SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravim, chcem sa opytat ci existuje jeden stroj ( invertor/odbockovy) ktory dokaze spolahlivo zvarat aj ocel aj nerez aj hlinik ? V cene do 1000 EUR. Uz mam gamu 166 na elektrody ale chcel by som aj ceocko. A viac ako dva stroje vlastnit nechcem kedze sa zvaranim nezivim. Pouzitie ceocka bude na domacu vyrobu a opravy. Precital som vela vlakien na tomto fore ale nenasiel som odpoved, mozno ani neexistuje . A idealne by bolo keby to bol stroj na 230v, 380 nevlastnim a ani dlho nebudem.
Dakujem.
Vaše představa není příliš reáná, jedině nějakou ojetinu v bazarech, protože požadavek na svařování Al znamená čtyřkladkový stroj AC/DC. A ty na 230 V a do 1000 Eur moc nebudou.
možno odbočkovy stroj OMI 165 BEZ VYBAVY..
Ani Kemppi 180 Adaptive, Esab caddy, Picomig ci vychvalovany Jasic?
Mam tomu rozumiet tak ze je to iba reklama a prax je uplne ina?
Alternativne aspon ceocko na ocel a nerez, hlinik vyzera byt tvrdy oriesok.
CHCE TO STROJ ODBOČKOVY A VYBAVU HOŘAKU NA HLINIK BOVDEN, TRISKU, KLADKA V PODAVAČI, ARGON!!!
Zkuste trochu počíst zde na fóru, např. http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=9907 a jiné. Např při snaze o použití stroje Kemppi potřebujete při provozu na 230 V přívod a jištění přes 30 A.
Tak sa opytam inak. Kto z vas ma Mig/mag stroj, ktorym dokaze varit ocel aj nerez a ma to v praxi odskusane? Da sa s invertorom gama 165 tigom zvarat nerez aj hlinik? Vdaka.
gama 165 tigem hlinik určite nevaří jedině mma a to je nouzovka.
Na zváranie hliníka potrebuješ prúd AC invertor gama165 má prúd DC
Klidně si kupte Jasic MIG 160, Alfu PEGAS MIG 16O a podobné stroje. Hovořit u metody MIG o proudu AC je trošku mimo a čtyřkladka taky není podmínkou.Doporučuji přečíst vlákna od uživatele diskavera.
Na Froniusce mám 2 programy na "hlínu"-na AlSi i AlMg.Zatím jsem to ale nepruboval.Nejlíp prý ale hliník vaří Migatronicy(jede na nich i Audina)-osobní zkušenost nemám,ale známej co vaří migem hlínu si je pruboval a byl z nich totálně unešenej a to mají v rachotě Selco.
Fronius Transpuls synergic ,ale ještě jsem nezkoušel AL. má programy na FE, AL, NR, CU
Editoval romann12 (19-09-2011 20:03:08)
Jde to skoro na všech profi svářečkách ale 4 kladky základ a 400volt, příslušný plyn a hořák a jinak šikovný svářeč to dokáže i s prastarým zdrojem AC/ DC. A ty programy u froniusu nekdy nefungují moc dobře.
Tak panstvo, ukoncil som trapenie a kupil Jasic MIG 160
Nechcem robit reklamu, ale musim dat za pravdu vsetkym co ju na tomto fore chvalili.
V zivote som s Ceockom nevaril, ale tento stroj iba sumi a vari uplne sam. Skusal som v predajni a absolutne nad moje ocakavania !!!
Dokonca aj dobre vyzera na prvy pohlad.
Teraz potrebujem hlavne varit ocel ale ked sa dostanem k tomu hliniku dam vediet ako to ide.
Ak JASIC 160 MIG splni moje ocakavania aj co sa hliniku tyka, tak potom je toto ten spravny stroj na 230V a hodne pod 1000 EUR
Dakujem vsetkym za rady !!!
To Dodo123: Sice tu každý píše o nutnosti 4-kladky na hlínu, ale není to rozhodně podmínkou...drát AlSi5 se zamotá i do 4-kladky když se zataví do průvlaku...a pokud dodržím tu nejdůležitější podmínku u dvoukladky tedy nechat hořák natáhnutý bez ohybu a svařuje se zcela bez problémů....Co se týče tvé mašiny, tak ani tvá není ideální na hlínu..tak jako má OMI165 a přesto s nimi jde hliník svářet pokud dodržíš jakš takš "nějaký" ten technologický postup. Na začátek budeš podle mě zklamaný (a tady záleží po jakém drátě šáhneš jako první...doporučuji AlMg5 je tvrdší a nezamotá se do podovače pokud se ti drát zapeče do špičky....u AlSi5 na slitiny je to problém je velmi měkký a raději se nauč AlMg5 a pak si testni AlSi5).
Nezapoměň na teflonový bowden červené barvy a je lepší šáhnout i po špičce s označením AL je o něco malinko větší než klasická špička. Drát tloušťky 1mm a svařuji se dobře i tenší stěny hliníku. Doporučuji koupit dva hořáky nebo se z neustáleho přehazování bowdenu zblázníš...já koupil originál Binzela MB15Ak 3m z aukra za 899Kč což je bezkonkurenční cena a je to to samé do puňtíku, jako můj dva roky starší za cenovku 1900Kč.
Nyní už svařuji hlínu bez problémů a nezáleží na typu...jde jen o to se to naučit a chytit ten správný grif do ruky....
Na nerez používám trubičkový drát 0,9 od ESABu zakoupený od kolegy ZDENÁLa a nemohu si to vynachválit....svařuje se s tím lépe než plným drátem a pokud nemáš směsný plyn je to o dršku s plným drátem:(
Takže závěrem...ač nemám sám ani zdaleka ideální stroj na Al, tak svařuji všechny tři drobnosti bez nervů (jen u hlíny nečekej nádhernou housenku...nutno opracovat po svaření) a zatím mě nic nezklamalo a sváry drží. a nezapomeň nechat svár vyzrát než ho začneš namáhat! aspoň týden nejlépe dva (myšleno na opravdu namáhané sváry).
Tak hodně zdaru a chladné nervy na začátek
Editoval Discovera (20-09-2011 08:48:17)
To Discovera: Skusal som prve zvary, na ktorych som nastavoval zvaracku a maximalna spokojnost. Na nastavenie mi stacili 4 husenky, rozstrik skoro ziadny. Skusal som na profile I 120, hr 4 mm, prud cca 90A, napatie 20V, posun 9 m/min, prietok plynu 8l. Obycajny istic B16 vydrzal. Myslim si, ze ked ma clovek realne ocakavania, tak sklamany nebude. Ked vymyslim ako sa dostat k Argonu za normalnych podmienok, kupim dalsi horak s teflonovym bowdenom na hlinu aj nerez a budem skusat dalej. Ked vidim ako dobre a lahko ten JASIC zvara som rad, ze som nedal viac penazi do Kemppi, ESAB alebo inej znackovejsej masiny. Za usetrene EUR som si hned objednal pasovu pilu na kov - od Karasa
Vdaka za cenne rady. Chcem sa len opytat ci mas kladku na hlinik s u profilom alebo standardnu dodanu s OMI 165 ?
To Dodo123: Kladku mám Al (U profil) V se ti špička hned zasere odrbaným drátem jak kladka do něj udělá rýhu i s minimálním přítlakem
Editoval Discovera (20-09-2011 22:32:29)
Vdaka, kupil som si druhy horak s teflonom na Al a nerez na 0,8 drot, kladku na Al tiez, take uz mi staci len pozhanat argon
SIAD na slovensku uctuje najom na rok 50e to je cca 4,20e na mesiac.
ruku na srdce raz dvakrat zbehneme na kofolu a 5e je prdeli.
mam flasu legalne , naplnenie bez problemu , dohovor zatial /uz 2 roky/ tiez bez problemu.
To SO 545: Vidim to rovnako, akurat ze ja to davam za kavu Aku velkost ma ta flasa za 50E rocne? A co stoji napln? Dik.
Velkost aku chces. Cena naplne myslim 20ky flase cca70e. Mam dlhu zvaracsku prestavku kvoli dlhodobej marodke cena je z marca tohto roku.
Skus najst zastupcu siadu v tvojom regione na nete a zavolaj mu. Za opytanie nic nedas.
Stránky: 1