SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Pavolpi: prodluzku 3x2,5 mam 25m kdyz budu potrebovat delsi tak si odmotam cykynu a dam na ni koncovky( to je jen docasny stav) svarecku chci pro soukromy ucely
Alkoholik: to jsem taky resil, nakonec jsem dospel k tomu, ze nebudu svaret veci delsi nez 5 m (funkcni rozpeti 3m kabelu) a kdyz budu neco delat u stropu tak si to 5 kilovy kotatko hodim na rameno nebo si ho povesim na stafle
Diky Robbi
robbi napsal(a):
Pavolpi: prodluzku 3x2,5 mam 25m kdyz budu potrebovat delsi tak si odmotam cykynu a dam na ni koncovky( to je jen docasny stav) svarecku chci pro soukromy ucely
Alkoholik: to jsem taky resil, nakonec jsem dospel k tomu, ze nebudu svaret veci delsi nez 5 m (funkcni rozpeti 3m kabelu) a kdyz budu neco delat u stropu tak si to 5 kilovy kotatko hodim na rameno nebo si ho povesim na stafle
Diky Robbi
OK.
a kedy ti to má prísť ?
potom napíš, že ako to zvára.
ano u rulika je stale v akci viz jeho veb:http://www.rulik.cz/index.php?akce=akce
Dnes to odeslali prepravkou a zitra by to tu melo byt. Do ty doby tady vyslapu kolecko :-)
tady na foru byly i debaty jake elektrody pro zacatecnika tak sem nakonec vzal dva baliky u rulika bohler fox 2mm a 2,5mm a na aukru jsem koupil postarsi ale hustou helmu s odklapecim sklem na pruzine a vzduchovym filtrem za 120kc
Jinak pro ty co uvazujou o teto game: maj tam gama 165 profi a gama 165 standart. byl sem z toho jelen, pac maj stejny parametry tak jsem tam volal a ptal se v cem ja vlastne rozdil. Gama 165 profi ma o neco vetsi rozmery a udajne ma lepsi chlazeni a silnejsi privodni kabel nez jeji o 400 drazsi kolegyne. Jinak prej tu 165 standart chteji prejmenovat na 166, aby nedochazelo k zamene.
luk1:
Tak jsem se koukal na literaturu co se da posehnat na netu a na ulozto.cz tam je toho mraky stahni si "svarovani-elektroda.pdf" tam je hezky popsany a nakresleny druhy svaru, jak pohybovat s elektrodou. Pak tam je "teorie-svarovani.pdf" tam mas o prasklinach ve svarech a jak jim predchazet a mrkni se i na bezpecnost pri svarovani. Docela zajimave
robbi a ake skusenosti mas zo zvaranim ? pred tym nes si vyskusas doma gamu ...
atishajn napsal(a):
robbi a ake skusenosti mas zo zvaranim ? pred tym nes si vyskusas doma gamu ...
Poprve jsem vzal do ruky CO2 na 230V a zkusil housenkovat a pak ty plechy varit k sobe. To sem zkousel tak dva dny a vysledek spatnej, mrzelo me to. Vedle kluci zamecnici meli CO2 na 400V a to byla fantazie. Po par hodinach zkouseni jsem zacal rozrezavat uhnily prahy na mym tehdejsim trabantu naohybal si prahy z nekolika dilu a timto COckem je pekne privaril. Fakt to slo samo, ta svarecka byla supr. Az na jeden incident, mel jsem na rukach obyc pracovni rukavice a na nich jeste nejake kozene. Tak sem si tak varil a liboval si "jak tam ten drat pekne jede a jak to bude drzet"..... chyba lavky! ten drat tam jel pekne, jenze jsem si neuvedomoval, ze ten material se tam kupil az se propalil skrz plech a spadl mi mezi prsty na ruce a tam propaloval a propaloval..... popalenina jak krava. Od ty doby si davam majzla.
ale velky rozdiel je vo zvarani MIG a MMA ... spolocne co maju je tavny kupel ...
To ja vim, proto jsem psal ze jsem MMA zacatecnik ;-) Snad mi to pujde jako s tim 400V cockem
no uvidis , tu su aj ine sklony na elektrodu ako na hubici ... a podla toho co chces zvarat . to nie je poloautomat ako CO2 ,,,
Nestrašte ho, dobrej zdroj a dobrý elektrody si nechaj líbit hodně a oproti ceočku neni tak snadný udělat studeňák.
Tak vybava mi prisla v 9 rano- prijemny budicek. K testovani jsem se dostal az v podvecer a vypalil jsem jen 7kusu 2mm elektrod. Neplanovane se tu objevila technicka podpora, kamos. Tak mi sem tam poradil a smrkali sme ve dvou. Palili sme na 20m 1,5 prodluzovaku v rozsahu 45 - 60A a slo to docela gut. Svarecka se ani neohrala. Bodet by jo kdyz tam v ni vetrak dela pruvan jak v metru. Jediny co je blby ze pres kuklu vidim uplny ... prd. nevim jestli je tam moc tmavy sklo v tom se nevyznam. Jeste to chce vychytat antistick prijde mi ze to nekdy funguje a nekdy ne.
Alkoholik: S těma kablema mas asi pravdu, ted bych si vzal ty 5m, takhle si budu muset zvyknout
Jaký máš sklo?
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007011801
Taky záleží na světle jestli jseš v tmavší dílně, venku nebo nejhorší varianta slunce do zad.
Na sluníčku se mi osvědčila kombinace slabšího skla a slunečních brejlí.
Jo to nevím. Koupil jsem helmu už se sklem. Když housenkuju tak vůbec nevím kam jedu a spiš haduju. Objednal jsem u rulíka skla 10 jenže jsem si pakůň neuvědomil, že ty skla maj různý velikosti a došly mi o cenťák větší a voperovat tam nejdou. Jedině je oříznout. Takovej dotaz z jaký dálky na to koukaš?
Vzdálenost je nepodstatná záleží na okolnostech, cca 30cm a víc, záleží na poloze a přístupu, obecně čim dál tím míń kuliček na skle.
Jestli si zkoušíš housenky tak si namaluj čáru křídou nebo brousni flexou.
Dobrej tip díky. Jdu trenovat
robbi napsal(a):
Tak vybava mi prisla v 9 rano- prijemny budicek. K testovani jsem se dostal az v podvecer a vypalil jsem jen 7kusu 2mm elektrod. Neplanovane se tu objevila technicka podpora, kamos. Tak mi sem tam poradil a smrkali sme ve dvou. Palili sme na 20m 1,5 prodluzovaku v rozsahu 45 - 60A a slo to docela gut. Svarecka se ani neohrala. Bodet by jo kdyz tam v ni vetrak dela pruvan jak v metru. Jediny co je blby ze pres kuklu vidim uplny ... prd. nevim jestli je tam moc tmavy sklo v tom se nevyznam. Jeste to chce vychytat antistick prijde mi ze to nekdy funguje a nekdy ne.
Alkoholik: S těma kablema mas asi pravdu, ted bych si vzal ty 5m, takhle si budu muset zvyknout
na taký prúd by si potreboval sklo s tmavosťou 10.
na skle by mala byť napísaná tmavosť.
na bežné zváranie budeš potrebovať sklo č.10 a 11.
do kukly ti odpurúčam použiť fóliu namiesto číreho skla. nevypaľovali by sa ti jamky.
a aby sa ti čo najmenej lepila elektróda, musíš mať pevne upevnenú zemniacu svorku, pevne upevnenú elektródu v kliešťach,
materiál by mal byť čo najčistejší, bez hrdze, bez mastnoty.
Tak jsem vyzkošsel tu 10 sklo ala čínská kukla a je zkrz to i něco vidět. Akorát mě teď vyhnal déšť.
Pavolpi: čirých sklíček mám dost vnějších i vnitřních takže až dojdou tak zkusím folii s tou rzí to budu muset řešit, poněvač mám dost železa na zkoušení ale vše je vozrezlý a přesto jsem to tam rval, protože sem byl línej vytahovat flexu. Teď už jí mám v přepravce spolu s gaminou.
robbi napsal(a):
Tak jsem vyzkošsel tu 10 sklo ala čínská kukla a je zkrz to i něco vidět. Akorát mě teď vyhnal déšť.
Pavolpi: čirých sklíček mám dost vnějších i vnitřních takže až dojdou tak zkusím folii s tou rzí to budu muset řešit, poněvač mám dost železa na zkoušení ale vše je vozrezlý a přesto jsem to tam rval, protože sem byl línej vytahovat flexu. Teď už jí mám v přepravce spolu s gaminou.
tak,tak.
jednoducho, musia tam byť dobré kontakty, a aj tá predlžovačka 3x1,5 mm môže spôsobiť horšie zapaľovanie oblúka.
a na tie krátke 3m zváracie káble si nemusíš zvykať, môžeš si kúpiť zvlášť káble, a zvlášť koncovky a možeš si z nich poskladať predlžovacie.
a podľa mňa na bežné zváranie v dielni by stačila predlžovačka iba na kábel so zváracími kliešťami.
nejaký 3m, takže dokopy by bol 6m dlhý. to je môj názor.
Tak sem to popletl. Ta prodlužka je 2,5 včera se mi to zdalo nějaký tenčí :-)
Jak říkáš, na to domací vaření ty 3m kablíky budou stačit. Kabely jsem si původně chtěl vyrobit a tak na aukru jsem koukal na starý svářečky, ale dycky se cena vyšplhala tak vysoko že jsem si je radši koupil.
Teď jsem si svařil kladívko na strusku a oklepávání elektrody, protože to jediné jsem neměl, takže mám za sebou první "výrobek" a docela v poho.
Dělám si fotky jak se mi svařování den o de dne bude dařit.
alkoholik , ale vo zvare nie su dovolene studenaky , je ko ako by sa lepilo zelezo kanagonom ...
Zdarec chlapy, jsem tu nový ikdyž tajně sleduji vaše forum a hltám moudra. Už sem přečetl milion písmenek. Mám trafo a jak bylo zde mockrát zmíněno provádím domácí soplení. Každopáně mám jeden podstatný dotaz. Když svařuju našteluju si optimální proud a cca 4 elektrody sjedu na jeden zátah bez problému, nasadím pátou a dochází k prskání lepení a až na po 6té chytnu oblouk. Tudíš mě zajíma kde je problém Svářečkou?? Elektrodou, nebo jako ve většině případů v rukách? Díky
vidim,ze Vas to železo stale neopusta:D ocel,kolegovia ocel
Když , Jaro , na to bys musel mít věšteckou kouli . Ale dle Murphyho , když něco nejde , tak to nejde vůbec . Opravdu se může najednou sejít vše . Nezbývá , než brát praxi a vařit a vařit . Časem alespoń něco poznáš sám . Sám držím občas v ruce MMA i autogen a stejně se prostě někdy nedaří .
jaro to je tak ze uz zohriate trafo na urcitu teplotu a zmeneny odpor primaru a sekundaru (zvecseny)... fyzikakneho hladiska , a to uz ti neda ten potrebny vykon na zvarovaci obluk . pomoze trocha pridat ampere ale potom o to skor vypne . BauBau trafo je len na bodovanie , prehrieva sa ...