SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jak se prakticky projeví funkce antistick u invertorů ? Odtrhne se přilepená elektroda, pokud bych ji nechal několik sekund v klidu nebo přichází ke slovu klasický "kývavý pohyb" ? V prospektu se píše, že se elektroda nežhaví. Pokud ale bude těch několik sekund proud procházet, tak se asi přitaví dost silně. "Přilepení" by proto asi mělo být omezeno časově.
Jakmile elektronika invertoru pozná přilepení elektrody, sníží proud na minimum (třeba 5A). Teď je důležité chvilku (pár vteřin) počkat a nepanikařit. Elektrodu nechte pořád v kleštích. Jakmile elektroda vychladne, stačí jedno kývnutí a elektroda se v pohodě odlepí bez poškození obalu. Elektroda přitom zůstává pořád v kleštích. Invertor odlepení opět pozná a připraví se na nové zapálení oblouku. Důležité je opravdu nezpanikařit a nezačít s eldou kývat okamžitě po přilepení. To ji zase oloupete jak banána
Díky administrátore, perfektní a výstižné vysvětlení, které jsem potřeboval. Dlouhá léta jsem používal trafo a diodový usměrňovač z časopisu urob si sám a nyní si nemohu odvyknout od "klasiky".
admine. A viete princíp ako spozná invertor prilepenie elektrody?
Cez napatie:)
Já osobně bych to řešil tak, že bych sledoval proud a napětí. Skokově vzroste proud a klesne napětí.
Jasně, že elektronika invertoru vyhodnocuje poměry na oblouku díky měření napětí a proudu. Ale proud se měří také jako úbytek napětí na bočníku, nebo jako napětí indukované na měřícím trafu. Takže se vlastně měří pořád jenom napětí
Konkrétně u toho Antisticku se to vyhodnocuje jen z napětí, protože proud je nastavený uživatelem a invertor víc "nedá". Po přilepení elektrody tedy dojde k poklesu napětí na výstupu svářečky. Teoreticky by napětí mělo poklesnout k nule (zkrat), ale díky odporu kabelů a různým přechodovým odporům to napětí poklesne na cca 5 - 9V (vyzkoušeno při odlaďování Hotstartu, viz chystaný článek). Při poklesu se invertor nejprve snaží přidat (Arc Force), aby elektroda odhořela, a pak stabilizuje proud na nastavené hodnotě. Pokud ale po nastaveném čase napětí nevzroste na těch cca 20V-30V, zareaguje Antistick a sníží proud na minimum z rozsahu. Po vychladnutí a odtržení eldy se napětí zvýší na hodnotu napětí naprázdno a odtud elektronika "pozná", že se bude znovu zapalovat. Proto taky Antistick nemůže vypnou PWM úplně, ačkoliv by to šlo. Po odtržení elektrody by totiž napětí nevzrostlo na hodnotu naprázdno a invertor by tak "nepoznal", že se bude znovu zapalovat a bylo by nutné tlačítko RESET (které nás asi stejně jednou čeká)
arno napsal(a):
admine. A viete princíp ako spozná invertor prilepenie elektrody?
Cez napatie:)
To jsem byl zkoušen, jestli do toho vidím i po technické stránce a jestli si nemyslím, že v invertoru sídlí permoníci?
zdravim. potrebuji poradit. mam invertor kitin 145 pul roku. pri svarovani 3,15-mi mi spatne drzi oblouk, lepi mi elektrodu a kdyz svaruju tak 5 cisel a pak me to zase prilepi.nejem zacatecnik. poradte. dik
No 145 3,15 utahne ,ale co kvalita elektrod ? Nejsou vlhke nebo i Kitin může být špatný .
Já bych to tipnul na vlhké elektrody, protože já mám KITIn165 a některé 3,15 mi to dělají taky, ale opravdu jenom některé. Někdy schválně udělám pokus. Vysuším je ”káeskou” a prubnu to na invertoru, jestli to bude lepší....