SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nevidím to, jakou barvu a jak hodně, z druhý strany se podívat nemůžu. Co dělat líp aby se to provařilo? Poznáte i která strana je neprovařená nebo jsou neprovařený obě?
Když je svár alespoň trochu provařený, tak je na materiálu pod svárem pruh jiné barvy jak psal Bourač. Někdy do fialova, jindy jen tmavší barva. Když je materiál provařený 100%, tak jdou vidět na materiálu pod svárem takové protavené čáry, nevím jak to nazvat. Potom jedině nějaké zkoušky jak psal Frank
Takže zlomit, to je jasný když se ulomí nedrží, je studenej. Nestačí když vidim při sváření jak se taví oba plechy, ale musí to zespoda zfialovět nebo aspoň ztmavnout. Protavené čáry? nevim co si pod tím představit, první co mně napadlo zápal, ale to bude blbost.
Frank napsal(a):
Podle pohledu na obrázek to nelze posoudit. Vzhled není všechno. Musely by se provést třeba MT, PT popřípadě i US testy, které by odhalily příp. defekty...
Me tam prislo pri sledovani toho videa docela divne, ze cast toho svaru (neco pres cenimetr) svitila cervene jeste docela dlouho po skonceni vareni, zatimco zbytek pred i za byl chladny prakticky ihned,
i kdyz to prejel celkem rychle, nekdy kolem 23:02 a malicko pred. Ale jak na to koukam znovu, tak uz si tak moc jistej nejsem.
Editoval jouda74 (23-12-2023 16:28:44)
jouda74 napsal(a):
cast toho svaru (neco pres cenimetr) svitila cervene jeste docela dlouho
výbornej postřeh👍, to co píšeš je samozřejmě další parametr jak poznat provařenej svár.
to je v praxi tak samozřejmá věc že to skušený svářeč ani nezmíní.
Pokud je housenka dobře zatavená do materiálu teplo se odvede velmi rychle, pokud připojená není teplo se nemá jak rozvést a housenka je dlouho žhavá.
Nevim asi jsem blbej nebo slepej, ale mně ten svár přijde celkem normální. Marně tam hledám to o čem píšete. Vypadá rovnoměrně, žádný viditelný neprovaření ani zápal, pór taky ne, celkem hladkej, nahoře je vidět i ta změna barvy a dole je vočouzenej, možná trochu pomlácenej od čištění. Takový ty "provařený čárky" se u pulzu netvoří. nalevo skrat, napravo pulz. Svar skratem na parametry od varoka. Svar pulsem parametry co mám v paměti, přibližně podobný těma od varoka.
Po zlomení nalevo pulz, napravo skrat. Možná vada v napojení nerovnoměrnej lom, dalo se tomu předejít vybroušením. Malej průvar u sváru skratem.
Takže kde tam na tomhle: vícevrstvým vidíte studenej svár?
Editoval alkoholik (24-12-2023 12:32:07)
alkoholik
Máš pravdu. Vizuálně, zejména na té spodní fotce je naprosto normální, hladký svár s hezkou kresbou. Nevím, není to pořádně rozeznatelné, možná trochu zápaly na vrchní hraně, ale jinak bez chyb. Tedy to čištění asi pneu jehlovačkou je dost brutální Asi by bylo lepší to čistit drátěným kotoučem...
Však já píšu, že případné defekty by odhalily až testy...
alkoholik:
studeňák ne, ale malý zápaly ano. Pokud to teda nejsou zbytky špatně očištěný strusky.
A jinak všem hezký svátky, a zdraví pro nás staroušky, to je nejdůležitější .
Franku je to výroba a musí to odsejpat, nejde každý svár vypyplávat a kartáčem na brusce se všude dostat nedá.
Jestli tam zápal je, tak je max 0,1mm.
Editoval alkoholik (24-12-2023 12:58:59)
Přeji všem klidné a veselé Vánoce a hodně svářeček pod stromečky. Jole.
jole napsal(a):
Přeji všem klidné a veselé Vánoce a hodně svářeček pod stromečky. Jole.
Taky tak, Hezke Vanoce preji vsem, at Vam to dobre vari, panu bouracovi at to dobre reze a pali ;-) A hlavne zdravi.
Já taky přeji všem hezké Vánoce
Též se přidávám s přáním pěkných Vánoc a hodně úspěchů v novém roce.
Taky se připojuji s přáním všem prispevovaletum hodně zdraví, pohody a pevných rukou.
Prožijte si svátky přesně tak jak potřebujete.
alkoholik napsal(a):
..... V nynější práci mám svářečku super moderní, vše se nastavuje na displeji a možností co nastavovat tam je až moc. No jednoduchá tabulka napětí posuvu proudu co nastavit neni ani v návodu. Jestli by to bylo pro všechny svářečky společný což možná jo, tak použiju tabulku z KITa. .....
Tyhle základy znáš?
Zkrat:
https://youtu.be/UwMkA6WDneg?si=91qjB79YIU9dvjb5
Sprcha:
https://youtu.be/1GQC5IJZ5s0?si=FF1RirgNBRI3b2Ks
Tak tomuhle už říkám super poučné video. Děkuji i já.
V těch videích je sice celá řada chyb ve slovním doprovodu, ale pro začátečníka, případně nezkušeného laika, je to přijatelné.
Pokud by někoho zajímaly ty největší chyby:
1, K čemu je dobrá informace o jakýchsi ampérách při svařování MIG/MAG? Vzhledem k charakteristice svářeček je to informace k ničemu. Mimochodem - ta veličina se nazývá "Svařovací proud".
2, Zcela je opomenuta "Přechodová oblast charakteristik" - o kterých se nezmiňuje vůbec.
3, Obdobně k bodu 1 neustále nastavuje komentátor Volty. Jenže tato veličina se jmenuje "Svařovací napětí". (Co máme doma v zásuvce Volty nebo napětí o velikosti 230V?)
4, Zcela je pominuto vysvětlení proč manipuluje se vzdáleností svařovací hubice od svařovaného materiálu a jaký to má až dramatický vliv na napětí na oblouku, tedy na rozstřik (kuličky).
5, O výletu drátu nepadlo ani slovo.
6, Zcela je vynechána jakákoli zmínka o možnosti, či použití synergického nastavení svařovacích parametrů.
Editoval jirkati (28-12-2023 10:39:05)
Jirkati: Chyby tam určitě jsou, ale pořád lepší video než to z těch učňovských dílen, které tady někdo nedávno dával a na to se nešlo koukat skoro vůbec. U prvního videa se zmiňuje o výletu drátu, ale asi jinými slovy. Říká že by neměla být hubice od materiálu dále než 20mm. I tak to je pěkně udělané, ukazuje jaký má mít oblouk zvuk při zkratu a jaký při sprchovém režimu. Když si zajdete do nějaké menší strojírenské firmy, asi budete brečet jak uslyšíte názvosloví moderních svářečů. O napětí asi nepadne ani slůvko, dnes všichni jen Ampéry, ani ten svářecí proud kolikrát není slyšet.
To že se autor videa nezmiňuje o přechodovém pásmu a synergii? Buď schválně a nebo o tom ani neví, že nějaké přechodové pásmo je. Jsou to podle mě videa pro majitele klasických odbočkových mašin, popř. moderních invertorových, ale s manuálním nastavením. Mám taky takovou a nedám na ni dopustit. Jak koukám kolem sebe na moderní mašinky pofiderních značek a firem, tak kolikrát nechápu jak to může někdo vychvalovat do nebes.
A chtěl bych se prosím slušně zeptat. Kdysi jste mi tady i jiným psal, že asi nad 23V je právě přechodové pásmo, zhruba do 27-28V, pak už je sprchový režim. Proč tedy programy v synergii jedou i přes tohle pásmo? Nebo synergie je jinak řešená a tohle se nemusí řešit? Děkuji
Celkem hezký video s praktickou ukázkou, jak to nastavit uchem. Nedostatky to má, jak píše jirkati: (u něj je to profesionální deformace, asi jako kdyby mně někdo vykládal nepřesnosti o OSI modelu )
- nejdřív oprava - o výletu drátu se tam mluví, ale jen u zkratového procesu. U sprchy nikoliv, což je chyba; u sprchy se výlet nastavuje jinak a o tom ani slovo.
- názvosloví (volty x napětí) bych pominul, ne každý ví, že jednotka volt udává velikost napětí. Ale každej ty volty vidí na displeji svářečky
- ty ampéry jsou řekněmež doplňková informace těm, kteří jsou zvyklí na metodu MMA a s MIG/MAG ještě nedělali. Pro snažší orientaci. Ale zase nepřesnost v tom, jakou svářečku je nutno na sprchu mít. Mluví o ampérech, ale je to o voltech. A uvádí zbytečně velké ampéry (> 300A)
- vysvětlení přechodové oblasti charakteristik mi nechybí; video je o tom, jak nastavit správný proud, ne o tom, co dostanu, když to nastavím blbě
- co tam naopak chybí je, že sprchou se dá svařovat jen s mix plynem, ne s čistým co2. Pokud chce někdo vyzkoušet sprchu, aniž by měl mix, tak bude mít smůlu a než na to přijde, bude ho to stát čas.
- on sám synergii nemá, takže o ní nemluví, což je celkem pochopitelný. Nakonec, obvykle se stejně musí trochu do synergie sáhnout.
Výlet drátu (nejen) má uvedený v těch tabulkách (pro drát 0,8-1-1,2 mm), co ukazuje ve videu a jsou ke stáhnutí na jeho webu. Ano, nevyjadřuje se úplně odborně, ale za to srozumitelně a z názorných ukázek to pochopí každý.
Co říkáte na jeho kouťák (puťte si titulky)
https://youtu.be/cHUgdyUhDXg?si=nHa88bD1cN6Y6IYR
a stoupačku?
https://youtu.be/b_Qjf4h-Q_0?si=RBh0d4k51sZgQwaw
Ty jeho stránky nefungují, alespoň mě ne.
Tabulky:
0,8mm
http://files.vlastnawebstranka.websuppo … cb25f8.pdf
1 mm
http://files.vlastnawebstranka.websuppo … 10ca42.pdf
1,2mm
http://files.vlastnawebstranka.websuppo … 028cbf.pdf