SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Netušil jsem, že existuje něco jako MIG/MAG akusvářečka. Narazil jsem na ní na stránkách http://www.imatech.cz/svarovaci-technik … m160b.html a návod jsem našel zde: http://media.rotek.at/a000/002/419/0000 … T_A_de.pdf
Možná to inspiruje někoho pro stavbu vlastní nouzové MIG/MAG svářečky ze startovacích akumulátorů :-)
Vcelku zajimavy kockopes ale pokud vim tak jam fronius tak myslim i lorch ma nejakou dobu v nabidce invertor na baterky.
to je podle popisu skoro jak perpetuum mobile, dodám 12voltů o 20ampérech a dostanu 25voltů o 160ampérech, zajimavé..nebudu se tim pitvat a zjišťovat podrobnosti jelikož si myslím že to je krám k ničemu ale asi to sou nejeké velice speciální baterie které vypadají jak akumulátor do motorky
Zdravím,
blíže o té od nás (Fronius) si můžete počíst na přiloženém odkazu. Nejedná se tedy o MIG/MAG, ale je to lehký MMA invertor, který může jet na baterii (vestavěnou) nebo jako hybrid ze sítě nebo malé elektro centrály.
http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID … 1dez_l_saw
Editoval fronius_cz (23-04-2014 09:29:18)
Proč by to nemělo fungovat, 24V 20Ah baterie, pokud jim nebude vadit odběr 160A .Spíše, kde se to dá využít, baterie budou provozní náklady dost zvyšovat.
Hmm, jukali jsme na to na MSV, ale trochu nás vyděsila cena, 73 kolíků je pro opravdového fajnšmekra značky, na 20 elektrod, ale stejně se mi víc líbila koncepce od Lorchu, akumulátorová a dobíjecí jednotka a za tu si připojíte klasický invertor, Froník je taky ve dvou kusech jenže ta svářečka je spešl s akuškama a dobíjení vzlášť, toť poznámka laika od sporáku...hi
evik napsal(a):
Hmm, jukali jsme na to na MSV, ale trochu nás vyděsila cena, 73 kolíků je pro opravdového fajnšmekra značky, na 20 elektrod, ale stejně se mi víc líbila koncepce od Lorchu, akumulátorová a dobíjecí jednotka a za tu si připojíte klasický invertor, Froník je taky ve dvou kusech jenže ta svářečka je spešl s akuškama a dobíjení vzlášť, toť poznámka laika od sporáku...hi
Nj, každá koncepce má svoje. Naše myšlenka je, že na to blbě dostupné místo bez elektriky nesete právě jen tu svářečku a netáhnete nic dalšího.
Editoval fronius_cz (23-04-2014 16:38:55)
Kramlik napsal(a):
to je podle popisu skoro jak perpetuum mobile, dodám 12voltů o 20ampérech a dostanu 25voltů o 160ampérech, zajimavé..nebudu se tim pitvat a zjišťovat podrobnosti jelikož si myslím že to je krám k ničemu ale asi to sou nejeké velice speciální baterie které vypadají jak akumulátor do motorky
Akumulátor vie dodať vyšší prúd, než kapacita. Pre príklad, malé 60Ah aku do auta dodávajú štartovací prúd aj 600A, tomu vlastne zodpovedá 20min. trvalej prevádzky. A čo ti nejde do hlavy, že z 12V spraví 25V? Step-up menič, napätie sa dá transformovať aj hore, aj dole, samozrejme zákon zachovania energie sa dodržiava, to jest príklad ak mám 1V 10A zdroj, môžem urobiť 10V, ale automaticky mám len 1A maximum.
Nápad "zváračka s aku" moc neoceňujem, nie že by to bola blbá myšlienka, naopak, je to velice chytrá myšlienka, ale mám dojem, že 90% zákazníkov vyrieši problém absencie el. energie elektrocentrálou, ktorá nie je jednoúčelová a teda ak dovarím, môžem pokojne zapnúť brúsku a spracovať zvar. Navyše ak natankujem, idem celý deň, tuto beztak po 20min. sa musím dostať k zdroju.
V návodu píšou, že svářečka obsahuje dvě 12V akumulátorové baterie zapojené do série, čili výsledné napětí je 24V a nic se nikam netransformuje... Takže všechno je hrozně jednoduchoučké :-) Tipuji, že tam budou akumulátorové baterie určené pro startovací booster
Editoval spectrista (23-04-2014 19:00:55)
Z 99% to bude invertorovy stroj stejne jako ostatni tyhle svarecky uz jen kvuli charakteristice zdroje.
no neviem ci by takym napatim slo varit...tiez si myslim ze je tam menic,jasne ze aku tam nemozu vydrzat dlhe zvaranie je to skor na udrzbu i ked vacsina uzivatelov asi pojde do elektrocentraly + invertor,najskor tam budu li-ion alebo lifepo4 aku,lifepo4 v puzdre 26/65mm ma kapacitu 2,5Ah a da bez problemov trvaly prud 60A...ich seriovo paralernym skladanim je mozne zlozit akumulator pozadovaneho napatia a kapacity
Hmm, no je to takovej mezičlánek, výhodou je že elcentrála na dobíjení může být malá a tím o hodně lehčí, můžete si dát delší pauzu na kafe než se to nakrmí.....hi, jestlipak by mi na to jel i picomig 180?
evik napsal(a):
Hmm, no je to takovej mezičlánek, výhodou je že elcentrála na dobíjení může být malá a tím o hodně lehčí, můžete si dát delší pauzu na kafe než se to nakrmí.....hi, jestlipak by mi na to jel i picomig 180?
To máš svätú pravdu. Spojenie elektrocentrála - invertor je vždy problémové. Buď bude EC hooodne veľká, alebo môže byť aj stredného výkonu, ale musí byť jednofázová. Navyše musí mať dobré navrhnuté obvody na odbúdenie aby nedošlo k veľkým prepätiam pri prerušení zvárania. Malá EC, ktorá by dobíjala accu by bolo dobré riešenie.
Všimli jste si, že svářečka nemá potenciometr pro nastavení napětí-proč asi? To už výrobci nezbylo na jeden potenciometr, pokud je ve svářečce měnič?! Zlatý 4 stupně u haněných baubau svářeček.
KMU1 napsal(a):
Všimli jste si, že svářečka nemá potenciometr pro nastavení napětí-proč asi? To už výrobci nezbylo na jeden potenciometr, pokud je ve svářečce měnič?! Zlatý 4 stupně u haněných baubau svářeček.
No jak jsem napsal výše, ŽÁDNÝ MĚNIČ VE SVÁŘEČCE NENÍ. Pro MIG/MAG metodu svařování je třeba tvrdý zdroj napětí a tomu olověný akumulátor skvěle vyhoví.
Honza007 napsal(a):
Z 99% to bude invertorovy stroj stejne jako ostatni tyhle svarecky uz jen kvuli charakteristice zdroje.
Ad1 jasné, že trafák tam nebude, kvôli stratám,
Ad2 nemusí tam byť ani invertor, dva sériovo zapojené AKU vyhovejú na zváranie.
Tak samotne trafo tam byt nemuze ale ne kvuli ztratam(ktere ma dost male)ale proto ze stejnosmerny proud nelze transformovat.Invertor tam byt musi;) uz jen kvuli charakteristice zdroje,regulaci a spouste dalsich veci, krom toho je to vyrobne vzhledem k budoucimu vyuziti a vlastnostem nejednodusi reseni.
Podobný spôsob zvárania iba sériovo zapojenými akumulátormi už bolo na nete predstavené prostredníctvom videa už hodne dávno myslím že niekde na Sibíri. Akumulátory totiž spĺňajú základnú požiadavku dobrej V/A charakteristiky a výkonu. Stačí pridať CO2 a posúv. Nevýhodou je nemožnosť regulácie výkonu. Invertor neprichádza do úvahy, teoreticky by bola možná PWM regulácia, ale spínať stovky A pri dostatočne vysokej frekvencii ba celú vec hodne predražilo, zvýšilo hmotnosť a tiež straty. Skôr si myslím, že prispôsobenie sa robí použitím vhodného drôtu k parametrom zdroja.
Editoval senior (25-04-2014 06:16:17)