SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pánové. Je zde hodně chytrých a zkušených hlav. Potřebuji ochránit před rezem šajby do masového mlýnku. Používám je jednou za čas, a tak většinu času čekají na příležitost máknout a mají sklon reznout. Představa je, šajby po umytí a osušení něčím konzervovat, něčím co je zdravotně nezávadné a bez chuti. Před následným použitím šajbu opláchnout nebo jen otřít. Pro otvory v šajbě nelze očekávat perfektní umytí.
Zkoušel jsem je mazat sádlem, to se neosvědčilo. Je to dost pracný a sádlo má tendenci zůstávat v otvorech. Při nepečlivé práci šajba pak stejně v kapkách chytá rez.
Ted jsem šajby strčil do sklenice se slunečnicovým olejem, tak abych je zaolejoval. Jen mám obavu, že by olej mohl žluknout a kontaminoval mi masíčko.
Zvažoval jsem použít alkohol (vodka, slívovice), stříknout šajby olejem na pečení ve spreji, stříknout slunečnicovým/řepkovým olejem z rozprašovače a dát do mastného papíru a ten pak vyhazovat.
Máte nějaký nápad, zkušenost?
Editoval Charon (10-06-2024 22:29:05)
Online
Předpokládám, že se jedná o nože do masového mlýnku.
U nás se v trochu teplé vodě odstranil nečistoty, utřelo do utěrky, obvykle trochu mastné a usušilo. A uložilo. Kov zůstal mastný a to chránilo před korozí.
Offline
To už je lepšie to strčiť do roztopeného sadla - to nežloukne - nechať stuhnúť a pred použitím sadlo zohriať a je šajba pripravená na použitie Stará mama pred použitím pomlela polku namočeného chleba - nie rozmočený na kašu, potom trochu cibule, potom nejaké zabíjačkové odpadné odrezky - to sa všetko vyhodilo a bolo čisté....
Offline
Ono tam není velký rozdíl mezi sádlem a masem, ten živočišný tuk z masa přilne ke kovu a utvoří na něm slabou mastnou vrstvu. Tuk potom trochu reaguje s kovem za vzniku snad železnatých mádel, které by měly ten kov chránit před korozí. Přirozeně z okořeněného masa se tam dostane i sůl, která korozivní je. Takže omýt v té teplé vodě, na vařící, aby se sůl vymyla a zůstala tam ta mastnota. A mýt a čistit až do odmaštění ne po použítí, ale spíš před použitím.
Offline
jurovox napsal(a):
To už je lepšie to strčiť do roztopeného sadla - to nežloukne - nechať stuhnúť a pred použitím sadlo zohriať a je šajba pripravená na použitie Stará mama pred použitím pomlela polku namočeného chleba - nie rozmočený na kašu, potom trochu cibule, potom nejaké zabíjačkové odpadné odrezky - to sa všetko vyhodilo a bolo čisté....
Taky bych to udělal takhle. Vyčistit, aby v tom nezůstalo maso, potopit do čerstvě vyškvařenýho sádla, nechat odkapat, zabalit do papíru, před použitím položit na pánvičku s krkovicí, přebytečné sádlo vyteče na pánvičku, kde pomůže při pečení plátku krkovice ....
Je to tak prosté milý Watsone
Offline
Úplně stačí po vyškrabání zbytků špejlí opláchnout teplou vodou, trošku utřít vodu čistou utěrkou a nechat rozložené uschnout a teprve po pořádném uschnutí složit. A uskladnit. Aspoň u těch starých socialistickým mlýnků to bezproblémově stačilo.
Offline
Já to nyní neřeším, mám nerezovou. Pokud jsem používal litinovou (Porkert), tak jsem ji umyl jen horkou vodou bez saponátu. Na šajbě zůstal tenký mastný film. Zabalil a uložil na suché místo. Aby mě zase někdo nenařkl že kecám, tak tady (již podruhé) foto výrobků:
Offline
Řešil jsem ten samý problém. Sádlo, olej, nedomýt...
Nejvíc se mi osvědčilo umýt v saponátu, pořádně vysušit (třeba i horkovzdušnou pistolí) a zavřít do kelímku od solviny s pár sáčky silikagelu.
Offline
Nerezové ti vyrobí na zakázku v kovodružstvu . Nvm jak u vás , tady prodávaj klobásy na každém rohu . Já ty ocelové šajby máznu jedlým olejem .
Offline
Díky všem za zkušenosti. Někdy mám pocit, že si pečlivostí přidělávám starosti. Místo umytí teplou vodou použijí Jar a pak řeším co dělat aby to nerezlo.
Dobrý je změnit pohled na věc jak uvádíte a mytí dočista dočista zařadit až před samotným použitím (jak snadné a také jaký pěkný příklad zažitých stereotypů kdy se snažíme před uložením věci o její pořádné očištění tak, že prosté řešení jednoho ani nenapadne).
Vyčištění šajby chlebem používám také, jenže z jiného důvodu, to aby ani kousek masa nepřišel na zmar. Na závěr mletí dam do mlýnku rohlík, všechmo maso se namele a v mlýnku zustane rohlík, ten spíš oželim než maso.
Tady taky klobásy a párky prodávaj na každém rohu, jen nevím co do toho strkají. Nějak mi to nedělá dobře, už od revoluce co zrušily normy na masné výrobky. Často mi to nechutná a skoro vždy je mi po tom blbě. Asi jsem cimprdlik, vždyt se říká, že člověk vydrží mnohem závadnější potraviny než zvířata.
Editoval Charon (12-06-2024 21:53:21)
Online
Charon napsal(a):
Tady taky klobásy a párky prodávaj na každém rohu, jen nevím co do toho strkají. Nějak mi to nedělá dobře, už od revoluce co zrušily normy na masné výrobky. Často mi to nechutná a skoro vždy je mi po tom blbě. Asi jsem cimprdlik, vždyt se říká, že člověk vydrží mnohem závadnější potraviny než zvířata.
Tak drobna kladna vyjimka je u spekacku, tak je (jeden z mala pozitivnich vysledku EU) nejake minimalni mnozstvi masa a zivocisneho tuku aby se to tak smelo nazyvat, ale jinak souhlas - "Vurty k opekani" z Tesca, ze kterych ani nekapne tuk a pri spaleni (jist se to neda) to spis pripomina piliny jsou fakt extrem.
Offline
Jenomže to minimální množství masa je hluboko pod ČSN a v e-sajuzu řikaj maso i separátu.
Offline