SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
zváral som bežné konštrukčné rúry /tzv. colky, polcolky/, metódou tig, použitý plyn argón 4.6, prídavný materiál: tyčky 2,5 a 2 mm k autogénu, alebo drôt z CO-čka, povrch obrúsený do kovu /bez okovín, bez farby a hrdze/. Počas zvárania a pri chladnutí zvarového kúpeľa vystupujú na povrch bublinky alebo nečistoty alebo čo to je a vytvára to pórovité výstupky a je to veľmi zapórované. Po obrúsení je vidieť v zvare mnoho kráterov. Nerobí to ale stále. Väčšinou je zvar krásny hladký bez pórovania. Pri stehovaní to tak často nerobí, skôr pri zohriatí materiálu.
Čím to môže byť spôsobené? Vopred ďakujem za všetky rady.
Řešilo se to zde:
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 322#p18322
geniuss napsal(a):
Zdravím,
zváral som bežné konštrukčné rúry /tzv. colky, polcolky/, metódou tig, použitý plyn argón 4.6, prídavný materiál: tyčky 2,5 a 2 mm k autogénu, alebo drôt z CO-čka, povrch obrúsený do kovu /bez okovín, bez farby a hrdze/. Počas zvárania a pri chladnutí zvarového kúpeľa vystupujú na povrch bublinky alebo nečistoty alebo čo to je a vytvára to pórovité výstupky a je to veľmi zapórované. Po obrúsení je vidieť v zvare mnoho kráterov. Nerobí to ale stále. Väčšinou je zvar krásny hladký bez pórovania. Pri stehovaní to tak často nerobí, skôr pri zohriatí materiálu.
Čím to môže byť spôsobené? Vopred ďakujem za všetky rady.
Popis vypadá na nedostatečné pokrytí tavné lázně ochr. atmosférou. Udržujte co nejkratší oblouk a stále stejnou vzdálenost a správný sklon hubice od materiálu. Použijte správný průtok a pokud možno tzv. plynovou čočku. Postupujte rychle, nepřehřívat tavnou lázeň.
Samozřejmě máš pravdu Franku,ale ten největší problém bude v tom drátu.Vařit TIGem a používat drát z COčka ??? Tak to je síla !!! To už je lepší obyčejný vázací drát.
oldaster napsal(a):
Samozřejmě máš pravdu Franku,ale ten největší problém bude v tom drátu.Vařit TIGem a používat drát z COčka ??? Tak to je síla !!! To už je lepší obyčejný vázací drát.
Ale to by neměl být zásadní rozdíl. Já tedy svařoval TIGem jednak originál dráty např. ER70S-3 průměr 2,4mm, tak drátem ER70S-3 určeným pro MAG o průměru 1,2mm a žádný rozdíl nevidím. A to jsem zkoušel svařovat i velmi tenké plechy 0,6mm a žádné póry nebyly. Co způsobovalo porositu byla vždy nějaká jiná okolnost. Průvan, co odfoukne ochr. atm., příliš malý, nebo naopak velký průtok Ar, příliš malá hubice, přehřátí svarového místa, příliš nízký proud a malá postupová rychlost, atd...
kdysi jsem to zkoušel drátem z CO,ale nestálo to za nic,póroval mi.Netuším jaký to byl drát,vyjel jsem si ho kousek z mašiny,co s ní zrovna nikdo nevařil.Příležitosně to znovu zkusím,ale už se na to zaměřím a dám si záležet.Tehdy jsem to vzdal a konstatoval,že to nejde.
Zdar, musím souhlasit s frankem používám také drát do co2, chemicky si podle mě přídavný materiál a tzv. běžná ocel ke sváření vůbec neodporují. Jak jinak vytvořit velice jemný svár tenkých trubek a plechů. na tu půl coulku je to už málo musí se rychle kapat a spíš to pak přejde k plynulému strkání nato určitě drát. Měl jsem stím také problémy ale je podle mě velký podíl chyb v technice vedení sváru kdy se přehřeje lázeň a jak to i malinko zapění je to vháji musí se to odbrousit a znovu-to je u tenkých věcí problém. Plynovou čočku jsem zkoušel a myslím si že je to trochu lepší ale hlavně to nastavení proudu a technika svařování. Tigem jdou dělat pěkné sváry ale není to magická hůlka kterou kterou se svaří cokoliv jakkoliv.
Jaj, ty plechy jsou ale škaredě zavařené.
Gauner napsal(a):
Jaj, ty plechy jsou ale škaredě zavařené.
ukaž fotky svejch svárů na plechu tl. 0.6
Pory se tvoří také při nedostatku plynu .
Esab v katologu uvádí dráty na TIG a MAG, skoro vedle sebe líší se jen v názvu a rozměrech, tj. autrod a tigrod, složení je prakticky stejné a u některých mat. jsou i čísla certifikací stejná. Dráty na "CO2", jsou naprosto vhodné pro TIG, protože jsou stejné, pokud někdo tvrdí že ne, tak ať mi ukáže např. od ESABU nebo LINCOLNU katalog, kde jsou dráty pro automatické svařování studeným drátem TIG. Tam se totiž používají normální cívky z metody MAG.
Drát z autogenu nejde, má rozdílné složení a opravdu velmi pění.
Jinak sám používám na obyč. ocel drát z "CO2" a naprosto v pořádku a bez vad.
Použít nerezový tig drát na svařování obyčejné oceli, je plýtvání a nakonec hrozí i vady svaru v podobě křehkosti a trhlin.