SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
centimetru pardon
Tak to jo!!! Tak pozor na to, ten pl 30x10 nevyhoví!!!
Ale vzorec lze použít, jen s úpravou jednotek.
jenda napsal(a):
Jasné já jsem se špatně podíval - udával jsem hodnoty pro třídavý ohyb, ale pro mat 11 432. Pro mat 11 373 by mi to nevyšlo.
Také mě to učili takto počítat, ale pamatuji si to? Nepamatuji. Tak vždycky začnu se základními jednotkami a pak to upravím na nějakou normální jednotku.
Ještěže někdo vymyslel ty výpočtové programy
No mat. 11432 se tak moc na běžné konstrukční prvky nepoužívá a ta 11373 vychází taky, kde jste přišel na to že ne?
pawka napsal(a):
centimetru pardon
A jejda, tak to vám tam habruje pak jedna nula a celkové zatížení je 787 MPa.
Ve strojařině se jako základní jednotka používá milimetr, je to naprosto zásadní ho dodržovat, příkladem je i tento případ.
Jinak jen odhadem, pro rozpon 1350 mm a zatížení 350 kg, zapomeňte na plocháč, sáhněte rovnou po L,T a nebo ještě lépe U nebo I profilu.
Nebo silnostěnný jekl, ten se bude i dobře přivářet.
ono to bude svareny do profilu zebriku.plochace budou na koncich spojeny silnostenou trubkou a mezi dale pak pasovi ny a v puli bude cep asi20mm. s tim svarenim mas pravdu,zatim nevim jak silna svarecka bude potreba. silnostene jackly je taky moznost,ale tady uz vubec nevim jaky pouzit.
pro 11 373 je dovolené napětí pro střídavý ohyb 50 až 75 Mpa. Mě vyšlo 78, samozřejmě by to fungovalo. Jinak ten PL 20x80 by vyhověl, ale bez otvoru. Pokud budou nějak podepřeny mezi, asi by to možné, ale to je jen úvaha. spíše by to chtělo obrázek.
pawka napsal(a):
ono to bude svareny do profilu zebriku.plochace budou na koncich spojeny silnostenou trubkou a mezi dale pak pasovi ny a v puli bude cep asi20mm. s tim svarenim mas pravdu,zatim nevim jak silna svarecka bude potreba. silnostene jackly je taky moznost,ale tady uz vubec nevim jaky pouzit.
Aha, měl jsem si lépe přečíst vlákno. Uhelníky by šly použít (třeba nerovnoramený např. 80x60x6), u těch by nehrozilo prohnutí vzpěrem. Pro čep, navařit pouzdra na elka, čep se dá umístit tak aby se pouzdro přivařilo i k základně elka.
O jeklech jsem mluvil kvůli sváření proto, že čím silnější svár, tak také musí být kvalitnější provaření a úprava svarové plochy. Jekl obvaříš klasickým koutovým svarem a bude to v pořádku, ten plocháč nemůžeš jen ze dvou stran, to by bylo vzhledem k průřezu plocháče málo, musíš na něm vařit půl vé nebo K svar.
jenda napsal(a):
pro 11 373 je dovolené napětí pro střídavý ohyb 50 až 75 Mpa. Mě vyšlo 78, samozřejmě by to fungovalo. Jinak ten PL 20x80 by vyhověl, ale bez otvoru. Pokud budou nějak podepřeny mezi, asi by to možné, ale to je jen úvaha. spíše by to chtělo obrázek.
Tak to jsme si nerozuměli, já viděl na obrázku u výpočtu sigmu s římským II a to je v tabulkách míjivé, to je vyšší. Střídavé je samozřejmě podle tabulek nevyhovující.
sigma I statické
sigma II míjívé
sigma III střídavé
Jo to je ten můj škrabopis, je tam opravdu III, ale vypadáto na II
80*60*6 jedine uzavreny jackl,pod uhelnik bych se bal,aspon mam takovy pocit
ono zas až tak nezáleží na typu profilu - nosnost se dá dosáhnout z toho či z toho, záleží spíše na ekonomickém hledisku - důté profily v některých případech vycházejí levnější, jinde zase ne. Je to případ od případu. A s dutými profili se lépe dělá, pokud na ně nepotřebujete něco přišroubovat, pak se vaří patky a jiná byžuterie a je to na prd.
dnes mi kamarad nafotil zvedak co maj v praci,kterej bych chtel prave vyrobit, zjistil se ze to ani nemusej byt extremni svary,skoro by to drzelo i bez nich,je to do trubky hezky oprene
chcete vice fotek?
jendo: prave ze mi slo o tu cenu a taky me zajima, vypocet pevnosti,abych vedel jak na tom je
pawka napsal(a):
80*60*6
tak jekl s 6mm stěnou už je předimenzovaný, při použití jeklu 80/60 bych si lehl pod zvedák i se stěnou 3mm, ovšem čep a ukončení vzpěr by muselo být skrz jekl (čep v pouzdře ze silnostěné roury)
ty scalary a vektory už jsem dávno zapoměl ale z praxe to vidím takhle
pratele tak uz mam ty plochace a nyni nastava zminovany problem cislo jedna. cim rezat kraj? aby to hezky obepnulo trubku. R = 50mm
plazmou..
flexou, řezacím kotoučem nahrubo, brousícím dokončit, dělám to tak celý život, drobné nepřesnosti nevadí - svar zateče.... pod to si lehnu
- nebo nahrubo odvrtat
Editoval bourač (07-03-2011 21:14:23)
bourač napsal(a):
flexou, řezacím kotoučem nahrubo, brousícím dokončit, dělám to tak celý život, drobné nepřesnosti nevadí - svar zateče.... pod to si lehnu
- nebo nahrubo odvrtat
Já jsemsice jenom lepič, ale přiklánim se k Bouračovi, dělám to taky tak.
Odvrtání funguje , ještě jde použít vykružovací korunka - udělat 50ku díru a zbytek dopizdit flexou
Editoval Szabitch (07-03-2011 21:26:55)
eště používám jednu metodu - tady v tom pawkovém případě to nejde ale pro inspiraci když nemám po ruce vrtačku ani plazmu a chci udělat díru někde v terénu (na stavbě) - vypálím ji elektrodou, jakoukoliv, chce to jen přidat ampery, slušný výsledek je od cca průměr díry 15mm, tloušťka matroše klidně 20mm, díru poté přejedu flexou z obou stran a je jak nová
znovu dodávám že to nejde vždy!
bourač napsal(a):
eště používám jednu metodu - tady v tom pawkovém případě to nejde ale pro inspiraci když nemám po ruce vrtačku ani plazmu a chci udělat díru někde v terénu (na stavbě) - vypálím ji elektrodou, jakoukoliv, chce to jen přidat ampery, slušný výsledek je od cca průměr díry 15mm, tloušťka matroše klidně 20mm, díru poté přejedu flexou z obou stran a je jak nová
znovu dodávám že to nejde vždy!
To já zase někdy vařim, vařim a najednou koukám že řežu
Ale to vypalování děr potřebuju taky nacvičit, myslím že se tím dá ušetřit hodně práce.
Editoval vasek (07-03-2011 21:45:43)
pod to si lehnu :-D
dira 50 bude 4x a dira 20 jen 2x , kolik pouzit kotoucu,plazma na to stoji 50tisic,to nemam :-) fleksa metodu mam jedinou dostupnou,snad to neodnese rotor flexy,asi ji zkusim rozdelat a namazat nez zacnu trvaly rez.
pouzivate nejaky special kotouc? nebo obyc modry steel?bude to srani,ale ani autogen nemam blizko baraku a nechci ani aby se ptali naco to mas,holt nepochopej,ze seš kutil :-D
20mm silna jde rezat hodne spatne flexou , co?
Editoval pawka (07-03-2011 21:52:47)
pawka: jakou flexu máš? ten postup co navrhuju je myšlen uhlovou bruskou pro kotouč 230mm samozř. řezací kotouč co nejtenčí klidně 1,6mm tento se dost vlní je třeba na brusku NETLAČIT! pokud nemáš rozsáhlé zkušenosti vezmi raději kotouč 2mm nebo 3mm tlustý - ale to jde pomalu a je to dřina, kotouč 1,6 řeže ocel jak máslo.
vyřezat trojůhelníky nebo pásky - jak se dostaneš (díra musí být na materiálu předkreslená - nejlíp jehlou, potom brusný kotouč tlustý 6mm a díru zušlechtit, já bych ty 4 díry měl nachystány k vaření za cca 20minut ale fakt to dělám už dlouho
uhlova narex 150 jeste bez aretacniho tlacitka,ale tu suprovou rukojet ma,ne jak ted to homo drzení. to sem necekal,ze az tak hezky to jde,ja myslel ze to bude tvrdy.to my celkem spadl kamen ze srdce
150 kotoučem jedním kusem to asi neuděláš najednou - opotřebí se, kup jich víc