SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím fórum, nenapsal by mi prosím někdo příklad nastavení TIG svářečky pro svařování Al plechu o síle např. 3 mm? Jde mi jen o to, abych si udělal přibližný obrázek o charakteru proudu. Zajímá mě tedy proud, kmitočet, střída a délka DC pulzu. Ještě mám nejasnost v pojmu DC pulz... Děkuji, MichalS.
Ahoj MichalS - vítej na fóru!
Já jsem se taky pídil po nějakých informacích a tipech, ale nikde nic pořádnýho. Ale můžeš to udělat jako já. Vem si nějaký plech stejné síli jako ten, který chceš svařovat a zkoušej a zkoušej. Nastavuj různé svařovací parametry a určitě se dostaneš k požadovanému vzhledu, šířce housenky, atd......
Ten plech se klidně může obětovat!
Nebo ještě do začátků tohle:
http://www.millerwelds.com/resources/ca … ulator.php
Zadáte tam pouze materiál, tloušťku a druh (pozici) svaru a ono to nabídne druh proudu, hodnotu proudu, průtok plynu, doporučí to druh elektrody, atd......
Akorát si člověk musí pořád přepočítávat place na mm
MichalS napsal(a):
Zdravím fórum, nenapsal by mi prosím někdo příklad nastavení TIG svářečky pro svařování Al plechu o síle např. 3 mm? Jde mi jen o to, abych si udělal přibližný obrázek o charakteru proudu. Zajímá mě tedy proud, kmitočet, střída a délka DC pulzu. Ještě mám nejasnost v pojmu DC pulz... Děkuji, MichalS.
Už to tady napsal Bohouš, včetně té stránky od Millera. Takže bych pouze doplnil, že nastavení svářečky pro Al a Mg, popřípadě jejich slitin, musí být v AC mode !!! Nikoli v DC, jak se ptáte. Teoreticky by to bylo možné v DC s plus pólem na tungsten elektrodě, ale prakticky to nelze. Na + pólu vzniká podstatně vyšší teplota a tungsten se roztaví a ukápne. Takže pokud máte svářečku v AC, nejvýhodnější je s tzv. Cyber Wawe, což znamená střídavý proud s pravoúhlým průběhem. U těchto mašin lze nastavit AC balance, což ovlivňuje jak průvar, tak čištění povrchu Al. (musí dojít k odstranění Al2O3 z povrchu Al). Toto doporučuji nastavit cca 70%. Lze si s tímto nastavením ''pohrát'' na kusu plechu a vyzkoušet si, až se na elektrodě vytvoří kulové zakončení. Pro Vámi zadaný účel potřebujete zdroj zhruba 200A, použijte tungsten (wolfram) průměr 2,4mm, nebrousit úplně do špičky. Hubici cca 10 - 12mm průměr. Nejlepší je použít hořák s tzv. plynovou čočkou. Tím zajistíte nejdokonalejší pokrytí svařovaného místa inertní atmosférou. Použijte Ar co nejvyšší čistoty, průtok cca 15. Frekvenci bych volil zhruba 60 - 100Hz. Tolik velmi zkráceně. Pro dokonalejší seznámení se svařováním Al bych doporučil kurz ve svářečské škole.
Editoval Frank (02-10-2008 14:15:36)
toho plynu je zbytečně moc stačí 8 l/min
Děkuji za odpovědi, myslím že jsem si jistý obrázek udělal, i ta pomůcka na www je zajímavá. Svářečku právě nemám, ani přístup k ní, proto to nemůžu osobně zkusit. Ještě prosím, střída 70% znamená, že je na W elektrodě proud "posunutý" více k + nebo k -?
Bohous : Takovy pekny svary se mi nikdy nepovedly
lukas napsal(a):
toho plynu je zbytečně moc stačí 8 l/min
No, jak se to vezme. Ono by stačily třeba 3l/min, ale nesmí kolem Vás nikdo projít. I jemný vánek odvane ochr. plyn, což způsobí problém. Dalším aspektem je chlazení elektrody(a hořáku vůbec, pokud nepoužíváte chlezený kapalinou). Ta se při svařování AC proudem zahřívá více, než při DC mínus. Potom jsem přihlédl k tomu, že začátečník nemusí mít tak jemnou ruku a mírné nedodržení vzdálenosti elektrody od svarového místa eliminuje mírně zvýšený průtok plynu. Každopádně bych u svařování Al a použité hubici o průměru 12mm nastavil zhruba těch 15l. U oceli je 8 - 10l postačující.
To Killer: já si myslím, že zas takovej zázrak to není. Prostě jsem to zkoušel. Svářečku mám teprve měsíc a přišel jsem během chvíle na to, že hliník je pěkná mrcha, protože jak se nedodrží čistota, tak to stojí víš za co. Třeba dneska jsem zkoušel zpravit známýmu součástku z nějaký cirkulárky. Ulomil se mu kousek, co drží čep excentrické upínky. Je to nějaká slitina hliníku a vůbec to nešlo. Na čistém plechu se vždycky objeví pěkně ”zrcátko” a poté můžeš přidávat drát. Na tomhle jsem obrousil barvu lamelovým kotoučem, očistil drátěným kartáčem, takže povrch vypadal docela pěkně stříbrně. Jakmile jsem ale začal svařovat, tak se v tavné lázni začal objevovat takovej černej bordel a hrozně to prskalo. Nemluvě o drátu, který se samozřejmě s lázní nechtěl slít. No hrůza. Elektrodu jsem měl novou, takže nemohlo to být tím, že byla při předchozích pokusech kontaminovaná. Hned jsem to zabalil.
Prostě s hliníkem není žádná sranda.....
http://www.omc.cz/img/5/tig-200p-ac-dc- … arma-2.jpg
Ahoj. Potřebuji poradit jak nastavit TIG na svařování nerezu.. Dnes jsem si s tím hrál a nic moc. Nikdy jsem s tím nedělal, tak potřebuji poradit.. Budu vařit plechy o tloušťce 1 - 3 mm.
Předem díky za radu.
prosim o radu,kdyz nemam rozptylove trafo,jestli na zapaleni oblouku muzu pouzit vnitrek z plazmove koule,chci svarit hlinik tigem,bude to fungovat,ma to 12 voltu.baubau mam.dik.vlk.
Celý návod je skryt v té čáře nakreslené na předním panelu svářečky. Je to vlastně graficky znázorněn průběh svařovací křivky v závislosti na čase. Vertikální osa jsou ampery, vodrovná / horizontální, je čas.Při troše snahy a pomocí pokusů nastavení hravě pochopíte, pro začátek vám prozradím, že nerez se svařuje stejnosměrným proudem, označeným jako DC.
Zdravím fórum, nenapsal by mi prosím někdo příklad nastavení TIG svářečky pro svařování Al plechu o síle např. 3 mm? Jde mi jen o to, abych si udělal přibližný obrázek o charakteru proudu. Zajímá mě tedy proud, kmitočet, střída a délka DC pulzu. Ještě mám nejasnost v pojmu DC pulz... Děkuji, MichalS
Save your time and get on time success in LX0-102 exam - pass4sure.co.uk and SAP toefl exams by using our latest University of California, Los Angeles and other superb exam pass resources of examsheets and selftestengine.
Editoval Camron70 (13-11-2014 10:40:16)
začal bych s těmito parametry: elektroda šedá 2,4mm, broušená do špice s ubroušenou špicí na průměr cca 0,8-1mm ("komolý kužel"), hubice č.7, 7-8l/min Ar, přídavný mat. 2,4mm, nastavení: režim AC 110A, balance: 70%EN, frekvence:60-100Hz, předfuk 0,5s, dofuk 8sec, náběh proudu 0,5sec, doběh proudu 1sec (upravit dle možnosti vyplnit koncový kráter) . Je třeba si uvědomit, že Al je velmi dobrý vodič tepla a že proud, který je vhodný na začátku po pár cm sváru již přestane vyhovovat, záleží i na velikosti a tvaru svářených dílů. Sklo 12Din. DC puls je puls v DC režimu. Parametry jsou frekvence, délka pulzu (v % trvání periody), velý proud (nastavený svářecí proud) a malý proud (v % velkého proudu). když dám puls 30/30/30, tak to znamená f=30Hz, trvání hlavního proudu 30% a velikost malého proudu ve zbytku periody 30% proudu velkého.
Famater, porovnaj prispevok #1 a prispevok #13. Hladaj rozdiel... :-)
Tak tohpo jsem si nevšiml. Mimo soutěž: jak nyní spouštíš tu svářečku? Myslím jak jsi vyřešil soft start.
Moju AC/DC seriovo zapinam spolu s teplovzdusnym ventilatorom, potom ju prepinam na klasicku zasuvku. Takze soft start vyrieseny tak na polovicu.