SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Měl by někdo tip na snadno zapalitelnou obalovanou elektrodu, které navíc poskytne hluboký průvar? Dnes jsem jel pomoct bratranci na pole, kde se mu ulomil čep na vyoráváku za traktorem. Čapl jsem invertor, prodlužovčky a bohužel špatnou krabici s elektrodama. Na místě jsme museli spojit tři prodlužky dohromady (1x25metrů moje 4mm2, k tomu druhá moje 1x25metrů 2,5mm a ještě 20m další 2,5mm), na nejbližší zásuvku v kolně s 10A bakelitovým jističem. Přístup k vaření čepu úplně příšerný. No a v krabici jsem měl jenom všehochuť elektrod, co mi zbyly, nebo se nějak připletly a běžně je nepoužívám. Vyndal jsem Lidláckou 2,5 bez bližší specifikace, jenom že je univerzální. Vím, že mi dobře zapalovala, což se tady hodilo. Díky mnžství prodlužek a možná i blbé elektroinstalaci v kolně i s ní bylo obtížné ten oblouk zapálit. No a když se to povedlo, tak při majznutí do čepu kladivem, držák čepu upadl. Tak očistit, vyndal jsem Chemweld 7100. Tou už vše šlo lépe, jedna strana se cca povedla, vše drželo, ale stejně se mi to nějak úplně nezdálo. A pak jsem tedy vytáhnul nějakou bazickou od ESABu 2,5 a tou jsem vše za nadávání jak nechytá konečně dovařil a svár byl nejlepší.
Viděl bych jako ideální na podobné akce Oerlikon Special, co jsem koukal. Máte s nimi někdo zkušenost? Já k těm směsným obalům nemám totiž úplně důvěru, přijde mi to jako kočkopes co není ani jedno ani druhé. Schopnost provařit materiál bych nechtěl oželet na úkor dobré zapalitelnosti.
Dle prirucky by nejvetsi pruvar mely mit kysele elektrody (EK103), ale netusim, jak jsou na tom v porovnani s modernimi vyrobky.
Taky uz me to napadlo. Americka videa na hluboky pruvar tlaci 6010/6011, ale ty se tady pokud vim moc nevyskytuji.
Pafiku, dokázal bys hodit ten katalogovej list/případně celej katalog někam na uloz.to nebo úschovnu?
pafik1605 napsal(a):
Mám pr. 3,2 mm, dělal je Esab.
Vzhledem k minulemu casu, tusis, jestli je neco v soucasne produkci pro nas, co nemame 40 let stare zasoby? Dik
Já je mám taky - pr.2, 2,5 a 3,2. Koupil jsem je na bazosi za pakatel.
Já mám taky s EK 103 dobré zkušenosti. Ale někdo tady tvrdil, že sváry s EK 103 rády praskají. Já jsem se s tím nesetkal, ale zase taky jsem toho moc nevařil.
Jinak mám dobré zkušenosti s rutilcelulóźovými elektrodami. Ty moje mají označení Sujpra 6012, ale už jsou hodně staré. celulóza tam právě dělá větší tekutost kovu a hlubší průvar.
Pro dobrotu na žebrotu
Když si kliknu na obrázek a udělám párkrát ctrl plus, tak je to docela dobře čitelný. To od Radima je děs.
Mimochodem, už takhle má ten obrázek asi 300 kilo. Asi ho to automaticky oseklo, pokud funguje to, co je uvedeno u vkládání obrázků.
Minulý čas jsem použil proto, že vím, že je Esab dělal, ale nevím, jestli je dělá pořád. Kupoval jsem je asi před pěti lety, ne čtyřiceti . Celou krabici.
Editoval pafik1605 (02-05-2022 11:51:04)
U nás vo firme chlapi kyselky EK 103 volali "rýchlovarky". Mne osobne nie sú sympatické. Zvary len vodorovné, strusky veľa a akonáhle niekedy struska obehne oblúk, je už problém. Pravda, zvar vyzerá pekne a ani nič nepraskalo.
Nechcem oponovať tabuľkovým parametrom, ale žeby sa tie kyselky správali hlbokoprevarovo, nemám z nich taký pocit. Ja ich používam iba na "podradné" roboty... Hm, a k tomu ešte stále prehadzovať na opačnú polaritu (?)...
pafik1605 napsal(a):
Pro dobrotu na žebrotu
Když si kliknu na obrázek a udělám párkrát ctrl plus, tak je to docela dobře čitelný. To od Radima je děs.
Mně CTRL plus zvětšuje ve fóru jen text. Obrázky ne.
Jinak je dělaný z toho tvého mrňavoučkého obrázku 583 x 480 bodů, ve kterém je tak velká dvojitá tabulka už nutně málo čitelná. Já jsem ho zvětšil v Gifu na velikost 2200 x 1608 bodů při velikosti souboru 108 kB. Přirozeně musely se udělat úpravy, když tam použiješ osmibitovou barvu a necháš na skenu ty barvy rovnoměrně rozložené po celém histogramu, tak se nediv, že komprimační algoritmus to moc nezmenší a i takový malý obrázek 583x480 bodů má slušnou velikost souboru.
Editoval Radim (02-05-2022 14:59:30)
Možná je to záležitostí browseru, že nezvětšuje obrázky. Ale setkal jsem se s tím taky; ctrl plus mi 3x obrázek zvětšilo a další ctrl plus ho začalo zase zmenšovat.
Nojo, nechal jsem nastavený scanner tak, jak scanuju normálně, nechtělo se mi hrabat v nastavení .
Přišel jsem na to, proč je to ode mě špatně čitelný. Naskenoval jsem to jako dokument černobíle, mělo to necelých 100 kilo. Pak jsem to v Microsoft Office Picture Manageru oříznul a on tomu dal 24 bitovou hloubku a zvětšil to na 300 kilo. A pak to komprimovalo forum.
No a když jsem to zkusil ještě jednou, tak je to stejně hnusný. Typnul bych si na formát png, s kterým forum špatně pracuje. Jinak umím skenovat ještě do pdf, ale to má 1 mega .
Editoval pafik1605 (02-05-2022 18:26:18)
Možné to je, že to je browserem, mám windows XP a Firefox už hodně dlouho na XP nejde nainstalovat novější, takže je dost starý.
Tak něco takhle čitelného jsem měl na mysli.
Oni to dneska nastavují tak, aby to bylo pěkně barevné a že to má potom půl mega nebo třeba čtyři mega, si dneska většina lidí pomalu ani nevšimne. A když je potom nastavena z nějakého důvodu hranice velikosti souboru k zmenšení 200 kb jako tady, tak to holt tady potom automaticky zmenšuje.
Png by mělo umět totéž jako gif, protože bylo vytvořeno jako nástupce gifu, pouze lépe přizpůsobené novějším požadavkům.
Ale něco na tom je, protože před nějakou dobou jsem zkoušel přepočítávat na větší počet pixelů jiný příliš malý obrázek s textem z tohoto fóra, ale v gifu a ten vyšel mnohem čitelnější. Ale to taky nebyl sken.
E-Ryc Jen prostě zvětšit to nepomůže, ten původní obrázek už byl příliš malý a ty informace v tom prostě chybí.
Editoval Radim (02-05-2022 19:07:02)
pafik1605 napsal(a):
....
No a když jsem to zkusil ještě jednou, tak je to stejně hnusný. Typnul bych si na formát png, s kterým forum špatně pracuje. ....
S formátem .png zde na foru mam stejně špatnou zkušenost. Gif je lepší, ale i ten se na foru zmrší. Vyzkoušel jsme si to na černobílem blokovém schematu v nedávném příspěvku. Na počítači obrázel .gif měl 26k, nahráním na forum se z toho udělalo 11k. Místo pěkné ostré čáry vzniklo chlupaté, neostré schodiště. Ostatní údaje na obrázku podobně ztratily informaci.
Editoval Charon (02-05-2022 21:12:53)
Typ elektrod, které u mne fungovaly velmi dobře.
Zkusil jsem vkládat obrázek přes png. Sejmutá obrazovka, velikost obrázku 1920x1080, kódování barvy pixelu zřejmě 24 bitů (24BPP), velikost souboru 97kb. Obrázek prošel fórem bez jakýchkoliv změn a přepočtu velikosti.
Jinak označování podle EN499: E 38 0 RC 11 RC - ruticelulóźové 11 první jednička označení výtěžnosti při střídavém a stejnosměrném proudu , druhá jednička používané polohy - všechny polohy.
Editoval Radim (03-05-2022 09:29:47)
Supry sú fajn, niekto v komentoch síce namietal že drahé ale pre mňa vždy lepšie ako brúsiť a znovu variť
Já kdybych si s sebou vzal správnou bednu s elektrodama, tak v nich právě mám Supry a pro ty bych hned šáhnul, nebo pro Chemweld 7013. Oboje jsou ohebné, což by se mi zrovna hodilo.
Mně ale hlavně překvapilo, jak se mi to dobře zavařilo se starou bazickou elektrodou, nepřesušenou. A drželo to na první dobrou, krásný svár vzhledem k podmínkám:-) Jen to zapálení nešlo a nešlo.
S těmi Oerlikon Special má někdo zkušenost? Prodávají je po velkých balících, což mi moc nevyhovuje, preferoval bych 1kg.
Ty kyselé bohužel vypadávají díky polohám svařování a jsou hodně specifické. Jde mi spíš o to, abych měl nějaké elektrody cenově dostupné a mohl je používat i pro běžné práce kolem domu, aby se "točily" a nestárly. Běžně takto používám Supry a chtěl bych k nim ještě něco alternativního.
Oerlikon Speciál jsou vynikající elektrody.
Vařím pouze bazikami a používám to co zrovna má prodejce dle místa kde se vyskytnu.
Mám nějaké Esaby a Linkolny, vařej také OK ale s Oerlikonem je to jedna báseň.
Bourači, děkuju za referenci. Neodolal jsem a zakoupil balík 2,5 Oerlikonu Spezial. Tak na podzim, až se zase něco někde na poli urve, tak je zkusim:-)
Editoval Zeb (15-05-2022 23:10:06)
Stránky: 1