SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, potřeboval bych navařit APA oko http://www.vazaky-online.cz/Oka-k-navar … 30044.html
minimalni svar pro navareni je velikosti 13, potreboval bych to navarit na profil, a zajimalo by me jaka nejmensi tloustka materialu (podkladu pod oko) by mela byt
Dekuji
dobrá otázka, už jsem viděl takové oko vytržené z břemene, kvalitní svár + oko zůstaly spolu ale materiál se vytrhl kolem sváru (při nějakém náhlém dynamickém zatížení) chtělo by to alespoň číslo (velikost) oka + váhu toho profilu. Chodí sem i lidi co to umí spočítat.
Takze velikost oka je 3 (NOSNOST 3150kg) ... oko bude navareno na profil který by mel drzet konstrukci o vaze 200kg, a jde mi spis o to kolik se muze nalozit na tu konstrukci ... tzn pocitam 1000kg ... takze celkove oko ponese 1200kg.
Z jednoduché úvahy o využití pevnosti materiálu vyplývá, že nemá smysl použít nasník s větší tloušťkou než je tloušťka přivařovaného třmenu. Z obrázku a kótovaných rozměrů vyplývá tloušťka třmenu 13 - 14 mm. Svár bude proveden jako kombinace 1/2 V + koutový s max rozměrem a=10. Při uvedené délce kvalitního sváru by uneslo 1 oko minimálně 8 tun.
Editoval jirkati (26-10-2011 17:12:12)
jirkati napsal(a):
Při uvedené délce kvalitního sváru by uneslo 1 oko minimálně 8 tun.
jen při statickém zatížení pod úhlem 90 deg. Se snižujícím se úhlem se únosnost sváru snižuje. A začíná se namáhat také na střih a ne jen na tah.
Pokud jsem uvedl zatížení min. 8 tun na jedno oko tak mohu ujistit, že jsem počítal s ohybovým momentem ze zatížení na dvě oka a s úhlem lan 45 st, s koeficientem bezpečnosti 1,5. Proto jenom 8 tun na jedno oko.
převodovka postupového lisu (lisoval karoserie v jedné české automobilce) váha 67300kg.
stěhoval jsem ji minulý týden ven z haly kvůli šrotaci.
jirkati to samozřejmě píše úplně správně.
no to je teda bazmek!
riadna prevodovka,to je 6-ti kvalt?
Ty brdo, to vyzera ako moje 6 stupnove DSG, iba zvacsene na pracu v povrchovych baniach.... Nadhera, taketo technicke kusky mam rad.
Editoval semancko (29-10-2011 17:52:06)
promin jirkati sem to nepřepočítaval a na obrázku oka sem si nevšiml rozměrů. Tak se mi to zdálo nejak moc. Ale máš pravdu pak mi to vyšlu take stejně. Sž na ten Koef bezpečnosti nikdy nevím jaký mám použít. poradíš mi stym
Franišku nikdo nemůžeme znát všechno, ale je dobré vědět kam se podívat. V tomto případě doporučuji k nahlédnutí docela dobrý zdroj informací na http://www.mitcalc.com/doc/help/cz/c_safety.htm .
Diky Jirkati
pekné stránky pekná kalkulacka ale tohle Bych měl umět v ruce a na papíře. No měl a abych se přiznal tak by mi to trvalo dost dlouho než bych se do toho dostal.
Editoval franišek (30-10-2011 14:03:51)
Pěkná převodovka..... Jak musel být velký motor, který to roztáčel...............
Vykon 30KW by byl maly, ale videl jsem unas motory o vykonu 1MEGAWAT a spotřeba cele fabriky je 40 megavat rezervovaneho vykonu přirovnavaji spotřebu že odebiraji proud z jednoho atomoveho reaktoru v Temelině..
1 reaktor má výkon 1050MW. takže ta fabrika má přibližně spotřebu 1/21 vyrobené elekříny v Temelíně na 1 bloce. Když vezmu celý Temelín, tak je to dokonce jen 1/42 výkonu elektrárny. Je to sice málo, ale i tak je to nezanedbatelná část spotřeby..........