SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Dobrý den,
mám dotaz. Koupil sem svářecí invertor GAMA 165 a při svařování na zásuvce s proudovým chráničem (lidově "fíčko") mi nevaří, respektive jenom prskne a proudový chránič vyhodí. Máme starý barák, kde normálně proudový chránič v elektroinstalaci není, tuhle zásuvku si otec nechal udělat jenom v hodinách s elektrikou pro práci se sekačkou a kolem baráku. Pokud přepnu svářečku do "staré" instalace, vaří v pohodě. Bude problém ve svářečce. Je nová, stále v záruce, takže jeslti ji posílat na reklamaci.
P.S. Nejsem elektrikář :-)
neposilat na reklamaci , je to zbytecny , kdyz vari na starim vedeni . ma uvnir odrusovaci kondenzatory a to vyhazuje chranic ... 2n2 +2n2
Nojo, ale co kdyz budu delat u novyho baraku, kde uz proudovy chranice budou?? To potom nezavarim nic....
tak to je fakt podarene zapojenie...neostava asi nic ine len ako si spravit redukciu (kratku 30/50cm predlzovacku) na strtcke bude zapojeny len L a N vodic takze len faza a nulak ochranny vodic (Pen) nezapajat !!! ten bude prepojeny az na konci v zasuvke s nulakom (Pen+N) a tym bude zabezpecena bezproblemova prevadzka aj na okruhu s prudovou ochranou.
Ja by som radšej použil inú zásuvku.
Zámerne odpájanie ochranného vodiča je proti predpisom a navyše to môže ohroziť život človeka.
Preto pozor na to!
A to opravdu nelze svářecí inventory provozovat normálné v zásuvce s proudovým chráničem?
To pavol.sk:
Redukce asi nebude potřeba, mě stačí přepojit svářečku do kamkoliv jinam, než-li do jediné zásuvky s proudovým chráničem. Zapojení je v pořádku, tak jak se dělalo před 20-ti lety. Jak jsem psal, nejsem elektrikář, ale co si ze školy pamatuji, tak pokud u jednofázové zásuvky jsou vedeny 3 vodiče ( N- nulák, L- fáze, PE - zemnící vodič -> to znamená že nulovací vodič a zemnící jsou vedeny samostatně) tak by se nulovací a zemnící vodič neměli spojovat v PEN (proč by potom taky k zásuvce vedli 3 dráty). PEN vodič jako takový v jednofázové zásuvce na baráku nemáme, ten máme pouze u 3-fázové zásuvky - klasický 4-kolík. Podle normy bylo toto tuším označováno jako síť TN-C-S, kdy v části sítě byla funkce nulovacího a zemnícího vodiče spojena v jeden (pro 3-fázovou zásuvku), a pro ostatní části už byl už nulovací a zemnící vodič veden zvlášť. Ale jak řikám, nejsem elektrikář, takže mě klidně opravte, jestli tady píšu nepravdy.
To m.evil:
taky mi to přislo jako divné, né-li dokonce nebezpečné :-)
Podle mě rozhodně není v pořádku, že svářečka vybavuje chránič (předpokládám, že se jedná o chránič 0,03A).
Zkusil bych (v uvedeném pořadí):
1. Vyzkoušet na jiné zásuvce osazené proudovým chráničem, třeba u sousedů, je možné, že Váš chránič reaguje "moc citlivě",
2. zavolal bych do Omikronu, na servis (tuším Jan Ferda 604 278 545) a zeptal bych se tam,
3. domluvil bych si revizi svářečky s revizákem elektrického ručního zařízení a pokud on řekne, že je hodnota unikajícího proudu moc veliká, tak reklamovat.
Pardon, ale vyřazovat z činnosti proudový chránič, protože pořád padá je jako odstranit varovnou kontrolku, protože svítí (a ještě horší).
Žádné el. zařízení, které má vidlici (a tudíž se předpokládá, že bude provozováno laikem - osobou bez elektrotechnické kvalifikace), nesmí způsobit padání proudového chrániče.
Starouš: uvedl jste sice směs správných a nesprávných pojmů, ale opravovat Vás nebudu, důležité je, že si uvědomujte, co děláte, což spousta lidí neumí !!!
V klasickém odrušovacím filtru pro větší proud je fáze proti zemi odrušena kondenzátorem 5 - 10 nanofaradů. Tak velký kondenzátor trvalý proud 30 miliampér nedělá. Potom mě ještě napadá , že sekundár svářečky je chráněn proti průrazu taky připojením na nulový potenciál. Pokud tam je konstrukce svářečky taková, že dělá těch 30 miliampér svodového proudu.... tak je to jasné..
Taky to může způsobovat chránič - pokud to je nějaká noname mrcha, takovou soused vyhodil, protože mu ji spolehlivě vybavilo sepnutí lednice.
Děkuji za odpovědi, už jsem kontaktoval přímo prodejce v Chrudimi, tak teď čekám na stanovisko přímo od něj. Dám vědět, jak to dopadlo...
tak urcite to neni idealny stav ale pokial pride niekde na montaz a neni k dispozicii ina zasuvka len taka ktora je chranena prudovym chranicom tak monter spravy co ??? sadne si na zadok a bude sa nad tym rozculovat ? dvojvodicove zapojenie kde je N prepojeny z Pen sa prv pouzivalo bezne,samozrejme ze trojvodicove zapojenie a este k tomu s prudovym chranicom je lepsie a bezpecnejsie ale teraz tu ide na prvom mieste o funkcnost invertora ako takeho,inac neviem ako je tomu v CZ ale u nas uz musi byt kazda zasuvka chranena prudovym chranicom (prv to boli len zasuvky v kupelni a vsetky vonkajsie) takze pri novostavbe by mal jednoducho smolu,skor by bolo lepsie kontaktovat autorizovane servisne stredisko
Jediné správné zabalit a reklamovat . Tento stav nesmí nastat u žádného spotřebiče . Je to stav životu nebezpečný a žádné bastlení se nepřipouští .
bobobo: S timto na 90% souhlasim, ale jak jsem napsal vyse, napred bych odzkousel funkcnost jinde a tim vyloucil chybu chranice.
Pokud vidim rozvadec osazeny pristroji zn. Kanlux apod. tak bych se na kontrolu jisticich prvku zameril dvojnasobne.
EDIT: kamaradovi vybavoval chranic Kanlux i fen o prikonu max. 800W s tyristorovou regulaci topeni v koupelne. Chranic byl proste moc citlivy na impulsy proudu. Po vymene za ABB (sice se skoro dvojnasobnou cenou) se problem vyresil.
Editoval Martin (10-05-2011 13:30:49)
Vždyť píše , že sekačka jede .
bobobo napsal(a):
Vždyť píše , že sekačka jede .
Jak jsem editoval prispevek vyse, muze chranici pusobit problem prubeh proudu zpusobeny usmernovacem na svtupu invertoru pri zapnuti, popr. pri nahlem zvyseni vykonu pri zapaleni oblouku.
Pruduch napsal(a):
Taky to může způsobovat chránič - pokud to je nějaká noname mrcha, takovou soused vyhodil, protože mu ji spolehlivě vybavilo sepnutí lednice.
Pokud ten proudový chránič je doplněný nějakým polovodičovým zesilovačem , to je spíš otázka na elektrikáře, tak levné neznačkové varianty nemusí mít žádné proudové zpoždění, to budou mít až ty dražší. Potom bude stačit, když je někde ten odrušovací kondenzátor o velikosti pár nanofaradů nebo je to větší motor nebo trafo atd, kde kapacita mezi fází a ochranným vodičem dosahuje těchto hodnot. A když se zapne spotřebič zrovna v okamžiku, kdy je na fázi maximální napětí, jde po zlomek sekundy do ochranného vodiče přes tu kapacitu větší proudový náraz než nadstavených 30 miliampér, polovodičový zesilovač impulz zachytí a ochrana se vybaví.
Editoval Radim (10-05-2011 13:44:26)
Radime, takhle nemůže fungovat žádné elektrické zařízení schválené pro provoz v EU (a tedy označené značkou CE).
Navíc panu Staroušovi se vybavení chrániče neděje při připojení k síti, ale při pokusu o zapálení oblouku. Tedy jak jsem již psal 90% chyba ve svářečce, 10% chyba v chrániči.
Nepoužil jsi náhodou při sváření prodlužovačku? Taková DVOUŽILOVÁ prodlužka domácí výroby takřka stoprocentně vyhodí chránič až při zapnutí spotřebiče. Důvodem je že někdo zapoji klemu mezi N a PE i ve vstupní vidlici, Taky je možné že máš zapojenou vidlici L a PE s klemou na druhém konci prodlužky. Chránič vyletí taktéž.
Třížílovou prodlužovací šnůrou se tvuj problém vyřeší.
franto , franto , kam na ty nesmysly chodíš .....
keby je svorka prepojena na vidlici vyleti ten chranic hned,keby na yvstupe nic by sa nestalo nakolko by tam boli len dva vodice
Franta tak to neni prodlzovak , ked vyhazuje prudovy chranic .... A vieete vobec na co sa pouziva prudovy chranic ked vam vsetkym vypadava aj pri doma robenych predlzovakoch ?
Ano víme pro zlost, stejně jako jističe a pojistky furt to jenom vypadává a hoří.
Stránky: 1 2