SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Kováři mají obyčejnou výheň a taky jim stačí. přenosná výheň není to nic světoborného nebo drahého. Na stole šamotovými cihlami obestavěný prostor takových 10 litrů se žhavým uhlím a do něho zespodu trubkou a ventilátorem foukaný vzduch. Akorát ventilátor vyjde trochu dráž, obyčejný axiální zřejmě dává do rozžhaveného uhlí příliš malý tlak a příliš moc vzduchu, mívají tam radiální . Hodně podobného jako je ve vysavačích....
Na každém jarmarku, kde pozvou kováře, aby na místě něco předvedli je něco takového k vidění.
Já si vyrobil výheň z materiálu 17251 tl. 10 mm a dole mám litinovou desku, do které jsem do kruhu vyvrtal díry pr.5 mm (pokus o imitaci ružice, kterou používají kováři ve výhních). Funguje dobře. Ventilátor též radiální. Nejdříve jsem měl ten ze staré škody 100, ale byl slabý. No a klapka, kterou přiškrcuji přívod vzduchu. Je to, ale závislé na 220V :-)
Samozrejme že tú pec chcem mať urobenú za čím menej peňazí . Ale ak tu ide o plechy tak tých mám dosť , aj tehál . Napadla ma ešte taká vec nedal by sa vzduch fúkať z kompresora ? Asi somarina nie ?
Ja by som skusil niečo poskladať zo šamotovej tehly a zo spodku by som vhaňal vzduch ventilátorom.
Kompresor je podľa mňa nevhodny , potrebuješ velky prietok vzduchu...
Plech ani neskušaj , prepali ti ho alebo pokruti.
Prepáč , ale je to tá normálna tehla z ktorej sa buduje ? Čiže skôr asi ventilátor ? A skadial by mal fúkať ?
Z plechu si posvařuj bedýnku do které vložíš ty šamotky a hotovo.Ale jestli plánuješ dělat sekery šetři spíš na pořádnou výheň s 3 fázovým motorem a alespoň 80kg kovadlinu(mám metrákovou a stejně když mlátím do 30-40mm kulatiny není to ono.250kilovou bych uvítal).
Šamotka je ta biela tehla na kominy.
Kdepak,šamotové cihly jsou žáruvzdorné. Mají takovou nažloutlou barvu,Neplést si je s bílou cihlou z betonu nebo popílku.Nezaměňovat je s deskovým Sibralem který se používá při stavbě pecí.Funguje sice líp,ale je daleko dražší než šamotky.
Editoval Ládes (08-02-2011 18:02:37)
šamotových cihel různých tvarů a rozměrů mám hromady (z demolic) seriozním a užitečným přispívajícím tohoto Svarfóra mohu poskytnout (dopravu neřeším a mám velmi málo času)
Ládes napsal(a):
Z plechu si posvařuj bedýnku do které vložíš ty šamotky a hotovo.Ale jestli plánuješ dělat sekery šetři spíš na pořádnou výheň s 3 fázovým motorem a alespoň 80kg kovadlinu(mám metrákovou a stejně když mlátím do 30-40mm kulatiny není to ono.250kilovou bych uvítal).
Presne toto som chcel urobiť . Takú železnú búdku a do nej by som dal tie tehly dal . No a skade by mal fúkať ten ventilátor ? A či to nemôžu byť klasické plné tehly ?
bourač napsal(a):
šamotových cihel různých tvarů a rozměrů mám hromady (z demolic) seriozním a užitečným přispívajícím tohoto Svarfóra mohu poskytnout (dopravu neřeším a mám velmi málo času)
Fakt ? No len vieš ja som zo Slovenska a ty z Česka za poštovné by som preplatil .
No ale to bude asi zložité .
No neviem ako ho tam prichytím a pod. . Nevieš nejaký náčrt , alebo konkrétny návrh ?
Ja by som dal zo spodku z boku ruru a do nej by som vhaňal vzduch ventilátorom.
Ale akým ? Musí to byť nejaký malý ventilátor , veď predsa nebudem tam dávať nejakú veľkú rúru .
Ventilátor radiální něco podobného jako je v odkazu níže.Dá se použít starý ventilátor z auta,nebo na pokusy starej fén na vlasy
http://www.iexpos.cz/19171-7344-1703.html
Ládes : To je nejaký drahý ventilátor nie ? Najlepšie by bolo použiť ventilátor a priemeru rúry , alebo mám taký starý vysávač , ktorý fúka z jeden strany a z druhej ťaha . Trebalo by niečo z ním skúsiť urobiť . Alebo potom poprípade fén . Niečo dám dohromady a potom napíšem . Diky za rady .
škoda 1203 ma vhodny ventilator
Len skade ho zohnať ?
No skúsim , ale nič si od toho nesľubujem . A keď aj nájdem tak bude za ten ventilátor pýtať veľa .
Mám otázku , nôž som vyleštil , takými papiermi ako napísal lades ... . Leskne sa to ako zrkadlo . Len chcem vedieť aký lept použiť . Dá sa aj ten ktorý sa používa na plošáky ?
Riso SK napsal(a):
Mám otázku , nôž som vyleštil , takými papiermi ako napísal lades ... . Leskne sa to ako zrkadlo . Len chcem vedieť aký lept použiť . Dá sa aj ten ktorý sa používa na plošáky ?
Ten je dobrý.Chlorid zelezitý.