SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím Vás, poprosil by som Vás o radu - skúsenosti s teflónovým bovdenom. Cez víkend si chcem vyskúšať trubičkový drôt Böhler EAS 2 FD, tak som sa vybavil novými kladkami a teflónovým bovdenom. Je vhodné si nechať tento bovden aj pri zváraní oceľovým drôtom alebo bude lepšie keď tam dám naspäť pôvodný bovden ? Aké máte skúsenosti so životnosťou a prácou s teflónovým bovdenom ?
Ďakujem
A to máte na mysli celý plastový, nebo kovový, ale vystlaný teflonem?
Bvden je celý plastový, na konci má pridaný kus kovového potiahnutého teflonom. Celkom to vyzerá dosť bytelne.
Ja som asi pred 3 mesiacmi kupil u chobolu v bratislave teflonovy bowden. Teda aspon myslim ze je teflonovy. Je totiz cely cierny ako uhol. Kupil som ho kvoli zvaraniu s hlinikovym drotom 0,8 mm AlMg5. Lenze ako tvor lenivy ho tam mam aj ked zvaram s klasickym zeleznym drotom Huatong 0,8 mm. Nie je s nim absolutne ziadny problem co sa tyka priechodu drotu cez bowden. Len je nachylny na prepichnutie pokial je drot zle odstrihnuty a nanovo ho zavadzam k horaku. Pravdu povediac, raz som ho prepichol... ale uz si davam pozor.. :-)
Môj teflónový bovden je šedej farby. Prvý krát som menil bovden a bol som prekvapený aké to bolo jednoduché a rýchle. Ja som špičku drôtu opilnikoval a drôt som zavádzal pri narovnanom kábli k hubice. Dĺžku mám 5 m. Dnes som zváral nerez trubičkovým drôtom Böhler EAS 2 FD a bol som veľmi milo prekvapený peknou kresbou a kvalitou zvaru. Trochu bol ten zvuk pri zváraní taký divný, neprskalo to, len tak slabo syčalo. Už ste to niekto počítal o koľko je drahšie použitie tohto trubičkového drôtu oproti variante plného drôtu s argónovým mixom. Ja som naposledy kupoval 50 l čistého argónu za 130 eur, ten mám k tigu. Na Mig by aj tak nešiel použiť. Vie mi niekto povedať koľko metrov je toho trubičkového drôtu v 3 kg cievke? Sorry ak som tu diskusiu rozširil aj inam. Dík za akékoľvek postrehy a rady.