SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Mám otázku ohľadom "správneho" postupu pri nitovaní závitových matíc do pozinkovanej konštrukcie (M6 do posuvnej brány na hrebeň).
Nemám skúsenosti so žiarovým zinkovaním a nitovacími maticami. Nitovacie matice sú galvanicky pozinkované. Brána bude žiarovo pozinkovaná a do nej chcem nanitovať matice.
Žiarové zinkovanie zmenšuje diery, ale nepravidelne, takže diery urobím pred zinkovaním o 1mm väčšie 10mm?
Potom ich prevŕtam 9mm a potom nalisujem matice?
V týchto vláknach som sa nedozvedel o mojom probléme, ale nechcel som špiniť tie isté vlákna:
SVARFORUM.cz - Priprava na zinkovani
SVARFORUM.cz - "Hmozdinka" do jeklu
Editoval sigma (03-05-2022 08:55:57)
Z vlastnej skusenosti nitovacia matica do otvoru by mala ist na tesno.Priklad-vymyslim priemer matice 10mm,diera je 10mm.Dobrusim rucne gulatym pilnikom.Nesmie v otvore lietat ,lepsie drzi po zanitovani.Robim to pakovymi nitovacimi kliestami.Este je dolezite aky je limcek na matici pre pripadne ohranovanie mat. ci plechu a zapustenie matice.
Pokial chces mat nitovaciu maticu v brane ktora ide do ziaroveho zinku, tak ju tam kludne mozes zanitovat pred tym zinkovanim. Len musis cely zavit matice zapatlat silikonom ktory odolava vysokym teplotam. Myslim ze je cervenej farby. Po zinkovani sa zavitu vobec nic nestane, len budes musiet vybrat ten silikon ktory v pohode vydrzi kupel v roztavenom zinku... A aby si mal istotu ze ti aj po tejto operacii nebude vytekat hrdza zo zavitu tej nitovacej matice, pouzi tam anticorovu.. Vrtat dieru a nitovat maticu do materialu po ziarovom zinkovani je podla mna ciganska robota.
Editoval vyrobca (04-05-2022 08:52:48)
Vyrobca: A mas to vyzkousene? Pokud ne tak prosim nerad. Takove dobre minene rady totiz akorat komplikuji zivot.
Roztaveny zinek ma teplotu minimalne 500 stupnu a ja vazne pochybuji, ze tuto teplotu ten cerveny silikon vydrzi.
Kdyz uz tu tohle tema je, doporucite nekdo nejake konkretni kleste (hobby vyuziti, ale nemusely by se rozpadnout po peti pouzitich)? Predem dik
Na M6 maticu treba 9,1mm dieru. Matice mám s límcom, trochu (1mm) bude hrebeň odstávať, ale dohromady to bude držať.
Pýtal som sa, či urobiť do jaklu 10mm dieru, dať to pozinkovať, zinok diery zalepí, alebo len zmenší, a potom to prevŕtať (prekalibrovať) 9mm vrtákom a potom nitovať matice.
Nerezová matica v pozinku? Zase až tak málo skúseností nemám, že by som nevedel, čo robí nerez z pozinkovaným železom na daždi (spomínal som bránu, že).
Editoval sigma (04-05-2022 13:55:01)
Jakobo - najobycajnejsi tmel na motory cervenej farby musi dlhodobo v pohode vydrzat od -60C do +285C. Kratkodobo ponorenie a vynorenie zo zinku ten tmel v pohode vydrzi.. Ked neveris a budes v zinkovni, popozeraj sa po hotovych vyrobkoch, urcite na to narazis. A ked neveris, spytaj sa v zinkovni chlapov.. Samozrejme ta nitovacia matica nesmie byt pred aplikaciou tmelu namazana ale sucha..
sigma - a co take robi nerez s pozinkovanym zelezom na dazdi? Lebo pozeram sa na taky pripad, a nic nevidim..
Červený silikon by to mohl vydržet tak, že by se sice zničil, zkřehnul, ale zůstal na místě. Spíš je otázka, jestli ho technolog zinkovny povolí používat, jestli to nebude kontaminovat lázně.
vyrobca:
Kupil som original doraz na branu zo žltého plechu (asi nejaky druh mosadznej úpravy) so skrutkami z bieleho pozinku. Po mesiaci to bolo škaredo zoxidovane, vymenil som skrutky za nerezove.
Od vtedy to neoxiduje, ale v pamati mi ostali vystražné nápisy: "pozink" a "nerez" nekombinovať.
skratka som si strelil do nohy, keď som to pisal:-(
sigma - :-) ten zlty plech je galvanicky pozinkovany s nejakym tym zltym farbivom v lazni, myslim ze sa tomu vravi zlty chromat.. no a biely pozink skrutky su tiez galvanicky zinkovane.. pokial to v galvanizovni odflaknu a skratia si dobu zinkovania, potom to tak vonku na dazdi dopadne.. vsetko to hrdzavie o sto sest..
No a do posuvnej brany davaj radsej nitovacie matice so zapustenou hlavou a nie s limcom, lebo ti bude ten hreben zrejme tancovat pri montazi na tom limci. Za normalnych okolnosti sa ten hreben prichyti samorezkami ktore maju vrtacik, ale ten uchyt hrebena je vzdy na hladkej stene jokla..
Tak jestli do toho škrábnul a je to žluté i v tom škrábanci, tak je to asi mosaz. Jinak to bude skutečně ten žlutý chromát. Dává galvanickému pozinku trochu větší trvanlivost.
Jinak ale jakýkoliv galvanický zinek, opatřený jakýmkoliv chromátem, ještě je modrý chromát, se do venkovního prostředí NEHODÍ. Toho zinku tam je jen pár mikronů, navíc je pórovitý, takže vlhkost rovnou proniká na podkladový kov. Bílý pozink bude dokonce ještě obyčejný pozink bez chromátu, maximálně s póry utěsněnými vodouředitelným průhledným lakem. Do vnitřního prostředí do sucha se hodí jako levná náhrada chromovaného povrchu. Venku snad jedině na pečlivě a trvale ošetřovaný povrch všelijakými konzervačními vosky a čištěním a pulírováním.
Bílý galvanický zinek odejde ve venkovním prostředí vodními srážkami během jednotek měsíců, galvanický zinek se žlutým chromátem a póry utěsněnými průhledným lakem by měl vydržet 2 - 4x déle.
Mne to vyzeralo na elektrochemicku koroziu, lebo to zacalo na hranici tych dvoch kovov, ale spominam si, ze aj pozink s nerezovym plechom oxidoval. Otazka je, aka to bola nerez.
Ale dnes sa spominana suciastka predava uz ziarovo zinkovana. Nemam svoju fotku.
Editoval sigma (06-05-2022 07:15:01)
Radim: Na barvu bych nespolehal, zrovna vcera jsem byl u Vrabcu (byvala Ferona) pro nejaky spojovaci material a meli tam na jedne hromade zavitovky oznacene Zn v barve bile i do zluta (samozrejme ne mosazna zluta)
No, je fakt, že chromátování pozinkovaných povrchů asi velmi ustoupilo, protože vyžaduje šestimocný chrom, který je potencionálně karcinogenní. Možná pro úpravu povrchu toho zinku používají jiné lázně, které se mezitím vyvinuly a začaly používat.
Ano, kvůli tomu u nás v unii nedělají zlatý chromát, jen bílý, nebo modrý. Když je na truhu neco zlatého, tak je to nejspíš z číny.
Čína valí žltý chromat vo veľkom ale to čo je bežne dostupné nestojí zanič a problémy sú už aj so samotným základným materiálom od niektorých dodávateľov kde posledne namiesto žiarovo zinkovanej S355 s 80mikrónmi pozinku sme dostali S235 s ledva 60mikrónmi a miestami ešte s defektmi kde zinok skoro vôbec nebol.
Famater napsal(a):
Ano, kvůli tomu u nás v unii nedělají zlatý chromát, jen bílý, nebo modrý. Když je na truhu neco zlatého, tak je to nejspíš z číny.
Zluty se normalne dela i v CR. Treba v Galvanovne Brno ho delaji porad, snad uz 20let.
Já mám informaci z z firmy MED-TEC v HK. Údajně žlutý nedělají, protože to zakazuje EU. Tak možná kecali, kdo ví.
Editoval Famater (07-05-2022 08:07:35)
Tak jsem hledal nejnovější informace na gůglu a vyšlo, že žlutý chromát se v galvanovnách normálně dělá. Ale někde píšou, že tam je trojmocný chrom, ten by měl být v pořádku, někde píšou, že šestimocný....
Údajně nejvíc korozně odolný má být olivový(zelený) chromát, potom černý a potom žlutý.
Co se týká tloušťky galvanického zinku, uvádí se, že se dělá od cca 8 mikronů do 15 mikronů. Větší už asi speciálně, nejvíc má být možné asi 25 - 35 mikronů. Potom se už asi vrstva zinku začíná olupovat. Menší vrstva se dělá v bubnovém zinkování, třeba na spojovací materiál, větší vrstva je dosažitelná v závěsovém zinkování neboli dílec musí jít nahoře zavěsit na nějaký drátěný háček a dole taky, aby šlo další dílec zavěsit pod ním. Pokud má být silnější vrstva a antikorozní ochrana třeba na šroubcích, předpokládám, že se to stále dělá nadrátováním těch šroubků či matek na drát, který se potom zavěsí do závěsu. Levné díly z Asie jsou nejspíš pokoveny tenkoučkou vrstvou zinku a potom slabou vrstvou chromátu, jen aby to barevně souhlasilo.
Pokud má být galvanický zinek ve venkovním prostředí a má tam něco vydržet, tak to chce domluvit v galvanovně silnější zinkovou vrstvu, na ni potom třeba olivový nebo žlutý chromát a na něho průhledný krycí lak.
Zajímavá by potom mohla být kombinace žárový zinek plus v galvanovně barevný chromát plus případně krycí průhůedný lak. Má to velkou korozní trvanlivost a na místech, kde se sahá, se časem barevný chromát ošoupe do kovového zinku, což může vytvářet zajímavé efekty.
Radim> presne tak, v RoHS je jen sestimocny chrom. A pokud se to tyka zrovna povlaku, tak tam je pro radu produktu i schudne se vejit do jeho limitu 0.1% celkove hmotnosti.
To su mosadzne skrutky v nerez plechu pritiahnute s tym pozinkom cca 12rokov. Asi som sa snažil vytvoriť nejaký článok mosadz-nerez-pozink.
Editoval sigma (08-05-2022 10:39:46)
Stránky: 1