SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Petsem napsal(a):
Prečítal som celé vlákno tejto témy, no buď som prehliadol, alebo to tu nie je,... a rád by som sa opýtal skúsenejších lakýrnikov.
Ešte na začiatku "demokracie" som si kúpil fungel nový pištoľ Kovofiniš RH 13 (alebo 14 ?, horná nádobka), ihla 1,4 mm. Bohužiaľ po nejakom čase som si všimol, že pištoľ mi zrejme od nova píše, teda v rozprašenom aerosole - v tom "Véčku", resp. na striekanej ploche sa stále robia viditeľné pásy a je vidno pohyby/smery pištole.
Servisná oprava pištole sa mi zrejme nebude rentovať, preto by som si chcel kúpiť nejakú novú pištoľ. Chcel by som niečo laciné, resp. kompromis medzi cenou a kvalitou. Pištoľ používam iba sporadicky, ale zas na druhej strane, aby to dokázalo urobiť aj "profesionálny" strek (kompresor mám do 8 Atp) ... Poradí mi niekto nejakú konkrétnu značku, typ pištole ???
To je tak složitá problematika díky pokroku ....
Jedny z nejlepších jsou SATA, ale to ti bude drahý. Otázka je "profesionální" nástřik. To je jako v autoopravně? Nebo ve fabrice? Nebo u někoho v airbrushové dílně? A jak velkou máš tlakovou nádobu? A sací výkon kompresoru? Všechno do toho mluví.
Já jsem kdysi koupil na stříkání konstrukcí (jakly, trubky) malou pistoli s tryskou 0,8 mm. Nechtěl jsem, aby to mělo velkou spotřebu barvy a vzduchu, takže LVLP. Vlastnosti to má požadované, bohužel to jde strašně pomalu. Ale můžu s ní stříkat i v dílně, stačí postavit za konstrukci kartonovou stěnu. Teď bych si jí koupil s tryskou 1 mm.
Takže jsem si koupil druhou, dospělou, s tryskou 1,2 mm. Taky LVLP. S tou už se dělá líp, ale zase má větší prostřik. Nejběžnější je tryska 1,4 mm, ale pro mě je to velký. Plochy nestříkám.
Takže určující bude tvoje peněženka .
Pred casem tu nekdo jako kvalitu za rozumnou cenu doporucoval DeVilbiss
"profesionálny nástrek" - to som dal do úvodzoviek, lebo viem, že je to silná slovná kombinácia... Samozrejme, že sa nedá pištoľou za 50 € konkurovať pištoli z profi autolakyrníckej dielni, ale určite existuje nejaký rozumný kompromis - pištoľ, ktorou sa dá aj v domácich podmienkach rovnako dobre nastriekať jaklový zvarenec, tak ako aj kapota, či blatník osobného auta... (teda aspoň si to myslím)
E-Ryc napsal(a):
Pred casem tu nekdo jako kvalitu za rozumnou cenu doporucoval DeVilbiss
Se SATOU jsou na tom cenově podobně.
https://www.colorshop.cz/strikaci-pisto … ;onpage=96
Editoval pafik1605 (14-06-2022 14:03:07)
Tak jsem to nasel, model FLG, cena neco pres 4: https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 21#p175321
Posoudit neumim, jen mi ten nazev utkvel v hlave
Jsem zvědav co se zde poradí. Před několika lety jsem dospěl k názoru, že pokud nedam aspoň 3 tisíce, tak je to loterie. A když ty peníze dam, tak stejně budu muset vybírat podle typu barvy co tím budu stříkat a budu někde na základu. A tak jsem zvolil cestu pokusu. Z toho co mam nejvíc používám něco takovéhleho https://www.aliexpress.com/item/4000167917860.html? Čína koupená tady, kopie. Je to celokovový, vyhovuje mi umístění nádobky z boku s možností natočení tak, aby se barva nevylila. Jen tryska je myslím 0,8mm .
Samotný stříkání je hodně o kvalitě barvy, jak jí naředím, z jaké vzdálenosti stříkám, jak vedu paprsek, nastavím pistoli, odloučení oleje, kompresoru, prachu ve vzduchu (stříkat když je bezvětří a po dešti také né vždy jde) ... Přípravě povrchu a dodatečné chemii. K tomu je moc věcí které neovlivním a tak neuživím něco za za hodně peněz.
Charon napsal(a):
Samotný stříkání je hodně o kvalitě barvy, jak jí naředím, z jaké vzdálenosti stříkám, jak vedu paprsek, nastavím pistoli, odloučení oleje, kompresoru, prachu ve vzduchu (stříkat když je bezvětří a po dešti také né vždy jde) ... Přípravě povrchu a dodatečné chemii. K tomu je moc věcí které neovlivním a tak neuživím něco za za hodně peněz.
Přesně tak. A musí se spárovat barva a nanášecí zařízení, aby si to vzájemně vyhovovalo.
Je to dost podobné jako svařování třeba elektrodami. Musí se to zkoušet a dostat do ruky, aby se i z levnější pistole dostalo všechno, co ta pistole může poskytnout.
Přidal bych další možnost:
https://www.mediacz.cz/kategorie-produk … i-pistole/
Graco byli v době, kdy jsem dělal technologa lakovny dobří v podávání a čerpání barev a tmelů , ve vysokotlakém stříkání a obecně v hodně drahém profi stříkacím zařízení. Co jsem se dnes díval, předpokládám, že v tom nanášení jsou dobří pořád a navíc rozšířili sortiment i na běžná levná nanášecí zařízení.
Editoval Radim (14-06-2022 17:49:22)
Radim napsal(a):
Tak jestli se barva uvolňuje po nějakých větších kouscích ze střechy, tak to spíš nebude asfaltovohliníková barva.
Je to asfaltovo hliníková farba .
Pamätám si tie plechovky a tie lepkavé štetce .
Ta farba bola čierná a keď sa zamiešala tak vznikla strieborná .
Ja som s ňou natrel starú hrdzavú pračku ROMO a vždy pri praní keď sa voda zohriala farba začala lepiť .
Na niektorých miestach na dome , ktoré až tak neboli exponované slnkom , ta farba drží do dnes a nelúpe sa.
V minulosti to ale bolo nanesené rovno na pozinkovaný plech bez základnej farby.
Ten asfalt ako by zmizol a ostala len ta strieborná vrstva , ktorá sa teraz uvoľňuje vo forme drobných kúskov ktoré sú všade po zemi .
Možno by pomohla aj silná wapka , ktorá by teoreticky spláchla ten zvyšok .
Editoval m.evil (14-06-2022 18:17:21)
To mi připomíná Tlumex, ale ten stříbrný. Taky je stříbrný, ale když se natírá štětcem, tak jdou vidět černé šmouhy od původního černého Tlumexu, takže je asi nějak uměle přibarvovaný.
Ta asfalto hlinikova farba sa vola renolast ked pamatam a aj teraz sa bezne da kupit len povrch treba dobre ocistit od mastnoty prachu a hrdzu prebrusit a bez zakladnej sa da snou natierat ale musi sa natierat po dobrom vymiesani a musi byt hrubsia vrstva,ze husta-viac na stetec ci valcek a 2 vrstvy musia byt . A ked su 2vrstvy tak v pohode 10rokov je klud .
Joe66 : ano to bude ona .
Len vtedy si pamätám , že bola v takých vysokých plechovkách .
Zhruba 15 cm na priemer a zhruba 30 cm vysoká .
Otvárala sa ešte otvarakom na konzervy .
No a cela pointa spočíva v tom , či je možné tu starú farbu pretrieť tou novou .
Problém je že strecha ma plochu zhruba 180-200 m2
Ak by som chcel dokonale zoškrabať starý náter , trvalo by mi to mesiace .
Editoval m.evil (14-06-2022 23:46:13)
Těch asfaltových barev bylo dříve několik. Ony se snadno vyráběly, stačilo dovézt vhodný asfal, rozpustit i nějakým odpadnějšími levném rozpouštědle, namíchat hliníková lístkový prášek, při tom dodržet pár zásad a bylo hotovo. Dneska je myslím problém v tom, že ten asfalt, aby barva nebyla moc hustá, potřebuje příliš moc ředidel a tak z barvy se podle Brusele emituje příliš moc uhlíku.
Taky bylo dříve několik různých barev plněných hliníkem určených na střechy.
Každopádně když se dnes ta barva loupe, tak to, co nedrží je třeba očistit. Vzít to wapkou by mohl být dobrý nápad. Mně se asfaltová barva na střee neloupala nikdy, vždycky držela do zmizení.
Zajímalo by mě kdo si v dnešní době koupí novou Satu a bude jí ještě chválit.Já na ni nic extra nevidím, ano je z kvalitních materiálů tak stejně jako ostatní profi značky jako iwata a devilbiss.Píšu z vlastní zkušenosti a já jsem vyzkoušel spoustu profi značek, ale samozřejmě ne všechny a Sata stříká ze všech nejhůře.Dokonce používá těsnění tam kde ostatní ne a to nasvědčuje méně kvalitnímu opracování.Dokonce u dvou nových Sat kupovaných nedávno protýkalo ředidlo mezi dosedacími plochami - šroubení nádobky a dosedací plochou v pistoli.Nevím jestli je to dáno jejich speciálním polovičatým závitem, který nejspíše vyvolává vychýlení k jedné straně a nebo výrobní nepřesností.A ve finále zjistíte, že u Saty tryska 1.3 není 1.3 ale o dost větší a proto taky hůře práší a proto je tak proslule rychlá.Takže žádná Německá nadčasová technika.Nic však na tom nemění, že v profi lakovně s denním používání vydrží Sata, Iwata i Devilbiss přes 10 let, ale bavíme se o jejich top modelech.Ceny top modelů jsou skoro vyrovnané a technikou a opracováním jasně vítězí iwata - štěrbinová tryska = jemnější atomizace.Tomu se Sata a ani Devilbiss nemůže vyrovnat a kdo jednou vyzkouší, už nebude chtít jinou.
Já jsem flg5 kupoval před lety za cca 3 tis. korun a to bylo bezkonkurenční.Teď dost podražili a to je nemilé.Ovšem pořád bych za ni ty peníze dal, protože jako univerzál nemá chybu.Jediná věc která mě štve je méně kvalitní materiál použitý na těsnících manžetách regulačního ventilu vzduchu a rozstřikovacím ventilu.Když budete mýt v acetonu je to v pohodě, ale jakmile budete mít v ředidlu, které obsahuje toluen tak vám těsnění nabobtná a druhý den profukuje.Opravy není třeba stačí nechat toluen z manžety pouze vytěkat, a vše těsní a funguje jak má.Tohle mě na ní opravdu štve, protože si myslím že rozdílová cena mezi materiálem těsnění co používají v top modelech bude v ceně pistole zanedbatelná - tak ho tam mohli dát.Je to chyba které se dá předejít, ale rozhodně to neomlouvá.
A musím dodat že Devilbisska u vrcholových řad používá stejně kvalitní těsnění jako Sata a Iwata, a vydrží ponořená celá v ředidle a acetonu bez újmy i cca 5 dní, ale to jenom pro satanistické rejpaly.
... takže máte dojem, že Kovofiniš RH 13 (14) je už morálne za zenitom a škoda peňazí za nejakú autorizovanú opravu ? (Moja pištoľ má síce 20 rokov, ale reálne odstriekaných má len nejakých 10 - 20 hodín čistej práce)
Už před 20 lety to musel být jakýsi skladový doprodej z čištění skladů. Kovofiniš Ledeč nad Sázavo se po Sametu dost rychle rozpadl, zdá se, že pomalu každý druhý technik a vývojář z Kovofiniše vytvořil tehdy svou vlastní firmu. To, na čem pracoval předtím v Kovofiniši, to prodával a ostatní místo kovofinišáckých věcí nakupoval spíš ze zahraničí. Z nanášecích zařízení tam hodně prodávali právě DeVilbissy a Saty.
Kovofinišácká pistole RH13 by měla být dost solidní a mimo spotřební materiál, třeba trysky, by měla vydržet při každodenním stříkání mnoho let. Možná dokonce, protože je tak stará, může některý speciální spotřební materiál a náhradní díly jít dnešními technologiemi i snadno vyrábět. Nástřik běžnými barvami, to je rozpouštědlovými by měla, pokud je v dobrém technickém stavu, bez problému zvládat v běžné kvalitě i dnes. Proti běžným dnešním pistolím může mít velmi mírně zhoršenou kvalitu nástřiku a o nějaké procento větší přestřiky barvy.
Dobrý večer, chtěl jsem zkusit pistoli LVLP, ale nakonec se to nějak zvrtlo. No to je na dlouhé psaní. Koupil jsem pistoli opět Sicco tools. Nevím jaký je rozdíl mezi pistolemi Sico a Sicco, protože někdy prodávají s jedním C a někdy s 2C. No a trošku jsem nechápal pána v prodejně kde prodávají autolaky, pistole, tmely a vše kolem toho. Nevím jestli je možné aby takový prodavač nevěděl jaký je rozdíl mezi pistolemi HVLP, LVLP, RP apod., nebo jestli to je nějaká taktika? No to je jedno. Koupil jsem pistoli HVLP, protože mi prodavač neustále tvrdil že je to LVLP a výrobci to špatně označují. Ano, je to směšné. Dnes jsem ji vyzkoušel a super. Ten kužel barvy je možná i těch 20cm ne-li i více, tak jsem šťastný jak malý synek. Přitom taky pistole za ještě rozumný peníz, stála kolem 18 stovek. Není totiž nic horšího než když máte kompresor tzv. na plné gule a kužel barvy stěží 10cm i když je barva skoro jako voda. To potom lakujete i kdyby jen jeden díl a čmouhaté jako zebra.
Editoval varok (09-10-2022 11:05:11)
Dobrý večer, chtěl bych poprosit o radu. Myslíte prosím že se může ztrácet v hadici s vnitřním průměrem asi 8-9mm a délkou asi 15m tlak asi 4Bary? Nebo je chyba někde jinde? Kompresor natlakuje asi 9Bar a vypne. Na regulátoru kompresoru nastavím výstup asi 7Bar, potom mám další regulátor s filtrem proti bordelu a vlhkosti. Na konci hadice u pistole mám takový ten maličký skleněný filtr a maličký regulátor. Na něm už ale nenastavím více než asi 3-3,5Bar. Tak nevím.
Znižuje sa prietok - pri 0 prietoku sa podľa Pascalovho zákona tlak vyrovná. Záleží aj od pripájacích koncoviek. Ja som dal 25m hobbymarketovú špirálu a nevládala potiahnuť ani ofukovaciu pištol. Kúpil som 25m dlhú 3/4 colovú záhradnú hadicu na 25 barov, pripojil som rýchlospojky a som vysmiaty, prietok jak hovado, tlaková strata malá.
Ak nevypúšťaš žiadny luft, tak by mali tlakomery ukazovať všade rovnako. Ale tie malé čínske hovná si ukazujú, čo chcú. Na lidl plazme mi neukáže viac ako 4,5 baru, aj ked je nádoba natlakovaná na 9 barov. Na vzdušníku mám drahý značkový tlakomer, tomu celkom verím.
Editoval jean (28-10-2022 21:13:22)
jean> Podle me je manometr u te plazmy az za jejim regulatorem. A, pokud se nepletu, 4.5 baru je jeho doporucene nastaveni.
A ne, nepujdu to do sklepa vytahnout z police, zapojit a vyzkouset
Samozřejmě chápu že tlak spadne, ale až o 4Bary? Množství vzduchu je něco jiného. Předtím jsem měl hadici s vnitřním průměrem asi 6mm tak to pochopím, ale koupil jsem větší průměr a pořád takové ztráty? A nebo jak píšete budíky špatně ukazují. Děkuji
Red ventil je přímočinný regulátor. Proto tlak přo průtoku bude na výstupu menší, než při průtoku vzduchu. klidně i o 1Bar. Podívej se co ukáže manometr na výstupu když zmáčkneš pistoli. Pak tam máš další prvky, nejen hadici.
Já bych se v první řadě podíval na dokumentaci pistole , kolik při tom tlaku odebírá vzduchu. Potom bych se podíval na dokumentaci všech těch filtrů a regulátorů,v jakém rozmezí průtoků vůbec fungují a kolik je na nich při tom průtoku tlaková ztráta.
Potm bych zkontroloval všechny ty filtry, jestli nejsou zanešené. Předpokládám, že ostaní je smontované v pořádku, že tam například není ve šroubení třeba kousek igelitu, který ten průtok zmenšuje.
Teprve potom by přišla na řadu otázka průměru a délky té hadice.
Famater: to že je tlak na budíku jiný na prázdno a při spuštění např. stříkací pistole chápu a je mi to jasné. Dělá to i třeba redukční ventil u svářečky. Ale já myslel spíše všeobecně. Když kompresor natlačí max. asi 9Bar co jsem si nastavil, a na RV už jde na výstupu nastavit max. odhadem 7Bar. Potom mám přídavný RV s filtrem GEKO, pak už jde hadice co jsem psal a na konci už jde nastavit u pistole max. asi 3,5Bar naprázdno. Když pustím třeba střiíkací pistoli, tak to ještě spadne.
Myslíte prosím že by pomohlo vyřadit ten původní RV úplně a nechat jen ten s Filtrem?
Radim: To co píšete je směšné. Každý trošku inteligentní člověk ví že to co píšete je nesmysl. U stříkacích pistolí si výrobci a prodejci píšou co chtějí, což jsem se nedávno přesvědčil osobně. Že to jsou úplné bludy je nezajímá a budou se s vámi klidně i hodinu hádat. U RV a filtrů je to to samé, tedy pokud se jedná o čínské věci. PŘÍKLAD: Pistole HVLP mají asi největší odběr vzduchu kolem 350L/min. a výše. RP pistole trošku nižší, řekněme do 250L/min. Teď se prodávají i pistole LVLP, které mají mít odběr zhruba kolem 150L/min. plus mínus podle typu. A prodejci vám budou tvrdit, že pistole LVLP má vyšší průtok než HVLP, že pro hobby je vhodná RP apod. U HVLP pistolí se nestydí napsat průtok třeba 170L/min. a spoustu dalších nesmyslů. Kompresory jsou kapitola sama o sobě jak se tady na fóru mnohokráte řešilo. Čistá čína má o polovinu lepší dodávané množství vzduchu než značkové apod. Jak se potom chcete dopátrat údajů které píšete?
Editoval varok (11-05-2023 20:23:41)
varok napsal(a):
To mi připomíná Tlumex, ale ten stříbrný. Taky je stříbrný, ale když se natírá štětcem, tak jdou vidět černé šmouhy od původního černého Tlumexu, takže je asi nějak uměle přibarvovaný.
Je to Renolast. Stále sa vyrába. Problémom je,že sa už nedá pretiet alebo prestiekat inou farbou. Dá sa naried i na striekanie,ale treba velmy vela riedidla.
varok ten povodný RV vyradit uplne. Do serie 2 redukčné ventili priíliš dobre nefunguju,navyše každý redukčný ventil znižuje prietok vzduchu. Ten čínsky originál vyradit uplne,vyhodit do koša.