SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím je možné zavarit diru ve starém litinovém hrnci ? Nejlépe zase litinou a něčím aby na tom pak držel smalt . Děkuji za odpověď
Dírka je fakt malá z vnější strany do půl centimetru a nejde skrz jen ze vnitr je dulek ale možná už je to opracované pac jinak nevím jak mohla díra vzniknout . Hrnec jsem koupil a nevšimnul jsem se tohoto problému.
Mimo jiné elektrody s obsahem Ni. Sekce litina, hledat, číst...
Swin napsal(a):
Zdravím je možné zavarit diru ve starém litinovém hrnci ? Nejlépe zase litinou a něčím aby na tom pak držel smalt . Děkuji za odpověď
Dírka je fakt malá z vnější strany do půl centimetru a nejde skrz jen ze vnitr je dulek ale možná už je to opracované pac jinak nevím jak mohla díra vzniknout . Hrnec jsem koupil a nevšimnul jsem se tohoto problému.
Nevím, zda tomu správně rozumím, ale jestli ta díra nejde skrz, tak bych si rozmyslel, zda to vůbec svařovat. Je to jen kosmetická vada. Na litině lze totiž napáchat víc škody, než užitku. Mohou tam vneseným teplem vzniknout praskliny, nastat rozsáhlé netěsnosti ap. Zejména, jestliže nemáte se svařováním litiny zkušenosti. Možná opatrně opravit pájením plamenem stříbrnou pájkou ap., ale nevím, takto na dálku, bez posouzení na místě se těžko radí.
Řekl bych, že jestli tam je důlek jen z vnější strany, tak by to mohlo jít třebaj jenom nějakou bronzovou či mosaznou pájkou určenou pro litinu. Vyšlo by to levněji. Zase stříbrná pájka, rovnou třeba už určená pro přímý styk s potravinami, se taví při o něco nižších teplotách, takže tepelné namáhání litiny a tím riziko popraskání by bylo o něco menší.
Otázka je, jaké použít tavidlo, protože nedávno jsem zjistil, že borax, dříve běžně doporučované tavidlo na tvrdé pájky, je nyní díky bdělé Bruseli prodáván pouze na IČO a tudíž pro amatéra dost špatně dostupný.
Radim> Ten borax je nejaka novinka? Protoze jeste na podzim jsem ho videl normalne lezet u Choboly (ale je fakt, ze koupit jsem nezkousel). Dik
E-Ryc napsal(a):
Radim> Ten borax je nejaka novinka? Protoze jeste na podzim jsem ho videl normalne lezet u Choboly (ale je fakt, ze koupit jsem nezkousel). Dik
Tak to by mně také zajímalo, borax zde v U.S. koupíte klidně po kilech a dokonce i stříbrnou pájku s cadmiem, kterou v EU vcelku nesmyslně zakázali.( sice většinou jen z Aliexpress a šíleně drahou... https://www.alibaba.com/product-detail/ … 15282.html ) Z hlediska přilnavosti a smáčivosti absolutní jednička, zejména na nerez a litinu. Já chápu, že Cd je zdraví škodlivý prvek, ale ze solid liquid pájky se prakticky neuvolňuje v množstvích ohrožující zdraví. Jsou to přehnané požadavky, něco jako Green Deal.
Editoval Frank (13-01-2022 17:04:31)
To kadmium je teraz v nemilosti EÚ ako aj azbest, ale by ma veľmi zaujímalo porovnanie napr. s cigaretami aj vzhľadom na priemernú expozíciu obyvateľstva. V minulosti sa kadmium využívalo dosť často aj na úpravu povrchov imitujúc zlato tiež na tzv. darčekové kufríky "zlatých" kuchynských príborov alebo hračiek. Azbest sa zas používal všade, kde bola potrebná protipožiarna ochrana ako sú obleky pášte pre požiarnikov, ale aj azbesto-cementové strešné krytinya pod. Na Sk sa cca 50 rokov ťažil azbest v Dobšinej a kolega geológ, ktorý tam odpracoval veľa rokov, nezaznamenal žeby bola v okolí zvýšená chorobnosť na rakovinu. Pritom vo vzduchu sa toho muselo vyskytovať pomerne veľa, lebo keď som raz prechádzal cez túto obec, tak som videl na plotoch oka pletiva a vetvy na stromoch doslova oblepené azbestom.
senior:
Také se mi ty nařízení z EU jeví jako přehnané a mnohdy až debilní! Hlavně buzerovat všude, kde to jen lze... Tady v U.S. třeba ty cadmiované šrouby i různé součásti jsou stále běžně v prodeji... A v EU vadí i pájka s pár procenty cadmia, které se z ní ani při použití v potravinářství neuvolňuje. Njn, život tropí hlouposti.
https://www.mcmaster.com/cadmium-plated … um-plated/
Jeden starý pan učiteľ, z kategórie "Marečku podejte mi pero" nám stále opakoval: Beda všetkým až o vojne budú rozhodovať nevojáci a beda spoločnosti až ju budú viesť netechnickí ľudia, teda právnici, učitelia, lekári,... Už to tu máme.
Keby to aspoň boli skutočný učitelia, právnici,.....
Vládne nám sebranka ktorá okrem kradnutia a podvádzania nič reálne nerobila a robiť nevie.
Frank> Copak kadmium, ale i blbe olovnate pajky pro bastleni elektroniky... No zatim ziju ze zasob a pak se uvidi.
Jsem teď zadal do Google heslo "borax prodej" a na 2/3 odkazů se už přímo na odkazech googlu objevilo jen pro profesionální uživatele, na IČO.
Je vidět, že v Bruseli jsou nějakcí úředníci, kteří pracují na evropském předpisu REACH, a aby si udrželi svoje lukrativně placené bydlo tak postupně jdou od chemikálie k chemikálii a postupně je zpracovávají a jak chemikálii zpracují, tak ji zakážou. Aby byla vidět nějaká činnost.
Já jsem trochu naletěl u olovnatých pájek, kdy jsem trochu zaspal, naštěstí jsem potom našel nějaké firmy, které to ještě nezaregistrovaly a nechtěli IČO. U boraxu to je totéž. jsem teď náhodou viděl u jednoho prodejce na Aukru borax, tak jsem půlkilové balení koupil do zásoby, kdybych někdy potřeboval pájet třeba mosaz. Jinak bych jako tavidlo zkoušel udělat fosforečnanová skla. Kyselina fosforečná je u nás sice už taky na IČO, aspoń ta koncentrovanější nerpodávaná jako hnojivo do hydroponie, ale pro fosforečnanová skla se toto dá obejít.
JJ to , co jde z Brusele, nas vede do ...... Tam, kde slunce nesvítí.
Jinak kadmium je reaktivitou chemická obdoba zinku, je jen o něco stálejší. Proto se jím kdysi dělaly galvanickým pokovením prestižnější úpravy povrchu luxusnějších dílů než se dělaly pozinkováním. Je otázka, jak je toxické, já jsem kdysi za socíku, kdy se kadminum používalo jako příměs do zinku do baterií, rozebíral ty staré baterie a ten zinek tavil a zkoušel odlévat a tehdy jsem žádné problémy nezaznamenal.
Azbest škodí potom tím, že je právě netečný a chemicky stálý. Jeho drobné částečky se dostanou až do plicních sklípků a tam se zabodnou a protože je azbest netečný, vydrží tam mechanicky dráždit asi 5 - 15 let, než se rozpustí a organismus je vstřebá. Když potom člověk dlouhodobě funguje v prostředí plném azbestového prachu, má potom v plících těch částeček obrovské množství a potom má pravděpodobnost rakoviny plic například zhruba asi takovou, jako by nonstop kouřil cigarety... Podobné částečky vznikají z dnešních skelných a kamenných vat a keramických vln, tam se ale dnes používají materiály, které jsou v prostředí plic mnohem rozpustnější a těl o je tak zlikviduje dříve, než stačí vyvolat rakovinu.