SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
m.evil napsal(a):
Niečo zo zvárania roxorov: https://youtube.com/shorts/f2dYBPXnlh0?feature=share
Perfektní! Takže vlastně sváření pod tavidlem...
Super , teplem degradovaná zona .... a nebude to domácí garáž ....
nedávno jsem viděl v TV v pořadu "Megastavby" jak stavěli nějaký mrakodrap a právě připravovali betonování a zasouvali do bednění armaturu. Všechno měli zdrátované.
Honza007 - ve kterém roce jsi dělal ty zkoušky ve Svářečské škole v Energomotážích? Jinak - ta firma totálně klekla a byla podivným způsobem rozprodána.
Uz to je cca 20 let mozna i malilinko vic.
Famater napsal(a):
nedávno jsem viděl v TV v pořadu "Megastavby" jak stavěli nějaký mrakodrap a právě připravovali betonování a zasouvali do bednění armaturu. Všechno měli zdrátované.
Pozerávam to na Prima Zoom, ale zae to neber ako bernú mincu, lebo to je AMERIKA - tam je všetko inakšie, ako u nás. Ak by si si pozrel film ako stavajú domy, tak u nás sa sadrokartón skrutkuje na rošt zhotovený z UD a CD profilov, ale v Amerika to pripevňujú klincovačkou do dreva. Mám zopár fotografií, ako v americkom drevodome montujú zvod z hromozvodu do zeme. U nás pekne na konzoly z odstupom od strechy a fasády domu a v Amerike jednoducho hrubý vodič od hromozvodu "u" svorkou rovno na drevený trám domu. Takže vivat AMERIKA.
Editoval Juraj.A (27-01-2023 10:31:35)
Juraj.A> Tam se staci rozhlednout nekde ve vetsim meste, ta elektrikarina je obcas dost sverazna.
A asi i trochu jedou v ruskem stylu "nas mnogo" - mel jsem prilezitost tam (kousek od Portlandu) byt na den nezavislosti a kdyz jsem videl, jak nelegalne velke rachejtle (pasovane z Mexika) dopadaly na strechy tech drevenych baracku...
jirkati napsal(a):
Honza007 - ve kterém roce jsi dělal ty zkoušky ve Svářečské škole v Energomotážích? Jinak - ta firma totálně klekla a byla podivným způsobem rozprodána.
Těch zaniklých firem je asi celá řada. Já jsem naposledy v ČSSR dělal tzv, Státní zkoušku od fy Průmstav Praha v Běchovicích. To už je víc než 40 let. Spolu s panem Liptákem, potom jsme spolu svařovali v jedné partě na JE Dukovany... Mně potom vyhodili, že by u takového "elementa" mohla nastat možnost sabotáže... Koukal jsem on to tam po revoluci dotáhl hodně vysoko. On byl proti mně o dost mladší.
https://www.svum.cz/oddeleni-svarovani Ing. Ondřej Lipták.
Wow, to já zde v US tak vysoko nevystoupal... Ale zato jsem pracoval na dost zajímavých zakázkách i pro NASA, chemický i petrochemický průmysl, nukleární elektrárny ap...
Juraj.A napsal(a):
Famater napsal(a):
Pozerávam to na Prima Zoom, ale zae to neber ako bernú mincu, lebo to je AMERIKA - tam je všetko inakšie, ako u nás. Ak by si si pozrel film ako stavajú domy, tak u nás sa sadrokartón skrutkuje na rošt zhotovený z UD a CD profilov, ale v Amerika to pripevňujú klincovačkou do dreva. Mám zopár fotografií, ako v americkom drevodome montujú zvod z hromozvodu do zeme. U nás pekne na konzoly z odstupom od strechy a fasády domu a v Amerike jednoducho hrubý vodič od hromozvodu "u" svorkou rovno na drevený trám domu. Takže vivat AMERIKA.
Len krátku poznámku:
Tak ako sa robia bleskozvody v Amerike a spol, tak sa niekedy robili aj u nás do 50 rokov.. Napr. u mňa v areáli je budova zo 17 storočia a bleskozvod je viazané kovové lano uchytené v očkách na dlhých klincoch, zakopané v zemi - zvyšok z pôvodného 140 ročného bleskozvodu, časť bola inovovaná v roku 1943 obdobným spôsobom. Avšak je konštrukčne rovnaký ako ten novodobý Americký...
Drevostavby ktoré staviame, robím v zásade bez kovových profilov, rošt je tvorený z drevených hranolov a subjektívne ide o technicky lepšie riešenie v drevostavbách. A hlavne ide o menej pracný, časovo veľmi efektívny spôsob. Aj tak, inštalačná predstena drevostavieb, tvorená z profilov, či drevených hranolov, na ktorú sa uchytáva sádrokartón.. je vyrábaná iba kvoli tomu, aby sa zjednodušil systém inštalácie rozvodov... bez porušenia vnútornej parobrzdy, hlavne ak ide o difúzne uzavretú drevostavbu. Ak sa dobre spraví parozábrana a ošetria sa všetky prechody proti prenikaniu vlhkosti a zároveň má drevostavba dostatočnú hrúbku izolácie, tak sadrokartón, či iný záklop sa rovno môže uchytcovať na rámovú konštrukciu, čo sa tiež veľmi často používa v Amerike a u nás absolútne minimálne...
A stavebnú ocel zváram, hlavne ak robíme úzke betónové konštrukcie, kde nie je vhodné používať ohýbané strmienka, kvôli obmezdenému priestoru - občas je to potom rýchlejšie a menej pracné, ako vyrábať 5x5 cm strmienka a ešte ich aj viazať.. teda pokiaľ to projektová dokumentácia umožňuje a statik zahrnul túto možnosť vyhotovenia spolu s technológom :-)
Editoval jarinox (30-01-2023 11:52:51)
A pak se dostane dovnitř dřevostavby jedna myš nebo tam kvůli něčemu přiletí pár pořádných brouků s pořádnými kusadly a parozábrana je na kusy. A za 5 - 10 let je kvůli kondenzované vlhkosti na kusy nějaký nosný trám...
Radim napsal(a):
A pak se dostane dovnitř dřevostavby jedna myš nebo tam kvůli něčemu přiletí pár pořádných brouků s pořádnými kusadly a parozábrana je na kusy. A za 5 - 10 let je kvůli kondenzované vlhkosti na kusy nějaký nosný trám...
Ak je drevostavba s rozumom navrhnutá a dobre zrealizovaná, tak riziko je minimálne. Základom je rozvody umiestniť do interiérovych priečok, mať difúzne otvorený prestup smerom von na obvode (ak sa kondezuje vlhkosť pri poruche, musí mať kam odísť). Ak je trvalý výskyt hlodavcov a hmyzu, tak pred parozábranu dávam mušacie kovové pletivo a na rizikové miesta (odvetraná fasáda) zas hliníkové perforované pásy. Zároveň každý jeden detail nadpojenia steny, vnútorného obkladu dôkladne zatmeliť, utesniť, prípadne ako izoláciu (výplň rámovej konštrukcie) použiť sklennú vatu a namiesto sadrokartónu použiť cementotriesku. Myší a hrabošov máme miliardu, hmyz sa preháňa po interiéroch a fólie sú neporušené po pár rokoch prevádzky (overené Blower-door testom).. Problém je, že myš sa väčśinou dostáva z vonkajšieho prostredia dovnútra (za teplom, za jedlom) a v našich európskych podmienkach používame drevovláknité izolácie, polystyrén a podobne, ktoré myši milujú
Editoval jarinox (30-01-2023 13:42:19)
Proste palena cihla je bullet-proof .
O tom , jaké krásné domky si staví šplhavci na izolovaných stěnách jsou popsány legendy .... No jo , vono mít izolované obydlí .
Radim napsal(a):
Kde žijete? To je naprostá pitomost. Kolik takto postižených trámů jste viděl doopravdy? Tady v okolí stojí pár domů, některý je i 180 roků starý a nic takového se mu nestalo. Stavební dřevo se používá tzv. "Pressure treated" to znamená dokonale odolné proti hlodavcům, hmyzu a vlhkosti. To obyč. dřevo se používalo tak na stavbu stodoly.
No v Evropě se obyčejné dřevo v podstatě zase používá, protože všechny prostředky víc účinné proti hmyzu nebo dřevomorce zelení ochránci vyřadili a zakázali jako příliš toxické. Běžná impregnace na dřevo, i když tlaková ve výrobním závodě má tady v Evropě vesměs na hmyz a určitě na hodavce pouze odpuzující účinek, není pro ně jedovatá. Takže pokud hlodavec nebo hmyz musí, tak tam proleze a za pár let, až ty chemikálie vyprchají, tak se třeba i zahryzne.
Pak je tam další věc a sice míra předepsané tepelné izolace, která u nás už musí odpovídat tuším víc než 20 centimetrům polystyrenu. Neboli ve stěnách jsou krásné prostory, které, až ty odpuzující chemikálie trochu vyprchají, budou přepychové bytečky pro hlodavce i pro hmyzáky. A hlodavec si vždy dírku najde , vyhryže šterbinu atd. V novém domě ne, ale když dům už pár let funguje, leckde se něco odchlípne, posune atd a není v silác uživatele všechno toto uhlídat.
Také bych měl Franku obavu . Jestli žiješ v baráku , jehož stěny jsou plné jedu , potěš koště . Zvláště před 50sáti a více lety se tam používaly těžké jedy běžně a desítky tisíc lidí na to zdravotně dojely . To není pohádka .
Radim:
Tak jasně, mezi EU a USA je v lecčems propastný rozdíl. Podle mého názoru ty evropské zákony a nařízení jsou "tochu" přehnané. No, ta tlaková impregnace obsahuje chemikálie, které hned tak nevyprchají, nevím teď z hlavy přesně, ale jsou to látky obsahující As a možná i jiné. Mám z toho konstrukci skleníku - mnoho let, vyloženě vlhké, teplé prostředí a ani náznak plísní, hub, nebo nějako tlení z vlkosti... Izolace se zde provádí nafoukáním pěny do prostoru konstrukce stěny. Zvenku se používá na stěnu fólie a na vrch potom tzv, siding, buď kovový, nebo plasik. Obojí má výhody a nevýhody. Ten kovový myš tedy rozhodně nenaruší, ale nevýhodou pak je, že z baráku Faradayova klec
bobobo napsal(a):
Také bych měl Franku obavu . Jestli žiješ v baráku , jehož stěny jsou plné jedu , potěš koště . Zvláště před 50sáti a více lety se tam používaly těžké jedy běžně a desítky tisíc lidí na to zdravotně dojely . To není pohádka .
Tak plné jedu... No jsou, ale do styku s nimi prakticky přiješ při stavbě a potom už ne. Nevypařují se, jsou to soli arzénu a mědi. Mohly by být škodlivé při vyluhování do vody, ale to jedině v extrémní situaci... No, pravda je, že nic není dokonalý. Při zacházení s nimi jsou nutné, zejména při broušení, používat ochr. pomůcky, to je fakt.
Schválně jsem si našel, co se používá na ipregnaci dřeva - pokud to někoho zajímá, mělo by to být přeloženo do ČJ: https://www-epa-gov.translate.goog/ingr … esidential
Editoval Frank (30-01-2023 21:08:42)
V nasich koncinach je drevostavba z panelov prefabrikovanych z fabriky uz taka draha ako klasika z tych nekvalitnych tehal alebo ytongu-porfixu A napriklad zase prirodny Dreveny zrub nesplna terajsie normy co sa tyka tepelneho odporu + vacsie ryziko vyhorenia-par zhorelo + casta udrzba-osetrovanie dreva. Ale vyzera stale nadcasovo .Ale tiez je drahy ! Ono v nasich koncinach aj tak malo kto vie dobre postavit drevostavbu-hlavne co sa tyka detailov. A ci clovek bude mat drevostavbu alebo obycajnu murovanu je uz asi skoro jedno. Lebo aj taka banalita,ze bude mat klasicku dajme tomu Ackovu strechu a byvat pri lese a navstivi ho kuna alebo plch. Tak je ,,vymalovano,, ! Tie potvory sa dostanu do strechy do izolacie a potom treba tak ci tak rozoberat celu strechu-krov . Par takych striech som bol rozoberat a tisicove skody pre majitelov .
No u nás se na ochranu dřeva používají hodně boritany klidně i obyčejný borax a potom pyrethroidy, jeden z těch méně toxických. Zakázány byly třeba prostředky na bázi organocíničitých sloučenin, které byly dost účinné.
Pentachlórfenol byl zakázaný snad už za socíku, prostředky s arzenem se snad vůbec nepoužívaly a tuším obojí sloučeniny, pentachlorfenol i prostředky na bázi arzenu jsou u nás označovány za látky potencionálně karcinogenní.
Na venkovní ochranu dřeva se jinak u nás myslím pořád prodává karbolin. Jinak u nás nyní "jede" ekologická ochrana dřeva dřevným dehtem coby přírodním produktem, ceněné mají být dřevní dehty ze severského jehličnatého smolnatého dřeva a pak vedle lněného všelijaké oleje. To je ale spíš určené na kutilskou úpravu dřeva obyčejným nátěrem.
Ale pokud by se tyto prostředky použily na pořádnou hloubkovou tlakovou impregnaci dřeva, byl by to v ochraně dřeva úplně jiný level.
Zajímavá je ta kvarterní alkalická měď ACQ. V prostředí amoniaku - čpavkové vody vytváří měďnatý ion ve formě hydroxidu měďnatého Cu(OH)2 s amoniakem komplexní kation, tuším ve složení Cu(NH4)4 , který by měl být hodně pohyblivý a tak by se měl tlakem snadno dostat do toho dřeva hodně hluboko. A po vyprchání čpavku tam ve dřevě zůstane nerozpustný hydroxid až oxid měďnatý jako ona žádaná sloučenina. Amoniak by taky měl chemicky trochu měnit složení vlastního dřeva a tím zařídit, že někteří hmyzáci a houby to dřevo nepoznají a tím ho nenapadají.
Joe66 napsal(a):
Lebo aj taka banalita,ze bude mat klasicku dajme tomu Ackovu strechu a byvat pri lese a navstivi ho kuna alebo plch. Tak je ,,vymalovano,, ! Tie potvory sa dostanu do strechy do izolacie a potom treba tak ci tak rozoberat celu strechu-krov . Par takych striech som bol rozoberat a tisicove skody pre majitelov .
To je ale chyba v koncepci. Zateplená střecha je totální nesmysl, protože stačí jedna malá chybka v krytině a fólii pod krytinou . Způsobená třeba hmyzem, když ne chybou montáže. A už jde do zateplení srážková voda a vlhkost nahnaná tam třeba větrem a než to majitel zjistí, má metry čtvereční krovu totálně zhnilé. Bohužel ale naše předpisy zateplenou střechu požadují.
Radim - Ano, s tím souhlas! Tady ty dehtové a karbolinové přípravky se používají také na venkovní impregnaci dřeva. Typické jsou sloupy el. vedení.
Jinak to stavební dřevo(pressure treated) je rozděleno na dvě skupiny. Pro použití na styk se zeminou a potom na vnitřní konstrukci. Na pohled je vidět rozdíl v zabarvení.
Radim si si zle precital. Ziadne zla koncepcia ale obycajna ,,navsteva,, z lesa Videl som ako kuna rozhryzla osb doskove podbytie stablonu na tusim 11rocnom dome.Lebo si proste jednoducho ,,zaumienila,, ,ze mladym buducim kunam bude pod strechou lepsie Ze banalita ale n,a,s,e,rie
Tak musí být velmi pečlivě udělaná krytina. Já má starou neizolovanoui střechu a tam, když například fouká od severu, tak mi leckde mezerami nafouká klidně třeba litřík sněhu. Jenže pod neizolovanou střechou já ten sníh hned uvidím a může ho většinu omést, vybrat a odnést. A i když ne, při první oblevě to roztaje a potom během dalších 14 dnů uschne a zase to střechou coby pára uteče ven. A střecha takhle může držet desítky let.
jenže na těch izolovaných střechách je pod krytinou, jestli tomu dobře rozumím, pariopropustná fólie a pod ní je hned izolace. A pod izolací další fólie, už nepropustná pro vlhkost. A když tam jsou mezery v krytině, tak je ta fólie na tom kousku štěrbiny přímo na vzduchu, větru a světle. Kdoví kolik let stačí k tomu, aby folie vlivem světla zkřehla a potom vlivem větru třeba za mrazů, se roztrhá. A potom tam tou dírou bude foukat větrem sníh a déšť přímo do izolace, kde se ta vlhkost bude hromadit a pohybovat vlhnutím dolů se spádem střechy. A likvidovat dřevěné nosníky, dokud doslova kus střechy nezačne padat.