SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Kdepak, asfalt ne. Síra by drát sežrala. To spíš ten eisenlak.
Hm, na tom plotě to drží bez známek koroze minimálně půlstoletí. Akorát nátěr barvou je poněkud problematický.
Radim napsal(a):
...Ptám se proto, že se to naskytlo v diskuzi a u souseda končí životnost plotu a vodicí drát, odhadem právě pr3 mm, má zpřetrhaný od nějakého poberty. Ale asi si to jen sdrátuje.
Sdrátování je také řešením, jenže musí vzniknout přesah, tím se drát zkrátí a je ho potřeba posunout nebo do napojovaného místa vložit jiný. Pak vzniká problém při napínání drátu, pokud je už drát propleten pletivem nebo jinak k pletivu přichycen. Napnutí horního a spodního vodícího drátu je pro napnutí plotu klíčový, bez toho se nepodaří plot pořádně vyrovnat. Svaření se ukázalo jako nejméně pracně i přes potřebu dovléct k plotu svářečku a CO2 bombu.
Věřím, že by problém rezu vyřešil základový a pak svrchní nátěr. Drát je sám od sebe pokryt asi zinkem, ač přes 30 let starý tak zinek se zbytky barvy brání reznutí. Jen v místě sváru je spálený a tak to chytá lišku.
Ten plot, který myslím, možná kdysi byl pokrytý zinkem. To už je jen polozrezlý "dojížďák" , který bude držet možná 5, možná 15 let.
U klasické barvy je jinak problém, že jak jednou zaschne, zůstane tvrdá a případné praskliny vzniklé čímkoliv se už nikdy nespojí a vždy přes ně půjde koroze. A to nemluvím ani o tom, že všechny barvy, snad mimo práškové anebo speciální typu Hammerite, ponechávají při zasýchání póry, kterými se ke kovu přichází vlhkost v dostatečném množství pro rezivění. Barva tak musí mít, na rozdíl od asfaltu, antikorozní vlastnosti založené na chemickém principu, aby ochránila podkladový kov od rezivění. Jak se ty vlastnosti vyčerpají, kov pod nátěrem začne rezivět.
Ked chcem zvarat drobne veci, alebo bodovat, tak synergiu nepouzivam. Ona lubi kyvat s parametrami, ze neviem co sa deje.
Snazim sa natvrdo nastavit napatie a rychlost a doladit este tlmivku.
Istic mi vyhodilo, ked som skusal upravovat upinaciu dosku na minibager, 8mm plech a nastavit na maximum napatie (27V) cez asi 50m kabel a 16A istič. Ale neviem s 0.8 drotom zavarit take hrube materialy naraz, takze vzdy to je také postupné naváranie a casto brúsenie. Na bezne zvaranie do 24V to ide v pohode. Na take hrube materialy a dlhe zvary synergiu pouzivam, na to je fajn.
Editoval sigma (06-09-2022 21:39:44)
Ahojte,
malá pomôcka pre začiatočníkov - dlho mi trvalo, kým som na to prišiel a bol som zúfalý - niekedy mi moja PP315 zvárala krásne a niekedy strieľala ako guľomet !!!
Takže - veľmi podstatné je s drôtom nepredbiehať zvarový kúpeľ... Drôt musí stále mieriť do roztaveného kovu...
Skúsim pridať obrázok:
Mne keď začne prskať CO-čko , prvé čo kontrolujem je , či ma dobrý kontakt zemniaca svorka.
Dosť častá chyba ...
m.evil napsal(a):
Mne keď začne prskať CO-čko , prvé čo kontrolujem je , či ma dobrý kontakt zemniaca svorka.
Dosť častá chyba ...
A potom ju chytať bez rukavíc, je ďalšia chyba. Pred nedávnom popáleniny na oboch rukách. Snáď som sa poučil. Napadnúť ma to mohlo už keď som stále pridával napätie aj posun a zvar bol napriek tenkému plechu neprevarený.
Jeste pred tou zemni svorkou zkontrolovat, jestli je pusteny plyn.
A před tím než zkontroluješ jestli je puštěný plyn je dobré zkontrolovat, zda je vůbec připojená láhev s plynem. A ještě před tím vším a úplně na začátku je dobré se podívat na oblohu a zamyslet se, zda je dobré pouštět se do svařování anebo raději zajít na pivo. Druhá varianta kupodivu v mnoha případech vyzní tak nějak líp.
E-Ryc napsal(a):
Jeste pred tou zemni svorkou zkontrolovat, jestli je pusteny plyn.
.. to som nadával na Froníka, ako môže taká mašina tak zle zvárať
Stránky: 1 2