SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Pokiaľ bude použitý ručný XRF analizátor(spektrometer), tak z uhlíka by som si ťažkú hlavu nerobil, nakoľko pokiaľ viem, na meranie uhlíka nie je určený. Na tento účel sa používa napr. iskrový spektrometer.
Čo sa týka prípravy meraného povrchu pre meranie pomocou XRF, citujem:
“Pre spoľahlivé a opakovateľné merania je potrebné pripraviť meraný povrch. V ideálnom prípade by sa mal zbrúsiť; ak to nie je možné, mal by sa aspoň očistiť od hrubých nečistôt a utrieť acetónom alebo alkoholom. Ak chcete analyzovať kremík, nepoužívajte brúsivo z karbidu kremíka.”
bourač napsal(a):
Dle španělského popisu jsou zde tlaky páry až 300Bar a teploty 450°C
To jsou nadkritické hodnoty vody, to je cca teplota 375 C a tlak nad 218 Bar. Zmizí rozdíl mezi kapalinou a párou a vlastní voda či něco mezi kapalinou a párou začne být chemicky velmi agresívní. Jsou to speciální slitiny mimo tady toho používané na kotle, výměníky na přehřátou páru atd u moderních tepelných elektráren a asi i jaderných produkujících páru o velmi vysoké teplotě a tlaku - aby výroba elektřiny měla co největší účinnost.
bourač napsal(a):
Několik hektarů zrcadel odráží sluneční paprsky do jednoho bodu nahoře na věži.
Je to projekt který se nerealizoval a vyrobené zařízení jde do šrotu.
(pro bobo - není to odkaz předků )
Dle španělského popisu jsou zde tlaky páry až 300Bar a teploty 450°C
Trysku tvoří roura se stěnou 5 cm světlost cca 25 cm. Hmotnost jedné "trysky" cca 2 tuny.
Chtěl jsem se zeptat - Franka, Famatera a dalších mistrů co to může být za materiál.
Odřezal sem pomocí flexy kousek materiálu a vzal ho na analyzátor.
Plochy kde jsem neřezal měřák ukazuje 95% Al - zařízení je totiž natřené hliníkovou barvou.
Plochy řezu od flexy ukazuje 30 - 50% křemíku, 20% železa, 7% Titan, taky Mangan a Antimon vše několik procent.
Dotaz: co ten křemík? To je nesmysl a pochází to od řezného kotouče flexy? Nebo je možné že existuje taková slitina?
Když plochu pro měření očistím (nebyl čas) pilníkem - nevznikne kontaminace železem, uhlíkem z pilníku?
čím to očistit? Plamenem?
No, já tedy netuším, co za slitinu by to podle tvého měření mohlo být. Já jsem v práci používal Niton XL2 XRF Spectrum Analyzer, kde bylo doporučeno povrch jemně obrousit, aby byl kovově čistý, bez známek koroze, očistit acetonem a měření 3x opakovat na různých místech.
My jsme vyráběli armatury pro nukleární elektrárny a ty materiály pro extrémní teploty, tlaky a vysokou radiaci byly velmi speciální. Byly to slitiny na bázi Niklu Incoloy, nebo Inconel.
Díval jsem se do magazínu a tvému složení by byla nejblíže nějaká Incoloy a tady je tabulka. Tedy určitě bude chyba v obsahu Si. To vysoké procento je nesmysl. To opilování povrchu určitě neovlivní % C.
Díky Franku,
to měření včera bylo ve stresu a časové tísni. Vůbec jsem si neuvědomil že to neukazuje hodnotu Ni, možná je ten aparát rozbitej (častá věc) možná že to místo Ni psalo Si, pak to dává smysl.
Při autogenu se to chovalo jako normální nerez s niklem.
Hodnoty jsem si neopsal ale při všech pokusech to ukazovalo Fe 20% a Ti 7%
A je to silně magnetické. Půjdu to změřit jinam
Bourači, asi nejjednodušší bude vybrousit a vyleštit malý kousek zamokra jako se dělají vzorky na leptání svárů. A teprve potom analyzátorem najiskřit a vyhodnotit. Výhodou je možnost udělat více měření na jedné čisté ploše.
Jinak ty tlaky a teploty nejsou z hlediska kotlařiny nic extrémního. Třeba obyčejná 20CrMo4 snese takové zatížení zcela bezproblémově.
bourač napsal(a):
Díky Franku,
to měření včera bylo ve stresu a časové tísni. Vůbec jsem si neuvědomil že to neukazuje hodnotu Ni, možná je ten aparát rozbitej (častá věc) možná že to místo Ni psalo Si, pak to dává smysl.
Při autogenu se to chovalo jako normální nerez s niklem.
Hodnoty jsem si neopsal ale při všech pokusech to ukazovalo Fe 20% a Ti 7%
A je to silně magnetické. Půjdu to změřit jinam
Za málo, bourači. Ano i ten přístroj se může porouchat. Pokud si vzpomínám, tak my jsme jej museli každých půl roku nechat kalibrovat...