SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim, viem ze tema nema moc spolocne so zvaranim, ale kedze sa tu pohybuju odbornici nielen z oblasti zvarania tak sa spytam.
Na chate mam elektricku koncovku 4p 380v , na zvaracke (mig 1900 , 230/400v) je koncovka 5p. Ako by sa dalo vyriesit jej zapojenie? Precital som si par tem a viem ze vela zalezi aj od zariadenia ktore na tom bude pouzivane takze pripajam aj schema mig 1900. Dakujem za rady
+ pripajam realne foto koncovky na zvaracke
Editoval michal84 (04-08-2011 22:02:00)
stara 380(400)v zasuvka ma 3 fazy plus ochrannu zem na zvaracke pouzivas bud 230v to mas jednu fazu+ pracovnu+ochrannu zem pri prepnuti na 380(400v) pouzivas 2 faze plus ochrannu zem,pokial mas prepnute na 230 tak mozes pouzit hocktoru zasuvku na 230v tu zasuvku ktoru mas na 380 vyuzit nemozes nakolko nema pracovnu zem,pokial prepnes na 380(400)v mozes ju pouzit...vtedy vyuzijes dve lubovolne fazy+ochrannu zem podobnu redukciu som skladal susedovy...ak mas dake otazky napis mi na email poslem ti cislo mozes mi brnknut vsetko ti vysvetlim
Vymeň pôvodnu 4 kolikovú zásuvku za 5 kolikovú a hotovo.
Vo vnútri si to prepojíš , zo žltozeleného ešte prepojíš na N a hotovo.
Alebo si daj pred zásuvku krabičku a v nej si to rozdelíš.
Pavol vdaka za ponuku no rad by som to vyriesil "verejne", nemam totiz rad temy bez konca Ak je teda mozne zapojit zvaracku na 4p zasuvku mohol by si zverejnit schemu zapojenia takejto redukcie?
evil, pre mna prave nieje riesenie vymena zasuvky. A to koli predlzovacim kablom a koli par zariadeniam (miesacka, pila atd) ktore su vyuzivane. Proste jedine vec ktora nepasuje je zvaracka , tak nebudem vsetko prisposobovat jej Navyse, prepojenie PE a N je mozne? Docital som sa ze to nieje zrovna bezpecne.
Taky se prodávají redukce které udělají ze 4 kolíku 5 kolík a naopak.Jen to není ve srovnání s běžnou zásuvkou levná záležitost.Mají to třeba v Hornbachu
Praveze redukciu 5p na 4p som nasiel bezproblemov (cena okolo 13eur) ale opacnu som nenasiel.
Veřejně je tato redukce DOŘEŠENÁ alespoň 10x , stačí používat hledat , čož je v tomto foru běžně promíjeno , jinde nee .
michal84-Zdavím,4-kolík zásuvku máš jen 3xfáze+1xzem ale u 5-kolík je 3xfáze,1xnula,1xzem.dnes už se většinou na novostavbách instalují v 5xkolík.Je to lepší praktičtější a jednoduší.Umožní ti to z jakékoliv zásuvky 380V vytáhnout 220V.
Já jsem to nedávno předělával v dílně protože mám veškeré stroje spínané stýkači.
bobobo, ano, nieco som pri hladani nasiel. No nenasiel som nikde jasnu a spolahlivu odpoved na ktorej sa vsetci zhodli, tak som sa spytal. Mozno ty si vies vybrat s tych niekolko vyjadreni ohladne tohto problemu prave to dobre riesenie, ale ja ako laik si tu odpoved vybrat neviem. Hlavne ak jeden pise tak a druhy tak.
Moze byt ta redukcia spravena takto ? :
Predlžovačka ktorá ma 4 vodiče sa na také to zariadenie použiť NESMIE.
Kúpe novej 5 vodičovej predlžovačky sa proste nevyhneš.
Lúdia špekulujú všelijak len aby nemuseli kupovať novu predlžovačku , ale to bohužiaľ NEIDE.
A v žiadnom prípade nieje dovolené robiť nejaké redukcie , ktoré si potom napojíš na koniec predlžovačky.
Celkovo norma hovorí o tom , že predlžovacie prívody musia byť opatrené vidlicou a zásuvkou ROVNAKÉHO TYPU ! .
A prečo je tomu tak?
Ak sa ti náhodou preruší žltozelený vodič na predlžovačke , prúd pretečie cez tvoju redukciu priamo na skrinku zariadenia a prinajlepšom ťa to fajne nakope.
Preto sa používaju vodiče dve.
Jeden slúži iba ako ochrana PE a druhý modrý ako pracovný vodič N.
Preto su predlžovačky 5 vodičové.
Tak ten první obrázek se dvěmi modrýmy žílami se mi vůbec nelíbý - co na to naše slavná EÚ co nám kecá do všeho možnýnýho ( to pokud to nebylo dělané doma nebo na východě)
Ještě ,že jsem v poslední době nekupoval žádné nové 3f přenosné "nářadí"
Zeptám se možná blbě, co takhle na stěně pevnou zásuvku 4p vyměnit za zásuvku 5p. Uvnitř zásuvky nulák nejdřív táhnout na svorku ochranného vodiče a teprve potom táhnout na pracovní nulák. A pro zařízení, které mají zástrčku 4p, potom zrobit redukci z 5p na 4 p. Je to takhle možné prostě jen přepojit, bez revize a nebo dokonce bez nějakého drahého projektu?
prakticky na akukolvek upravu elektro rozvodu treba reviziu...ale vacsinou sa to dako extra neriesi...problem nastane az ked daco vyhory a dojde poistovak,ten si to omrkne a ak je nieco inac ako je na projekte je to dovod na to aby nemusela poistovna zaplatit ani cent,obrazok ako nakreslil m.evil je asi najelegantnejsie riesenie
Jak je napsáno o příspěvek víše -jakákoliv úprava = revize - ,ale to nechci řešit, doma si stím de fakto každý poradí vcelku obstojně sám i za cenu nějakých "krabiček" a můžeme říkat , že jsem udělal všechny SPRÁVNÉ upravy tak aby to bylo bezpečné provozu.
Pokud se půjde do důsledku tak si doma můžu vyměnit všechny 4 žílové přívody za pětižílové a je TO.
No a zde se začne opět objevovat to co se tu stále řeší - příde soused a chce půjčit třeba moji "5 žilovou" ..... a naše "perpetum ohledně prodlužek " je opět na světě.
Docela nic neříkající příspěvek - tak se trochu za něj omlouvám.
Samozřejmě pokud vyměním přívod za nový tak správně opět revize ..................
povolenie, prikaz, certifikat, revizia, atest, kontrola, ...........
a potom sa cudujeme ze nedokazeme drzat krok s cinou, tureckom, atd.
Samozrejme nie som zastancom "tureckych zvarov" publikovanych v inej teme. Myslim si vsak, ze to, co sa uz momentalne u nas deje a do coho nas tlacia urady a EU nam nepomaha, naopak zvazuje ruky.
asi tyzden naspat prisla k znamemu do predajne kontrola. nasli cez dvadsat zavad, mimo ine taketo perlicky:
- pravidelne nedava zamestnancom fukat, resp. nema o tom pisomny zaznam
- ma troch zamestnancov, ktori ale nemaju zalozenu odborovu organizaciu
Editoval rcp (06-08-2011 17:50:07)
perliciek by sa naslo spusta aj u nas v serivse.
niekedy stacilo ked mal napr 2stlpak zdvihak pravidelnu odbornu kontrolu s potvrdenim.
po novom. na nom visi knizka kde sa ma zapisovat cas zaciatku a ukoncenia prace na nom.
to uz moja hlava neberie makam na ukol ale v poslednej dobe mam viac prace s pisanim pre rozne represalne zlozky statu.
na posledy p.ca s hygieny po mne vyskocila ako mozem v praci sediet na stolicke. ked som jej povedal ze jej je prd potom a mimochodom mam pri sebe aj prevadzkoveho riaditela zmohla sa len na poznamku ze moze udelovat blokove pokuty uz aj zamestnancom nie len firme.
kde to ideme sa pytam ???
prepacte tak trochu za offtopic.
Dakujem za odpovede. Bol som sa pytat na moj problem aj v obchode s elektroinstalaciou aj v obchode so zvarackami. Vzdy mi odpovedali ze nieje problem spravit redukciu zo 4p na 5p tak ako som nakreslil.
Radsej dam ale na vase rady a dam prerobit zasuvku na novsi typ , samozrejme odbornikovy s peciatkou. Nechcem zbytocne riskovat prinajlepsom len zvaracku, prinajhorsom zdravie.
Jen ještě dotaz - ten řívod by mě osobně zalímal na druhým konci - až teď koukám že to není klasiský 3f přístroj , ale přístroj napájen sdruženým napětím 400V a chráněn zelenožlutým při tomto režimu (nebo jak tp napsat - čily pak ta redukce se může přeci úplně bezproblémově udelat jen já bych ji řešil pouse vždy na jedno napětí a to 400V. (Druhá redukce na provoz 230V.)
Dle schématu bych předpokládal ,že redukci na 230V dodává výrobce spolu s COčkem.
Takže klasický 4B kabel a hnědý nezapojit a zelenžlutý na ty kolíky kam patří tato barva a musí to být bezpečné provozu.
No pokud to někdo čapne a pustí na to motor tak má smůlu , ale to už je zase o nečem jiném.
Takže je u někde někdo kdo má paragraf 9 ? aby to upřesnil.