SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý večer, hledal, ale asi špatně a tak bych se rád zeptal čím nastavit (prodloužit) vrták a čím to nejlépe svařit. Děkuji
Jaký typ vrtáku nastavujete? Normální HSS na kov? Jaký průměr a na jakou délku? Nejjistější asi bude tvrdé pájení, ale nejspíš to půjde i svařit s tyčkou požadovaného průměru (hlazenka, svar do X, střídavým vařením vyrovnávat ohyb). Moc jsem jich ale neprodlužoval, jsa amatér.
pr, 30 délka o cca 20 cm, sbvařil jem to esab co, ovšem bez velkého vybroušení. jeden svár drží, ale druhý na hlazenku ulíy. chce to vybrousit a postuoně vyvařit, hádám. je lepší použít nějakou lepší elektrodu, nebo stačí co drát? jj je to na vrtak na příklepovku do zdi. je na něm nasazená korunka pr, 50
Jardakh napsal(a):
bez velkého vybroušení
to je ta chyba...
Namáhání rázy je asi to nejhorší, čemu můžete svár vystavit. Svařoval jsem několik prodloužených sekáčů na elektrické vrtací kladivo, praskly všechny. Vždycky jsem svařil pár sekáčů, pak se s nimi den sekalo a postupně se "spotřebovaly", jak popraskaly. Šlo o práce na chatě, nic profesionálního, takže se to dalo takhle zvládnout. Svařoval jsem elektrodou.
Aby to nepraskalo, muselo by se to asi vyžíhat k odstranění vnitřního pnutí. (Na to nemám vybavení.)
Pokud už něco takovýho svařujete je základem předehřev.Známý takhle vyrábí i nože na štosku(navaří na hranol kus radeca a pak vybrousí podle potřeby) a tam jsou rázy celkem značné.Samo nechat to chládnout pomalu ideálně v horkém popelu.
tak jsem to vybrousil, svařil a zkusil. ulítlo to samozřejmě ve starých svárech co kdosi tvořil, válel se mi v bordelu asi 10 let, až teď by byl užitečný. někdo vyhodil, já sebral. zítra převařím a dám vědět.
Všechno podobné , i to radeco-dělám tak soustružnické speciály , vařím nerez elektrodami .
bobobo napsal(a):
Všechno podobné , i to radeco-dělám tak soustružnické speciály , vařím nerez elektrodami .
Docela by mě zajímal konkrétní technologický postup svařování na vrtáku (nebo sekáči) pro vrtací kladivo (do betonu, do zdi apod.), jestli jste vařil i to.
Podle toho, co to dělalo mě, aktuálně zastávám názor, že nástroje pro vrtací kladivo nemá cenu svařovat. Ale jestli Vám to funguje, tak napište víc, třeba to příště zkusím vylepšit podle Vás.
Asi taky záleží, na jaké kladivo/příklepovou vrtačku by se takový vrták použil (energie nárazu). Možná i na materiálu zdi (já jsem sekal beton).
V zasade vsechny tyhle nastroje jsou z oceli s vyssi pevnosti (to znamena vyssi obsah uhliku a nebo legovani respektive oboji) jde vetsinou o nesvaritelne materialy a vy po nich chcete aby jeste vydrzely dost brutalni dynamicke namahani! Takze X svar svaret s predehrevem a pomalym chladnutim (aby nedoslo k zakaleni v prechodovem pasmu a aby bylo po vychladnuti co mejmensi vnitrni pnuti) idealne prechodovymi elektrodami urcenymi na svareni rozdilnych ocelí .
Editoval Honza007 (17-10-2013 04:59:55)
Vrtáky se dají navařit bez probkému OK 67,45 ,nebo drátem OK AUTROD 16,95 . -STEJNÝ MATERIÁL
Nízké vnesené teplo!!! ,nebo dojde k tepelným změnám třeba v unašeči.
Honzo a co když je ten nástroj výkovek.
co mi řikal známej, tak si vařil vrták ze tří a normálně vybrousil na X-svar a zavařil normálně COčkem s běžnym drátem a vrtá tim metrový zdi doteď
franišek napsal(a):
Honzo a co když je ten nástroj výkovek.
To je snad jedno ne to je jen zpusob zpracovani (kovani ,obrabeni,atd) .Tady jde preci jen o material a jeho slozeni.
To: kemppin vzdyt je to preci prechodoval elektroda o ktere jsem psal vyse.
no honzo kováním jak za tepla tak za studena uděláš z oceli tř 10 nejako 12 nebo 14 co se týče mech vlasností. to je pak oříšek vybrat elektodu??
tak jsem to rozřezal, vybrousil svařil a vydržel o hodně déle, leč házení bylo veliké a příklep asi také mohutnější, po důkladnější kontrole špatně broušená korunka a tupý vrták ( pouze vodící, bylo předvrtáno) no, prasklo to jak když to střihneš nůžkama. za 200 půjčen bosch i s vrtákem a za 15 min nebylo co řešit až se budu nudit, překopu celkovou původní konsrukci a uvidím. jinak děkuji za nápady
Pro Honza 007 já jsem z obecné roviny přešel na konkrétní označení. Jinak používám i 309a312,ale tady se mi
osvědčil mat. 307 a nevyžaduje předehřev.
františek:kování jak za tepla tak za studena rozhodně z 10 neuděláš nic jiného než opět 10.Mechanické vlastnosti můžeš buď zachovat nebo zlepšit v jednom směru vlastností,ovšem za předpokladu použití vhodných tvářecích technik a dodržení technologických postupů,nebo naopak výrazně zhoršit(styl nějak to ohřeju a pak do toho budu mlátit dokud to neumlátím).Z hlediska svařování má způsob výroby nástroje opravdu minimální vliv je li vyfrézován nebo vykován.(i obyčejné hutní výrobky bývají nad tloušťku 3mm tvářeny za tepla a kování je tváření za tepla)Po kování je potřeba nástroj vyžíhat aby bylo možné jej podle požadavků zušlechtit s minimalizací deformací vlivem pnutí(potenciální deformace často vedoucí až k destrukci) při kování do nástroje vnesených.Jiná věc je když se nástroj tváří z takové teploty kdy je po dokončení protvářecího cyklu na teplotě pro kalení.Pak se do dá provést z jednoho ohřevu tedy s minimalizací hrubnutí zrna vlivem vysokých teplot.
Co si budem nalhávat obyčejné 10 se stejně na výrobu nástrojů nepoužívají.Jinak ocelí je celá řada a skupina tříd 12 se skládá z celé řady konkrétních typů s různými vlastnostmi od cementačních,hlubokotažných mikročistých,magneticky měkých, žárupevných ,k zušlechťování,pružinových až po oceli na velké výkovky.