SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Prosím, kde bych sehnal lakovaný drát průměru 6mm na přimotání sec. strany svařecího trafa levného cóóčka.
Někde v kovošrotu... Lidi vyhazují kde co a kolikrát sem tam viděl rozmotané cívky ze svářeček...
Jinak by to možná šlo nahradit kabelem pod omítku
http://www.elektro-paloucek.cz/elektrom … -3-x-2-5-j
s tím že by ty tři vodiče pak byly smotané na koncích dohromady a tak by to bylo jako jeden tlustý drát...
Dřív se dělaly tyto kabely i ploché ale nevím jestli se ještě dělají...
Edit tak dělají:
http://katalog.variapraha.cz/vyhladavan … 00020000A0
Editoval Rellik (08-04-2012 08:46:12)
Rellik napsal(a):
Někde v kovošrotu... Lidi vyhazují kde co a kolikrát sem tam viděl rozmotané cívky ze svářeček...
Jinak by to možná šlo nahradit kabelem pod omítku
s tím že by ty tři vodiče pak byly smotané na koncích dohromady a tak by to bylo jako jeden tlustý drát...
Dřív se dělaly tyto kabely i ploché ale nevím jestli se ještě dělají...
http://diskuse.elektrika.cz/index.php?a … 7147;image
Hmm tak jsem to zrovna nechtěl, ale když nebude tak co mi zbývá :-((
kukni dakych sukromnikov v okoli co pravuju motory,alternatory,trafaky a podobne veci
https://www.distrelec.cz/smaltovan%C3%B … 3%A1t-1-kg třeba si vyberete tady...
Izolovaný drát průžezu 6mm2 jde normálně sehnat. Nebo popřípadě sehnat kousek kabelu, třeba 4x6mm2 a z něho vytáhnout jednu žílu. Tyto dráty ale podle mě nejsou dobré, protože izolace nesnese moc vysokou teplotu. Viděl jsem ale už u těch levnější svářeček, že měli sekundár vinutý taky drátem izolovaným normálním plastem, ale byl to drát ALU.
No 6 mm2 drát izolovaný lakem pro vinutí trafa se dá sehnat asi jen na zvláštní objednávku. Případně dokonce jen celá cívka. 6mm drát izolovaný PVC, třeba žlutozelený na zemnění , je v každé větší prodejně kabelů a prodávají ho na metry.
No nwm , ale píše PRŮMĚR 6mm na sekundár .
Najskôr sa pomýlil aby dokázal navinúť drôt o priemere 6mm na trafo , tak by muselo byť velké ako krava a to doslova, ved zváračky čo vedia dodať 300A majú na sekundáry navinutý drôt o priemere 2-2,5mm
Já si taky myslím, že se spletl a měl na mysli průřez. Teď se mi to nechce počítat a přiznám se, že už ani nevím jak to vypočítat, ale průřez 6mm2 bude myslím něco okolo 3mm průměr. Nemusí dávat jen žlutozelený drát, který je určen pro uzemnění popřípadě PEN vodič, ale jde normálně koupit i třeba hnědý, černý apod.
Ale ved na trafo je nutné aby ten drôt bol izolovaný. Na potrebné vystupné napätie je treba navinúť určitý počet závitov. Odblankovaný drôt tam ísť nemôže, lebo nevytvorí závity, jedine že by ho pred navinutím nalakoval. Zavity musia byť čo najpresnejšie uložené aby nevznikaly vzduchové medzery, pri neodblankovanom drôte by tie medzery boli extra velké
ono to bolo zrejme myslene tak ze sa tam navinie drot s tou pvc izolaciou,take riesenie by som bral v dobe vojny kedy je nutne zavarit kus zeleza na opravu auta ktore ma z vojnovej zony odviest "utecencov" ale v dobe mieru je myslim cas na kupu a nasledne namotanie klasickeho lakovaneho drotu alebo dakej pasovinky
Kdyby tam měl drát průměru 3mm , tak při sváření dvojkou elektrodou by mu teplem zčervenal . Psal to dobře , průměr 3mm se může vyskytovat u svářeček jen na primáru a tečka . Stejný proud , jako eče svářecími abely , teče i tím sekundárním vinutím , které se ale narozdíl od těch kabelů špatně chladí . Kdo z vás má kabely průměru 3mm ????? Zase ti elektrikáři .
No, já se nechci hádat, ale měď průměr 3 mm myslím zrovna mám na sekundáru svého trafa. A proud je tam do 140 ampér. Tak akorát na 3,15 elektrodu , u rutilky je ještě trošku rezerva na přesné doštelování proudu.
Drát 3 mm znamená průřez nějak 7 mm čtvereční a to je pro trvalou zátěž , 3 ampéry na milimetr průřezu vinutí trafa, proud 21 ampér. Pro občasnou zátěž pro svařování to budou násobky. Ostatně, musí to být v příslušných tabulkách pro svařovací trafa.
Co se týká té PVC izolace, myslel jsem její sloupnutí a následně novou izolaci třeba textilní kobercovou páskou plus její impregnaci po navinutí na trafu nějakým lakem. Drát je poměrně silný a potřebná délka není nijak velká , takže ruční izolaci drátu nevidím jako nemožnou. Taková izolace by měla mít teplotní odolnost odhaduji minimálně 120 st C, zatímco původní PVC by mělo měknout a závity se případně začít prořezávat k sobě už při takových 80 st C. Navíc když je ta PVC izolace tak silná, drát pak pomaleji chladne. A teplo hůř proniká ke případnému čidlu tepelné ochrany.
Přirozeně kupovaný lakovaný drát v příslušné teplotní třídě by byl nejlepší , ale toto se mně zdá poměrně pohodlné a dostatečně použitelné.
Vem si šupléru a běž si to i u sebe přeměřit . Zítra ti napíšu , kolikatkou je vinuto RTBčko pro 140A , to je řádnej pás a i kdyby Al , vydělíme 2 . To je jak píše zdeště , zatěžovatel 20% - to se nedá o ZATĚŽOVATELI přece mluvit .
bobobo schválne som bol zmerať na Compact 250 (150A pri 100%) + 325 (190A pri 100%) a sekundár je navinutý u 250 drôtom priemeru 2mm a u 325 zhruba 2.2mm zle sa to meria ale je hrubší...
Ved trafo sa navíja na určitý výkon a namotať na primár 3mm drôt tak si neviem predstaviť velkosť toho trafa, ved primitívny prepočet že ak by som potreboval trafo zo sekundárom 24V 10A, tak primár potrebujem dimenzovaný na 240V 1A a na 1A treba podstatne tenší drôt ako na 10A nehovoriac že treba navynúť 10 násobok závitov.
Určite záleží aj od konštrukcie trafa, v prípade Compactu je to najskôr vyriešené tak že sa ampére berú za každého z troch vynutí , tak v podstate to vychádza ako 3x 2mm. Kedysi som trochu bastlil, nie som elektrikár ale navíjať drôt o priemere 3mm či ako v úvode napísané 6mm na primár je čistý nezmysel, na to treba trafo s extrémnym prierezom jadra aby tam vôbec vošiel požadovaný počet závitov k požadovanému vstupnému napätiu 240V, určite sa to dá, ale tá zváračka by mala rozmery ako malý prívesný vozík.
Na sekundár navíjať drôt 3mm tomu by som ešte veril, ale nepovažujem to za štastné riešenie, nakolko pri ukladaní závitov vznikajú velké vzduchové medzery, pre takéto prípady sa navíja drôt štvorcového prierezu
Pane BOBOBO: viděl jste rozebranou dnešní nějakou menší svářečku, třeba COčko typu Einhel 150, 170, 190, Gude apod.? Asi né co? Já už jich měl rozebraných několik. Tam je trafo vinuté hliníkem a sekundár je drát asi kolem 4mm, plus mínus. Maximum proudu je třeba u mé 160A a taky kolem 4-4,5mm hliník. Takže by to odpovídalo měděnému drátu mnohem tenšímu. Já jsem nepsal že je to ideální řešení, však je pravda, že tyhle malé hobby svářečky mají hodně malý zatěžovatel a na plný knedlík zvládnou jet jen pár minut a vypnou se přehřátím. Ten průměr 6mm v mědi možná ano, ale u nějaké větší svářečky, která má hodně velké sv. trafo, ale u těchto malých svářeček jsou trafa pomalu jako v nabíječkách, tak se šetří každý centimetr místa.
tak vlado už tomu rozumíš ?
z tou einhell 190 si taky trochu připrdnu, velikost rozmeru jadra transformatoru teto einhelky odpovida rozmerum trafa omi 165, ale vykonově je natom lepe než einhell 170 nedavno jsem ji měl doma na předelavku řízeni posuvu uprava byla delana z jednotkou AEK 115 obdoba KTC 112.. tchan videl jak je trafo navinuto tak se me ptal jaky prase to trafo navijelo tak jsem mu řekl že jeto už tak z vyroby jinak 190 je velky podvod na 2 F veskutečnosti je trafo 1 fazove a druha faze zajištuje jen řízení posuvu dratu a napají ventilator....
Já si toho taky všimnul, že tyhle slavné Einhely jsou jen celý podvod. Každý si myslí, že jede buď na jednu fázi, nebo na dvě fáze z třífázové přípojky, ale není tomu tak. Díval jsem se u známého, ale i když se napájí z třífázové přípojky 3x400V, tak je to jen jedna fáze. Trafo nemá odbočky na primáru zvlášť pro 230V a pro 2x400V.
varok napsal(a):
Každý si myslí, že jede buď na jednu fázi, nebo na dvě fáze z třífázové přípojky, ale není tomu tak. Díval jsem se u známého, ale i když se napájí z třífázové přípojky 3x400V, tak je to jen jedna fáze. Trafo nemá odbočky na primáru zvlášť pro 230V a pro 2x400V.
Tak to by u mně nešlo. Já počítám u třífázového rozvodu, že to vždycky bere z každé fáze a proto mám na třífázovém rozvodu jističe jen 10 ampérové. Což stačí při třech fázích na všechno do cca 7 kilowatt. Zase mám starou rozvodnou desku na šroubovací jističe a tak když bych sehnal 16 ampérové, tak je tam prostě jen přešroubuji.
Tak jsem to nějak rozmíchal. Ještě jsem to nepočítal ale drát to bude tak 6stka samozřejmně průřez, ale asi to dělat nebudu přimotávat jelikož jsem zjistil, že asi při montáži někde v Číně se dámě na pase nějak popletli odbočky na primáru a blbje to zapojila ani ve snu by mě nenapadlo to kontrolovat.
Když jsem ale přepínal napětí a měřil naprázdno tak mi něco nehrálo 2stupeň byl 4tý a naopak
Sváředlo je jen 145Amp 4ři stupně, tak 3a4řkou se vařilo dost pořád se mi zdálo že je to nějaký divný..
Teď 4řka je 4řka a vaří to dobře.