SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Zdravím.
Prosím, čím by jste opravili lepený spoj na titanzinkovém žlabu?
Řemeslníci nainstalovaly nové okapy, dle mého přání titanzinek. Kromě mnoha chyb které se postupně snažím opravit jsem zjistil že žlab protéká v lepeném spoji. Jak jsem se dodatečně dozvěděl, tak nekomu z nich uklouzla noha na lešení, on se zachytil okapu a při tom spoj nejspíš prasknul. Sice jsem reklamoval, předák si okap prohlédl a uznal netěsnost, ale za dílo je už zaplaceno a práce za kterou se bude platit je jinde dost.
Dle rychlého průzkumu mám možnosti:
1) koupit lepidlo na titanzinek a spoj znovu slepit
2) vytáhnout PB pájku a použít klempířský cín s olovem
3) čekat a doufat že k opravě řemeslníkem jednou dojde
4) něčim zevnitř přetřít a zatmelit
Pokud bych šel cestou
1) tak jaké lepidlo (asi epoxid který bych použil nejraději nebude nejvhodnější) a bude stačit namočit okraje aby to do spoje navzlínalo?
2) vypálí se původní lepidlo při ohřátí plamenem a jaký tavidlo (převařená kyselina solná je silně nevhodná)
3) to může pěkně trvat, mezi tím se spoj zašpiní a bude vše ještě horší
4) čim přetřít, nejde mi o spojení ale potřebuji zamezit protékání
Okap nemohu sundavat, je dost vysoko a dlouhý, budu rád když se k němu dostanu z žebříku nebo ze střechy.
Důležitá bude trvanlivost, neplatil jsem titanzinek abych to každý dva roky opravoval.
Editoval Charon (24-10-2025 08:21:50)
Já jsem titanzinek letoval cínem, když jsem cosi upravoval. Od dodavatele to bylo taky letovaný. U tebe bych to opravil stejně, jako to máš od dodavatele - lepidlem.
Ještě mě napadlo přes to dát spojku, sice je většinou jen v pozinku, ale tím že by nebyla v dlouhodobém styku s vodou by mohla také dlouho vydržet. To bych si nechal jako rezervu, přeci jen by tam byla jako jediná a estetika také je důležitá.
Editoval Charon (24-10-2025 09:04:41)
A to na řemeslnících nevyžebráš-nekoupíš kousek titanzinkového plechu?
Klempířský tmel bude buďto levný bitumenový nebo dražší a trvanlivější polyuretanový. Podle mne je ale v současné době velký problém v tom, že okap bude mokrý a už špinavý a tmel by nechytil. A pokud je k němu špatný přístup, tak je problém ho vysušit a očistit.
Totéž by podle mne bylo třeba v případě pájení, spoj by se musel rozpojit očistit od tmelu, aby měkká pájka chytla.
Já to vidím na provizorní utěsnění a na pořádnou opravu někdy v létě, až bude sucho. A teplo. Tmel potom bude stačit očistit nějak kartáčem a nanést další podobný tmel. Pokud to je mechanicky soudržné. Pokud nebude spoj soudržný, podle mne ho jenom tmel neudrží. Bude třeba ten plech přihnout tak, aby držel a tmel to jenom těsnil. Nebo sundat veškerý tmel, očistit, pocínovat a spájet pájkou, ta by to měla udržet.
U toho pájení bude asi třeba trochu dávat pozor, aby se plech neroztavil, teplota tání titanzinku má být okolo 420 st C.
Zase nesmysly od Radima . Je to prostě prů ser . Místo spoje je "natmelené" a již nikdy zvenku nepůjde spojit . Ten popis bude jen citovka . Je třeba zjistit , zda jsou i další spoje nepojištěné - snýtováním . Kdyby jsi se do toho dal , je třeba "držící" spoje pojistit nýty a ten kritický ma jediné řešení . Prostě odtáhnout axiálně od sebe vyčistit a čisté povrchy spojit . Sám jsem u sebe titanzinek normálně spájel . O krytině ses nezmiňoval . Jestli máš plechování tak tam snad nemáš ukončené asfaltové pásy . Ty zlikvidují titanzinek .
tady je oprava složitá, jak je psáno i kvalitní spoj musí být pojištěn nýty. Nezdá se to ale žlab je hodně namáhaný.
Takovou věc, když sem to nechtěl rozebírat, sem řešil nalepením záplaty zevnitř. Kousek IPY, ohřát a nalepit.
Těsní to dlouhé roky a estetika je OK. Spoj nemusí být vodotěsný v celém profilu. Když prší málo voda teče jen cca po dně žlabu. Když je velký liják tak je to jedno - stejně je voda všude.
bourač napsal(a):
tady je oprava složitá, jak je psáno i kvalitní spoj musí být pojištěn nýty. Nezdá se to ale žlab je hodně namáhaný.
Vždyť ty žlaby jsou nasunutý do sebe, to je hlavní prvek pevnosti. Zaletování je jen dotěsnění, aby to tam neprotékalo.
pleteš se, v tom nasunutí se to uvolňuje - dilatace, zátěž při lavině sněhu, zátěž pokud voda ve žlabu zmrzne na led atd.
Pokud je přesah zasunutí dost velký a spád je v pořádku tak to často nevadí, ten spoj nemusí být ani letovaný...
bourač napsal(a):
pleteš se, v tom nasunutí se to uvolňuje - dilatace, zátěž při lavině sněhu, zátěž pokud voda ve žlabu zmrzne na led atd.
Pokud je přesah zasunutí dost velký a spád je v pořádku tak to často nevadí, ten spoj nemusí být ani letovaný...
Tak jestli máš okapy sesazený a sletovaný natupo, tak to tě lituju ....
Měkkou pájkou jsou okapy z pozinku normálně sletované s přesahem tak dva tři centimetry a pokud je to sletování kvalitní a po celé ploše přesahu, tak to pevností úplně stačí. Vůbec žádné nýtování tam být nemusí, stejně klasické nýtování, kde se hlavička roznýtovává tam nejde a trhací nýty moc pevné a spolehlivé nebudou. Asi by klidně při takovém přesahu a kvalitním pájení držely i okapy z titanzinku a bez nýtování.