SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Charon: Zatím nemám co pomluvit. Je krásně lehoučká, takže hlava nebolí. Hlavový kříž má výkyvnou tu zadní část, takže sedí pěkně. Fólie jsou běžně k dostání, koupil jsem si i pár do rezervy, i když u kukly je jedna vnitřní a jedna vnější náhradní. Tlačítko test tam opravdu není. Jedno velké kolečko na nastavení filtru, dva přepínače na přepínání svařování- broušení a druhý na přepínání dvou režimů filtru 5-8 a 9-13. Pak 2 menší kolečka na nastavení citlivosti a doby stmívání, nebo spíš vypnutí stmívání
pafik1605 napsal(a):
Měl jsem v ruce tuhle: https://www.svarshop.cz/kukla-samostmiv … glas-g5-02
trochu se mi třásly, když mi řekli, kolik stojí ....
Tomu rozumím a hned jsem jí použil za referenční vzhledem k Pantermaxu.
Váha je srovnatelná
Průzor je u Speedglas větší, ale to už asi není ani třeba
Ochrana UV/IR asi stejná, i když na čísla je na tom Speedglas huř (č.12 vzhledem k DIN16)
Světlý stav na čísla je u Speedglas lepší ( č.2,5 vzhledem k DIN 4)
Čas zatmavení je stejný, obojí 0,1ms
životnost baterie se uvádí jen u Speedglas, 1500hod
Těžko porovnávat, když Speedglas jako clonu uvádí bez jednotly nějaké odstín č. , asi číslo odstínu. To jsem potkal u Číňanů, a u M3 tomu nerozumím.
Čas zatmavení asi stačí 0,1ms, i když Kowax73 uvádí 1/16000s = 0,06ms
Životnost baterie mi připadá ubohá, ale je to asi velikostí filtru.
Varoku, moc nepomáháš. Takhle si jí půjdu koupit.
Editoval Charon (06-09-2024 15:38:12)
Tahle kukla je určena ale asi pro slepce. Za ty prachy se jim obnoví zrak.
Charon napsal(a):
Těžko porovnávat, když Speedglas jako clonu uvádí bez jednotly nějaké odstín č. , asi číslo odstínu. To jsem potkal u Číňanů, a u M3 tomu nerozumím.
Čas zatmavení asi stačí 0,1ms, i když Kowax73 uvádí 1/16000s = 0,06ms
...
Nomenklaturne cesky spravne, podle EN 379, EN 166 a EN 169 a dalsich relevantnich norem, je termin "cislo ochrany".
Ten "odstin c." je nejspis neodborny preklad z marketingove pouzivaneho "shades" misto spravneho "scale number", ktery se v originalnim anglickem zneni v normach i specifikacich a datasheetech vyskytuje i s ruznymi privlastky (napr. Dark state scale number, Ligth state scale number,...). DINx je v tomhle kontextu pochopitelne taky spatne.
Podobne je cesky spravne "svetelny cinitel prostupu" z originalniho "lumious transmittance" a ne ty ruzne , casto legracni preklady v navodech.
Jinak kdyz porovnavas zatmaveni z c.2.5 -> c.12 oproti c.4 -> c.16, tak ten druhy pripad by mel byt 12x az 20x rychlejsi pri shodnem kriteriu tzv. cinitele prostupu. Pak by se dalo rict, ze ty filtry jsou dynamicky srovnatelne.
Editoval Dawe (06-09-2024 18:20:14)
Famater: Já už jsem skoro slepý tak mi to je jedno. Když tady všichni haní takovou kuklu, je zajímavé, že v bývalé práci jsem používal kuklu Kowax 73. Ne jenom že přes ní je h... o vidět i když není ztmavená, ale večer mě pálily oči. Tady z té kukly ne. Vysvětlení?
Varoku, to nebylo k tvé kukle ale k:
https://www.svarshop.cz/kukla-samostmiv … glas-g5-02
Při ceně 30k by se i slepému protočily panenky
@Varoku, to si nerozumíme. Tvou kuklu nikdo nehaní, spíš naopak. Očekával jsem, že se někdo ozve když jsem začal porovnávat kukly různých váhových kategorií, ale ony jsou podle papíru srovnatelný. Něco co stojí 1 800Kč se porovnává s 30 000Kč, cenový rozdíl 16x, to ti připadá jako deklas?
@Dawe, dík za objasnění, bohužel normu EN 379 nemám a tak se jen dohaduji jak je číslo ochrany definované. Našel jsem si aspoň článek https://www.svarecky-elektrody.cz/radce … mneni-din/ který na závěr uvádí jaké jsou doporučené hodnoty DIN pro typ svařování a proud. Asi pominu, zda je označení DIN správně (bez normy to nejspíš nemám šanci dát dohromady) ale jednoznačně mě odkazuje na normu EN 379 kde by to mělo být definovaný. A tak když prodejce napíše DIN4 tak by měla být ochrana zraku stejná jako u druhého prodejce který píše DIN4. A dokonce při vlastnictví normy bych to měl být schopen ověřit měřením. U kukly od M3 narážím na to, že nevím zda odstín č.4 je to samé jako DIN4 a pak nejsem schopen porovnávat a ani ověřit měřením. Chápu, že to může být problém překladu, zkráceného namuálu či čehokoliv dalšího, ale u kukly za 30tisíc Kč očekávám vysoký stupeň kvality v což patří i dokumentace.
Prosím, můžeš mi objasnit jak jsi myslel toto tvrzení:
Dawe napsal(a):
Jinak kdyz porovnavas zatmaveni z c.2.5 -> c.12 oproti c.4 -> c.16, tak ten druhy pripad by mel byt 12x az 20x rychlejsi pri shodnem kriteriu tzv. cinitele prostupu. Pak by se dalo rict, ze ty filtry jsou dynamicky srovnatelne.
Je změna činitele prostupu lineární když je zatmavení c. lineární? Pro to že pak by změna zatmavení z c.2.5 -> c.12 byla 12/2,5=4,8 a c.4 -> c.16 a byla 16/4=4 což mi připadá srovnatelné (míněno skoro stejné), pokud se bude jednat o dva filtry optimalizované pro navržené změny zatmavení.
je zatmavení c. 3,5 = DIN 3,5?
Pro uváděný Kowax 73 je změna z DIN3,5 -> DIN13 rychlá 1/16 000s = 0,06ms na místo 0,1ms u Speedglas při čemž změna je stejná a = 9,5 (12-2,5=9,5 a 13-3,5=9,5), nebo 13/3,5=3,7 a 12/2,5=4,8 podle toho jak se na to díváme. Rozhodně to není 12x až 20x.
Ale znovu podotýkám, nemám normu a nevím jak je definovaný DIN nebo číslo ochrany co uvádějí výrobci a tak je to jen výsledek logické úvahy a snahy pochopit jak to je.
Editoval Charon (07-09-2024 17:18:57)
Famater: Aha, vy jste to myslel jinak.
Charon: Dnes si podle popisu výrobku moc dobře nevyberete. Je jedno jestli kukla, nářadí nebo auto. Výrobce nebo prodejce si tam může psát co chce, nic mu nehrozí když tam napíše úplné nesmysly. Jedině někde vyzkoušet a uvidíte kde je pravda.
Právě pro to chci pochopit v jakých jednotkách nebo podle čeho to udávají. A to je vlastně u obchodů umístěných v ČR taky jediny přínos k možnosti reklamovat. Pokud napíšou "odstín č. 2,5" tak pod tím může být neprůhledný filtr stejně jako čiré sklo. Chápu, že zde to bude průhledné, ale jak hodně není u toho řečeno.
To neporadím. Jen je zvláštní, že kukly Kowax 73 mají filtr když není kazeta ztmavena myslím DIN 4. Tahle kukla Pantermax, ale i jiné mají stejnou intenzitu, myslím i kukla co mám v garáži Böhler,. Ale z praktického hlediska jde přes ty kazety truecolor vidět mnohem lépe když nejsou ztmavené. Kde je pravda nevím.
Přijde mi to podobné jak jsem psal v jiném tématu. Třeba u nářadí flexy. Jedna značka bruska 1400W, trošku přitlačíte na kotouč a zastavuje se. U jiné značky s výkonem i třeba 1000W bruska maximálně sníží otáčky ale jede pořád. Jakto? To samé jsou kukly. Měl jsem už více kukel, jak na doma tak v práci. Některé super, jiné bláto. A to byly kolikrát i dražší kukly. Třeba všude vychvalované kukly Speedglass mě moc neoslovily, více jsem byl spokojený s kuklou Kowax 820 arc+
Kowax 73 podle manuálu když není ztmavená má DIN3,5 tak že by měla mít lepší průhlednost než DIN4. Ale je otázkou jak se to měří.
Já bych si lepší vidění přes neztmavenou truecolor vysvětloval tak, že mozek lépe rozlišuje předměty když má dodatečnou informaci v podobě barvy. Například na černobílé fotce těžko rozpoznáte dvě barvy od sebe, pokud se v černobílém zobrazí stejně. Na barevné fotce ale uvidíte červenou, zelenou, modrou, hnědou z kterých se v monochromatickém zobrazení stane jedna. Je to podobné jako když spousta lidí tvrdí, že v šeru špatně vidí, světla je dost ale ztratily se barvy.
Editoval Charon (08-09-2024 13:20:20)
DIN jsou snad jenom normy. Míra ztmavení je fyzikální veličina, která s udává v nějakých fyzikálních jednotkách.
Já vím, chtělo by si to přečíst normu. Jenže jak známo, v této krajině a nejen zde jsou normy veklý business. No a mě se nechce dát těch x stovek za to, že do ní nahlédnu. To je raději dám rovnou do té kukly. Nevadí mi angličtina v které by se to snad mohlo dát sehnat.
Jak jsem zjistil, tak SVARMETAL s.r.o. (IČO: 07751761) je česká společnost, má dvě divize: KOWAX a PANTERMAX. Sice nechápu, proč Pantermax kukla je levnější než horší kukla Kowax, ale třeba (a snad) to je jen zaváděcí postup a Kowax je už docela známý pojem. Dobré je, že to vypadá na kompatibilní folie a dioptrický skla.
Editoval Charon (08-09-2024 15:33:32)
Charon napsal(a):
@Dawe, dík za objasnění, bohužel normu EN 379 nemám a tak se jen dohaduji jak je číslo ochrany definované. Našel jsem si aspoň článek https://www.svarecky-elektrody.cz/radce … mneni-din/ který na závěr uvádí jaké jsou doporučené hodnoty DIN pro typ svařování a proud. Asi pominu, zda je označení DIN správně (bez normy to nejspíš nemám šanci dát dohromady) ale jednoznačně mě odkazuje na normu EN 379 kde by to mělo být definovaný. A tak když prodejce napíše DIN4 tak by měla být ochrana zraku stejná jako u druhého prodejce který píše DIN4. A dokonce při vlastnictví normy bych to měl být schopen ověřit měřením. U kukly od M3 narážím na to, že nevím zda odstín č.4 je to samé jako DIN4 a pak nejsem schopen porovnávat a ani ověřit měřením. Chápu, že to může být problém překladu, zkráceného namuálu či čehokoliv dalšího, ale u kukly za 30tisíc Kč očekávám vysoký stupeň kvality v což patří i dokumentace.
Tohle je pro diskusi na foru ponekud obsahla problematika.
Zkusim nejstrucneji co dovedu.
DIN stupne jsou pro samostmivaci filtry irelevantni proto, ze nejsou vubec definovane v normach ktere se pro takove produkty pouzivaji. Tj. v evropskych EN normach pocinaje EN 166 popisujici obecne opticke filtry, pres EN 169 popisujici jeji aplikace pro svareci filtry, po EN 379 popisujici jeji pouziti pro samozatmavujici filtry. A dalsi pribuzne jako EN 165, EN 167, EN 168, EN 170 - EN 175....atd. V nich vsech figuruje termin "scale number", resp. v ceskych harmonizovanych verzich "stupen ochrany". Vcetne nemecke mutace DIN EN 379.
Pokud je nekde v navodu, krabici ci marketingovych informacich uveden termin "shade" nebo snad "odstin" odkazuje to (soude dle anglickych formulaci v EN 379) rozhodne uz na "stupen ochrany". Jednoznacne ale amatersky a vadny preklad.
Samotne "DIN stupne" maji myslim puvod v letite nemecke DIN 4647 jez se zabyvala pouze klasickymi svarecimi filtry. Ne samozatmavovacimi. Pouzivaji se pro dnesni kukly nejspis jen ze setrvacnosti kvuli zazitemu terminu mezi uzivateli (svareci). Jinak jsou, jak jsem psal, irelevatni protoze ty kukly samozreje podle ten DIN normy nejsou ani navrhovane ani vyrabene ani zkousene ani vuci ni nejsou validovane. Kdybych to zjednodusil, jsou ty DIN stupne podobne jako nynejsi stupne ochrany, ale nejsou stejne. Uz je pro jinou definici prave cinitele prostupu a dalsim faktorum.
Charon napsal(a):
Prosím, můžeš mi objasnit jak jsi myslel toto tvrzení:
Dawe napsal(a):
Ano muzu. Vychazel jsem z EN 379, ktera se jako jedina z dotcenych tyka samozatmavujicich filtru. Uvedl jsem pomery pramenici primo z EN 379, tab.4 pro maximalni pripustne casy zatmaveni v porovnavanych scenarich. Horni mez (20x , 4ms vs 0.2ms) plati pro rozsah pracovni teploty -5..+55°C viz obr. Spodni mez (12x) vychazi z tehoz pro redukovany teplotni rozsah +10..+55°C. Protoze si nejsem jisty, jakou cestou certifikace dle EN 379 dane filtry nakonec prosly (jestli std nebo redukovany), uvedl jsem oba mozne pomery. Porovnavam zde maximum s maximem, protoze ty jsou nastaveny na kriteria shodneho cinitele prostupu.
Charon napsal(a):
Je změna činitele prostupu lineární když je zatmavení c. lineární? Pro to že pak by změna zatmavení z c.2.5 -> c.12 byla 12/2,5=4,8 a c.4 -> c.16 a byla 16/4=4 což mi připadá srovnatelné (míněno skoro stejné), pokud se bude jednat o dva filtry optimalizované pro navržené změny zatmavení.
Ne, neni linearni viz predchozi odpoved.
Charon napsal(a):
je zatmavení c. 3,5 = DIN 3,5?
Ne viz predchozi.
Charon napsal(a):
Pro uváděný Kowax 73 je změna z DIN3,5 -> DIN13 rychlá 1/16 000s = 0,06ms na místo 0,1ms u Speedglas při čemž změna je stejná a = 9,5 (12-2,5=9,5 a 13-3,5=9,5), nebo 13/3,5=3,7 a 12/2,5=4,8 podle toho jak se na to díváme. Rozhodně to není 12x až 20x.
Ja vim, prave proto jsem zminoval priblizny pomer v jakem by byvalo melo tve porovnani vyjit, abys mohl ucinit priblizne dynamicke porovnani a rict, ze jsou ty dva filtry podobne.
(Jinak by tedy bylo lepsi je porovnavat primym merenim ve shodnych podminkach a odecitat nejlepe na spektrometru ve shodnem intervalu...)
Editoval Dawe (08-09-2024 15:49:07)
@ Dawe, děkuji za vysvětlení, už je mi to jasnější.
To ale znamená, že prodejci nám to pěkně zamotávají (pohybuju se kolem IT a tam zas je podobný maglas v uváděných datových objemech) a dost těžko se dá bez hlubokých znalostí porovnávat.
Přes neztmavenou kuklu s zatmavením č. 2,5 u Speedglas muže být vidět stejně dobře jako přes DIN 4 u Pantermaxu pokud jsou obě truecolor.
Dále je nepříjemné, že pokud bych nastavoval filtr podle typu sváření a proudu, tak ještě musím vytáhnout tu správnou tabulku podle toho v jakých číslech se nastavuje na kukle.
Editoval Charon (08-09-2024 16:07:23)
Charon> za malo. Ano, je to bohuzel tak, ti prodejci to holt matlaji. A jako laik nemas moc moznosti jak si udelat objektivni usudek. Jako se vsim, pokud necemu chces porozumnet, je treba jit do primarnich zdroju. Zde tedy norem. Sekundarni zdroje, jako navody, popularne naucne clanky, vytahy z norem apod. uz s sebou nesou ztratu informaci a zkresleni, zavadejici nebo i vylozene spatne informace. Muzes take pozadat prodejce o predlozeni prohlaseni o shode pro dany model. V nem muze (ale nemusi) byt parametricky upresneno s jakou urovni EN 379 prokazuje vyrobce potazmo importer do EU shodu.
S tim c. 2,5 vs DIN4 to nebude v tom "nasem spektru" rovno, tak velke rozdily tam zase nejsou.
Jinak ano, jak pises, skutecne vykony ve smyslu propusteneho svetla a jeho pripadne "kumulativniho vlivu" behem zapalu se daji porovnat vzdy jen v situaco OD-DO, jak je popsano integralem v EN 379 - v podstate rika, ze se merenim onoho reakcniho casu (nebrat za slovo, myslim ze tak se preklada switching time) meri cas do poklesu cinitele prostupu na 1/3 pocatecni urovne.
'OD' je dane svetlym stavem stupne ochrany (u tebe c.2,5 vs c.4) a 'DO' je tmavy stav nastaveny v danou chvili.
Editoval Dawe (08-09-2024 18:06:57)
Dawe, mam podezření, že oni to matlají úmyslně. Tedy abych jim nefandil, většina neví co tam píše, hlavně že je to číslo vyšší nebo nižší než u konkurence, to podle toho co vypadá líp.
V elektrotechnice, ve spínací technice je switching time překládán jako spínací čas. Jinak řečeno, doba za kterou se překlopí stav z "0" do "1" nebo naopak. Což tady tak nejak je podobně, doba za kterou dojde k zatmavení. A tam jak píšeš mohou začít kouzla. Začátek a hlavně konec překlápení nemusí být dostatečně strmmý (třeba kvůli nechtěnému překmitu) a tak se to mnohdy definuje na 1/3 či podobně.
Charon> jj, asi nevi co pisou
Prikladam jeste definici toho switching time, aby to bylo jasne.
Nicmene pripomenu, jak jsem tu uz driv v jinem tematu ukazoval na mereni, casty duraz na tento parametr (ten cas zatmaveni at uz ho kdo nazyva jakkoliv) a jeho nepatrne vzajemne rozdily mezi filtry postrada valny smysl. A uz vubec nehraje roli v unave oci nebo snad v nejakych zdravotnich nasledcich pro oci. Tam je dulezita, z hlediska kumulativniho poskozeni, hlavne spravna (cti dost vysoka) uroven nastaveni stupne ochrany.
Editoval Dawe (10-09-2024 17:15:15)
@Dawe, děkuji. Chápu, že s tím integrálem by prodejci moc nepořídili, pokud by vůbec pochopili co tam píší.
Pro ty co to vydrželi v tomto vláknu až sem tak pár postřehů k Pantermax 2000 (dále Px) a jak jinak než jako porovnání k Kowax 73 (dále Kx).
Obě kukly jsou od stejné společnosti, i když jiné dceřinky. PX se prodává za 1800Kč s DPH, Kx v roce 2015 šla ve slevě koupit za 2000Kč a ted snad je za 2300Kč pokud jí ještě seženete. Spíš seženete inovovanou, v názvu má písmenko navíc a cena je ještě vyšší.
Pocitově mi připadá Px lépe navržená, propracovanější hlavový kříž na jehož seřízení strávíte mnohem víc času než u Kx. Snad se ten čas zúročí větším komfortem. U Px se snadněji nastaví spuštění kukly kývnutím hlavou než u Kx. Ovládací prvky jsou u Px přístupnější než u Kx, jsou líp vidět a lehčeji se ovládají. U Kx točítko na nastavení DIN lehce najdete, u Px se bude pléct s točítkem na nastavení zpoždění, přivítal bych podobné točítko jako u Kx.
Plast kukly je u Kx pevnější, u Px je takový moc ohebný, jako když se s ním hlavový kříž pere a celý se to někde kříží. Až teprve hlava to zpevní.
Pocitově v rozjasněném stavu je přes obě kukly vidět stejně, tomu by odpovídalo uváděné stejné DIN 4. Kx je laděný do zelena, něco jako černobílá fotografie, pokud jste jí daly zelený nádech. Px je laděný do modra, studená modrá, něco jako když se ledka nemůže rozhodnout zda bude modrá nebo bílá. Barvy jsou ale vidět dobře. Tomu přisuzuji, proč to kolega považuje za průhlednější, nebo lepší na rozlišení.
Dále jsem vyndal baterku, v obou kuklách je ten samý druh CR2450, i když výrobce v manuálu u Px tvrdí že tam patří CR2032. Asi by tam šla, jen by byla volná a míň vydržela. Držák má dle mého Kx lepší, baterii vložíte do držáku a ten tam jako šuplík zasunete. Px vložíte baterku a pak přes ní zasunete víčko. To bylo výhodnější pro měření, kontakty jsou dobře přístupné a budou se také dobře čistit. U Kx si na čištění kontaktů nechte zajít chůť. U Px mi dalo dost práce baterku vyklepat, tím Kx netrpí.
Nová CR2450 má napětí 3,13V a tak jsem provozní hodnoty měřil 3,1V přes to že se na baterii uvádí 3V. Měřeno dvěma měřáky, napětí na rozsahu 20V, proud na rozsahu 2mA (vzhledem k porovnávacímu měření neuvádím třídu přesnosti, běžný digitální měřák na bázi 7106)
Kukla v klidu, přepnuto na svařování
Px
U = 3,1V; I = 0,022mA
Kx
U = 3,1V; I = 0,033mA
Kukla ztmaví na maximální hodnotu, DIN13. Uváděný proud je cca 1s a pak klesne na třetinu. Je třeba brát, že ve skutečnosti půjde o špičku kterou bych musel měřit osciloskopem a její hodnota bude daná tím co dá baterka.
Px
U = 3,1V; I = 0,5mA
Kx
U = 3,1V; I = 0,5mA
Pokud se nastaví ztmavení menší než DIN13, tak odebíraný proud ve špičce je nižší.
Obě kukly mají LED indikaci slabé baterie. Px má LED typu SMD na tišťáku vedle baterie a v krytu je provrtaná dírka. Svítící LED je vidět při vyndané baterii (napájeno přes dráty) přes její místo. Zda je svítící LED vidět přes dírku jsem neověřoval, ale nebude to nic snadného. Snad při nasazené kukle v její ztemnělé části si svitu oči všimnou. Kx na mini LED a ta je vidět určitě líp než u Px, ale vzhledem k nedostatku enegie zase moc nesvítila.
Důležité je, že obě kukly signalizují slabou baterii rozsvícením LED když poklesne napětí baterie. Považuji to za nešťastné řešení, neboť u uklizené kukly jí LED pomůže vybít a nikdo si toho nemusí všimnout.
LED se rozsvítí pro napětí baterie
Px
2V<U<2,8V
Kx
2,1<U<2,8V
Kukla přepnutá na broušení odebíra proud
Px
U = 3,1V; I = 0,001mA (u měřáku nejnižší zobrazovaná hodnota proudu v mA, ale pořád různá od nuly)
Kx
U = 3,1V; I = 0,033mA
Kukla Px nemá tlačítko na test funkčnosti kukly, Kx tlačítko má. U Kx tlačítko slouží k ztmavení, ale nijak neovlivní rozsvícení LED.
Px je citlivá na LED osvětlení – ztmavuje, Kx na LED nereaguje, k ztmavení potřebovala aspoň zářivku.
Ve druhém vláknu zazněla otázka jak dlouho vydrží v kukle baterie. Pokud pomineme fotovoltaický článek a kukla nebude moc používaná, tak má Px šanci vydržet o 1/3 času déle. Pokud by se na dobu uložení ve skříni kukla přepínala do režimu broušení, tak Kx to neovlivní, ale PX vydrží mnohem déle vzhledm k zanedbatelnému odběru.
PX hodnotím jako posun k lepšímu a pokud bych si měl vybrat mezi Px a Kx, tak si vezmu jednoznačně PX.
Editoval Charon (10-09-2024 21:17:03)
Dawe napsal(a):
Charon>
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … me_def.jpg
Muzu se zeptat, co znamena to t_1 pred integralem? Ze se integruje, kolik tim svetla protece pro dobu, nez to ztmavi tak, ze tim projde trojnasobek svetla co pri maximalnim ztmaveni je jasny, (takze samotnej integral znamena lidove receno "jak dlouho by sla do oka stejna davka svetlelne energie, kdyby to neztmavilo vubec") ale ten clen kterym se to deli tam popsany neni.
Edit: nemuze to byt prusvitnost "za svetla"? Pak by to korigovalo, ze cim tmavsi je v rozsvicenem stavu, tim by ten "cas" vychazel lip (+efekt kvuli tomu vic otevrene zornice). Ale to jen odhaduju
Editoval jouda74 (10-09-2024 21:32:25)
Charon: Už jste taky koupil ten Pantermax?
@jouda74, dle mého jde o potřebu normalizovat čas tak aby byl nezávislý na počátečním rozjasnění filtru.
@varok, přesně tak, koupil jsem a mam jí na stole. Díky Ti za radu a Tvé zkušenosti.
A pro to že mam i starší kuklu, tak jsem udělal srovnání.
Já k věcem přistupuji prostě jinak. Když něco koupím pro radost, tak to nejdřív rozeberu, proměřím, seřídím a pak použiju. Ještě jsem s ní nesvařoval, ale věřím, že se bude chovat dobře.
Váhově je na tom stejně jako stará kukla, prostě 0,5kg. Holt kazeta něco váží. Tím že se dá posunout hlavový kříž dopředu a regulovat vzdálenost očí od průzoru se dá snížit pocit váhy a hodnotím to pozitivně. Jinak nevím, k čemu by ten posun byl, snad jen kvůli očím a dioptriím. Nebo jak daleko má být filtr od očí, jak daleko to nastavit?
Jak jsem psal, líbí se mi. Na kukle nemá cenu škudlit a kupovat něco za 700Kč s filtrem velikosti střílny ke kulometu - štěrbinou. Ale zase by mě bolelo v současné době dát 30 000Kč s tím, že za 2 roky bude morálně zastaralá. Kouknul jsem též na Pantermax 3000, cena je dobrá, ale odradily mě dvě baterie. Zřejmě velký filtr vyžaduje větší napájení. Přínos většího filtru mi nepřipadá podstatný, spíš naopak, větší krycí folie, těžší kukla, baterky, větší šance na rozbití.
Ještě musím vymyslet jak před použitím ověřit, že je kukla v pořádku a udělat z toho rutinu. Nejspíš ztmavení na světlo, při tom mi vyhovuje citlivost na LED osvětlení dílny. Příjemné je, že potřebuje změnu osvětlení aby ztmavila a tak se mi snad podaří nastavit, že mi nebude v dílně blikat v důsledku pohybu hlavy.
Bohužel pokud napětí baterie poklesne pod 2V, tak LED nesvítí ale kukla ztmavuje. Ale určitě již né s garantovanou rychlostí. Napětí baterie se dá kontrolovat voltmetrem, ale kdo by baterku stále vyndaval tím spíš, že to jde špatně a krytka se může ochodit a pak to nepůjde pořádně zavřít.
Napadá vás jaký test dělat před používáním kukly?
Editoval Charon (11-09-2024 09:31:14)
Dvě baterie, pokud jsou v sérii, mohou taky znamenat rychlejší ztmavení kazety nebo menší vliv nízké teploty na funkci nebo stabilnější funkce při částečně vybité baterce a podobná vyšší kvalita funkce.
To si nemyslím. Současný trend je co nejmín baterií. Dokonce to jde až tak daleko, že se baterie plně nevybijou a je třeba měnit. Spíš je to pro to, že s jednou baterií by nedokázali splnit stejné parametry jako u ostatních kukel. Větší napětí v současné době není problém vyrobit měničem, ale nesmí být zařízení moc žravé, jinak katerie rychle odejde. A nebo je odběr proudu větší a lidé by si stěžovali, že jenom mění baterie.