleni mam je koupit dík
Dobrý den
Potřeboval bych poradit jaký druh pájky používat na tvrdé pájení mosazy. Používám kyslíko-vodíkovou svářečkou a doposud jsem používal pájku s příměsí stříbra (žlutý obal přesné značení bohužel neznám). A právě ten obal pájky mi dělá problémy. Sice při pájení krásně očistí povrch a pájka dokonale přilne, ale po zchladnutí vytvoří velice tvrdou sklovitou krustu kterou lze jen velmi špatně odstranit. Obvzlášť na drobných předmětech, které u mě převažují je to pak problém.
Existuje nějaká tvrdá pájka na mosaz bez obalu, nebo s obalem který se dá bez problému pak odstranit?
No já teda nevím, jestli na pájení mosazi se musí použít nějaká speciální pájka, ale když se použije normální mosazná pájka (označení nevím - vždy jsem přišel do krámu, že chci mosaz na pájení....). Jako tavidlo jsem vždy používal Borax a ten taky udělal na povrchu takovou sklovitou strusku, ale myslím, že po řádném očištění musí jít vždy dolů....
Děkuji za odpověď, ale asi došlo k mílce - potřebuju na tvrdo pájet mosaz né mosazí. Borax a mosaz samozřejmě znám, ale nedá se pájet něčím co má stejnou teplotu tání jako spojovaný materiál. To by bylo svařování.
Editoval jova (09-09-2007 21:53:52)
A jo....to mi nějak uniklo. Pardon za blbou radu
http://www.fluxamat.cz/
Do pájení moc nevidím, ale tam by vám mohli poradit. Dá se sehnat holá tyčinka stříbra a jako tavidlo nějaká pasta.
Děkuji za odpověď, firmu jsem kontaktoval a bylo mi přislíbeno zaslání vzoreku Ag pájky a pasty kterou lze odstranit vodou.