SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Zdravím fórum,
měl by někdo tip na kapalinu do vodního stolu, která bude zaraňovat korozi, nebude se moc odpařovat a bude zdravotně nezávadná?
Potřebuju tak 25l hotové směsi do domácí hobby cnc plazmy a například PlateGuard, nebo Clean Cut jsem u nás nenašel.
Gambrinus :d:
bourač napsal(a):
Díky za tip.... ale co požadavek na zdravotní nezávadnost? ![]()
AI říká že PlateGuard obsahuje :
Triethanol Borate (Triethanolaminborát): V koncentraci 3-8 % se jedná o klíčovou chemickou složku zodpovědnou za ochranu proti korozi.
https://torchmate.com/uploads/plateguar … 021320.pdf
pro Clean Cut už AI halucinuje:
Složení kapaliny "Clean Cut" se liší v závislosti na konkrétním typu produktu, protože pod tímto názvem se prodávají různé výrobky, od vlasové kosmetiky po průmyslové řezné oleje. ...
Takže buďto u nás hledat podobný produkt s obsahem trietanolaminoborátu
Nebo zkusit u nás sehnat trietanolaminoborát (bez uvedení IČA to nakoupit nejspíš nepůjde) a namíchat si 3 - 8 % vodný roztok sám.
Pokud to není chemikálie v EU zakázaná, ke které tak v EU není pro běžného uživatele šance se dostat
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compou … ine-borate
https://www.chemimpex.com/products/0197 … V-LQkzVFSN
Nebo používat starší varianty takových nehořlavých vodných kapalin, třeba kde jako inhibitor koroze jsou dusitany nebo jejich alternativy. Možná taky nějaké látky na bázi alkanolaminů a podobně.
bourač napsal(a):
Ten je sice zdravotně nezávadnej, ale hrozně rychle se odpařuje / ubývá .... ![]()
Co jít obrácenou cestou; stůl i mřížku z nerezu a obyčejnou vodu?
To by ti ale ta nerez brzo zrezla. O to by se ti postaraly okuje Fe.
pafik1605 napsal(a):
bourač napsal(a):
Ten je sice zdravotně nezávadnej, ale hrozně rychle se odpařuje / ubývá ....
Co jít obrácenou cestou; stůl i mřížku z nerezu a obyčejnou vodu?
Mi jde asi více o to vypařování - vanu mám z pozinku, to snad něco vyrží, ale voda se odpařuje docela rychle a úplně si nechci zvyšovat vlhkost v malé dílně, kde v zimě temperuju na 11˚C.
na to může mít vliv i teplota okují
okuje od plasmy mají vyšší teplotu než ty autogenní
osobně vyzkoušeno na vlastní kůži, opakovaně
(kdo tady je dlouho zná mojí fotku jak řežu v trenkách
)
Autogenní - roztavené železo pálí jako ďas, hořící železo od plasmy pálí jako dva ďasy.
Je to možné, ikdyž jsem si myslel že to je naopak - autogen = hořící železo s vyšší teplotou; plazma = vyfouknuté roztavené železo s nižší teplotou.
Ale je to ve finále jedno. Když 10 minut řežu plazmou tak se mi voda ve vaně oteplí z cca 10˚C na cca 37˚C (je teplá na dodetk), takže to vypařování je pak velké... Mám za to že u těch specializovaných kapalin by se tak moc vypařit němělo...
RHtronix napsal(a):
pafik1605 napsal(a):
bourač napsal(a):
Ten je sice zdravotně nezávadnej, ale hrozně rychle se odpařuje / ubývá ....
Co jít obrácenou cestou; stůl i mřížku z nerezu a obyčejnou vodu?Mi jde asi více o to vypařování - vanu mám z pozinku, to snad něco vyrží, ale voda se odpařuje docela rychle a úplně si nechci zvyšovat vlhkost v malé dílně, kde v zimě temperuju na 11˚C.
Tak starý známý trik se snížením odpařování vody je přidání malého množství glycerínu.
Jestli by se to dalo použít ve vašem případě, to nevím.
Někde jsem viděl pěnu na povrchu kůli zmenšení odparu.
No nevím, Fyzikálně by se odpařování vody zmenšilo pouze po přidání velkého množství další složky, třeba toho glycerínu nebo nějakých solí.
Jinak voda se hodně odpařuje po celou dobu, kdy má tu vyšší teplotu. Pro snížení vlhkosti v dílně by tak dost pomohlo, když by se po ukončení prací hladina vody zakryla nějakým víkem, pokud by to šlo. Pod víkem sice bude stoprocentní vlhkost a tím i silná koroze, ale v dílně se už vlhkost nebude zvyšovat. A naopak dílnu bude trošku "vytápět" teplo z té vody. Nebo zase pokud to jde, na stůl přidělat kolečka a po skončení prací vyvézt ven a nechat stůl půl dne, den venku na ochlazení. Pokud to není v prostředí, kde by mohl venku v nestřeženém prostoru "dostat nožičky".
Pěna asi pomůže jen trošku, protože bubliny pěny jsou stejně voda, takže se z nich bude vypařovat taky, jen méně.
Olej na vodě by odpařování zastavil, ale asi se to nesnese s plazmnou.
A na zinek v nádrži bych moc nespoléhal. Zinek vyžaduje dost čisté prostředí, v prostředí chemikálií, jak se PH roztoku vychýlí od neutrálního pH7 i směrem ke kyselosti i směrem k zásaditosti, tak se dost rychle rozpouští. A okuje a rez tam fungují jako ušlechtilejší složka galvanického článku, která ten zinek taky hodně rychle rozpustí. Proto tam je taky ten triethanolaminborát.
RHtronix napsal(a):
- autogen = hořící železo s vyšší teplotou; plazma = vyfouknuté roztavené železo s nižší teplotou.
je to právě naopak, pracuju s oběma systémy,
na okuje od autogenu jsem zvyklý, pálí ale od kůže se odrazí neublíží...
zato zásah okujemi od plasmy to pálí ukrutně.
Právě že v kyslíku je železo jen roztavené ale v oblouku plasmy hoří.
bourač napsal(a):
RHtronix napsal(a):
- autogen = hořící železo s vyšší teplotou; plazma = vyfouknuté roztavené železo s nižší teplotou.
je to právě naopak, pracuju s oběma systémy,
na okuje od autogenu jsem zvyklý, pálí ale od kůže se odrazí neublíží...
zato zásah okujemi od plasmy to pálí ukrutně.
Právě že v kyslíku je železo jen roztavené ale v oblouku plasmy hoří.
Děkuji za ochytření ![]()
Radim napsal(a):
No nevím, Fyzikálně by se odpařování vody zmenšilo pouze po přidání velkého množství další složky, třeba toho glycerínu nebo nějakých solí.
Jinak voda se hodně odpařuje po celou dobu, kdy má tu vyšší teplotu. Pro snížení vlhkosti v dílně by tak dost pomohlo, když by se po ukončení prací hladina vody zakryla nějakým víkem, pokud by to šlo. Pod víkem sice bude stoprocentní vlhkost a tím i silná koroze, ale v dílně se už vlhkost nebude zvyšovat. A naopak dílnu bude trošku "vytápět" teplo z té vody. Nebo zase pokud to jde, na stůl přidělat kolečka a po skončení prací vyvézt ven a nechat stůl půl dne, den venku na ochlazení. Pokud to není v prostředí, kde by mohl venku v nestřeženém prostoru "dostat nožičky".
Pěna asi pomůže jen trošku, protože bubliny pěny jsou stejně voda, takže se z nich bude vypařovat taky, jen méně.
Olej na vodě by odpařování zastavil, ale asi se to nesnese s plazmnou.
A na zinek v nádrži bych moc nespoléhal. Zinek vyžaduje dost čisté prostředí, v prostředí chemikálií, jak se PH roztoku vychýlí od neutrálního pH7 i směrem ke kyselosti i směrem k zásaditosti, tak se dost rychle rozpouští. A okuje a rez tam fungují jako ušlechtilejší složka galvanického článku, která ten zinek taky hodně rychle rozpustí. Proto tam je taky ten triethanolaminborát.
Takže to asi můžu uzavřít s tím, že nejlepší bude fungovat jako dopud - před použitím vanu napustit obyčejnou vodouu a po použití vypustit- Vzhledem k tomu jak je stůl "velký" a stačí mi cca 20l vody, tak slívat do kanystru a opakovaně používat není takový problém a nestojí to za kdo ví jaké experimenty...
Díky všem za podněty
Ten glycerin bych vyzkoušel. Rozleje se po povrchu a bude zabraňovat odpařování. Litr by vytvořil film 0,02 dm na ploše stolu 1x0,5 m, jestli to dobře počítám. ( => 2 mm )
Ale radši to po mě překontrolujte, už to počítám počtrvrtý a pořád si nejsem jistej ![]()
Nevím, jestli vytvoří film, glycerin se ve vodě velmi dobře rozpouští.
Jedině co mě napadá, je kapka silikonového oleje na hladinu. Ale co pak s tím? kdyby se to mělo lakovat. Myslím si, že nejlepší bude to neřešit. Ta voda, která vypaří varem při dopadu okují do vody bude stejně vždycky ztracena. Proti vypařování, kda se nastole nepracuje by byl nejlepží nějaký dekl.
Glycerín film na povrchu vody nevytvoří. Vytvořily by ho povrchově aktivní látky, jako třeba saponáty, ale zase nevím, jestli ta slabá vrstva ochrání vodu před vypařováním.