SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Dobrý den,
mám dotaz na zdejší účastníky. Na obrázku je odfocen štítek z invetoru a na něm je, mimo jiné, poznačen od výrobce zatěžovatel:
Otázka: A/ má někdo zkušenost jaký půměr elektrody "utáhne" toto zřízení tak, aby byly splněny pomínky štítku?
B/ je možné, aby toto zařízení bez problémů vařilo tři elektrody o průměru 3,15 po sobě a s přestávkou opět tři...?
/Za předpokladu, že teplota okolí je cca 20st.C./
Děkuji za odpověď
S pozdravem Zdeště
3,15? tipuju max 1-2 po sobě a dlouho čekat, až tepelná pojistka dovolí další práci..........
Asi tak:
Zatěžovatelem se udává procentuálně čas po kterou bude svařovat svářečka při daném proudu a teplotě. Pokud není uvedeno jinak, bere se teplota 20°C. Pří větší teplotě se zatěžovatel změnšuje a musí se počítat s větší dobou chlazení a naopak.
Příklad: 110A/40% = znamená, že při svařování proudem 110A budete svařovat 40% času a 60% se bude chladit. Většinou je to v desetiminutovém cyklu, takže 4 minuty svařování a 6 minut chlazení.
Pro profipoužití se doporučuje mít aspoň zatěžovatel na 60% při proudu, který budeme nejvíce používat. Při hobby stačí 30-40%.
Tady jsou mimo jiné požadované proudy a časy hoření: http://www.now.cz/weld/materialy/katalog/
Např: E-R 113 3,2x 450: 110-150A doba hoření 69 sekund
E-B 121 3,2x 350: 110-140A doba hoření 54 sekund
E-B 121 3,2x 450: 110-140A doba hoření 70 sekund
OK46.00 3,2x 350: 80-150A doba hoření 57 sekund
OK63.30 3,2x 350: 80-125A doba hoření 54 sekund
Tedy: 3 x 70sekund = 210s 4 minuty= 240s, tak teoreticky by to mělo fungovat vyvařit tři elektrody, šest minut počkat a znovu.
Editoval JARDA V (09-04-2012 21:47:40)
Mam pocit ze pan Stepanek to mozna myslel malinko jinak snad se nepletu.Je smutne kam se to vse riti asi do rit. .Kde jsou ty casy kde zatezovatel 60% byl na maximalnim proudu a 100% bylo tak kolem 70-80% proudu.
PAPIER ZNESIE VELA.NAPRIKLAD RILLON160 UDAVA ZATAZOVATEL 60% 160A-TO JEST MAXIMUM ALE PRI 100% UZ NEUDAVA-JE TO CINAN NIECO AKO BERLAN ALE POISTKU SA NAM ESTE NEPODARILO AKTIVOVAT A TO SME ZVARALI ASI 15 ELEKTRODAMI 3,15 ZA SEBOU V LETE NA SLNIECKU A TARA UZ PRI MYSLIM 11ELEKTRODE VYPLA-MUSIM VYSKUSAT NA STAVBE KOLKO ELEKTROD ZA SEBOU VYDRZI FRONIUS TS1400 ALE GUDE NAM VYDRZALO V KUSE 4ELEKTRODY 2,5 ZA SEBOU KED SME ZVARALI SLZICKOVY PLECH PO CELEJ DLZKE A POTOM SA AKTIVOVALA OCHRANA-ALE BERTE TO S REZERVOU TO LEN TAKE SKUSENOSTI ZO STAVIEB-NEDA SA TO POROVNAT S LABORATORNYMI PODMIENKAMI-HOCI VIEM ZE SUNKA WTU ALEBO KS BY SA NEPREHRIALA PRI TAKOM ZVARANI-ALE TO UZ JE INA-POCTIVA STARA SKOLA-CO BOLO NA PAPIERI TO AJ PLATILO-TERAZ TO UZ JE V ....
Bude určitě záležet i na venkovní teplotě. Pokud bude někdo vařit v zimě při teplotě kolem nuly a invertor bude mít volně, aby přes něho proudil vzduch , bude zatěžovatel úplně jiný než když bude vařit v létě kolem poledne na slunku při teplotě 40 st C.
Možná by kutilům stálo za to v létě větší práce s 3.15 elekrodami směřovat na časné ráno, kdy je ještě nízká teplota.
Má s tím někdo praktické zkušenosti? Já mám jen trafo.
Časně ráno by taky leckde mohlo být i vyšší napětí v síti, invertor by potom nemusel mít tak velký ztrátový výkon nebo by šel použít o něco delší kabel....
já používám pro rychlejší chlazení obyčejnej kompresor- GAMA 165 s turbo větrákem bere v pohodě 3-4 elektrody 4mm....... S nima jsem vařil zatím jen traverzy- poslední vrstvu sváru.........
Zdravím,
v létě když teplota stoupá k 35°C,tak mám v dílně přes velká střešní okna(cca 5x5m) teplotu kolem 50°C a někdy i více.Ale balík elektrod 5mm(myslím že je to přes 50ks) nemám problém vypálit celý, bez jediné přestávky.
Zdravím,
tohle si myslím,že asi žádný invertor nevydrží i kdyby byl pozlacený.Osobně tohle praktikuji s rotační svařečkou Triodyn rk320 a někdy i WTU.Nestačí se ani ohřát,a té Triodyně se chodím spíš chladit já;jak z ní fouká studený vzduch.Ale na druhou stránku;mám tady i KS-250 a ta už dělá problémi po cca 15ks elektrod.
A zase KS-350 už je na tom o poznání lépe.
Těch 110 A pro elektrodu 3,2mm (E-B 121, OK 48.00) je hodně málo, na samé hranici použitelnosti.3,2 chce nejméně 120 A a více.Pro krycí vrstvu rozkyvem minimálně 130 A, jinak se svarová lázeň dusí ve strusce a je nebezpečí vměstků.Jinak to co se svaří elektrodou 3,2, dá se svařit i 2,5.U koutáku to bude stát vrstvu navíc, u tupého lze krycí vrstvu 3,2 rozkyvem nahradit vrstvou tvořenou dvěma housenkami 2,5 elektrodou s mírným rozkyvem (plech 8-10).U větších tlouštěk plechu se většímu průměru elektrody vyhnout nedá, tady je ovšem třeba na nějaký invertůrek na 230V zapomenout a použít pořádnou svářečku.Já sám rád při opravách nákladních vagonů pro krycí vrstvy silnějšího plechu používám průměr 5mm.Viz foto níže
Toto vše svářečkou ESAB origo Arc 400
Zařízení, jehož je štítek výše, se hodí tak na 2 elektrodu, s bídou na 2,5.
Editoval MAG Welder (10-04-2012 19:10:06)
Jak je to vlastně dnes se zatěžovatelem? Vzpomínám, že kdysi byly dvě metodiky, tuším 20° / 5 min. a 40°C / 10 min.
A pak 60% nebylo jako 60%.
I tak jestli má tento invertor 55A/100% a 80A/60% tak by 2,5 měla být docela v pohodě a 3,2 domácí kutil zase tak moc nepotřebuje.
A jestli někdo kupuje levná slabá prskátka do výroby...
JardaK: kdybys pročetl celou diskuzi, tak zjistíš, že jsem ten zatěžovatel popsal ve třetím příspěvku...
No tak jsem to znovu pročetl a rozumím tomu, ale nemám pocit, že by tam byla odpověď na moji otázku.
Jasné mi to je, když např. Fronius uvádí: Doba zapnutí při 10 min/40 °C 100 % ED při 140 A.
Rellik napsal(a):
JardaK: kdybys pročetl celou diskuzi, tak zjistíš, že jsem ten zatěžovatel popsal ve třetím příspěvku...
Dobry den pane Zdeště sežente si tam u vas nějakého svařeče at vam ji vyskouši těma 3 15 mam ten štítek rozmazanej ale vjednom tom okenku je 3,2,?Ze své skušenosti stěmadle hračkama svářim dokud nevipne tepelná pojistka pak ji dam tak 20-30min voraz a znovu dokud nevipne když spočitam pokaždé shořelé elektrody tak vym asi jakou zátěž vydrží.Zdravim tam za Brno.
MICHAL01 Myslel som si,ze povies neaku staru POCTIVU MASINU.Skusal si s tymi 5elektrodami zvarat na neakom trojfazovom invertore-ci tiez vydrzi taku zataz ako WTU alebo TRIODYNA?
JardaK napsal(a):
No tak jsem to znovu pročetl a rozumím tomu, ale nemám pocit, že by tam byla odpověď na moji otázku.
Jasné mi to je, když např. Fronius uvádí: Doba zapnutí při 10 min/40 °C 100 % ED při 140 A.
Rellik napsal(a):
Možná je to blbě napsané, ale všechny informace tam jsou:
Pokud není uvedeno jinak, bere se teplota 20°C. - a 10 minut.
takže u 110A/40% - Při svařování na 110A a při počáteční teplotě 20°C se dá svařovat 4 minuty a 6 minut čekat... V reálu je to sice trochu jinak - dá se určitě vařit delší čas ale o to delší bude přestávka a následné skokové zkrácení času při pokračování. To už pak může být čas třeba 30 sekund vaření a 20minut čekání... Při dodržení předepsané hodnoty (110A/40% - 4minuty + 6) vaření by se měla svářečka udržovat v přibližně stejném intervalu po celou dobu jejího používání...
zdeště napsal(a):
B/ je možné, aby toto zařízení bez problémů vařilo tři elektrody o průměru 3,15 po sobě a s přestávkou opět tři...?
myslím že je to možné, nevím co je to za aparát - připomíná mi to toho číňana co jsem měl (než dostal zásah okujemi od flexy), jím jsem vařil 3,15 mnoho elektrod najednou, možná ne okamžitě za sebou ale tři ks ihned po sobě + pauza zcela určitě...
musel být nadoraz - což bylo myslím teoretických 160A, skutečných to bylo jistě méně - ale vařilo to úžasně, mohl jsem se o elektrodu pořádně opřít!
Editoval bourač (10-04-2012 22:07:04)
Já mám jeden z inventorů Kuthreiber myslím 160 nebo 165,nevím přesně,již ho máme spoustu let- šedivá krabice,ještě plechová.
Ještě nikdy mi na žádném invertoru nesepnula pojistka.Je pravda,že statistiky si nevedu,moc často dlouhé sváry nevaříme,ale někdy přeci.Např.jeden kolega(budiž mu země lehká,již není mezi námi) byl vařit nosnou konstrukci spodní části budovy,sloupy a nosníky z IPE 160,výztuhy,byla to stará škola,jak říkal-vždy jsem prošel,ale vizuelně s podmínkou.3,15mm mu byla málo a poručil si 4mm ,kterých vyvařil 4 balíky (k tomu ještě samozřejmě nějaké 3,15/2,5ky)
Je mi jasné,že to zas až tak o ničem nevypovídá,záleží na tom ,kolik mašina odpočívala a po kolika elektrodách....
Tady je např.část skeletu nadstavby RD (celková hmotnost oceli 20 tun) největší nosníky 450mm,úhly řezány a vařeny na stavbě a také bez problému...
Joe66 napsal(a):
MICHAL01 Myslel som si,ze povies neaku staru POCTIVU MASINU.Skusal si s tymi 5elektrodami zvarat na neakom trojfazovom invertore-ci tiez vydrzi taku zataz ako WTU alebo TRIODYNA?
Zdravím,
jak jsem již několikrát napsal;nevydrží to ani jeden,pokud samostřejmě nebudeme mluvit o profi strojích.
Jen ze zajímavosti přikládám foto štítku se zatěžovatelem,stroje TRIODYN RK 320
MICHAL01 Jasne ze som myslel NA porovnanie profi trojfazoveho invertora s neakym wtu alebo TRIODYNOU vlastne ani neviem ci sa hobby trojfazovy invertor vyraba?VIEM ze aj cinske invertory trojfazove stoja take palky ako profi od znamych znaciek INAK mam aj wtu ale triodynu NEMAM A 320ku som skusal len raz a mal som POCIT ze ma stabilnejsi-KLUDNEJSI obluk ako WTU-je medzii tymito poctivym MASINKAMI velky rozdiel-myslim v STABILITE OBLUKU PRI DLHSOM ZVARANI? A ZVARACICH VLASTNOSTIACH?
Joe66 napsal(a):
INAK mam aj wtu ale triodynu NEMAM A 320ku som skusal len raz a mal som POCIT ze ma stabilnejsi-KLUDNEJSI obluk ako WTU-je medzii tymito poctivym MASINKAMI velky rozdiel-myslim v STABILITE OBLUKU PRI DLHSOM ZVARANI? A ZVARACICH VLASTNOSTIACH?
Zdravím,
na nějaké menší práce používám převážně WTU,né že by byla lepší ale nechci Triodynu stale rozbíhat apo chvíly ji zastavovat.Používám ji na větší a rozsáhlejší práce např.2-3h svařování.Mám tím na mysli 2-3h zapálený oblouk.Ale co se týče stability hoření oblouku,tak mám dojem že u Triodyny je oblouk úplně jiný než u většiny svářeček;nevím zda je to tím,že je zdrojem proudu rotační soustrojí??
Ale konec konců,podívej se sám,tady je malá ukázka:proud cca 200A na obou strojích,použitá elektroda ESAB E-B 121,průměr 5mm.
http://youtu.be/pVNgHf6JMlI
Zdrojem proudu u triodynu je dynamo a to je výrobcem nejčištšího stejnosměrného proudu čistější stejnosměrný proud už nenajdete u WTU je zdrojem trafo a střídavý proud je z něj nejakým způsobem usměrněn proto je svařování triodynou nejlepší až na ten hluk
Editoval donal (12-04-2012 17:46:04)
TO SOM SI ANI NEVSIMOL ZE TO MA TROCHU INU FARBU OBLUKU PRI TEJ TRIODYNE-HM ASI ZOZENIEM ESTE NEAKU TRIODYNU-A POROVNAM TO PRI ZVARANI 40CM ICIEK A POZICIAM TROJFAZOVY INVERTOR A BUDEME NA STAVBE MUDREJSI AJ RYCHLEJSI-CELKOM SOM ZVEDAVY NA TIE ROZDIELY
Stránky: 1 2