SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Čiže nemusim sa ničoho báť ?
A mám ešte jednu otázku po 10-tý krát . Môžem použiť ten rezací horák na acetylén ?
Hořák je stejný, rozdíl je pouze v hubicích. Je potřeba koupit hubice na PB.
alofok napsal(a):
Hořák je stejný, rozdíl je pouze v hubicích. Je potřeba koupit hubice na PB.
Ja som počul že stači vymeniť len o číslo väčšie trysky . Pravda ?
Ešte mám otázku . Ten reduktor tlaku sa nespráva tiež ako taká poistka ? Lebo čítal som v jednom časopise , že ak klesne tlak pod istu hranicu asi 1 bar tak sa zavrie a plyn nejde . A poistku som sa rozhodol takúto http://zvarac.eu/index.php?main_page=pr … cts_id=197 stačí ?
Má ešte niekto na mňa nervy , kto by mi poradil ?
Počujte . Napadlo ma že , PB nahradiť vodíkom . Postavím si niečo také ako vyvíjač acetylénu . Kyselina chlorovodíková bude kvapkať na zinkový plech a bude vznikať H2 . H2 pôjde do bublera a tak do hadic . Žiadny spetný šlah ani nič . Ale horak sa dá použiť ten čo na acetylén ? Asi je to blbosť , ale zatiaľ najlacnejšia varianta .
No možná budeš překvapen spotřebou kyseliny a zinku (to vše v případě že pokusy přežije zařízení i obsluha). Opět platí, že kdyby danej nápad byl tak geniální a fungoval, už by se to dávno s úspěchem používalo .
Ale no , pokial ti ide len o samotne rezanie tak si kup plazmovu rezačku.
Maš to bez nutnosti kupovať plyn ......
Rovnaku prácu odvedie aj PB + O2.
Nevidim jediny dôvod nahrádzať PB niečim čo je 100 krát nebezpečnejšie ako samotný PB.
debata sa zacina dobre vyvyjat. Navrhujem preradit do noveho vlakna: "Pomahame sebevrahom" :-)
Pokud chces vodik, tak si hu kup v lahvi. Vyjde levněji než acetylen ( ale dráž než PB). Vyhoda oproti PB a acetylenu - menší spotřeba kysliku a větší teplota( jen oproti PB!). Další výhoda je,že je lehčí než vzduch a tak při úniku se rychleji rozptýlí a zároveň má i menší pásmo výbušnosti směsi. Myslím, že hlavní nevýhoda je jeho možnost pronikání mikropóry, netěsnostmi. Je to způsobeno miniaturností molekuly( kupodivu nejmenší ze všech prvků). Ochranou je dostatečné větrání a neskladovat zařízení na vodík v uzavřeném prostoru. Jinak vodík není nebezpečný. Je stabilní a nerozkládá se jako acetylen. V tomhle směru bych za nebezpečný spíš považoval acetylen.
Teď trochu tech. údajů:
Teplota hoření
AC/O2..........3500°C
H2/O2.......2800°C
PB/O2.......2000°C
Rozsah výbušnosti smesi s kyslíkem
AC............2,5-80%
H2.............4,5-74,2%
PB.............1,9-9,5%
Zdroj - K.Daučík a kolektiv, Chemické laboratórne tabuľky
PS. Na chemickou výrobu vodíku zapomeň. Na výrobu 1 m3 H2 potřebuješ cca 3kg zinku a 12l 30% H2SO4. A potom kam s 7,3 kg ZnSO4? Opravdu to není tak jednoduché.
Ok . To bol lne taký nápad . Asi ostanem pri tom PB . Ale videl som takú redukciu na PB , stojí to asi nejakých 3 € . A na ňu by som dal vysustružiť ventil s reduktorom . Fungovalo by to ?
Nechapem tvojej otázke.
Maš problem napojiť redukčny ventil na PB fľašu?
Ta matica sa da vymeniť.
Vytočiš tu vstupnu rurku do redukčného ventilu a vymeniš maticu za ľavotočivu.
Ale pozor , na tej rurke je vraj ľavotočivý závit .
Editoval m.evil (01-12-2010 14:21:42)
Ne počkaj nepochopil si . Na tu PB fľašu musiš kúpyť odtlačný ventil . A existuje taká redukcia ktorá Ti napichne ten guličkový ventil ale nemá ventil . A ja som chcel ten ventil dať vysústružiť aj s reduktorom . Dá sa to ?
Tychceš použiť malu 2Kg fľašu?
To si radžej zožeň 10Kg fľašu a rovno natočiš redukčny ventil na fľašu.
Nechcem kupovať ďalšie keď v pivnici mi stoja dva, 2 kg PB fľaše plné . Nedá sa niečo s tým robyť ? Neaký ventil na to urobyť ?
Viem bol som už pozrieť . Ale mať doma 6 tlakových fliaš je asi šialenstvo . Ale ja som myslel aký tlak tam asi môže byť v tej malej fľaši . A či by sa nedal nejaký ventil vysústružiť ?
Tlak je vyrazeny na fľaši.
Mysliš že ťa to bude stať menej ako 15€ keď to daš vyrobiť? .
Mám kamárátov čo to urobia zadarmo aspoň dúfam . Len či by sa to nejak dalo . A či by tie trubky ten tlak neroztrhal ?
Pozeral som na tie fľaše je tam vyrazene tlak. zkuš. 2,6 MPa , ale aký tam je tlak to som nenašiel . Bude tam viac ako 10 bar ?
Plynový infražiarič na PB ktori sa priamo prikruca na malu PB faľšu ma napísaný maximálny prevádzkový tlak 1,7Mpa.
Teoreticky by si mohol použiť ventil zo starého variča na malu PB fľašu a na to dať vysustružiť redukciu.
V zbernych surovinách sa to občas povaľuje.
A potrebujem na to nejaký regulator ?
Ano samozrejme.
Plynove variče,alebo ohrievače maju na vystupe trysku z maličkou dierkou ,ktora obmedzuje prietok.
Tym že napojiš hadicu na ten ventil z variča priamo , dostaneš do hadice plný tlak(nieje obmedzovaný vystupnou tryskou).
Použi regulátor od kyslíku , pokial maš dve kusy.