SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím panové, jsem tady nový a chtěl bych poprosit o radu. Doma mám od Berlanu invertor BWIG180. Používám argon 4.6 a svařuju si amatérsky podle potřeby klasickou ocel nebo nerez. Nedavno mi začalo stávkovat HF zapalování TIGu. Po stisknutí spínače slyším jak HF cvrliká, v šeru vidím jak do nečeho kovového ze špičky elektrody srší jiskry ale odmitá se zapálit oblouk.
Resp. do hořáku strčím nabroušenou elektrodu a tehdy poprvé zapálit oblouk jde a svařuju. Můžu přerušit, ale nesmím nechat elektrodu vychladnout. Jak vychladne, už to nejde znovu zapálit. Jedine když škrtnu špičkou elektrody o materiál nebo čepelkou nože poškrábu špičku elektrody. Průtok plynu je 7-8l/min. Elektrody používám zlaté, šedé a zkusil sem i oranžové (4% ThO2), ale u těch to dělá taky. Svařovací proudy se u mě pohybují od 60ti do 100A, svařuju relativně tenké věci. Elektrody mám o průměru 1,6 a 2,4mm.
díky za rady, Nak
EDIT. elektrody brousím na jemném korundovém kotouči stolní brusky, na to mám vyrobený přípravek. Délka spičky = průměr elektrody a nakonec špičku mírně otupím. Kotouče už jsem vyzkoušel dva - bílý a šedý, beze změny.
Editoval nakadah (03-08-2013 13:34:08)
Máš zemnící kabel,svorku,hořák v pořádnu a i ostatní silové spoje?(oni to někdy číňani při montáži flákaj a mužeš mít sem tam něco volného). u elektrod na sváření nelegovanýl legovaných a nerezových ocelí je nesmysl špičku elektrody tupit (něco jiného je to u hliníku ale tam to atebe udělá střídavý proud).Já si elektrody brousím spíše v poměru 2:1 (lepe se pak koncentruje teplo s oblouku ,zkrátka oblouk není takové koště).
Berlana sem měl a dělalo mi to taky.Berlan nemá předfuk a ani dostatečný dofuk a na jehle se následkem styku s kyslíkem v atmosféře utvoří oxidační vrstva.Dělá mi to i na jiných svářečkách pokud to mám špatně seštelovaný.
Mně to dělá taky.. ale kupodivu stačí i jen na to šmátnout rukou/rukavicí, čímkoli.
Stejně se chová i fronius TT. Potom stačí bez proudu se dotknout mat. a oblouk bezpečně zapálí.
Taky sem to odhadoval na oxidaci, tak se mi to aspoň potvrdilo. Zemnící svorka, konektory, kabely, hořák - vsechno mam v poradku a opecovavane. Elektrody brousím tak jak sem se dočetl tady na svarbazaru. V praci mam svářeče hliníku,a ti to brousí až když maji na konci elektrody kuličku Ale ty 300A ESABy kterými svařují, to je trošku jiná liga než můj domáci Berlan. Btw mám dojem, že Berlan má pevný dofuk 8s, i to je málo? A ještě jeden dotaz - jak máte seřízený tlak na regulátoru? Mám nastaveno 3bar při svařování, a "plováčkem" mám změřený a nastavený průtok na 7-8l/min. Je to ok? Nak