SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Ale sákrblé ládesi , jsi zde již dlouho na to , aby jsi věděl , že tlak v láhvi CO2 není dán plností , ale její celkovou TEPLOTOU . Proto i láhev téměř prázdná může mít tlak i přes 100atm .
Myslel jsem odpustit tak 0,5-0,75 litru kapaliny, aby to mělo smysl - tedy jestli je přeplněný - a Admin píše na SVARINFO toto:
"Do klasického 8 litrového hasícího přístroje, vám v plnírně "natankují" 6 kg kapalného CO2. Z jednoho kg kapalného CO2 se uvolní cca 540 litrů plynného CO2. Takže z náplně 6 kg kapaliny dostanete až 3240 litrů plynu."
A na Wikipedii je zase toto:
Hustota 1,56 g/cm³ (pevný, -79 °C)
1,101 g/cm³ (kapalina, -37 °C)
0,001 976 8 g/cm³ (plyn, 0 °C)
Tak to vypadá upustit cca 250-350 litrů plynu, aby to mělo smysl.
Editoval JARDA V (05-03-2012 17:00:56)
Teplota v dílně je víceméně konstantní(+-5°C) a tyhle tlaky náplně v lahvi(v hasičáku) v těchto podmínkách vypozorovány.Nebýt toho že ho potřebuju na svařování za "děkuju" už bych se na co2 vyprdnul.U Messeru mám 5000litrů feroline C18 za nějakých 1420,-,je to bez rozstřiku a v hloubce závaru proti čistému co2 zas takový rozdíl nevidím
Editoval Ládes (14-03-2012 18:56:19)
Jak je to z těma tlakovejma zkouškama ? Na kolik let platí ?
Zkouška u tlakových lahví platí deset let. Ale třeba tlaková nádrž u LPG vozidel se po deseti letech musí vyměnit. Hasičák stačí přezkoušet.
Jak jsem kupil tu lahev, tak je na ní vyraženej údaj 5/94 , takže asi pátej měsíc 1994. Takže by asi neměl bejt problém s naplněním.
nechci dělat chytrýho ,ale mělo bytam být dlouhý číslo končící tím kódem , to by měl být datum výroby potom k tomu se může dopočítat životnost lahve - 40 let no ty krátkté čísla nám říkají kdy proběhla tlaková zkouška .
Hasičák dle mě 5 let na tlakovku
flaška na CO2 sváření 10 let na tlakovku
TAK co mám pravdu nebo se pletu??????????
Stránky: 1 2