SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den uvažujeme o koupi froniusu vario star 457 nebo 357 tak by mě zajímali vaše názory na tuto svářečku
bude sloužit na zámečnické dílně
obě mašiny jsou velmi dobré dělal jsem z oběma, než přišla z opravy esabka po zaplaveni...
Mám 357 II s odnímatelným podavačem VR 57 a na zámečničinu je to úplně v pohodě stroj-blbuvzdorný.Dá se nastavit jak "synergicky"-(tam bývá potřeba doladit posuv),tak podle sluchu na Manual.Když mi ji přivezli nemusel jsem ani studovat nějakej manuál abych věděl co po mně mašina chce.
Editoval Ládes (21-05-2014 20:56:29)
Fronius je vždycky dobrá značka a jmenovaný zdroj je pro zámečničinu jak dělaný, protože si nechá ledacos líbit.
zdravím jen dotaz dnes jsem svářel s vario 457-2 s externim podavačem VR57 a když jsem nastavil třeba 3mm matroš ukázalo to cca 145A po svaření byli výsledné parametry 175A a o 1 volt vice tak zda to je u těchto ceocek normální nebo chyba někde jinde ? takto to je cca u kazdeho stupně potenciometr na posuv mam v pulce
Tyhle svářečky mají i u nás v práci, ale mají ty mašiny přepnuté asi na manual. Na 3mm materiál 145A je nějak moc, ne? Ale většinou si to tyhle mašiny upravují během svařování.
na 3mm matroš to má 133A 19,6V a 145A (volty si nepamatuju ) ale vysledne to ma cca o 20A vice
nebude to tím že se podíváš na dispej po ukončení sváru. jde o to že je to poslední hodnota co to naměřilo. A základ je to co ti to ukáže a pak se to řídí tím jak udržuješ výlet drátu a jakou máš postupovou rychlost. Já s tím občas dělám a je mi jedno co to ukazuje na displeji ale zajímá mě jak to svařuje. Hlavně ta tloušťka MTR na displeji je nejaká divná. když tam nastavím 10mtr tak naskočí parametry že to teče a nedělá to pěkné sváry.
Editoval franišek (26-01-2014 21:23:37)
já to mam pořad dané na A jen mě zaujalo toto jsem sním max spokojen žádný rozstřik jednoduché ovládání atd :-)
A je to tloušťka materiálu? U těchto svářeček u nastavení občas problikává 1,2 nebo tři, ale to není tloušťka materiálu, ale vývod na tlumivku, kde se má připojit zemnící kabel.
jo to problikává ale když se nastavuje napětí a problikává to u voltu pak je druhej displey a tam je Ampéry TLmat a posuv
spise mi jde o to zda i ostatní to tak mají nebo jim to sedí kdyby to bylo cca 5 až 10 A tak to neřešim ale místo 133 treba 160 je uz fakt dost
majk:mejlík asi nedorazil že?Vrátilo se mi to jako mailer daemon-nedoručitelná zpráva.Ten nárůst ve finále může být dokončováním sváru.Někdy se s někým domluv,dej mu kus materiálu,hořák,dávej mu pokyny a sleduj ukazatele napětí a proudu.Na rovných úsecích udržíš zhruba stejné parametry s přehledem ovšem u členitějších už je to problém udržet sklon hořáku k materiálu a výlet na stejných hodnotách.To je to co ovlivňuje čísla na displejích.Vaříš to 2 nebo 4 taktem?
Editoval Ládes (28-01-2014 20:47:10)
2 taktem.....zítra to zkusím
děkuji za pomoc :-)
tak jsem to zkoušel přepínač 1B podle synergie 109A 18V při sváření 135 až 140A a 19V při ubraní na podvači 10% (zda se mi to lepší ) to má 125 až 131 A a 18,7V
nevím zda nejni chyba v měření kdysi vyhořelo trafo co je na ovládání ale tak že ohořelo i schema zapojeni co mel fronius nalepené na boku opravu udajně dělal fronius
zdravím mam dotaz zapnu fronika mam tam B5 chci svářet a nic posuv zapne ale nejni proud na drátu dám B1 az B7 a nic dám A.... a zacne makat vrátím se na B a už taky jde ale pokaždé po zapnutí prostě B nejde toto se mi stalo už 2* po zapnuti
Zdravím, hodnota, která se zobrazí při nastavení, je "orientační", ale měla by sedět na +/-10A. Pokud nesedí, je potřeba zkalibrovat (nastavit) měřící přístroje na zdroji. Provádí se v servisním menu zdroje.
Pokud takto blbne při přepínání, budou špatý slabopoudý přepínače. Označeno červeně. Než jí opravíte, můžete jí v pohodě používat v manuálním režimu.
Editoval gondis (24-02-2014 14:40:40)
Zdravím děkuji za pomoc z kalibrací se obrátím na fronius
Tie ako uvadza Gondis, "slaboproudy prepinace" su vlastne odporove dekady, odporove delice, pripojene na 5v, kde kazdemu stupnu paketoveho prepinaca zodpoveda potom nejake napatie v rozmedzi od 0-5V. Podla toho sa zvaracka dalej chova. Tie odporiky sa daju lahko premerat, ale velmi sa tam pokacit nema co. Pripadne skus prehodit tie EPR10A medzi sebou, ci sa ti chyba neprenesie.
tak fronius se vrátil ze servisu bez závady přistroje měří dobře a vše ostatní taky ..... tak mě variostar 457 zklamalo jak svaří když si dobře nastavím WLSP315 tak prostě sváří líp
Dobrý den, tyhle mašiny mají u nás v práci taky. Typy 357 i 457 jednoduché i s tím odnímatelným podavačem. Všichni tyhle mašiny vychvalují, jaká to je špička mezi stroji, ale mě se nějak moc nezamlouvají co se svařování týče. Je u nás sice pár jedinců, kteří umí docela pěkně svařovat(zbytek jsou jenom lepiči) a dá se na to koukat. Co se týče výdrže, tak v tom souhlasím, protože je tam prý mají snad už 15 let, možná více a údržba téměř žádná. Mašiny pořád jednou, ale je to dost bída. Používají drát 1,2mm, plyn směs argonu a CO. Tady i jinde to všichni vychvalují, že ten plyn je lepší než čisté CO2, ale nevím. Průvar to má dost malý, u nás hrozný rozstřik kuliček, to je potom hrůza čistit po těch hovadách!
zdravím s kuličky nemám problém a to jak při čistém co2 tak směsi. V sprchovém procesu svaří dobře ale ve zkratu WLSP ma o dost lepší oblouk a jemnější kresbu svaru toto jsou moje poznatky WLSP má drát 0,8mm a směs... svařím sním do 160 A na 200A a víc beru froniuse (drát 1mm plyn směs )
až bude čas udělám foto svaru
majku, jestli budeš chtít, pod mou přezdívkou najdeš link pro odeslání e-mailu, tam mi napiš telefon a já zavolám zpět. Proberem to po tlf, takle na fóru je to velmi zdlouhavé. A co se Varokovi nezamlouvá na chování tohoto zdroje, který jede 15let "prakticky" bez údržby? Pokud budu jezdit autem 15let prakticky bez údržby, taky se mě a i ostatním nebude moc zamlouvat
no ni? (doufám, že se nikdo nenaštve
)
Editoval gondis (16-05-2014 11:31:34)
Gondis: Asi jste mě špatně pochopil. Mě se nezamlouvají z toho důvodu, že jsou ve firmě 15 let nebo více. Tak dlouho tam ani nejsem.
Prostě se mi nelíbí jejich svařovací vlastnosti. Ale možná to jen naši mistři svářeči neumí pořádně nastavit. I když jak jsem psal, je tam pár borců, kteří docela zvládají pěkně zavařit, ale stále tam je to co jsem psal výše. Hodně kuliček a né moc vzhledné, málo provařené sváry. Ale to už je trošku OT.