SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den kolegové,
rád bych požádal o radu a Vaše zkušenosti. Dnes mi přinesly štípací kleště Knipex přestřihli kabel pod proudem a je v nich vypálená díra je tam známka komntaminování mědí. Jako technologii svařování chci použít tig jaký přídavný materiál? Děkuji za rady s pozdravem Oldřich Vrána
Ja sem strihal kabely od baterek u lokomotivy a tu smrst jisker si pamatuju doted, to co zbylo z nuzek na plech se neda ani popsat
Sice existuje varianta perfektního očištění spáleného kovu a několika vrstev návaru tvrdokovem - i TIGem, ale oprava vyjde dráž, než nové kleště. Navařovat bez předehřevu a nechat vždy vychladnout na cca 100 st.C. Pak bez tepelné úpravy vybrousit ostří. Návarový materiál cca 50 HRc.
docela nechápu jak chcete navařovat jakékoli ostří (nůžky,kleště apod.) TIGem......tímto celé čelisti natolik změknou že nejsou k použití bez následného tepelného zpracování .Nedělám to poprvé,osobně mám výborné zkušenosti s navařováním klasickou balenou el. starší výroby Baz.526.Je určena k navařování ostří nástrojů z rychlořezných ocelí(ČSN řádově 198xx) a má i na obyčejné "páskovině" tvrdost 58-62HRC. Navařovanou čelist upínám do měděných vložek pro rychlý odvod tepla a hlavně krátké návary s ochlazováním jinak je z nůžek,čelistí úplné "bláto".Po vybroušení (pozor na dlouhé vybrušování a tím vyhřátí !!!) ještě napouštím do začínající sv.modré barvy.P.
Pro joE:
Technika svařování TIGem velmi pokročila, včetně návarů různých hran apod. My např. ve firmě navařujemu střižné hrany na nástrojích a funkční plochy drahých lisovacích nástrojů. A to vše metodou TIG, s min. předehřevem přímo v kaleném stavu. Po navaření následuje jen broušení, žádná tepelná úprava. Jen pro informaci - podívejte se na stránku www.welco.cz do sekce aktuality a vzdělávání.
no ja som akurat absolvoval kurs vo welco a možem povedat že sucastne technologie navarania su užasne
..na návary takových materiálů používám elektrody od fy.Chemweld a číslo je 8200...používám je i na návary střižnic do lisu...
pro "jirkati"
samozřejmě že technologie pokročily....pracuji celý život v nástrojárně a navařujeme běžně.
Navařování např.TIG s pulzem významně zlepší vlastnosti,možnosti navaření ostrých hran apod(kalených i 60HRC)
ovšem problém je s přechodem na původní materiál.Máme to dlouhodobě odzkoušeno na formách pro tlakové lití kovů,plastů i střižných nástrojů.Zjednodušeně řečeno vše je o vložené energii na co nejmenší plochu,bod.A toto nejlépe řeší LASERové navařování,tomu se TIG nemůže vůbec rovnat. Bohužel "na doma" si ho těžko někdo koupí.
Mám velkou prosbu. Potřeboval bych MMA navařit omačkanou a mírně vyštíplou hranu čelistí ve sklíčidle na ruční mechanické vrtačce (na kliku, tak 50 let stará). Je to poměrně tvrdý materiál - pilník se moc nechytá, ale je to korodující ocel. Víc nevím. Potřeboval bych myslím tak max 2 elektrody E-B 511 (508) tl. 2 mm, nebo něco obdobného. Jenže po jedné se mi je zatím nedaří sehnat. Pokud byste je někdo mohl postrádat, ozvete se mi, prosím. Jsem kousek od Prahy a pracuju v Praze, nebo je možno poslat. Cenu si domluvíme. Případně zda nevíte, kde by se daly někde po Praze kusově koupit. Dík. Tom, mail: tkm@quick.cz
Editoval TomK (09-01-2010 09:06:55)