SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Aký postup zvoliť pri zváraní pásoviny 20x5mm s uholníkom 20x20 mm v dlžke cca 3m, tak aby nedošlo skrúteniu po zvarení.
pokúšal som sa to zvariť, ale stále sa mi to skrúti a stáča do oblúka.
Zváram transformátorom na 220V.
Pásovinu priváram k uholníku z oboch strán, uholník je položený ako _A_ a na ľavú a pravú stranu chcem rovno privariť pásovinu.
Ak sa to podarí bude z toho vodiaca lišta pre koliečka posuvnej brány.
Ďakujem za rady.
Obávám se, že na takové délce to bez deformací nesvaříte ničím. Jedině po svaření vyrovnat.
Deformacím se ve značné míře dá zabránit upnutím do přípravku,vhodným nastehováním a postupem svařování tak že si svařenec rozdělíte na několik kratších úseků po cca 15-20cm a při svařování budete střídat obě strany.Tady bych začal středními úseky,pak do kříže krajní a postupně bych na střídačku doplňoval při kontrole přímosti.Pokud by se to někde někam hlo přetáhnul bych to svárem na protější straně.Dost se toho dá dohnat kladivem,vidličkou nebo rovnáním plamenem.Kor u těchto tenčích věcí.Ideální by bylo sestavit si to na přírubui traverzy,na několika místech to k ní přismrknout a ve finále smrkance odbrousit.Hodně zdaru.
Editoval Ládes (27-06-2014 21:50:12)
vyrabat nieco co sa da kupit lacno a kvalitne vyrobene, je podla mna tak trochu masochizmus.. http://branyposuvne.sk/komponenty-posuv … /kolajnice
ottod prepac ze som ti konkretne neporadil, ale nedalo mi to neposlat link na hotovu vec..
Nedávno si jeden zákazník vymyslel něco podobného a trval na svém řešení. Nakonec jsem ho přesvědčil aspoň o použití pásoviny 80 mm na kterou se úhelník na pár místech lehce nastehoval. Stejně ale rovnání prvního kusu bylo dražší, než svařování. Další kusy se předpínaly s různě vysokými podložkami. Prodané kusy byly docela rovné, ale co udělají všechna vnitřní napětí časem, to nikdo neví.
Dívím se že to vaříš po celé délce , nestačilo by pouze nastehovat?
Jinak jak už psali ostatní střídat a nebo předehnout a pak potlouct kladivem ....
Takové vaření se bez ovybu vlivem tepla neobejde i kdybys dělal sváry na přeškáčku a čekal až to zchládne. Já minulý týden navařoval (bodoval) na úhelníky 40X40X4 kulatinu 10mm s rozestupem po 200mm a prohyb na 4m byl cca 100mm! A to jsem to bodoval na přeskáčku abych to nevyhříval postupně posobě...
bude to chtít pak hoodně rovnání... Nebylo by lepší koupit T profil ať to jezdí po něm? Jinak doma mám jedny posuvné vrata řešené taky L profilem, tím, že je položený tak jak se píše - L a po horní hraně jezdí kolečka.
pokud mas problem koupit origo profil nebo ti z nejakeho duvodu nevyhovuje normal bych koupil T profil a stojnu na potrebnou vysku podel seriznul a zabrousil brusnym a lamelakem.Potreboval jsem treba u profil 25/20 a jedine reseni bylo podel riznout jackel podle rysky uprostred udelane rejskem.