SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den.Rád bych se zeptal na svaření litinového věnce na vyklápění míchačky,na níže přiložených fotografiích.Jedná se mi spíš o to,jaké bych měl použít konkrétní elektrody a zda materiál předehřívat,či ne a jak nechat svary chladnout.Nemám zkušenosti se svařováním litiny,určitě to tady bylo již řečeno,ele pro jistotu se ptám konkrétně.Jestli tím někoho naštvu,tak předem omluva.Děkuji za každou radu.S pozdravem Momák....
Ještě bych chtěl dodat,že k dispozici mám elektrody E-S 723....
Zdravím, nejsem profesionál, jen dlouholetý svářeč-kutil a pravděpodobně se mnou nebude řada odborníků souhlasit, ale podle mého názoru to bude zbytečná práce. Tato část věnce je namáhaná hrubými rázy při vyklápění bubnu a svary budou podle fotek v různých úhlech a v různé tloušťce, pravděpodobně tam vzniknou nekontrolovatelná pnutí a původní pevnosti se nedosáhne. Ale je to jen můj názor, měli by se spíš vyjádřit kvalifikovanější. Snad po svaření ještě vypodložit a zpevnit část věnce nějakou 8 mm pasovinou, ohnout a přivařit ji. Je na to myslím OK 92.18.
Dobrý den.Děkuji za odpověď.Aspoň někdo se ozval a jaem za to rád!S tou pásovinou jsem nějek ta počítal,protože mi chibí stejně podstatný díl odlitku,takže plocháč určo dám.Děkuji a mějte se....
Omluva za překlepy a hrubou chybu!Mám toho nějak moc...
Chlapy, ten věnec vyvařte s předehřevem, a poté jej dejte do zábalu- stačí zasypat popelem, či obalit izolací (např. skelný, či kamenná vlna) Z elektrod berte- např. ESAB E-S 716, nebo UTP 84 (Böhler). Když to srazíte k sobě, tak si připravte pořádný úkosy, ať to provaříte. Bacha na studený spoje a póry- když se vytvoří nějaká vada, tak jí hned vybruste a svařte dál. Též by bylo vhodné ty sváry zpevnit kladivem (vykovat..)
Proč s niklovými elektrodami s předehřevem? Pomalé chladnutí snad, předehřev podle mně zde nemá význam.
Zdenek: předehřevem se nic nezkazí. Pomalé chladnutí je zde vhodné, jelikož se jedná o sváry na větším kuse.......
Už tady kolem litiny bylo publikováno mnoho od kdekoho. Myslím, že stojí za přečtení článek zde: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008010302
Frank: a co jsem psal? NAvíc zde bylo už mnohrát psáno o duplikaci vláken.. Kéž yb to ˝někdo˝ pochopil a psal dotazy pod již existující, i když některá uzavřená vlákna.........
někdo by měl zas pochopit, že se nemusí vyjadřovat úplně ke všemu
kolega pravděpodobně zvažuje opravu přímo na stroji, ten věnec jde určitě složitě demontovat - pak nevím jak velkou hromadu popela by potřeboval
1) S předehřevem ano, ale tak 60-80°C, víc je u svařování litiny za studena zbytečné. Jinak je to teplota kdy udržíte asi 1-2 vteřiny ruku, aniž byste se spálil.
2) Zábal se používá jen u stejnorodého svařování za vysokého předehřevu, tady je zbytečný.
3) UTP 84 FN se už moc nepoužívají, lepší je bimetalová UTP 86 FN
tomape napsal(a):
Chlapy, ten věnec vyvařte s předehřevem, a poté jej dejte do zábalu- stačí zasypat popelem, či obalit izolací (např. skelný, či kamenná vlna) Z elektrod berte- např. ESAB E-S 716, nebo UTP 84 (Böhler). Když to srazíte k sobě, tak si připravte pořádný úkosy, ať to provaříte. Bacha na studený spoje a póry- když se vytvoří nějaká vada, tak jí hned vybruste a svařte dál. Též by bylo vhodné ty sváry zpevnit kladivem (vykovat..)
Dobrý večer.Děkuji za vyčerpávající odpovědi.Jak tady naznačil Bourač,tak opravdu to chci svařovat přímo na míchačce,Mám to namyšleno tak,že si díly ke svaření upnu k sobě a célé to předehřeju,na jakou teplotu jsem nevěděl,takže tisíceré díky JardoviK,který mě nasměroval,nastehuju to.Bohužel nemám k dispozici bimetalové elektrody,mám jen E-S 723 a krátkými housenkami cca po 2 cm to zavařím do úkosu z obou stran,Poté jsem to celé chtěl zamotat do pásků kamenné vaty,kvůli vychladnutí.Celé to musím jaště zpevnit ocelovým plocháčem,který musím ohnout a spojit jím svařené díly věnce a nahradit jím tak i čelní díl,který mi chybí,tudíž se tímto chci taky zeptat,zda se dá použít pro moji aplikaci mnou zmíněné elektrody,Ale co je věc jistá,nechtěl bych to dělat dvakrát,takže klidně počkám a seženu raději nějaké přechodky,např. JardouK zmíněné UTP 86 FN.Mějte se....
Omlouvám se všem za duplikaci vláken!Zajímaly mne konkr. názory na konkrétním případu.Děkuji.
Tou ES 723 to určitě uděláte také, další postup uvádíte také správný, jen ten zábal bude u těchto elektrod zbytečný.
momák napsal(a):
Dobrý večer.Děkuji za vyčerpávající odpovědi.Jak tady naznačil Bourač,tak opravdu to chci svařovat přímo na míchačce,Mám to namyšleno tak,že si díly ke svaření upnu k sobě a célé to předehřeju,na jakou teplotu jsem nevěděl,takže tisíceré díky JardoviK,který mě nasměroval,nastehuju to.Bohužel nemám k dispozici bimetalové elektrody,mám jen E-S 723 a krátkými housenkami cca po 2 cm to zavařím do úkosu z obou stran,Poté jsem to celé chtěl zamotat do pásků kamenné vaty,kvůli vychladnutí.Celé to musím jaště zpevnit ocelovým plocháčem,který musím ohnout a spojit jím svařené díly věnce a nahradit jím tak i čelní díl,který mi chybí,tudíž se tímto chci taky zeptat,zda se dá použít pro moji aplikaci mnou zmíněné elektrody,Ale co je věc jistá,nechtěl bych to dělat dvakrát,takže klidně počkám a seženu raději nějaké přechodky,např. JardouK zmíněné UTP 86 FN.Mějte se....
Dobrý den.Tak to jsem rád,aspoň mám o starost míň,Zítra se na to vrhnu,tak doufám,že to dobře dopadne,Díky a mějte se...