SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj všem borcům a fachmanům!
Jsem z těch, kteří se učí svařovat a kupuji si různé "hračky" na železo. Zajímám se teď o TIG. Pročetl jsem si vše, co jde k této metodě. Mám KitIN LA, chci koupit hořák. Doporučíte mi někdo dobrého prodejce?
Mám ještě dotaz: Mám i Plazmu. Je možné při výměně hořáku a vstupního plynu změnit na TIG HF?
Zdar Všem, Gili
Jako z plazmy udelat tigovku ? tak to bych opravdu nezkoušel, protože z konstrukčního hlediska je to úplně jiný princip. Navíc plazma je konstruovaná na stlačený vzduch a ne na plyn, je tam větší průtok a tlak kolem 5 Mpa
A napětí kolem 300 V !!!
Editoval killer (18-05-2010 20:57:25)
Jen malá oprava tlak 0,5MPa neboli 5bar.
Ano, tlak se dá ovládnout redukčním ventilem, průtok přiškrtit kohoutem. Napětí naprázdno sice je 250V, pracovní ale jen 100V. Jinak vysokofrekvenční oscilace v řezačce také způsobuje ionizaci. Našel jsem zařízení ZDROJ TIG 200P AC/DC/CUT, které tuto kombinaci funkcí umožňuje.
Ptám se teoreticky.... Díky
Za hořák ti poradím asi Binzela (kvalita a cena) je na něj vše dobře dostupné a je opravdu velmi kvalitní. Co se týče teorie, tak teoreticky jde spousta věcí. I udělat z plasmy TIG, ale musel by ses poštourat v řízení zdroje (udělat správnou pro tig charakteristiku) a seštelovat HF zapalování se zdrojem. Napasovat tam TIG hořák. Není toho málo a není to hlavně ani teoreticky žádná legrace.
MiraGSX napsal(a):
Jen malá oprava tlak 0,5MPa neboli 5bar.
Pravda, 5 Barů
Gili2004 napsal(a):
Ano, tlak se dá ovládnout redukčním ventilem, průtok přiškrtit kohoutem. Napětí naprázdno sice je 250V, pracovní ale jen 100V. Jinak vysokofrekvenční oscilace v řezačce také způsobuje ionizaci. Našel jsem zařízení ZDROJ TIG 200P AC/DC/CUT, které tuto kombinaci funkcí umožňuje.
Ptám se teoreticky.... Díky
Ano, pokud je to konstrukčně vyřešeno jedním zdrojem tak to je určitě zajímavá věc, kterou jsem v praxi ještě neviděl, ale čistě teoreticky ta úprava palzmy na TIG by byla opravdu velmi náročná.
gondis> Tak tak, člověk by v tom nechal spusty času a nakonec se vyšplhal s cenou výš, než kdyby plazmu kupoval od číňana.
Gili2004> Co se tohoto zdroje týče TIG 200P AC/DC/CUT, nevidím problém proč by plazmu mít neměl. Tj na AC TIG je potřeba HF zapalování, navíc je řízena IGBT tranzistory takže je stačí napájet vyšším napětím a plazma je tu.
Už jsem viděl nějakýho číňana tig/plasma s hf, prý to makalo
Děkuji za názory a podněty. Mám právě nejspíš rákosovou plazmu za 5000 z Aukra. Řeže krásně a skutečně 10mm není problém. Plazmu nechám plazmou a zůstanu tedy u klasiky TigLA, plyn budu pouštět přes ventilek, nebo elektroventil ovládaný pedálem a bude to.
Díky a pěkné houseky.... Gili
ůplně v pohodě s tou plazmou můžeš vařit když na ni dopasuješ ten hořák což taky néni problém a pokud ti bude stačit proudový rozsah plazmy nemusíš se v ničem štourat a upravovat mám to vyzkoušeno