SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tak ještě můžeš kouknout na další videa, co všechno se s tím dá dělat: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=13074
Editoval autocross (16-10-2022 09:53:20)
Frikulin: Nevím jak ta mašina z Lídlu, ale už to jsou všechno invertorové mašiny, takže lepší než odbočkový Einhel určitě. Ale jak už jsem psal předtím, je potřeba si pohlídat aby mašina uměla i ty nižší nastavení, některé to neumí. Jestli TIG, tak pulsní režim umí i třeba Omicrony Gama 1500-1900L Hf. Ty slabší koupíte už kolem 10 tisíc samotný zdroj a k tomu příslušenství. Nevím kolik dnes vyjde láhev, ale redukční ventil cca 1000, hořák asi 2500.
Frikulín, tiež mám spomínaný einhell. Nazváral som sa s ním dosť, celkom ho poznám. Tenké plechy sú peklo. Zvára pekne materiál 2-3 mm. 1,5 mm už ide ťažko, 4 mm pre zmenu po pár minutach vypne tepelná ochrana. Takže na jokle slušný stroj. Kúpil som omicron 206 - tá mašina má pulz a je to úplne iné zváranie. 1 mm plech nie je problém. Samozrejme, stále je to ťažké, ľahko sa prepáli, ale už to nejak ide. Takže ak máš skúsenosti s mag zváraním, hľadaj niečo, čo má pulz. Ale keby potrebujem viac zvárať tenké plechy, tiež idem do TIG, jak píšu ostatní.
Inak, ja dorobím do toho Einhella pulzný režim, chcem ho používať na tenké plechy do 2 mm, na to má výkonu dosť. Ovládanie cez arduino. Už je to rozpracované, ak to dotiahnem, dám vedieť. Ale to už asi budeš mať problém vyriešený
Editoval jean (16-10-2022 11:02:18)
Jean: pulsní režim ani nepotřebujete, jen dejte jinou regulaci, nejlépe na principu pwm a uvidíte ten rozdíl. Prostě aby jel elektromotorek i pomaličku plynule, neškubal jako to dělá s originální deskou.
varok napsal(a):
Jean: pulsní režim ani nepotřebujete, jen dejte jinou regulaci, nejlépe na principu pwm a uvidíte ten rozdíl. Prostě aby jel elektromotorek i pomaličku plynule, neškubal jako to dělá s originální deskou.
Môžem potvrdiť. PWM regulátor som namontoval - presnejšie povedané - dal namontovať do môjho starého Powermat S-Mig 160 a zvára sa ním lepšie.
Nevím jestli všechny, ale ty modré Einhel mašiny co jsem viděl měly regulaci že jen na maximální otáčky to jelo docela plynule, ale na nižší otáčky to hrozně škubalo. S takovým posuvem vám to pěkný svár neudělá. Třeba co jsem měl kdysi Bimax od Telwinu svařoval mnohem pěkněji a to prosím i na nižší stupně. Regulace posuvu nevím jestli byla pwm, IO myslím 4069, to už si nepamatuju, ale motorek posuvu jel krásně plynule i na malé otáčky.
Tak jedná se spíš o to, že pro plynulý chod musí mít ta regulace zpětnou vazbu na otáčky motorku. Jak to nemá, tak otáčky kolísají podle toho, jak moc je vlastní mechanická konstrukce motorek plus převody na pohon drátu stabilní, robustní a přesná bez nějakého peridického kolísání odporu toho drátu v bovdenu.
Jenže běžné PWM regulace žádnou zpětnou vazbu nemají.
Nevím co tu řešíte? Upravovat, jak to nazvat? Věc, která už z principu fungovat dobře nemůže a nebo koupit něco, co funguje? Každopádně, na konkrétní práci je stejně MIG/MAG nevhodný. Sám jsem koupil multifunkci MMA-MIG/MAG s dvojitým pulsem s tím, že už mi to bude stačit na všechno a samozřejmě, že ne. Lift TIG to mělo, ale to jsem ani nezkoušel.
Tazateli bych opravdu doporučil toho Ideala, co jsem dával odkaz a sice multifunkci MMA, MIG/MAG, HF ACDC TIG v jednom. Chybí tomu už jen ColdTIG, jinak je tam vše, co běžný smrtelník využije. Sám jsem si myslel, že MMA nikdy potřebovat nebudu a se svým Sparusem jsem nakonec nejvíc vařil litinu právě v MMA.
A ten Ideál ve slevě za 30 litrů mi příjde jako hodně dobrá nabídka, zlevňovat se to jistě nebude, jako všechno.
Všem Vám velice děkuji za přínosné rady. O "úpravách/opravách" Einhellu jsem si toho načetl dost. Je pravdou, že jeklovinu sváří prostě relativně dobře...ať už jsem si dělal ponk nebo regál nebo sem potřeboval svařit stojánek na motorce, držák....vždy to prostě strčím do zdi, pustím plyn, nasadím kuklu a jedu... Ta 0,8 mm plech je boj...i tak to umím. Celý den dneska chodím kolem výfuku, který sem dělal...samozřejmě pohledově hrozné- funkce tam ale je. 30K za svářečku dát nemůžu....to by mě moje milá roztomilá sežrala...dost na to, že sem dal 50K do motoru pionýra...(a to neví všechno)... Nezbyde než to pečlivě stehovat, vnitřky vybrušovat a když budu chtít pěkný svár tak půjdu 400 metrů za Frantou...to je bůh co se týče svařování... Myslel sem si, že tak 10 bych investoval jenže opravdu potřebuju jen jednoúčelově svařit výfuk a zkusit ho.... všechny ostatní "prasečiny" mi řeší Einhell. Nevím...koupil bych něco bazarového, ale když se v tom nevyznám...aspoň zkusit bych si to chtěl....
Těch 30 je za tzv. multifunkci. Jestli vám ten Einhel stačí jako tzv. COčko, tak vám stačí jen TIG, ale koukněte raději po nějakém s HF zapalováním. Jak jsem už psal, takové se dají sehnat už okolo 10 tisíc, možná nějakou čínu už i s hořákem. Láhev s plynem budete muset koupit ale tak i tak. Občas se dají sehnat ty malé 8L na bazoši apod. Kolem 2500 plná.
Charon napsal(a):
Jenže běžné PWM regulace žádnou zpětnou vazbu nemají.
Nemají, protože potom musí být regualce propojena s motorkem čidlem otáček. Těžko bude asi někdo do levné svářečky a k levnému motorku dělat regulaci se zpětnou vazbou, která odečítá otáčky z naindukovaného napětí na zrovna nevyužívané cívce a procesorem pak tu zpětnou vazbu počítá. Jako je u motorků BLDC třeba na elektrických skútrech.
Pro zajímavost...... tady poláci udělali slušný packet https://allweld.pl/spartus-multi-pro-20 … -mig-3-tig
Regulace otáček se zpětnou vazbou se užívá i u vrchních fréz na dřevo. Technicky to není velký problém. Do prázdné krabice einhelu by se to jistě vešlo. Ale má to smysl?.
Frikuline, nevím čím se zabýváš a jak předpokládáš další vývoj tvé činnosti. Teď řešíš jeden problém. Když ho separátně vyřešíš, jaký další problém budeš řešit? Nevyplatilo by se ti vyřešit problém i s ohledem na ev. další potřeby? Viz příběh autocrosse a dalších?
Tam je asi problém, že regulérní čidlo otáček vyjde minimálně na pár stovek, kdyby to chtěli levnější, asi by to museli nějak zbastlit a to asi naráží na další problémy. Pokud motorek bez zpětné vazby přináší při trošku větším opotřebení nebo podobně nepravidelnosti, které by zpětná vazba potlačila, tak by to asi smysl mělo.
To, co jsem uvedl jako příklad spodní frézy, je to jednouše, na hřídeli motoru je váleček a magnety a k tomu mag. snímač. Ale jde o něco jiného. Fréza pracuje s proměnným zatížením a změna otáček by způsobovala změnu kresby, kterou féza na povrchu zanechá. To ale u podávání drátu není. Drát by měl být čistý a bowden v pořádku tak, aby nedocházelo vlivem pohybu hořáku ke změnám mech. odporu. Podavač by při správném seřízení a zachovalých kladkách měl s rezervou odpory v cestě drátu zmoct.
Řízení se zpětnou vazbou považuji v tomto případě za luxus.
Editoval Famater (17-10-2022 10:11:39)
Ano, zpětná vazba by při mašině která je v pořádku neměla velkého využití. Ale v Gude odbočkových svářečkách je a tak bych očekával že i v Enhelu zpětná vazba je. U komutátorového motoru lze zpětnou vazbu navážat na protiproud který se při otáčení generuje a tak je to i udělaný u Gude. Má to různá omezení, ale co je ideální? Jenže uvedené svářečky trpí větším zvěrstvem a to je napájení motoru z hlavního trafa.
Editoval Charon (17-10-2022 10:30:11)
A vyplatí se dnes ještě překopávat tyhle mašiny? Já to kdysi, i když jen částěčně, absolvoval a nevím. Před léty kdy nebyl takový výběr svářeček a invertorové už vůbec ano, ale dnes je tolik svářeček, že cpát do takové tragédie dalších třeba 10000,- kč za úpravy? Vymění se deska s elektronikou, plácnu 1000,- Kč. Pak se nelíbí zase něco jiného, tak se dá přídavné trafko na napájení té desky a posuvu. Dalších třeba 500,-Kč. Potom se předělá na eurohořák, zase třeba 2000,- Kč atd. I to nejlevnější COčko v invertorovém provedení poskytne mnohem lepší výsledky než po...ý Einhel v modré bedně. Jako kdyby to byla nějaká slušná mašina, kde jen něco odešlo nebo autor řešil úpravy na mašině typu OMI 165, nějaký Kuhtreiber, Něco menšího od Lincolnu apod. tak neřeknu.
Zkusil bych se mrknout třeba u Choboly jestli by něměli nějakou mašinku TIG i s HF zapalováním"za pár korun". Třeba by zde napsal pan ZDENÁL.
frikulin napsal(a):
Všem Vám velice děkuji za přínosné rady. O "úpravách/opravách" Einhellu jsem si toho načetl dost. Je pravdou, že jeklovinu sváří prostě relativně dobře...ať už jsem si dělal ponk nebo regál nebo sem potřeboval svařit stojánek na motorce, držák....vždy to prostě strčím do zdi, pustím plyn, nasadím kuklu a jedu... Ta 0,8 mm plech je boj...i tak to umím. Celý den dneska chodím kolem výfuku, který sem dělal...samozřejmě pohledově hrozné- funkce tam ale je. 30K za svářečku dát nemůžu....to by mě moje milá roztomilá sežrala...dost na to, že sem dal 50K do motoru pionýra...(a to neví všechno)... Nezbyde než to pečlivě stehovat, vnitřky vybrušovat a když budu chtít pěkný svár tak půjdu 400 metrů za Frantou...to je bůh co se týče svařování... Myslel sem si, že tak 10 bych investoval jenže opravdu potřebuju jen jednoúčelově svařit výfuk a zkusit ho.... všechny ostatní "prasečiny" mi řeší Einhell. Nevím...koupil bych něco bazarového, ale když se v tom nevyznám...aspoň zkusit bych si to chtěl....
V tom případě bych nic nevymýšlel a šel do TIGu s HF, jak už bylo napsáno.
Varoku, na tenké plechy nejde jen o HF, ale také by měl mít plně nastavitelný puls. Na př. KITin 170LA má také puls, ale je pevně nastavený,Takže jeho využití je velmi omezené.
Ještě se vrátím k té zpětní vazbě, jsem se koukal před nějakou dobou na čidla a ono průmyslové magnetické čidlo nešlo pod tisícovku. Amatérské podobné čidlo 300- 500 Kč. A leckterý batslíř by takové čidlo ze šuplíkových sílů postavil možná za pár desítek Kč. Jenže s klesající cenou stoupá i nespolehlivost. Jinak jasně, průmyslové čidlo má taky normalizovaný výstup, amatérské třebas ne.
Je asi otázka, jak to jsou, za kolik a jak to bude spolehlivé, do komerční svářečky schopní zbastlit Číňani
Nebo je možná rozhodující otázka, že když svářečka zestárne a odvíjení drátu začne kolísat, většina opravářů řekne svářeči, se se to nedá opravit a že je to příliš opotřebené, aby koukal koupit novou svářečku. Takže se tímto "kurvítkem" vytváří větší trh svářeček.
Editoval Radim (18-10-2022 09:07:59)
Famater: Mě to nepište, já TIG mám. S HF i pulsem, ale ten puls stejně neumím nastavit, tak ho nepoužívám.
Editoval varok (17-10-2022 20:32:47)
Tady šlo o to, že by mohůl nastat dojem, že stačí jen HF. Zpráva byla pro všechny, co to čtou, hlavně pro Frikulina.
Rada je tak jednoduchá-pilovat a posouvat dál své dovednosti,jenže to je rada o kterou nikdo nestojí.Až dokážete plynule stejnou rychlostí ve stejné výšce od svařence vést hořák po dané trajektorii nebude potřeba takových otázek.Jenže to chce trénovat a trénovat.S peklem(ein hell) jsem taky kdysi tak nějak začínal a dnes bych si z něj tak maximálně udělal botník.....Na ukrajině přece taky nemůžete vyhrát na Tour.Můžete dojet,ale bude vás to stát spoooustu sil.
Editoval Ládes (18-10-2022 09:02:50)
Ke zpětný vazbě. Čínani dokáží zbastlit lecos, zrovna nedávno jsem od nich kupoval čidlo a chodí dobře. https://www.aliexpress.com/item/32669594642.html?
Ve svářečce by na otáčky motoru stačila hallova sonda a magnet a to jsou korunový položky. Ale já bych také šel přes ten protiproud, jenže proč by se tím otravovali když to nemusí být.
Spíš mi jde o zažitý úzus, jak všechno spasí PWM regulace, jak se zlepší stabilita otáček a ono je to právě naopak.