SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Chlapi, existuje metoda, jak nabarvit hliník jinak než eloxem?
Když už máte hotovou konstrukci.
Mám rok na střeše fotovoltaické panely na vlastní kontrukci a jak to bastlím sám a svépomocně, tak mám pár čených panelů na obyč hliníku a obecně se mi moc čistý hliník na šedý střeše nelíbí. Stavím si to bez dotací, takže kupuju věci různě ve slevách.
Editoval dede (11-03-2023 16:55:56)
Normálne farbou určenou na hliník .
Základní barva na lehké kovy a potom vrchní email požadovaného odstínu. Já používám pro tyto účely Formex, nejlepší vlastnosti mívá odstín "Bažina" - tedy zelený. Vrchní barvy lze použít jakékoliv - nitro, syntetika.
Přesně tak.
Jen nejde úplně použít jakékoliv vrchní barvy. Jenom ty, co se s tím Formexem snesou.
Já bych místo Formexu možná použil i něco novějšího. A na to vrchní email přímo doporučený na ten základ.
Ve fotovoltaice beztak létají běžně stovky tisíc, další tisícovka za dražší barvu už nehraje moc roli.
Normálne polyuretánovou jednošichtovkou na hliník to natri .
Akurát nie štetcom ale valčekom .
Díky za tip na ten Formex. Já včera hledal nějaké info a všude doporučovali "reaktivní základ" což jsou dvou složkové základovky používané autolakýrníky. Ale ty ceny celkem brutus.
Na střechu bych kvůli trvanlivosti na UV záření nedával jen jednu vrstvu. Tak dvě až tři vrstvy, aby tam bylo tak 120 - 150 mikronů. První vrstvu štětcem, protože ten případný prach, slabou mastnotu a podobně mechanicky odtrhne od kovu a zalije do barvy, takže vrstva líp drží.
Jednošichtovka na víc vrstev potom vyjde hůř než speciální, základ a na to vrchní email.
Reaktivní základ by měla být něco jako řídká základní barva s obsahem kyseliny, která čerstvý hliník trochu naleptá, aby další vrstva barvy měla větší přilnavost. Mělo by ale stačit, když se holý hliník nechá nějakou dobu, třeba rok na venkovním prostředí, slunci a dešti oxidovat a potom se vezme základní barva na barevné kovy.. Hliník je ale na lakování trochu zrádný, v procentu případů nebo tak nějak se oxidy hliníku na povrchu utvoří takovým způsobem, že barva na tom nebude držet a opadne. A nic se proti tomu neudělá, protože se to dopředu nepozná. Obvykle to ale drží.
Editoval Radim (11-03-2023 17:15:06)
Body 960 2K Reaktivní základ 1l/bal
Stránky: 1