SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
ohledně jednofázové prodlužky jsem článek našel, ale jaký průřez použít na 3 fázovou prodlužku? Chtěl bych délku cca 25-30m. Svářečku mám OMI 205.
Díky
Laďa
Zdarec,uplně bohatě by měl stačit kabel 4x2,5
Já používám gumový kabel CGSG 5C x 4, ale vyhoví i CGSG 5C x 2,5.
Na prodloužení lze použít i kabel CYSY 5x2,5, ten ale v chladu tuhne jeho PVC obal a je pak málo ohebný a špatně se s ním pracuje - rozmotává.
5-ti vodičové prodloužení - prodlužku používám i pro jiné stroje a nemám problém.
Editoval Aron (04-07-2013 21:41:23)
2,5-ka bohate postaci,ako spomina Aron kup "gumeny" kabel
Ono je předpoklad,že prodlužovák se bude používat v případě potřeby i na jiná zařízení.Z toho důvodu bych volil průřez vodiče dle jištění zásuvky.Jinak rozhodně soustavu TN-S (pětivodičový kabel) - protože se určitě prodlužovák řeší na několik let.
Aron napsal(a):
... ten ale v chladu tuhne jeho PVC obal a je pak málo ohebný a špatně se s ním pracuje ...
To také, a navíc při svařování a broušení odletují žhavé kuličky, které od gumy odskočí a do PVC se zataví. Dostatečně velký kus strusky je schopen propálit PVC kabel až na měď (vodivé jádro). Takto poškozený kabel je prakticky neopravitelný, jedině odstřihnout.
U té "gumy" je zase cena někde jinde, ale je potřeba hledat, rozdíly v cenách jsou značné. Pozor na některé výrobce, a ani cena nemusí přímo souviset s kvalitou.
Edit: Velmi dobrá "guma" byla na kabelech označovaných "CGSU" nebo "CGTU". Byl použitý chloropren a kabel je po více než 20 letech jako nový.
Editoval JARDA V (05-07-2013 15:30:21)
díky všem